Stress is een groot issue waar zowel mensen als honden mee te maken kunnen hebben. Wanneer honden worden blootgesteld aan angstige situaties waar ze niet mee om kunnen gaan, kan dit leiden tot stress. En als deze stress gedurende lange tijd aanhoudt, kan dit schadelijk zijn voor hun gezondheid. Net als bij mensen kan stress ook een impact hebben op de bijnieren en de hormoonhuishouding van honden.

Via lichaamsstaal communiceren met je hond

Honden kunnen ons laten weten wat ze voelen door middel van hun piepjes, blafjes en lichaamstaal. Dit is waarom het zo belangrijk is om de lichaamstaal van je hond te begrijpen, omdat je dan signalen van stress beter kunt herkennen. Honden communiceren voornamelijk door middel van lichaamstaal, ze willen liever communiceren dan in een conflict verwikkeld raken. Bijten en aanvallen zijn het laatste redmiddel voor een hond, maar als ze dit doen, betekent het dat hun stressniveau echt hoog is. Honden hebben ook zogenaamde “kalmerende signalen” die aangeven dat ze meer ruimte willen of om mogelijke agressie van andere honden te voorkomen.

Hoe herken je stress bij je hond?

Stress komt in vele verschillende vormen en gradaties voor bij honden, van lichte irritatie tot extreme stress waarbij ze in paniek raken. Turid Rugaas, een bekende hondentrainer uit Noorwegen, heeft onderzoek gedaan naar kalmerende signalen bij honden. Zij heeft deze signalen geclassificeerd in een “escalatieladder” met codes, variërend van groen (een beetje stress) tot rood (zeer veel stress).

Wat zijn de gevolgen van stress bij honden?

Stress kan bij honden leiden tot verschillende gedragingen. Overspronggedrag omvat plotseling krabben, onverwachts spelen, niezen en uitgebreid snuffelen. Kalmerende signalen, vaak gericht op het verminderen van agressie tussen honden, bestaan uit gapen, likken van de lippen, sluiten van de ogen, wegkijken, fysiek afwenden, langzaam bewegen en drentelen. Stressreacties zijn onder meer hijgen, trillen, laten zien van oogwit, verwijde pupillen, adrenaline afschudden en zwetende poten en blaffen.

Als de hond strest, richt hij zijn focus op het wegvluchten of vechten en houdt zijn mond gesloten met gespannen lippen. Als het grommen niet helpt de bedreiging te verminderen, kan het leiden tot een aanval, wat uitvallen is (happen naar de bedreiging zonder te bijten). Indien dit niet werkt, kan het uiteindelijk leiden tot bijten (code rood op het stressniveau), waarbij de hond de aanval volhoudt totdat de bedreiging verdwijnt.

Deze stresssignalen komen vaak samen voor bij honden, maar het is belangrijk om ze in context te blijven bekijken en waarderen. Elk dier en elke situatie is uniek, dus het is belangrijk om op te letten en te analyseren hoe de hond specifiek reageert in een bepaalde situatie.

Verschil gewoon gedrag en stresssignalen

Sommige gedragingen van honden, zoals gapen of lippen aflikken, kunnen in bepaalde situaties worden beschouwd als tekenen van stress. Het is echter belangrijk om te weten dat deze gedragingen ook normaal kunnen zijn in net stressvolle situaties. Het is daarom van belang om naar de context van de situatie te kijken om te bepalen of de hond echt gestrest is of niet. Bijvoorbeeld, gapen kan tekenen van vermoeidheid zijn, terwijl lippen aflikken een teken kan zijn van genot tijdens het eten. Observeer je hond altijd en leer hoe hij zich gedraagt in verschillende situaties, zodat je kunt bepalen wanneer hij gestrest is en wanneer niet.

Stress triggers

Stress bij honden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Dit omvat beperkte persoonlijke vrijheid, angst om alleen te zijn, onzekerheid in nieuwe situaties, angst voor andere honden, pijn, reizen in de auto, plotselinge veranderingen van omgeving, lawaai, vreemde voorwerpen of bezoek aan de dierenarts. Het is daarom belangrijk om te weten wat je hond leuk vindt, hoe hij op situaties reageert en om inzicht te hebben in zijn gedrag in zowel normale als angstige momenten.

Geen begrip van mensen

De reden waarom sommige honden sneller grommen dan anderen, heeft te maken met hoe ze omgaan met stress. Honden die goed gesocialiseerd zijn, zullen makkelijker omgaan met nieuwe situaties dan honden die onzeker zijn in nieuwe situaties, zoals geredde honden met een verleden of pups. Ook mensen kunnen soms onvoldoende gesocialiseerd zijn en onbewust stress veroorzaken bij honden, bijvoorbeeld door veel lawaai te maken of een hond aan te staren.

Het is belangrijk om stress signalen van honden te begrijpen en te erkennen. Als een hond te veel stress ervaart, moet je ingrijpen en de angel uit de situatie halen. Anders kan het leiden tot escalerend stress en uiteindelijk tot bijtgedrag. Het is belangrijk om de kenmerken van je hond te kennen en op te merken wanneer hij stress signaleert, zodat je tijdig kunt ingrijpen en de situatie de-escaleren.

Conclusie

Het belangrijk om te erkennen dat honden stress kunnen ervaren en dat het herkennen van stresssignalen bij je hond essentieel is om hun welzijn te waarborgen. Honden communiceren voornamelijk door middel van lichaamstaal, en het begrijpen van hun kalmerende signalen en stressreacties kan helpen om stressvolle situaties voor hen te minimaliseren. Het is ook van belang om het verschil tussen gewoon gedrag en stresssignalen te kunnen onderscheiden en de context van de situatie in overweging te nemen. Stress bij honden kan veroorzaakt worden door verschillende triggers, en het is belangrijk om inzicht te hebben in het gedrag van je hond in verschillende situaties om hun stressniveaus te minimaliseren. Het begrijpen en herkennen van stress bij je hond is een belangrijk aspect van verantwoordelijk hondenbezit en kan bijdragen aan het welzijn van je trouwe viervoeter.

Bronnen

  1. How To Tell If Your Dog Is Stressed: Body Language And Warning Signs (akc.org)
    Auteur: Abbie Mood

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *