Hond slaap posities en wat ze betekenen

In deze blog bespreken we wat de slaap posities van honden betekenen. We bespreken de verschillende posities waarin honden graag slapen, de betekenis achter elke rustpositie, en de slaapgewoonten van de hond. Lees verder om enkele redenen achter de slaappositie van jouw hond te ontdekken en nog veel meer!

Als honden ouder, heb je misschien wel gemerkt dat honden veel langer slapen dan mensen! Grotere hondenrassen hebben vaak langere dutjes nodig dan kleinere. En als je een puppy hebt, die kunnen er helemaal wat van, puppy’s slapen tot wel 19 uur per dag.

Wist je dat de slaappositie van jouw hond veel kan vertellen over zijn gezondheid en geluk? Maar, je kunt dit alleen beoordelen als je weet waar je op moet letten.

Hond slaapposities

Slapen op hun zij

Dit is de meest voorkomende houding die honden aannemen als ze slapen: op hun zij, met hun poten uitgestrekt. Dit is een comfortabele, ontspannen en gelukkige hond! Ze zijn duidelijk erg gewend & comfortabel aan hun omgeving.

Hond slaapt op zijn zij

Deze slaappositie duidt ook op een diepere fase van de slaap, vaak dromen honden in deze positie. Als je hond graag op zijn zij slaapt, zorg er dan voor dat hij voldoende ruimte heeft om dit te doen en dat zijn hondenbed niet te klein is.

Slapend op hun buik

Als jouw hond op zijn buik ligt te slapen, met zijn kin op zijn poten, betekent dit meestal dat jouw hond aan het uitrusten is maar niet aan het dutten. Hij zal van houding veranderen om in een diepere slaaptoestand te komen, of hij zal opstaan als hij er klaar voor is.

De superheld!

Dit is wanneer de kin van jouw hond op de grond ligt, en de armen en benen gespreid zijn, een beetje zoals een superheld! Dit is een houding die vaker wordt aangenomen door puppy’s of hoog-energierijke rassen, die vaker een dutje moeten doen, maar ook klaar willen zijn om weer te gaan spelen zodra ze er klaar voor zijn!

Opgerold in een balletje

Als je hond zich opkrult van neus tot staart, maakt dit hem zo klein mogelijk, wat hem helpt zich warm te houden. Het is ook een beschermende houding omdat hun achterste en hoofd hun meest vitale organen bedekken.

Deze slaaphouding laat niet veel beweging toe en kan verschillende dingen betekenen: ze voelen zich niet zo op hun gemak in hun omgeving, ze houden zich warm (dus je zult deze houding vaker zien tijdens de koudere maanden van het jaar), of ze hebben het gewoon liever!

Slapend op hun rug

Het tegenovergestelde van opgekruld zijn! Deze slaappositie betekent een blootgestelde buik & dat jouw hond moet afkoelen, dus je zult deze houding waarschijnlijk zien in warmere maanden of als de verwarming aanstaat.

De vacht op de buik van de hond is dunner, en op de poten zitten de zweetklieren, dus als ze deze plekken blootleggen, kunnen ze makkelijker afkoelen. Maar dit betekent ook dat ze erg op hun rustplek moeten vertrouwen: in deze houding stellen ze de meest kwetsbare delen van hun lichaam bloot.

Met jou of andere huisdieren slapen

Dus, jouw hond houdt van knuffelen – aww! Deze houding is niet alleen een teken van genegenheid en vertrouwen, maar geeft ze ook een gevoel van comfort, veiligheid en warmte. Puppy’s doen dit met hun moeder, omdat ze meer moeite hebben om hun lichaamswarmte te reguleren als ze heel klein zijn. Dit gedrag blijft vaak hangen naarmate ze volwassener worden, omdat ze het leuk vinden en het is een manier om zich te binden.

Hoe lang slaapt een hond?

Een veelvoorkomende vraag onder hondenbezitters is: “Hoeveel slaapt een hond?” Het slaappatroon van honden kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd, grootte, gezondheidstoestand en activiteitenniveau van de hond. Over het algemeen hebben honden meer slaap nodig dan mensen. Volwassen honden kunnen gemiddeld 12 tot 14 uur per dag slapen, terwijl puppy’s en oudere honden nog meer slaap nodig hebben. Puppy’s kunnen zelfs tot wel 18 tot 20 uur per dag slapen. Dit is essentieel voor hun groei en ontwikkeling. Oudere honden daarentegen hebben meer rust nodig om te herstellen van de activiteiten en om te gaan met eventuele ouderdom gerelateerde gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk op te merken dat de slaapbehoeften van een hond kunnen variëren, zelfs binnen dezelfde leeftijdscategorie. Sommige hondenrassen hebben bijvoorbeeld de neiging om meer energie te hebben en hebben mogelijk meer beweging en mentale stimulatie nodig om voldoende rust te krijgen. Daarom is het essentieel om rekening te houden met de individuele behoeften van je hond en zijn slaapgewoonten te observeren.

Naast de duur van de slaap is ook de kwaliteit van de slaap belangrijk voor honden. Een comfortabele en rustige slaapomgeving kan bijdragen aan een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je hond een comfortabel bed heeft, weg van lawaai en andere storende factoren. Het is ook gunstig om een consistent slaapschema te handhaven, omdat honden routinewezens zijn en baat hebben bij een voorspelbaar slaapritme.

Conclusie

De slaapposities van honden kunnen veel onthullen over hun gezondheid en geluk. Door de slaaphouding van je hond te observeren, kun je inzicht krijgen in zijn comfortniveau, behoefte aan rust of spelen, en zelfs zijn vertrouwen en genegenheid. Honden hebben over het algemeen meer slaap nodig dan mensen, met volwassen honden die gemiddeld 12 tot 14 uur per dag slapen en puppy’s tot wel 18 tot 20 uur. Oudere honden hebben meer rust nodig om te herstellen en om te gaan met ouderdom gerelateerde gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de individuele behoeften en slaapgewoonten van je hond in overweging te nemen en een comfortabele en rustige slaapomgeving te bieden. Door aandacht te besteden aan de slaap van je hond, kun je bijdragen aan zijn algehele welzijn.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *