Mijn hond heeft diarree: wat nu?

Niets kan je dag zo snel verstoren als het plotselinge ongemak van je geliefde viervoeter. Je merkt dat je hond onrustig wordt, hij maakt vaker trips naar buiten dan normaal, en je ruikt die onmiskenbare geur. Ja hoor, je hond heeft diarree. Maar maak je geen zorgen, je bent niet de enige. Diarree is een veelvoorkomend probleem bij honden en kan vele oorzaken hebben, van voedsel veranderingen tot gezondheidsproblemen. Dus, wat moet je doen als je hond diarree heeft? In deze blog delen we enkele nuttige tips om je trouwe metgezel te helpen herstellen en weer op zijn poten te staan.

Mogelijke oorzaken van diarree bij honden

Er zijn veel dingen die het evenwichtige systeem van de spijsvertering van een hond kunnen verstoren en diarree of, minder vaak, obstipatie kunnen veroorzaken. Sommige dingen, zoals te veel gras eten, zijn helemaal niet ernstig. Andere kunnen een teken zijn van een levensbedreigend probleem, zoals een onverteerbaar voorwerp (zoals een steen) vast in de maag, of een ziekte zoals kanker.

Er zijn veel redenen waarom een hond losse ontlasting kan ontwikkelen, maar de meeste gevallen kunnen worden toegeschreven aan een van deze 12 oorzaken:

 • Onjuiste voeding: Te veel eten, afval of bedorven voedsel eten. In dierenartsenkringen wordt hier eigenlijk een naam aan gegeven – “garbage toxicose” of “garbage gut”.
 • Verandering in dieet: Het kan enkele dagen duren voordat het spijsverteringssysteem van een hond zich aanpast aan nieuwe eiwitten. Daarom raden veel hondenvoer fabrikanten aan om langzaam over te schakelen van het ene merk voer naar het andere.
 • Voedselintolerantie
 • Allergieën
 • Parasieten: De meeste hiervan veroorzaken ziekte bij puppy’s of bij volwassenen met een verzwakt immuunsysteem:
 • Spoelwormen
 • Haakwormen
 • Zweepwormen
 • Coccidia
 • Giardia
 • Giftige stoffen of planten
 • Inslikken van een onverteerbaar vreemd voorwerp, zoals een speeltje of sokken

Infecties met veel voorkomende virussen zoals:

 • Parvovirus
 • Hondenziekte
 • Canine coronavirus
 • Bacteriële infecties, zoals salmonella
 • Ziekten zoals nier- en leverziekte, colitis, inflammatoire darmziekte en kanker
 • Antibiotica en andere medicijnen
 • Stress of emotionele onrust
Kont van de hond wordt afgeveegd na diarree

Hoe kun je diarree bij honden bestrijden?

Vasten

Wanneer je pup worstelt met zijn maag, is het beste wat je voor hem kunt doen de hoeveelheid voedsel die hij consumeert verminderen.

Soms is de beste aanpak, vooral bij kleine problemen, om het maag-darmkanaal van je pup wat tijd te geven om te herstellen en rusten. Hoe doe je dat? Wel, ons advies is om gedurende 12 – 24 uur geen voedsel te geven, zodat het systeem van je pup kan herstellen van eventuele problemen die de diarree veroorzaken.

Tijdens de vastenperiode is het belangrijk ervoor te zorgen dat je pup gehydrateerd blijft. Zorg ervoor dat er altijd water beschikbaar is gedurende de dag, maar let goed op – laat je pup niet te veel in één keer drinken, omdat dit braken kan veroorzaken en zelfs losse ontlasting kan verergeren.

Een Eenvoudig Dieet

Nadat de vastenperiode van 12 – 24 uur voorbij is, is het tijd om weer voedsel in het lichaam van je hond te introduceren met licht verteerbaar eten voor je hond. Als ze nog steeds last hebben van diarree, houd ze dan nog eens 12 uur zonder voedsel en introduceer voedsel pas weer wanneer de losse ontlasting is gestopt.

Omdat de oorzaak van de maagklachten van je hond kan liggen aan iets wat ze hebben gegeten – of zelfs een allergie die ze hebben ontwikkeld voor hun normale voedsel, moet je ervoor zorgen dat je hond weer wordt geïntroduceerd met een zeer eenvoudig en licht verteerbaar dieet. Dit licht verteerbare eten kun je ook zelf maken voor je hond. Geef ze langzaam kleine porties gekookt mager wit vlees – zoals kip – fijngesneden over gekookte witte rijst.

Maar we mogen die honden met graanintolerantie of een graanvrij dieet niet vergeten! Voor honden die gevoelig zijn voor granen, kun je gepureerde banaan proberen. Laat je viervoeter om de paar uur 2 lepel volle gepureerde banaan eten en verhoog geleidelijk de hoeveelheid gedurende de dag.

Na de periode van 24 uur met licht verteerbaar voedsel, introduceer je langzaam hun normale voedsel, te beginnen met 75% licht verteerbaar voedsel en 25% van hun normale voedsel. Ga hiermee door gedurende een dag of twee, meng dan 50/50 en verminder elke dag totdat je pup weer terug is naar zijn normale, gezonde zelf.

Als je hond kieskeurig is met eten, kan het moeilijk zijn om zich aan een licht verteerbaar dieet te houden. Maar zie dit als een perfecte gelegenheid om je hond te trainen om minder kieskeurig te zijn. Op die manier zullen ze zelfs als ze genezen zijn, getraind zijn om niet te bedelen terwijl jij aan het eten bent.

Probeer een probioticum

Net als bij mensen worden bij honden de gezonde bacteriën in hun maag verwijderd samen met de slechte bacteriën wanneer ze last hebben van diarree. Het is daarom belangrijk om deze zo snel mogelijk weer aan te vullen. Hoe? Een hoogwaardig probioticum specifiek voor honden is de beste optie.

Probiotica kunnen geweldig zijn om de goede bacteriën in de darmen van je hond aan te vullen na een periode van diarree waarin hun voorraad is uitgeput. Een gezonde spijsvertering resulteert in versterkte immuniteit en een levendige, gelukkige hond! Voor meer informatie over de positieve werking van probiotica bij honden; lees dit artikel.

Als alternatief, als je op dit moment te maken hebt met diarree bij je hond, probeer dan gewone, levende yoghurt – dit kan helpen bij de ontlasting van je hond. Dit is namelijk erg licht verteerbaar eten wat de maag van je hond goed aan kan.

Voeg een lepel of twee toe aan de eenvoudige maaltijden van je pup (tijdens de fase van 50/50 voedselintroductie) en meng het. De natuurlijke en gezonde bacteriën uit de yoghurt zullen helpen bij de maag gezondheid van je hond.

Diarree bij honden kan ook uitdroging veroorzaken. Dus als je huisdier geen water kan binnenhouden, probeer hem dan kleine hoeveelheden ongezoete Dioralyte te laten drinken. Dit helpt bij het aanvullen van vocht en elektrolyten.

Wanneer is er mogelijk sprake van chronische diarree?


Wanneer je hond regelmatig last heeft van aanhoudende diarree gedurende een langere periode, kan er mogelijk sprake zijn van chronische diarree. Dit betekent dat de diarree langer aanhoudt dan normaal en niet vanzelf lijkt te verbeteren. Chronische diarree kan diverse oorzaken hebben en vereist vaak medische aandacht.

Als de diarree van je hond langer dan een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om een dierenarts te raadplegen. Chronische diarree kan veroorzaakt worden door voedselallergieën, intoleranties, parasitaire infecties, ontstekingsziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen (IBD), pancreasproblemen en meer. De dierenarts zal mogelijk aanvullende tests en onderzoeken aanbevelen om de onderliggende oorzaak van de chronische diarree vast te stellen.

Wanneer moet je naar de dierenarts voor diarree?

Acute diarree bij honden is vaak een tijdelijke aangelegenheid en verdwijnt doorgaans vanzelf, mits de hond verder geen tekenen van ernstige ziekte vertoont. Door wat eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw harige vriend echter een helpende hand bieden tijdens dit ongemak. Regelmatig uitlaten, voldoende vochtinname en het verstrekken van licht verteerbaar voedsel kunnen de situatie verbeteren. In jouw kliniek hebben we zelfs speciaal samengesteld en smakelijk voer beschikbaar om hierbij te assisteren. Ook adviseren we om gedurende de dag meerdere kleine porties voer te geven voor betere verteerbaarheid.

Vooral bij jonge pups of in huishoudens met meerdere huisdieren, raden we aan om extra aandacht te besteden aan hygiëne. In de meeste gevallen is een bezoek aan de dierenarts niet direct noodzakelijk. Bij twijfel is het echter verstandig om contact op te nemen met onze kliniek, vooral wanneer het jonge honden betreft.

Als de hond duidelijk ziek is, koorts heeft (boven 39,5 ºC) of de klachten langer dan enkele dagen aanhouden, raden we een bezoek aan de dierenarts aan. Dierenartsen kunnen effectieve ondersteuning bieden, waaronder infuustherapie, medicatie en speciaal voedsel, om jouw hond snel op weg te helpen naar herstel.

Symptomen waarbij je direct naar de dierenarts moet gaan:

 1. Bloed in de ontlasting: Als je bloed opmerkt in de ontlasting van je hond, kan dit een ernstig teken zijn van interne problemen zoals ontstekingen, parasitaire infecties of zelfs ernstige ziekten. Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts, vooral als het bloeden aanhoudt.
 2. Lusteloosheid en lethargie: Als je hond erg zwak lijkt, zich terugtrekt en weinig energie heeft, kan dit een teken zijn van een ernstige gezondheidskwestie die onmiddellijke aandacht vereist.
 3. Braken: Als je hond constant blijft braken in combinatie met diarree, kan dit wijzen op een ernstige gastro-intestinale aandoening of zelfs een obstructie in het spijsverteringskanaal.
 4. Ernstig gewichtsverlies: Als je hond snel gewicht verliest en dit niet kan worden verklaard door dieet- of activiteitsveranderingen, is het tijd om de dierenarts te raadplegen.
 5. Hoge koorts: Een hoge lichaamstemperatuur kan duiden op een infectie of ontsteking. Als je hond koorts heeft in combinatie met diarree, is medische aandacht noodzakelijk.
 6. Aanhoudende diarree: Als de diarree langer dan 24 tot 48 uur aanhoudt en niet lijkt te verbeteren, moet je hond door een professional worden beoordeeld.
 7. Veranderingen in gedrag of eetlust: Als je hond weigert te eten, veel drinkt, ongewoon agressief of lusteloos is, kunnen dit tekenen zijn van een ernstiger gezondheidsprobleem.

Bij het waarnemen van een of meerdere van deze symptomen, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts. Onthoud dat vroegtijdige medische interventie cruciaal kan zijn om ernstige gezondheidsproblemen bij je hond te voorkomen. Voor meer informatie over gerelateerde gezondheidskwesties en advies, kun je ook ons artikel lezen over bloederige diarree.

Bel ook de dierenarts als jouw puppy nog niet alle vaccinaties heeft gehad en diarree heeft. Het parvovirus veroorzaakt namelijk diarree bij puppy’s en is een potentieel dodelijke infectie die onmiddellijke diergeneeskundige aandacht vereist.

Mijn puppy heeft diarree: wat kan ik doen?

Als jouw puppy diarree heeft, hangt de behandeling af van de oorzaak. Als het door stress komt of doordat hij ander eten heeft gekregen, dan gaat het meestal vanzelf over als je hem wat simpeler voer geeft. Maar het is wel altijd slim om eerst even met de dierenarts te overleggen. Het kan namelijk ook iets ernstiger zijn, vooral als de diarree langer dan een paar uur aanhoudt. Zorg er ook voor dat je puppy genoeg water drinkt, want zelfs milde diarree kan uitdroging veroorzaken.

Als de dierenarts een bacteriële of virale infectie bij je puppy vaststelt, kan het zijn dat hij een tijdje in het ziekenhuis moet blijven om te herstellen. De dierenarts kan antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden en je puppy intraveneuze vloeistoffen geven om hem tijdens zijn herstel gehydrateerd te houden.

Als je puppy iets verkeerds heeft gegeten, kan het vanzelf weer overgaan, tenzij er iets is dat in zijn darmen vastzit. De dierenarts kan dan aanbevelen om over te stappen op simpeler voer totdat de diarree van je puppy verdwijnt. Als je puppy iets giftigs heeft binnengekregen, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan. De behandeling kan namelijk erg verschillen, afhankelijk van wat je puppy heeft binnengekregen.

Als je puppy een parasiet heeft, hangt het behandelplan af van het soort parasiet en de ernst van de infectie. Sommige parasieten kunnen verdwijnen door medicatie, terwijl andere een meer diepgaande aanpak vereisen.

Voorkom dat je hond uitdroogt als gevolg van diarree

Houd Je Hond Gehydrateerd bij Diarree

Diarree kan ervoor zorgen dat je hond vocht verliest en uitdroging kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond goed gehydrateerd blijft. Zorg ervoor dat er altijd vers water beschikbaar is, en moedig je hond aan om regelmatig te drinken. Als je merkt dat je hond minder interesse heeft in water, probeer dan kleine hoeveelheden water aan te bieden of voeg wat water toe aan zijn voer om hem gehydrateerd te houden.

Let op tekenen van uitdroging, zoals droge neus, ingevallen ogen, lusteloosheid en donkergele urine. Als je je zorgen maakt over uitdroging, neem dan contact op met een dierenarts voor advies en behandeling.

Conclusie

Als je hond diarree heeft, kan dit vele oorzaken hebben, van onjuiste voeding tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak is om het juiste behandelplan te bepalen. Het vasten van je hond gedurende 12-24 uur kan de darmen de tijd geven om te herstellen. Na het vasten is het belangrijk om je hond langzaam kleine porties gekookt mager wit vlees te geven, zoals kip, fijngesneden over gekookte witte rijst. Blijf je hond hydrateren en let op het drinkgedrag om braken en verdere losse ontlasting te voorkomen. Als de diarree aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan altijd een dierenarts

Bronnen

 1. Anna Burke (8 november, 2016) The Causes, Treatment and Symptoms of Puppy Diarrhea. American Kennel Club
  Puppy Diarrhea – Causes, Treatment & Symptoms (akc.org)
 2. Stefan Unterer, Kathrin Busch (29 oktober, 2020) Acute Hemorrhagic Diarrhea Syndrome in Dogs
  Acute Hemorrhagic Diarrhea Syndrome in Dogs – PubMed (nih.gov)
 3. Lisa de Buyser (2015) Pre- en probiotica bij hond en kat. Universiteit Gent Faculteit Diergeneeskunde
  Microsoft Word – MP pre- en probiotica hond en kat – Lisa De Buyser.docx (ugent.be)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *