Ben je benieuwd hoe je je hond schoonmaakt? Ontdek in deze blog 5 essentiële tips voor de hygiëne van je hond en het behoud van een gezonde leefomgeving.

Een schone hond is meestal een gezonde hond, en dat is wat elke goed baasje voor zijn hond wil. Maar goede hygiëne vraagt wel wat oefening.

Honden in het wild verzorgen zichzelf, maar huisdieren hebben extra verzorging nodig om veilig thuis te zijn vanwege contact met mensen en andere honden. Volg de 5 essentiële tips voor hondenhygiëne om zeker te zijn van een schone en gezonde hond.

Hygiëne van de hond

  1. Was je hond, zijn beddengoed en speelgoed regelmatig
    Advies: was je pup minstens elke 12 weken, maar er is geen vaste regel voor elke hond. Als je hond echter snel last heeft van gist overgroei of vaak vies wordt tijdens wandelingen, is het prima om hem een keer per week te wassen mits je een milde shampoo gebruikt en je hem niet te vaak wast. Dit helpt om zijn vacht en huid schoon te houden en vrij van dode huidcellen en vuil. Dagelijks borstelen verdeelt huidoliën en bacteriën, helpt tegen viezigheid en bevordert gezonde vacht bij de hond.

    Hun beddengoed
    Hondenbedden zijn een magneet voor vuil en haar en zijn tegelijkertijd een ideale plek voor vlooi eieren en -larven. Was beddengoed wekelijks wassen op 60°C met mild wasmiddel of bij zichtbare vlekken voor hygiëne bij honden. Zorg ervoor dat het beddengoed helemaal droog is voordat je hond er weer op mag slapen.

    Regelmatig stofzuigen in je huis kan ook helpen om je vloerbedekking en vloeren schoon en vrij van parasieten/haren te houden. Dit doe je minimaal één keer per week. Vooral in de kamers waar je hond toegang heeft.

    Hun speelgoed
    De speelgoed van je hond wordt vaak in zijn mond gedragen, dus hygiëne is van groot belang, anders kan de bacteriën die zich opbouwt hen binnendringen en problemen veroorzaken. Was het zachte hondenspeelgoed maandelijks op minimaal 60°C met mild wasmiddel voor veilig en hygiënisch spelen.

    Voor harde, niet-absorberende, niet-poreuze hondenspeelgoed, kan je het wassen met een klein beetje water-verdunde bleek of het 30 minuten laten weken in een oplossing van de helft water, de helft azijn. Spoel speelgoed goed af na gebruik van bleekmiddel om te voorkomen dat je hond het likt of inslikt. Let op: gebruik geen anti-bacteriële sprays, want deze kunnen schadelijk zijn of zelfs giftig voor je hond.
  2. Bewaar hondenvoer op de juiste manier
    Laten we eerlijk zijn, hondenvoer ruikt niet altijd lekker, maar als het blootgesteld wordt aan hitte, licht en lucht, kan het snel ranzig worden. En dat kan je hond ziek maken! Zou jij voedsel eten dat de hele nacht blootgesteld is geweest? Nou, we kunnen ons wel voorstellen dat het antwoord nee is!

    Droog hondenvoer kan bacteriën zoals salmonella bevatten, die overgedragen kunnen worden via de hond naar mensen. Dit kan een zeer vervelende periode van ziekte veroorzaken bij mensen, dus het is echt belangrijk om voedsel ook op de juiste manier op te slaan en hier rekening mee te houden, vooral bij het voeren van rauw vlees. Droog voedsel moet altijd opgeslagen worden in luchtdichte containers.

    Blikvoer direct bedekken en in luchtdichte container in koelkast bewaren tot max. 3 dagen na opening. Na deze periode moet het weggegooid worden. Ook ongebruikte restjes in de voerbak van je hond moeten na een paar uur weggegooid worden.

    Rauw voedsel heeft een nog hoger risico op een bacteriële onbalans en moet binnen 1-2 dagen na opening (of ontdooien als het bevroren is) gebruikt worden. Als het rauwe voedsel van je hond bevroren is, kan het normaal gesproken 6 maanden in de vriezer bewaard worden, maar zorg ervoor dat het goed verpakt en afgesloten is in de vriezer.

    Volg altijd de opberginstructies op de achterkant van het hondenvoer dat je koopt. Dit is de beste plek om specifieke opbergcondities en bederfdata voor je specifieke voer te begrijpen, om ervoor te zorgen dat je hond veilig gevoed wordt.
  3. Was hun voerbakken
    Hoe vaak was jij je borden? Na elke maaltijd toch? Het is een gewoonte waar we aan gewend zijn, omdat het goed is voor onze hygiëne en gezondheid. Maar om de een of andere reden wordt dezelfde nadruk niet gelegd op de borden van onze huisdieren!

    Als je de voer- en drinkbakken van je hond niet na elke maaltijd wast, laat je bacteriën groeien in de bak, en die bacteriën komen vervolgens in de mond van je hond terecht, en uiteindelijk in zijn systeem. Eenmaal in de mond heeft het toegang tot alle organen binnenin het lichaam van je hond. En net als bij ons lichaam zullen de organen van je hond dan kwetsbaar zijn voor infecties en ziekten.

    Tip: Een eenvoudige manier om de moeite van het elke dag schoonmaken van de bak van je hond te vermijden is door extra voer- en drinkbakken te hebben. Als je extra bakken hebt, kun je een dag of twee wachten om de vieze bakken schoon te maken. We weten hoe druk het leven kan zijn, vooral als baasje! Dus geef jezelf meer flexibiliteit door gewoon een paar extra bakken te kopen.
  4. Wees strikt met vlooi- en tekenpreventie
    Vlooi/wormbestrijding essentieel voor verantwoordelijk baasje en bescherming van hond en anderen waar hij mee in contact komt. Honden kunnen deze vervelende kleine parasieten doorgeven aan mensen, kinderen en hun eieren in huis deponeren. En geloof ons als we zeggen dat preventie veel gemakkelijker is dan het verwijderen van deze kleine insecten als ze eenmaal in huis zijn gevestigd. Dus als ze al geen regelmatige anti-parasitaire behandelingen krijgen, is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts om je geliefde huisdier in de meest geschikte vlooi- en parasietenpreventie-routine te krijgen.

    Preventieve behandelingen zijn beschikbaar in tabletvorm, injectie (door de dierenarts gegeven) of een olieachtige stof
  5. Maak hun tanden schoon
    Kan je je voorstellen dat je je tanden niet elke dag poetst? Ook honden krijgen net als wij tandplak. Ze kunnen een erg slechte adem krijgen. Om die reden is het belangrijk om ook de tanden van honden te poetsen.

    Bacteriën nestelen zich van nature op de tanden na elke maaltijd, zowel bij mensen als bij dieren, wat kan leiden tot een ophoping van tandplak en tandsteen. Het niet regelmatig reinigen van de tanden van een hond kan resulteren in tandsteen en mondproblemen.

    Word een geweldig baasje en probeer de tanden van je hond twee/drie keer per week te poetsen met een enzymatische hondentandpasta en gebruik elke dag een mondspoeling. Gebruik nooit menselijke tandpasta op honden, omdat die ingrediënten kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de spijsvertering.

Conclusie

Duidelijk is dat een schone hond houden betekent dat je waarschijnlijk ook een gezonde hond hebt en daarmee ook jezelf en je gezin gezond houdt. Om de verspreiding van ziekte en ziekte te verminderen, zorg er ook voor dat jij en je huishouden regelmatig je handen wassen, vooral na het aaien, voeden, spelen met of opruimen na je hond en zeker voor en na het behandelen van jullie eigen en hun voedsel.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *