Kokosolie wordt steeds populairder bij zowel mensen als hondenliefhebbers. Mensen gebruiken het als alternatief voor boter op brood en om mee te bakken, en sommigen gebruiken het zelfs op hun huid en in hun haar om veroudering tegen te gaan. Er is onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van kokosolie voor mensen en deze lijken veelbelovend. Zo kan het bijvoorbeeld een gunstige invloed hebben op het “goede” HDL-cholesterol, de oxidatie van LDL-cholesterol tegengaan en bijdragen aan het afvallen. Het kan ook de honger stillen, de huid hydrateren, het haar beschermen en voeden en een mild antizonnebrandproduct zijn. Kokosolie kan ook bijdragen aan een betere mondgezondheid, buikvet verminderen, de sterkte van het skelet verbeteren en het blijft bij hoge temperaturen schoon van gifstoffen. Bovendien kan het een snelle, bruikbare vorm van energie voor het lichaam zijn. Het is echter belangrijk om op te merken dat de gezondheidsvoordelen van kokosolie nog steeds onderwerp van discussie zijn en dat het gebruik ervan niet voor iedereen geschikt is. Het is daarom belangrijk om eerst met een arts te overleggen voordat je kokosolie aan je dieet toevoegt.

Honden en kokosolie

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat oudere honden, die voedingssupplementen kregen met MCT-vetten, een verbetering in hun cognitieve vaardigheden vertoonden. MCT-vetten, ook wel middellange keten vetzuren genoemd en gevonden in producten zoals kokosolie, blijken een belangrijke energiebron te zijn voor de hersenen van honden. Cognitieve vaardigheden verwijzen naar het vermogen van de hersenen om te leren, onthouden, denken en onderscheiden. Deze studie toonde aan dat oudere honden die MCT-vetten als supplement kregen, binnen slechts één maand verbeteringen in hun cognitieve vaardigheden lieten zien. De conclusie van het onderzoek was dat MCT-vetten een waardevolle bron van energie kunnen zijn voor de hersenen van honden.

Wat zit er in kokosolie?

Kokosolie bevat voornamelijk verzadigde vetzuren, waarvan ongeveer 68% bestaat uit middellange keten vetzuren (MKZV). Het belangrijkste MKZV in kokosolie is laurinezuur, wat antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen kan hebben. Caprinezuur en caprylzuur, die ook in kokosolie voorkomen, hebben vergelijkbare effecten en kunnen mogelijk schimmels bestrijden.

Bij honden kunnen de middellange keten vetzuren in kokosolie de schildklier reguleren, wat gunstig kan zijn bij overgewicht en een energieboost kan geven aan trage honden. Dokter Bruce Fife, een gecertificeerd voedingsdeskundige en natuurgeneeskundige arts, en voorzitter van het Kokos Onderzoeks Centrum, suggereert dat kokosolie de stofwisseling kan verhogen, meer energie en vitaliteit kan geven, het immuunsysteem kan ondersteunen en het genezingsproces kan bevorderen. Daarnaast kan kokosolie ook een positief effect hebben op de huid en vacht van honden.

6 gezondheidsvoordelen van kokosolie voor honden

Huidverbetering

Kokosolie kan niet alleen voor mensen, maar ook voor honden een voedzame toevoeging zijn aan hun huidverzorgingsroutine. De vetten in kokosolie kunnen helpen bij het voeden van de huid van de hond en het kan worden gebruikt om uitgedroogde voetkussentjes te behandelen. Daarnaast kan de vacht van de hond glanzender worden dankzij het gebruik van kokosolie. Bovendien is bekend dat vlooien, teken en mijten niet dol zijn op kokosolie, wat het een natuurlijk alternatief kan maken voor traditionele antivlooienmiddelen. En last but not least, kokosolie heeft ook nog eens een aangename geur.

Ondersteunt de spijsvertering

Net zoals bij mensen, kunnen middellange keten vetten ook de spijsvertering van honden verbeteren. Deze vetten kunnen zelfs een kalmerend effect hebben op de darmen van je viervoeter.

Ondersteunt het immuunsysteem

Kokosolie is een voedingsmiddel dat rijk is aan diverse voedingsstoffen die de immuniteit van ons lichaam kunnen helpen versterken. Door regelmatig kokosolie te gebruiken in onze voeding kunnen we ons lichaam voorzien van belangrijke vetzuren en antioxidanten die bijdragen aan een gezond immuunsysteem


Ondersteunt de hormoonhuishouding

Er wordt beweerd dat kokosolie gunstig kan zijn voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel en zelfs de normale functie van de schildklier kan bevorderen. Dit betekent dat het gebruik van kokosolie kan helpen bij het handhaven van een stabiel niveau van glucose in het bloed en de gezondheid van de schildklier kan ondersteunen.

Goed voor de botten en gewrichten

Sommige onderzoeken suggereren dat de mineralen en voedingsstoffen in kokosolie gunstig kunnen zijn voor het behoud van sterke botten en gewrichten. Kokosolie bevat bijvoorbeeld sporen van mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor, die allemaal belangrijk zijn voor de botgezondheid. Bovendien bevat kokosolie bepaalde vetzuren, zoals laurinezuur, die een ontstekingsremmende werking kunnen hebben en zo kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen die kunnen bijdragen aan gewrichtspijn.

En meer…

Het gebruik van kokosolie bij honden kan bijvoorbeeld helpen bij het bevorderen van gezonde hersenen en een gezonde huid. Bovendien kan het gebruik van kokosolie als een oor reiniger helpen bij het reinigen van de oren van jouw hond en het voorkomen van oorinfecties. Sommige hondenbezitters beweren ook dat het gebruik van kokosolie kan helpen bij het verminderen van traanstrepen en het verbeteren van de algehele gezondheid van de ogen van hun honden.

Kan kokosolie giftig zijn voor honden?

Het is waar dat Dr. Bruce Fife, auteur van het boek “Kokosolie Therapie voor Huisdieren”, beweert dat kokosolie veilig kan zijn voor alle soorten dieren, waaronder honden, katten en zelfs paarden. Er is enig onderzoek dat suggereert dat kokosolie goed kan worden verdragen door het lichaam van huisdieren, zelfs in hoge doses.

Het is echter belangrijk om op te merken dat het geven van kokosolie aan huisdieren niet voor alle aandoeningen een oplossing biedt en dat het belangrijk is om eerst met een dierenarts te overleggen voordat je kokosolie aan de voeding van jouw huisdier toevoegt. Er zijn bepaalde aandoeningen en medicijnen die het gebruik van kokosolie kunnen beïnvloeden, en het is altijd het beste om professioneel advies te vragen voordat je wijzigingen aanbrengt in de voeding of supplementen die je aan jouw huisdier geeft.

Hoeveel kokosolie mag je hond per dag hebben?

Wanneer je overweegt om kokosolie aan je hond als supplement toe te voegen, is het belangrijk om te weten hoeveel je veilig aan je hond kunt geven. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 theelepel kokosolie per dag per 5 kilo lichaamsgewicht te geven. In het geval van een Duitse herder van 38 kilo, zou je dus ongeveer 1 eetlepel per dag kunnen geven.

Als je hond gevoelige darmen of spijsvertering heeft, is het belangrijk om de kokosolie langzaam aan zijn dieet toe te voegen. Begin met kleine hoeveelheden en bouw dit langzaam op, zodat de darmen van je hond eraan kunnen wennen en de kans op diarree wordt verminderd.

Hoewel honden de smaak van kokosolie waarderen en het leuk vinden om het rechtstreeks van je hand of lepel te likken, is het beter om de kokosolie door het eten te mengen. Dit kan helpen om de olie beter door de darmen te laten opnemen en accepteren, vooral in het begin van dit proces.

Conclusie

Kokosolie biedt diverse gezondheidsvoordelen voor honden, zoals verbeterde huid, spijsvertering, immuunsysteem, hormoonhuishouding en botgezondheid. Het is belangrijk om de dosering en het overleg met een dierenarts in acht te nemen.

Bronnen

  1. Coconut Oil for Dogs: Is it Really Good for Them? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Jan Reisen
  2. Chemical composition and health benefits of coconut oil: an overview – PubMed (nih.gov)
    Auteurs: Afka Deen, Rizliya Visvanathan, Dhanushki Wickramarachchi, Nazrim Marikkar, Sirinivas Nammi, Barana C Jayawardana, Ruvini Liyanage

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *