hond dierenarts

Is je hond bang voor de dierenarts? Dit is hoe je kunt helpen. “Mijn hond haat de dierenarts!” Vrees niet. In deze blog lees je waarom sommige honden bang zijn voor de dierenarts, hoe vaak je een hond mee moet nemen naar de dierenarts en hoe je een stressvrij dierenartsbezoek met jouw hond kunt vergemakkelijken.

Waarom zijn honden bang voor de dierenarts?

Hijgt je hond overmatig, schudt hij, jankt hij, probeert hij zich te verstoppen, of trekt hij zich terug aan de lijn als je met hem naar de dierenarts gaat? Sommige honden hebben angst voor de dierenarts, net zoals sommige mensen angst hebben voor tandartsen of ziekenhuizen!

Dit is meestal te wijten aan een negatieve associatie die ze hebben gemaakt met de dierenarts… Dit kan een pijn zijn die ze daar hebben ervaren, zich onwel voelen wanneer ze daar zijn, de autorit ernaartoe, of misschien gewoon een ontmoeting met veel enge vreemden. Maar ondanks jouw hond heeft besloten dat hij bang is voor de dierenarts, moet hij de dierenarts blijven bezoeken voor zijn routinecontroles en essentiële vaccinaties. Dus, hoe kunnen we hen helpen zich wat meer op hun gemak te voelen bij hun gezondheidsafspraken?

Laat ze wennen aan aanraking

Probeer hem van jongs af aan te laten wennen aan bewegingen die een dierenarts zou maken, zoals zijn staart optillen, aan zijn poten en nagels voelen, twee handen rond zijn buik leggen, enz. Als je pup vertrouwd kan raken met deze bewegingen van jou, is de kans groot dat hij niet afwijzend zal reageren als een dierenarts hetzelfde doet.

Blijf zelf rustig

Als je angstig bent voor het bezoek van jouw hond aan de dierenarts, kan een hond jouw spanning oppikken en daarop reageren. Als je kalm en positief blijft en zich op de dag van de afspraak zo veel mogelijk aan hun routine houdt, zal dit je hond helpen kalm te blijven.

Vaker aaien

Affectie via aaien wordt door een hond gezien als een beloning, dus als je probeert hun zenuwen te kalmeren met aaien, zullen ze leren dat dit gedrag hen een positief resultaat oplevert, dus kunnen ze het aanpassen om ervoor te zorgen dat het gebeurt! Bewaar het belonen met poespas, aandacht en lekkers tot na de afspraak!

Neem ze mee voor een proefbezoek

Neem je hond mee naar het kantoor van de dierenarts de dag voor hun afspraak en laat ze gewoon even snuffelen en kennismaken met het receptiepersoneel. Misschien kunnen ze worden gewogen door het personeel en krijgen ze een traktatie aangeboden, zodat jouw hond leert dat de dierenarts een positieve plek is om te gaan! Dit kan hem helpen zich te ontspannen bij het vervolgbezoek, wanneer de daadwerkelijke afspraak plaatsvindt. Hetzelfde geldt voor de heenreis. Als jouw hond niet vaak in de auto gaat, laat hem er dan vóór de afspraak al een beetje aan wennen. Vergeet niet om je hond in de auto op een veilige manier vast te zetten voordat je gaat rijden.

Wees georganiseerd en efficiënt

Houd de afspraak zo beknopt mogelijk. Zorg ervoor dat je vóór de afspraak een lijst hebt gemaakt van symptomen, zorgen en vragen die je aan de dierenarts wilt stellen, zodat je de ervaring van jouw hond zo grondig mogelijk kunt maken op een beknopte, efficiënte manier. Probeer zelf niet verlegen te zijn bij de dierenarts. Stel vragen en vraag om demonstraties van zorg en toediening van medicijnen. Jouw dierenarts wilt jou helpen en ervoor zorgen dat je minder vaak terug hoeft te komen!

Kalmerende omgeving

Neem het favoriete speeltje van jouw hond mee in de auto voor de reis naar de dierenarts. Je kunt ook bekende kalmerende, hondvriendelijke geuren gebruiken, zoals lavendel, geranium of kamille. Je kunt deze geuren gebruiken op een handdoek of kussen en deze in de auto leggen. Deze kunnen zowel jij als je huisdier helpen zich rustiger te voelen.

Kalmerende middelen voor honden

Je kunt jouw dierenarts vragen naar kalmerende middelen voor honden die jouw pup kunnen helpen zich wat meer zen te voelen voor het geplande bezoek. Er zijn er veel op de markt die de persoonlijkheid van een huisdier niet veranderen, dus het kan de moeite waard zijn om te informeren.

Hoe vaak moet ik met mijn hond naar de dierenarts?

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, moet je hem laten onderzoeken door een dierenarts. Hetzelfde geldt voor eventuele verwondingen.

Als het gaat om routinezorg, moet een hond gemiddeld elk jaar worden gezien voor een routinecontrole, om er zeker van te zijn dat zijn vaccinaties up-to-date zijn en dat zijn gebit gezond blijft.

Sommige dierenartspraktijken bieden ook verzorgingsdiensten aan, zoals het knippen van de nagels, wat essentieel is voor de gezondheid van de gewrichten. Zo’n bezoek hangt af van hoe snel de nagels van je hond groeien. Je kunt jouw dierenarts vragen hoe vaak jouw hond naar de dierenarts moet om de nagels te laten knippen. Maar een hondentrimsalon kan deze dienst meestal ook aanbieden.

Naarmate honden ouder worden, zul je merken dat ze vaker naar de dierenarts moeten. Hetzelfde geldt voor pups. Vooral als ze hun eerste vaccinaties krijgen.

Conclusie

Sommige honden hebben een angst voor de dierenarts. Dit kan komen door een negatieve associatie met de dierenarts. Je kunt je hond helpen zich meer op zijn gemak te laten voelen bij de gezondheidsafspraken. Door ze te laten wennen aan aanrakingen, zelf rustig te blijven, vaker te aaien, meenemen op proefbezoek, georganiseerd en efficiënt te zijn, en kalmerende middelen.

Bronnen

  1. Welk kalmeringsmiddel past het beste bij jouw hond? – Honden Gezond
    Auteur: Agnes Waninge

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *