Is mijn hond zwanger? Als je vermoedt dat je hond zwanger kan zijn, kan het een verwarrende en stressvolle tijd zijn. In deze blog lees je op welke tekenen je moet letten.

Obesitas is een epidemie onder honden, wat betekent dat de meeste honden wat extra gewicht hebben. Maar als je je hond nog niet hebt laten steriliseren, is het belangrijk om het verschil te weten tussen een paar pond en een mogelijke zwangerschap.

Hoewel je dierenarts de ultieme bron is, hebben we enkele tips waaraan je kunt zien of je hond zwanger is.

Op welke leeftijd kan je hond gesteriliseerd worden?

Veel ongewenste honden zwangerschappen gebeuren voordat de sterilisatie gepland is. Soms komt dit doordat er gewoonweg onvoldoende kennis is over het geschikte tijdstip voor het uitvoeren van de operatie.

Het kan je verrassen om te ontdekken dat je je hond al op een relatief jonge leeftijd kan laten steriliseren. De definitieve goedkeuring moet altijd van een dierenarts komen.

Als je een hond hebt van een kleine ras (met een voorspeld gewicht van minder dan 45 pond), moet je haar sterilisatieoperatie plannen voordat haar eerste loop komt (rond de vijf tot zes maanden oud). Honden van grotere rassen moeten misschien wat langer wachten onderzoekers suggereren om de operatie niet te plannen totdat ze gestopt zijn met actief groeien.

Hoe lang duurt een zwangerschap bij een hond?

In tegenstelling tot menselijke zwangerschap, die meestal ongeveer negen maanden duurt, is een zwangerschap bij honden veel korter, namelijk ongeveer twee maanden (meestal 62 tot 64 dagen). De duur van de zwangerschap kan echter variëren afhankelijk van de daadwerkelijke datum van de bevruchting (die moeilijk te weten is) en het ras en de grootte van de hond.

Dierenartsen verdelen de zwangerschap van een hond in drie trimesters zoals bij mensen. Elke trimester duurt ongeveer 21 dagen en de puppy’s groeien steeds meer elke dag.

Hoe kan ik zien of mijn hond zwanger is?

Helaas worden er geen zwangerschapstesten voor honden verkocht. De meest accurate manier om het zeker te weten is om te vertrouwen op diagnostische tests die je dierenarts kan uitvoeren.

Er zijn een paar specifieke tests waar je misschien meer over wil weten.

De palpatiemethode

Decennia lang hebben veel dierenartsen de palpatiemethode gebruikt om naar zwangerschap te zoeken. De techniek is echter wel afhankelijk van het exacte moment waarop je hond zwanger is geworden, omdat je dierenarts deze alleen kan uitvoeren rond de 28 tot 30 dagen. Ze voelen naar kleine bultjes in de buik van je hond, die ongeveer de grootte van druiven of kleine golfballen moeten zijn (afhankelijk van de grootte van de hond).

Die bultjes zijn niet de puppy’s zelf, maar de met vocht gevulde gestationale zakken die ze omringen. Alleen geoefende dierenartsen moeten de palpatiemethode gebruiken, omdat het onjuist uitgevoerd de ontwikkeling van de puppy’s kan schaden.

Echografie

Als je iets meer zekerheid wilt, kun je je dierenarts vragen om een echografie uit te voeren.

Net als bij de palpatiemethode is er een specifiek tijdsbestek waarbinnen echografieën het meest nauwkeurig zijn (tussen 25 en 35 dagen). Echografieën zijn het meest behulpzaam bij het schatten van het aantal puppy’s, omdat ze het hartritme van de puppy’s kunnen oppikken. Ter vergelijking: het hartritme van een puppy is 2 tot 3 keer sneller dan dat van een volwassen hond.

Hormoon Testen

Hormonen spelen een grote rol in de zwangerschap van alle soorten. Bij honden is het hormoon dat het meest effectief is voor het controleren van een actieve zwangerschap, relaxine.

Ongeveer 25-30 dagen na de zwangerschap van je hond zal de dierenarts een bloedtest uitvoeren om te controleren of relaxine aanwezig is. Het niveau van relaxine in haar systeem is niet zo belangrijk, maar het feit dat het aanwezig is, is genoeg om aan te geven dat ze zwanger is.

Röntgen

Hoewel artsen bij mensen niet aanraden om tijdens de zwangerschap een buik-röntgen te laten doen, blijft röntgendiagnostiek de meest effectieve manier om deze aandoening bij onze huisdieren te diagnosticeren. De dierenarts zal de röntgenfoto bekijken en het aantal wervels tellen, wat de beste manier is om precies te weten hoeveel puppy’s er verwacht worden.

Wat zijn de tekenen van zwangerschap?

Niet iedereen kan op korte termijn een afspraak met de dierenarts maken om te laten controleren of zijn/haar hond zwanger is. Maar als je op zoek bent naar manieren om te leren hoe je kunt zien of je hond zwanger is, zijn er een paar subtiele tekenen en symptomen.

Ten eerste ontwikkelen de meeste honden geen ochtendmisselijkheid zoals wij. Als ze misselijkheid of braken krijgen, gebeurt dat meestal slechts een paar dagen, rond de 3e of 4e week van hun zwangerschap.

Als je hond braakt en je vermoedt zwangerschap, maak dan een afspraak met je dierenarts om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Meer nauwkeurige tekenen om naar te zoeken zijn onder andere:

Nestgedrag begrijpen

Een van de interessantere biologisch gedreven gedragingen die zwangere honden vertonen, is hun behoefte om tijdens de zwangerschap te “nesten”. Nestgedrag, dat erg lijkt op het gedrag dat zwangere mensen onbewust vertonen vlak voor de bevalling, heeft te maken met hun behoefte om zich voor te bereiden op hun nieuwe familie.

Zie het als je hond een nest bouwt (zoals een vogel). Je hond zal ongeveer 48 uur voor de bevalling deze gedragsveranderingen laten zien. Typisch nestgedrag omvat het brengen van speelgoed, handdoeken en andere zachte objecten naar een specifieke plaats (vaak hun bed of een kast) of het verscheuren van kranten.

Heeft mijn hond speciale voeding nodig tijdens de zwangerschap?

We hebben allemaal wel eens gehoord van de uitdrukking “eten voor twee”, maar geldt dat ook voor onze honden? Ja!

Feitelijk past de uitdrukking misschien wel meer bij onze huisdieren, aangezien ze waarschijnlijk minstens vijf tot zes puppy’s per zwangerschap zullen krijgen. Eigenlijk is het meer alsof ze eten voor zes!

De meeste honden die al een gezond dieet volgen, hebben niet veel extra nodig op het gebied van basale voeding. De hoeveelheid die ze eten zal echter tijdens de zwangerschap toenemen, en eigenaren van huisdieren moeten ervoor zorgen dat ze alle basisvitamines en mineralen krijgen (en indien nodig aanvullen).

Houd er rekening mee dat het vinden van het juiste aantal calorieën cruciaal is (raadpleeg uw dierenarts voor meer specifiek advies). Te veel calorieën kunnen leiden tot obesitas en het moeilijker maken voor je hond om te bevallen.

Je hond heeft ook meer voeding nodig nadat ze is bevallen. Lactatie, vooral wanneer je hond veel puppy’s heeft gehad, legt een grote calorische last op hen. Als de calorie inname op peil is kan dit je hond helpen om de melk te maken, die ze nodig hebben om ze allemaal te voeden.

Hoe moet ik me voorbereiden op puppy’s?

Wanneer het einde van de zwangerschap nadert en je hond begint met nestgedrag te vertonen, is het ook tijd om je voor te bereiden op pasgeboren puppy’s in de buurt.

Ze zou waarschijnlijk al een nest voor zichzelf hebben gemaakt, maar zelf wil je ook een werpkist maken. Met een werpkist kun je je hond een veilige, temperatuur gecontroleerde, tochtvrije plaats bieden om uiteindelijk haar puppy’s te krijgen. Je kunt een werpkist kopen of zelfs maken van een klein, plastic kinderzwembad. Let er wel op dat het de juiste hoogte heeft zodat je hond er gemakkelijk in en uit kan en zorg ervoor dat het op een rustige plek staat.

Je hebt de volgende benodigdheden nodig voordat je hond gaat bevallen:

  • Droge en schone handdoeken
  • Kranten en keukenpapier
  • Een hitte-lamp
  • Een bolspuit (om vocht te verwijderen uit de neus en mond van de puppy’s)
  • Licht-maïsstroop
  • Ongebleekt flossdraad en schone, gesteriliseerde scharen

Zorg ervoor dat je bekend bent met het bevallingsproces. Als dit de eerste keer is dat je een zwangere hond hebt, zou je iemand met ervaring moeten vragen om je te helpen bij de bevalling. Hoewel honden al lang voor het domesticeren ervan puppy’s hebben gebaard, zijn er nog steeds veel dingen die mis kunnen gaan.

Wat zijn tekenen van mogelijke complicaties?

Je kent je hond beter dan de meeste mensen. Tijdens het bevallingsproces is het belangrijk om de tekenen van mogelijke complicaties te herkennen zodat je snel kunt handelen als ze zich voordoen.

  • Je hond trilt, rilt of bezwijkt.
  • De rectale temperatuur van je hond is meer dan 24 uur geleden gedaald, maar ze is nog steeds niet aan het bevallen.
  • Het is meer dan twee uur geleden sinds de weeën begonnen, maar je hond heeft nog geen puppy’s gekregen.
  • Je hond heeft alle puppy’s gebaard, maar nog niet alle placenta’s.
  • Je hond heeft voor de geboorte van de puppy’s bloederige of groene afscheiding.
  • Het is al 64 dagen geleden dat je hond gedekt is en ze laat geen tekenen van bevalling zien.

Conclusie

Of je het nu verwacht of niet, een zwangere hond betekent vaak een grote verandering in je leven. Door te leren hoe je kunt zien of je hond zwanger is en wat dat proces inhoudt, kun je ervoor zorgen dat ze veilig en gezond blijft, ook al was het niet de bedoeling.

Bronnen

  1. Dog Pregnancy: Signs, Care, and Preparing for Puppies – American Kennel Club (akc.org) Auteur: Harriet Meyers

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *