In Nederland groeit de populariteit van vers vlees als voeding voor huisdieren. Steeds meer eigenaren van huisdieren kiezen ervoor om weg te stappen van kant-en-klare brokken en in plaats daarvan vers vlees aan hun huisdieren te geven. Hoewel meer dan 90% van de dierenbezitters nog steeds brokkenvoeding geeft aan hun huisdier, stapt een kleine maar groeiende groep van ongeveer 10% over op vers vlees. Als je geïnteresseerd bent om te weten waarom sommige huisdiereigenaren kiezen voor vers vlees en wat de voordelen en nadelen hiervan zijn, lees dan verder.

BARF of NRV?

Er zijn twee belangrijke stromingen binnen het vers vlees die BARF (“Bones and Raw Food”) en NRV (“Natuurlijk Rauw Voeren”) worden genoemd. Het verschil tussen deze stromingen ligt in de samenstelling van het vlees. Beide stromingen geven 100% natuurlijke en rauwe voeding aan huisdieren. Ze hanteren echter een andere verhouding tussen spiervlees, bot, orgaan en groenten.

Rauw vlees?

Vers vlees voor huisdieren bestaat vaak uit een compleet menu dat bestaat uit een verhouding van bot, spiervlees, orgaanvlees en groenten. Het wordt rauw gevoerd en voorziet in alle voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft. Het idee van rauw vlees voor huisdieren kan bij sommige mensen vragen oproepen, zoals: “Als ze eenmaal bloed hebben geproefd, worden ze dan niet agressief?” of “Jij eet toch ook geen rauw vlees?”. Andere veelgehoorde fabels zijn dat honden van nature geen vlees zouden eten en dat vers vlees niet alle nodige vitamines bevat.

Wat moet je wel en niet doen?

Wanneer je botten aan je hond voert, is het belangrijk dat ze aan bepaalde eisen voldoen. Zo moeten ze afkomstig zijn van jonge dieren zoals kalf, lam en rund. Bot van oudere dieren kan het gebit beschadigen en is moeilijker of niet te verteren. Geef alleen vleesbotten van jonge, grotere dieren die geen gewicht hebben gedragen. Varkensvlees mag nooit aan honden worden gegeven. Dit omdat het besmet kan zijn met de ziekte van Aujeszky, wat dodelijk is voor honden. Het allerbelangrijkste is dat de botten rauw worden gegeven. Gekookt bot kan namelijk splinteren in de ingewanden van de hond, wat levensgevaarlijk kan zijn. Om het eenvoudig te houden, kun je een lijst maken van wat wel en niet mag en deze op de koelkast hangen als geheugensteuntje. Het is ook een goed idee om te beginnen met KVV (Kant-en-klaar Vers Vlees) als je nieuw bent in de wereld van vers vlees voor huisdieren.

Gangbaar of biologisch vlees?

De biologische veehouderij hecht meer waarde aan dierenwelzijn en milieu dan de reguliere vee-industrie. Biologische dieren krijgen voer zonder bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde gewassen zijn verboden. Groeibevorderaars zijn niet toegestaan in de biologische veehouderij. Biologische kippen en runderen hebben een heel andere levensstijl dan hun reguliere tegenhangers. Ze hebben meer ruimte in de stal en kunnen buiten scharrelen. In de biologische veehouderij is het bijvoorbeeld verboden om snavels bij kippen af te knippen of staarten te verwijderen. Biologische producten zijn duurder, maar de dieren hebben ook een veel hoger welzijnsniveau gehad.

De nadelen van vers vlees

Een groot nadeel van het overstappen op vers vlees is dat het aanvankelijk wat tijd kost om je erin te verdiepen en te leren hoe je het moet bereiden. Sommige mensen vinden het vies om rauw vlees in stukken te snijden en te portioneren. Ook heb je een vriezer nodig om grotere hoeveelheden vlees op te slaan. In het begin kan er onzekerheid bestaan over de vraag of je het wel goed doet.

De voordelen van vers vlees

Een groot voordeel van het geven van vers vlees aan honden is dat het goede bacteriën en enzymen bevat die nodig zijn voor een gezonde darmflora. Vers vlees bevat geen geur-, kleur- en smaakstoffen of bewaarmiddelen. Het kan de ontlasting van de hond verminderen omdat het beter opgenomen en verteerd wordt. Hierdoor zal de hond minder water hoeven te drinken. Bovendien kan het geven van vers vlees helpen om tandsteen te voorkomen en de hond een mooiere huid en vacht te geven. Als het menu goed is samengesteld, kan jeuk verminderen en zal de hond geen last meer hebben van de anaalklieren.

Conclusie

Het geven van vers vlees aan je hond kan een goede keuze zijn, maar het vergt wel wat kennis en inzet. Er zijn verschillende stromingen binnen het vers vlees, zoals BARF en NRV, en het is belangrijk om de juiste verhoudingen van spiervlees, bot, orgaanvlees en groenten te hanteren. Het is ook belangrijk om te zorgen voor de juiste kwaliteit van het vlees, bijvoorbeeld door te kiezen voor biologisch vlees. Er zijn voordelen, zoals het bevorderen van een gezonde darmflora en het vermijden van toevoegingen in kant-en-klare brokken, maar er zijn ook nadelen, zoals het investeren van tijd en moeite in het bereiden en opslaan van het vlees. Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de materie voordat je besluit om vers vlees aan je hond te geven.

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Pork? (akc.org)
    Auteur: Alexandra Anastasio
  2. BARF lezing najaarsdag 0109 (mcvoordieren.nl)
    Auteur: Dr. Esther A. Hagen-Plantinga
  3. [Raw-meat-based diets (RMBD) as a feeding principle for dogs] – PubMed (nih.gov)
    Auteurs: P Kölle, M Schmidt

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *