Kunnen honden hunzelf zien in de spiegel?

In deze blog leer je alles over honden en spiegels. We gaan ontdekken of honden spiegels begrijpen, hoe zelfbewust een hond is als het gaat om zijn eigen reflectie en we leren of honden zichzelf kunnen zien in de spiegel…

We weten dat we als mensen zelfbewust zijn, omdat we opmerken als er iets verandert aan ons gezicht of lichaam als we in de spiegel kijken. Maar als trotse hondenouders beginnen we ons af te vragen hoe onze honden deze soortgelijke dagelijkse gebeurtenissen ervaren.

Ervaart een hond spiegels op dezelfde manier als wij? Herkennen ze hun eigen reflectie als ze in een spiegel kijken? Kunnen ze zichzelf zelfs zien in de spiegel? Laten we het uitzoeken…

De honden spiegel test

Ongeveer een halve eeuw geleden heeft een onderzoeker genaamd Gordon G. Gallup een test ontworpen om te bepalen of dieren zelfbewust zijn. Er werd een geurloze verfmarkering op hun gezicht aangebracht (het feit dat het geurloos was was erg belangrijk, omdat de geur afleidend zou kunnen zijn en zou kunnen interfereren met hun echte reacties) en vervolgens werden ze voor een spiegel gezet. De theorie was dat als het dier met de markering op hun gezicht omging, dit bewees dat ze zichzelf bewust waren.

Helaas leken honden de markering niet op te merken of te erkennen, in tegenstelling tot mensapen, dolfijnen, olifanten en zelfs eksters die dit wel deden. Maar de geldigheid van de test en het ontwerp zelf werd door andere onderzoekers sterk betwist en er werd beargumenteerd dat deze test niet kon bewijzen of een hond zelfbewust was of niet…

Honden en zelfbewustzijn

Er werd beargumenteerd dat gezichtsvermogen en zicht niet de primaire zintuig van een hond is, maar hun neus wel. Daarom werd er een andere test uitgevoerd door andere onderzoekers om te bepalen of een hond als zelfbewust beschouwd kon worden door hun eigen urinegeur te herkennen. Honden deden het in deze test veel beter door aan te tonen dat ze hun eigen urine herkenden in vergelijking met hun reactie op een gemanipuleerde monster. Echter, het is nog steeds onduidelijk of dit als bewijs van zelfbewustzijn van een hond gezien kan worden.

Sommige wetenschappers hebben vervolgens onderzocht of het vaststellen van lichaamsbewustzijn bij honden hen kan helpen om te concluderen dat honden zelfbewust zijn. We hebben allemaal honden meegemaakt die te groot zijn om op iemands schoot te zitten, maar toch proberen!

De test was simpel; plaats een hond op een mat met een speeltje eraan vastgebonden en vraag hem de speeltjes aan zijn eigenaar te geven. Als een hond zelfbewust was, zou hij van de mat af gaan als hij besefte dat zijn gewicht hem verhinderde om het aan de mat vastgebonden speeltje op te pakken. Olifanten slagen hierin, maar menselijke baby’s tussen de 18 en 24 maanden niet…

Om zeker te zijn dat de hond begrijpt wat hij moet doen, wordt de taak eerst aangeboden met het speeltje los van de mat voordat hij wordt gevraagd om hetzelfde te doen met het speeltje aan de mat vastgebonden. Opmerkelijk genoeg stonden de meeste honden op en verlieten de mat, waardoor ze het probleem oplosten en uiteindelijk bewezen dat ze hun eigen gewicht en lichaam als obstakel herkenden. Dus het wordt beargumenteerd dat uit deze resultaten blijkt dat honden zelfbewust zijn, naast hun vermogen om hun eigen urine te herkennen en hun bewezen vermogen om andere honden en mensen te imiteren, maar het slaagt niet voor de spiegel test…

Dus, zien honden zichzelf in de spiegel?

Waarschijnlijk niet op dezelfde manier als wij. Ze zien een andere hond, maar weten die hond niet als zichzelf. Het meest waarschijnlijke is dat ze zo gewend zijn aan het leven in een menselijke wereld en gewoon niet verrast zijn door de magie van een reflectie, omdat ze zo vaak aan spiegels blootgesteld worden. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom puppy’s zo enthousiast zijn over een spiegel, terwijl oudere honden dat vaak niet zijn. Dus, ja honden kunnen wel in spiegels zien, maar zien ze zichzelf in de reflectie? Waarschijnlijk niet.

Bronnen

  1. Self-consciousness: beyond the looking-glass and what dogs found there: Ethology Ecology & Evolution: Vol 28, No 2 (tandfonline.com)
    Auteur: Roberto Cazzolla Gatti

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *