Mogen honden tuinbonen?

In deze blog leren we of tuinbonen goed of slecht zijn voor honden. Kunnen tuinbonen honden net zo goed helpen als ons, of moeten onze viervoetige vrienden ze vermijden?

Tuinbonen (die behoren tot de familie van peulvruchten) zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine K, B6, ijzer, calcium en antioxidanten. Ze zijn ook vol met vezels en bevatten weinig calorieën. Ze bewaren ook water, dus tuinbonen kunnen ook hydraterend zijn. En ja, honden kunnen ze ook veilig eten!

Zijn tuinbonen goed voor honden?

Ja! Tuinbonen, of ze nu uit blik, gekookt, rauw, bevroren, gekookt, gestoomd of gegrild zijn, zijn goed voor een hond om te eten, zolang ze naturel zijn. Gekruide of gezouten tuinbonen worden niet aanbevolen voor honden, en tuinbonen mogen absoluut niet aan een hond gegeven worden als ze in hetzelfde kookgerei hebben gestaan als uien of knoflook. Beide kunnen voor honden ontzettend giftig zijn.

Het is ook aan te raden om tuinbonen in stukjes te snijden, omdat het voeren van grote, hele tuinbonen aan een hond (vooral kleinere rassen) een verstikkingsgevaar kan opleveren.

Tuinbonen voor honden kunnen hun vezelgehalte verhogen, wat veel honden wel nodig hebben. Er wordt beweerd dat veel honden niet genoeg vezels in hun dieet krijgen. Een ideale hondenvoeding zou tussen de 2-5% vezels moeten bevatten (maar mag echt niet meer dan 10% bevatten). Als je denkt dat je hond een boost aan vezels kan gebruiken, probeer dan een kleine handvol gewone, in stukjes gesneden tuinbonen over hun voer te strooien.

Tuinbonen toevoegen aan het voer van je hond(en)

Voor honden met overgewicht zweren sommige baasjes dat het “Tuinbonendieet”. Het tuinbonendieet houd in dat je langzaam, elke paar dagen de hoeveelheid voer vermindert en deze te vervangen door tuinbonen, met een verhouding van 90% hondenvoer en 10% tuinbonen totdat de hond 50% hondenvoer en 50% tuinbonen krijgt. Daarna, wanneer de hond op het gewenste gewicht is, neem je langzaam het voer weer op en verminder je het aantal tuinbonen. Dit dieet mag echter alleen worden ondernomen als dit specifiek wordt aanbevolen door een professionele, gekwalificeerde dierenarts. Anders kan het leiden tot voedingsstofgebrek en kan een hond het verloren gewicht snel weer aankomen wanneer het normale voeren weer begint als hun levensstijl en hun traktatie-uitgaven niet ook zijn veranderd.

Je zou je hond op geen enkel dieet moeten zetten tenzij ze door een dierenarts zijn geëvalueerd. Ongewenste gewichtstoename moet altijd eerst worden aangepakt door ervoor te zorgen dat de hond voldoende beweging krijgt voor hun grootte/ras en niet te veel voer en snoepjes krijgt.

Elke hond die plotseling is aangekomen of helemaal geen gewicht verliest ondanks dieetwijzigingen en passende oefening moet door een veterinaire professional worden gezien om ernstige medische aandoeningen uit te sluiten die dit kunnen beïnvloeden, zoals de ziekte van Cushing

Tuinbonen voor honden

Tuinbonen zijn een fantastische vervanging voor snoepjes vanwege hun lage calorie-inhoud. De inname van snoepjes van een hond mogen nooit meer dan 10% van hun totale voedselconsumptie per dag zijn om een gezond gewicht te behouden. Als algemene regel mag een traktatie nooit groter zijn dan de nagel van je eerste vinger. Snijd dus je rauwe tuinbonen in stukjes, houd ze in de koelkast en als je hond een beloning verdient, geef ze dan een stukje tuinbonen!

Neem het echter altijd rustig aan wanneer je een nieuw voedsel aan je hond geeft om de maag van de hond niet te verstoren, vooral bij pups. Geef één of twee stukjes tuinbonen per dag voordat je overweegt om het aantal dat je hen laat eten te verhogen. Net als bij mensen reageren alle honden anders op verschillende voedingsmiddelen, dus wees altijd bewust van dit als je nieuwe voedingsmiddelen, snacks en traktaties probeert, ongeacht hun beweerde voordelen. De meeste honden houden wel van tuinbonen!

Bronnen

  1. Can Dogs Eat Green Beans? (akc.org)
    Auteur: Anna Burke
  2. Effects of adding gamma-irradiated green beans or fruit compote to the diet of dogs – ScienceDirect
    Auteurs: P.S. Larson, Lester F. 
    Belter, E.M. Crawford, H.B. Haag, J.K. Finnegan, R.Blackwell Smith Jr.

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *