Is appelciderazijn goed voor honden?

Appelciderazijn wordt gebruikt om:

  • Positief te werken op soms jeukende huid en oren door overgroei van gist
  • Roos te verhelpen
  • Te helpen bij hondenkolieken/overmatige gasvorming
  • De blaasgezondheid te ondersteunen
  • De spijsvertering te verbeteren
  • Te helpen bij oxidatieve stress die samenhangt met obesitas bij honden

Appelciderazijn is licht zuur en scoort op de pH-schaal tussen de 3,1 en 5, dus een hond met een niet-optimaal pH-niveau in hun lichaam kan voordeel hebben bij het innemen van verdunde appelciderazijn (50/50 met water). Men zegt dat een optimaal pH-bereik voor een hond overal tussen de 6 en 7 ligt, wat gemeten kan worden via hun urine of bloedmonster via de dierenarts.

Appelciderazijn voor de huid & poten van honden

Honden die af en toe last hebben van jeukende huid en/of poten of die door periodes van roos gaan, kunnen baat hebben bij appelciderazijn als ze in een verdunde vorm gebaad worden of met een verdunde versie ervan besproeid worden. De zuurgraad van de appelciderazijn kan helpen om het pH-niveau van de huid van je pup in balans te brengen.

Test altijd eerst een kleine hoeveelheid verdunde appelciderazijn op je hond, 24 uur van tevoren, om te controleren of ze geen allergische reactie zullen hebben op het product. Vergeet niet om appelciderazijn altijd 50/50 met water te verdunnen voordat je het op een hond gebruikt, en vermijd hotspots/open zweren of snijwonden die je hond misschien heeft.

Sommige hondenbezitters beweren dat appelciderazijn teken ook afschrikt, dus spuit hun honden met een verdunde ACV-mengsel voordat ze naar buiten gaan voor een wandeling!

Appelciderazijn voor de oren van honden

Net als bij de huid van een hond kan appelciderazijn helpen bij overgroei van gist rond de oren vanwege de beweerde pH-balancerings-eigenschappen. Hoewel het absoluut niet wordt aangeraden om appelciderazijn-oplossing direct in het oorkanaal van een hond te doen, kan je een wattenbolletje in de helft water en de helft appelciderazijn dopen en dit vervolgens voorzichtig rond de oren wrijven.

Zoals hierboven vermeld, breng geen appelciderazijn op zeer pijnlijke huid of open wonden/snijwonden aan, omdat dit voor ongemak kan zorgen bij je hond, en doe een spot test 24 uur van tevoren.

Appelciderazijn voor honden

Je kunt vloeibare appelciderazijn kopen in de meeste supermarkten en gezondheidswinkels. Rauwe, ongepasteuriseerde en biologische versies van appelciderazijn zijn meestal het beste.

Om zelf een spray te maken of om topisch op je hond te gebruiken, moet je appelciderazijn altijd 50/50 mengen met water (dus als je 200 ml appelciderazijn gebruikt, moet dit worden gemengd met 200 ml schoon, vers water). Vermijd de ogen van je hond en eventuele open zweren, snijwonden of wonden als je een verdunde appelciderazijn mengsel topisch op je hond gebruikt, of je ze nu sproeit of baadt.

Het is goed om te weten dat als je te veel appelciderazijn op je hond gebruikt, de huid van sommige honden juist droog en geïrriteerd kan worden, dus zorg ervoor dat je het alleen gebruikt als het nodig is.

Als je de spijsvertering en de darmgezondheid van je hond wilt bevorderen, kun je proberen om eenmaal tot twee maal per dag wat appelciderazijn aan het water in hun drinkbak toe te voegen. 1 theelepel voor honden tot 15 kg, 2 theelepels voor honden van 16 tot 35 kg en 1 eetlepel voor honden van 36 tot 84 kg. Je mag nooit onverdunde appelciderazijn rechtstreeks aan je pup geven om te drinken.

Als je hond een probleem heeft waardoor het pH-niveau in het lichaam van je hond meer zuur kan worden, is het meestal niet aanbevolen om je hond oraal appelciderazijn te geven. Vergeet niet om contact op te nemen met je dierenarts voordat je iets verandert in het dieet van je hond.

Bronnen

  1. Top Benefits Of Apple Cider Vinegar For Dogs – Dogs Naturally (dogsnaturallymagazine.com)
    Auteur: Brent Chittenden
  2. Microsoft Word – TheBenefitsofRawOrganicAppleCiderVinegar.docx (psu.edu)
    Auteur: Dr. Karen Spencer Dees

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *