In deze blog leer je alles over de winter en honden. We gaan ontdekken hoe je honden warm houdt in de winter, of ze in de winter medicijnen tegen teken en vlooien nodig hebben en we leren ook hoe je met honden gaat wandelen in de winter.

Je hond uitlaten in de winter

Sommige honden vinden het geweldig om in de sneeuw te spelen, terwijl andere honden bang zijn van de kou en liever bij jou op de bank liggen. Maar ongeacht hoe enthousiast ze zijn, tijd buiten is belangrijk voor hun gezondheid. Ze hebben nog steeds beweging nodig en misschien moeten ze wel naar buiten in de kou. Dus, hoe kan je ze beschermen en helpen tijdens de koudere maanden?

Hoe zorg je voor hondenpootjes in de winter?

Als het waar jij woont sneeuwt en je je hond uitlaat voor een wandeling, kan je hond gevoelig zijn voor ijs en sneeuw tussen hun pootkussentjes en/of kapotte, scheurende pootjes van de kou.

Je kan overwegen om hondenlaarzen voor de winter aan te schaffen die enorm kunnen helpen als je hond speciaal houdt van een rondje in de sneeuw of als het een oudere hond is die moeilijkheden heeft met zijn gewrichten om meer grip te krijgen op de grond. Als je hond weigert om een paar hondenlaarzen voor de winter te dragen, kan je investeren in een hondenpoot crème die je kan aanbrengen voordat je hond naar buiten gaat en die verzorging geeft na het wandelen.

Het is ook verstandig om op te letten welke middelen er worden gebruikt door de overheid op trottoirs en wegen tijdens gladheid; deze kunnen ruw zijn voor de huid en pootjes van een hond. Veel van deze middelen die op de grond worden gegooid om te voorkomen dat mensen uitglijden en auto’s uit de bocht vliegen, kunnen giftig zijn voor honden om op te eten. Dus zorg ervoor dat je hondenlaarzen voor de winter gebruikt of dat je hun benen, buik en pootjes grondig afveegt wanneer je thuiskomt voordat ze zelf gaan likken. Als je thuis bepaalde middelen gebruikt op je oprit of paden, zorg dan dat je er eentje koopt met het label “huisdiervriendelijk” op de verpakking.

Hoe houd je honden warm in de winter?

Alle honden kunnen de kou voelen in de winter, maar kleine hondenrassen zijn meestal gevoeliger voor de kou. Dit komt omdat ze minder lichaamsmassa hebben, dichter bij de grond zijn en daarom meer direct contact hebben met de sneeuw en de koude aarde. Daarnaast zijn oudere honden, honden met gezondheidsproblemen en puppy’s ook gevoeliger voor de kou.

Dat gezegd hebbende, ook hondenrassen met dikkere vacht kunnen snel koud worden. Je moet jouw huisdier altijd in de gaten houden tijdens periodes van extreem weer: laag of hoog.

Houd jouw hond goed in de gaten tijdens het wandelen in de winter en als u een hond heeft die kwetsbaarder is bij lagere temperaturen, kan het beter zijn om twee kortere wandelingen te maken in plaats van één lange wandeling op bijzonder koude dagen. Of op dagen waarop het veel te koud is om naar buiten te gaan, zorg dan dat je actieve binnen activiteiten met ze doet om hun oefening niveau op peil te houden zoals een spelletje Apporteren of Trekken aan een touw. Laat je hond niet te lang buiten, vooral als het weer ook nat is terwijl het koud is. Dit kan gevaarlijk zijn voor je hond.

Je kunt ook overwegen om een hondenjas voor de winter aan te schaffen voor je pup, deze kunnen helpen om het lichaamswarmte te behouden. Veel gerenommeerde dierenmerken maken nu een goede hondenjas voor de winter dus kijk eens rond voor de juiste voor jouw hond.

Hebben honden in de winter medicijnen tegen teken en vlooien nodig?

Vlooien, teken en wormen zijn een bedreiging voor honden het hele jaar door. Je moet regelmatig preventief behandelen tegen parasieten bij jouw huisdieren, ongeacht het weer buiten. Zo kun je hen, jouw huis en de gemeenschap van huisdieren om je heen te beschermen.

Eten honden meer in de winter?

Als je hond minder actief is in de winter, dan heeft hij misschien minder eten nodig. Maar als je hond graag wil rennen en spelen in de sneeuw of een werkende hond is die buiten is, dan heeft hij misschien meer eten nodig om aan de calorieën te voldoen die hij verbrandt tijdens zijn werk.

Slapen honden meer in de winter?

Niet vaak, want honden zijn geen dieren die gaan slapen tijdens de winter, maar het is niet onmogelijk. Je kunt merken dat de energie van je hond afneemt en dit kan samenhangen met de afname van de daglengte. Als ze niet worden uitgelaten vanwege het weer, kan dit leiden tot een slecht humeur en/of lusteloosheid, dus zorg dat je extra speeltijd binnenshuis met ze hebt om dit tegen te gaan.

Winter & Honden

Zorg er ook voor dat je veilig bent tijdens een wandeling met je hond in de winter. Als je uitglijdt of struikelt op ijzige grond en ver van huis valt, kan dit schadelijk zijn voor zowel jou als je huisdier. Blijf dicht bij huis tijdens wandelingen als het koud is of zorg dat je mobiele telefoon bereik heeft en een volle batterij op de gewenste wandel locatie voordat je met je huisdier naar buiten gaat.

Als je in een gebied woont waar extreme weersomstandigheden kunnen optreden tijdens de winter en je beperkt houdt tot thuis, zorg er dan voor dat je altijd voldoende voorraad hebt, inclusief items die je hond misschien nodig heeft.

Conclusie

Om je hond veilig en comfortabel door de winter te loodsen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Door aandacht te besteden aan de bescherming van hondenpootjes, zoals het gebruik van hondenlaarzen of pootcrème, en ervoor te zorgen dat je hond warm blijft met een hondenjas indien nodig, kan je hond comfortabel blijven tijdens koude dagen. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan preventieve maatregelen tegen parasieten zoals teken en vlooien, ongeacht het seizoen. Door goed op te letten en je hond in de gaten te houden tijdens het wandelen in de winter, kan je ervoor zorgen dat je huisdier veilig en gezond blijft, zelfs in koud weer.

Bronnen

  1. Winter Dog Care, Gear, Tips, and Tricks: Preparing Your Pup For Winter (akc.org)
    auteur: Jan Reisen
  2. 8 Ways to Keep Your Dog Warm and Safe This Winter – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: AKC staff

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *