Onrustig, diarree en een hond die zich vreemd gedraagt? Het kan zomaar eens Giardia zijn! Als hondenliefhebber is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze potentieel gevaarlijke darminfectie genaamd Giardiasis. In deze blog onthullen we de symptomen, risico’s en behandelingen van deze veelvoorkomende aandoening die je trouwe viervoeter kan treffen.”

Wat is Giardia?

Giardia: parasiet in de darmen

De Giardia lambila is een parasiet die zich ophoud in de darmen van mensen of dieren. Door zich te voeden met voedingstoffen van andere levende organismen, kunnen zij overleven.

Als de parasiet in de darmen van jouw hond zitten, dan wordt daar een infectie veroorzaakt. Doordat deze infectie de dunne darm verzwakt kan deze hierdoor zijn taken moeilijker uitvoeren. Het begint met het moeilijk absorberen van water, elektrolyten en voedingstoffen. Je hond krijgt hierdoor diarree, met als gevolg ernstig afvallen, omdat je hond geen voedingsstoffen meer opneemt.

Er zijn twee vormen van Giardia:

  • de trofozoiet. Deze leeft in de darm van geïnfecteerde dieren.
  • de cystische fase die in de uitwerpselen wordt afgestoten.

De cystevorm kan enkele maanden overleven in water of vochtige omstandigheden. Het kan zijn dat je hond de cyste weer inslikt, als hij aan zijn pootjes likt bijvoorbeeld. Deze komt dan weer in de darmen terecht. Eenmaal in de darm wordt deze een trofozoiet en begint het allemaal weer opnieuw. Het kan voorkomen dat trofozoieten veranderen in cystische vorm. Je hond kan dan na 5 tot 12 dagen besmettelijke cysten in zijn ontlasting krijgen.

Hoe krijgt je hond Giardia?

Honden pikken Giardia gemakkelijk op, maar hoe gebeurt dit eigenlijk?

Het kan zijn dat ze in contact zijn gekomen met geïnfecteerde ontlasting van een ander dier.

Honden snuffelen aan de billen van andere honden, maar ook aan de ontlasting van andere honden. Op deze manier leren zij elkaar kennen. Honden rollen of spelen op vervuilde grond, vervolgens likken zij hunzelf schoon en drinken daarna van het water waar de Giardia zich in ophoudt. Dit zijn mogelijkheden van hoe je hond deze parasiet kan oppikken. De parasiet houd van koude tempraturen, omdat deze hierin langer overleeft.

Hoelang duurt de besmetting?

Doordat Giardia een hardnekkige besmetting is, kan deze best een tijdje blijven hangen. Je kunt er voor zorgen om herbesmetting te voorkomen. De omgeving is ook een aspect wat meetelt aan de duur van de besmetting. Hoe schoner, hoe lastiger voor de parasiet om te overleven.

Mijn hond heeft Giardia

Begin allereerst met een grondige schoonmaak in huis. Je hond hoeft hierdoor minder lang behandeld te worden. Een goed herstel van je hond begint bij een schone omgeving.

Hoe weet je dat je hond Giardia heeft?

Doordat Giardia moeilijk op te sporen is, kan deze vaak een tijdje ongemerkt in je hond leven. Er zijn wel bepaalde tekenen in de ontlasting te zien die mogelijk op een besmetting kunnen wijzen. Dit kunnen zijn:

  • zacht
  • vreemd uitziend of slecht gevormd
  • licht of groenig van kleur
  • extra vieze geur
  • bevat slijm
  • ziet er vettig uit
  • sporen van bloed

Houd dus altijd de ontlasting van je hond in de gaten, zodat je weet hoe het er in normale toestand eruit ziet en wanneer het er abnormaal uitziet.

Daarnaast kan je hond last hebben van terugkeren diarree. Sommige honden braken tijdens de infectie. Hierdoor kan bij een lang durende infectie, je hond last krijgen van (ernstig) gewichtsverlies.

Neem contact op met je dierenarts als je denkt dat deze parasiet in je hond leeft. Door een ontlastingsmonster te testen kunnen zij het een en ander uitsluiten. Je hoeft niet alles mee te brengen, maar zorg er wel voor dat het vers is.

Tips om een goed ontlastingsmonster te nemen:

  • zorg ervoor dat het vers is, niet ouder dan 1 dag
  • een monster ter grootte van twee tot drie suikerklontjes is voldoende, verzamel deze in een poepzakje
  • stop het monster in een gewassen plastic bakje of potje (doe dit zonder het zakje) en zorg ervoor dat deze goed afgesloten is
  • zorg ervoor dat de naam van je hond, zijn geboortedatum en je eigen achternaam hierop vermeld staat (handig voor het lab)
  • lukt het niet om het monster direct af te leveren, bewaar het dan in de koelkast (dus niet in de vriezer!)

Kan ik ook Giardia van mijn hond krijgen?

Ja, dit kan. Doordat Giardia een zoönose is kunnen verschillende soorten dieren en mensen dit ook krijgen. Volgens onderzoekers is dit niet heel gemakkelijk, maar voorkomen is beter dan genezen.

Mocht het zo zijn dat jou hond Giardia heeft, neem dan deze voorzorgsmaatregelen:

  • was regelmatig je handen (vooral na het behandelen van poep of de anus van je hond)
  • maak beddengoed, speelgoed, voedsel- en waterbak van je hond schoon.
  • reinig huishoudelijke oppervlakken
  • zorg ervoor dat je bij het tuinieren handschoenen draagt, dit om contact met geïnfecteerde poep te vermijden.
  • Houd het huis droog

Behandeling van Giardia bij honden

Uit het ontlastingsmonster is gebleken dat jouw hond Giardia heeft. Je wilt hier voor je hond natuurlijk zo snel mogelijk van af.

Het begint bij goede hygiëne. Vervolgens was je de huid en haren rond de anus. En tenslotte de uiteindelijke behandeling. De parasiet is met medicijnen te behandelen. Deze zijn alleen verkrijgbaar bij de dierenarts. Deze medicijnen zorgen voor onnodige bijwerkingen die de darmen en dus het immuunsysteem van je hond overhoop kunnen gooien.

Kun je je hond ook laten genezen van Giardia zonder medicatie?

Er zijn bepaalde kruiden die kunnen werken bij het verwijderen van de parasiet uit de darmen van je hond en die de darmen en het immuunsysteem niet overhoop gooien.

Vier natuurlijke oplossingen voor Giardia bij honden

  1. Oregon druif
    Dit is een natuurlijk antibioticum en levertonicum dat parasieten kan aanvallen. Let er wel op dat je deze druif niet aan zwangere of honden die een leverziekte hebben geeft.

    dosering: 12 druppels tinctuur per 20 pond lichaamsgewicht, elke dag.
  1. Kruidnagels
    Uit onderzoek is gebleken dat de etherische olie van kruidnagels de groei van parasieten kan remmen. Dus ook de Giardia parasiet. Ook blijkt dat de etherische olie bijna 50% van de parasieten kan doden. Dit heeft dan wel tijd nodig.

    Dosering: één kruidnagel per 10 pond lichaamsgewicht eenmaal daags. Je kunt er ook voor kiezen om een snufje kruidnagelpoeder door het voer van je hond te mengen.

    Geef niet meer dan de aanbevolen dosering. Als de dosering wordt overschreden kan dit giftig zijn voor kleine honden.

  1. Knoflook
    Om het immuunsysteem van je hond op een veilige manier te versterken kan je knoflook gebruiken. Knoflook bevat bestanddelen die effectief zijn tegen parasieten. Allicine is hier één van. Dit bestanddeel komt vooral vrij wanneer de knoflook in kleine stukjes wordt gehakt en vervolgens 15 minuten rust.

    Dosering:
    Kleine honden: tot ¼ teentje, twee maal daags
    Middelgrote honden: ½ teentje, twee maal daags
    Grote honden: tot ¾ teentje twee maal daags
    Reuzenrassen: tot 1 teen, twee maal daags
  2. Canadese geelwortel
    Deze goudgele wortel kan bij verschillende aandoeningen ondersteuning bieden. Dit in combinatie met knoflook, is een zeer effectief middel tegen parasieten als Giardia.

    Dosering: Canadese geelwortel kun je ook als een gedroogd poeder door het voor van je hond mengen.
    1 theelepel per 20 pond lichaamsgewicht van je hond.
    In vorm van thee: een kwart kopje per 20 pond per dag.
    Tinctuur: 5 tot 10 druppels per 20 pond ongeveer 2 tot 3 maal daags.

Bonus combinatie

Kruidkundigen Gregory L. Tilford en Mary L. Wulff, bevelen deze kruidencombinatie voor Giardiasis aan.

Tincturen met een laag alcoholgehalte zijn het beste voor deze formule. Je kunt ook gewonde alcoholtincturen verdunnen met een gelijke hoeveelheid water. Als je hiervoor kiest zou je wel de dosering moeten verdubbelen.

Combineer de volgende tincturen:

  • 2 delen Oregon Druif
  • 2 delen drop
  • 2 delen kleefkruid
  • 1 deel knoflook

Voor een tinctuur met een laag alcoholgehalte geef je ¼ tl per 20 pond lichaamsgewicht, twee maal daags. mocht je de gewonde alcoholtincturen hebben verdund zoals hierboven beschreven, verdubbel dan de dosis.

Tips om Giardia bij honden te voorkomen

Zoals je weet is voorkomen beter dan genezen. Houd de omgeving van je hond schoon. Dat is het belangrijkste wat je kunt doen.

zorg ervoor dat je de bench, voer- en drinkbak en favoriete speelgoed van je hond goed schoon houd. Ruim regelmatig poep uit de achtertuin op. Hou de plekken in huis waar je hond graag komt en ligt ook goed schoon. En natuurlijk je hond zelf.

Probeer ervoor te zorgen dat je hond niet aan drollen van andere honden snuffelt bij het uitlaten. Het is ook niet goed om je hond uit stilstaande waterplassen of kreken te laten drinken.

Makkelijk te behandelen is Giardia niet, maar door de juiste oplossingen te volgen kun je je hond van deze parasieten af helpen.

Conclusie

Giardia of Giardiasis is een parasiet die zich ophoudt in de darmen van honden en kan leiden tot infectie en symptomen zoals diarree en gewichtsverlies. Honden kunnen besmet raken door contact met geïnfecteerde ontlasting van andere dieren. Het is belangrijk om de ontlasting van je hond regelmatig te controleren op afwijkende kenmerken en bij vermoeden van een infectie contact op te nemen met de dierenarts. Een schone omgeving kan helpen bij het voorkomen van herbesmetting en het nemen van een goed ontlastingsmonster kan de diagnose stellen.

Bronnen

  1. Giardia-infections-Part-2-Consensus-in-diagnosis-treatment-and-management-in-dog-and-cat.pdf (researchgate.net)
    Auteurs: Ronald van Noort, Mathilde Uiterwijk, Joke van der Giessen, Rolf Nijsse, Lars Slingerland, Linda Horspool, Tjerk Bosje, Giora van Straten, Paul Overgaau
  2. What You Need to Know About Giardia in Dogs – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Anna Burke
  3. Prevalence of Giardia lamblia infection in household dogs – PubMed (nih.gov)
    Auteurs: N Itoh, N Muraoka, M Aoki, T Itagaki

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *