Actief zijn is goed voor de gezondheid en soepelheid van je hond. Beweging is belangrijk voor zowel jonge honden als oudere honden. Je hond kan met de jaren wat stijver worden. Dit kan je verhelpen door regelmatig te bewegen. Met deze tips hou jij je hond gezond en vind. En ja zelfs op oudere leeftijd!

Een Actieve hond is een blije hond

Even wandelen, spelen, rennen. Honden houden ervan om lekker te bewegen. De weg naar een blije hond is een actieve hond. Wandelen is een heel goede manier om je hond fit en mobiel te houden. Dit helpt ook om de geest te stimuleren en sociale vaardigheden te onderhouden. Naarmate je hond ouder wordt zal hij waarschijnlijk geen lange wandelingen willen of kunnen maken. Ook het achterna rennen van een bal of stok zal moeilijker worden. Maar op eigen tempo actief blijven is en blijft heel belangrijk voor je de gezondheid en vrolijkheid van je hond. Biedt je hond voldoende mogelijkheden om zijn hele leven lang fysiek actief te blijven, want dat is belangrijk.

Beweging is goed voor jong en oud

beweging is zowel belangrijk voor oudere honden als voor jongere honden. Door te bewegen blijven de gewrichten soepel en de spieren sterk. Het verbrandt calorieën en zorgt ook voor de mentale stimulatie. Door dagelijks te bewegen vertraagt het verouderingsproces en wordt de levenskwaliteit verbetert. Honden die actief blijven, leven langer en kwalitatief beter dan honden die niet dagelijks kunnen bewegen. Met deze vijf manieren hou jij je hond mobiel, actief, comfortabel, gezond en gelukkig.

  1. Wandelen
    Wandelen is een simpele manier om aan lichaamsbeweging te doen. Eigenlijk wandel je al bij het dagelijks uitlaten van je hond, maar je kan er ook voor kiezen om een langere wandeling te maken. Veel honden vinden het fijn om op stap te gaan met zijn baasje. Oudere honden wandelen ook graag, maar je kunt daar beter korte wandelingen per dag maken. Je kunt 2 tot 3 keer per week een wandeling van 30 tot 60 minuten maken, zodat je hond lekker kan wandelen en snuffelen.

    Als het buiten erg koud of erg warm is, kun je er beter voor kiezen om geen lange wandelingen te maken. Hou op warme tot hete dagen je hond goed in de gaten en let vooral op tekenen als vermoeidheid en oververhitting. Op zeer koude dagen is het belangrijk dat je let op tekenen van onderkoeling. Een wandeling van een kwartier kan bij extreem weer al zwaar zijn.

    Lopen over steile hellingen en heuvels, kun het best vermijden. Een beetje hoogte verschil is natuurlijk geen probleem. Een heuvelig landschap kan helpen bij de versterking van de heupen van jouw hond. Mocht het zo zijn dat je toch een steile heling op moet, dan kun je het best in een zigzagpatroon naar boven en beneden lopen. Dit zorgt voor minder stress op de spieren en gewrichten.

    Door te wandelen houd je ook de geest van je oudere hond scherp. Je kunt hem ook nieuw dingen aanleren. Als je je hond nieuwe dingen wil laten ervaren, kun je gaan wandelen in een nieuwe omgeving. Ga een naar het strand, bos of een parkje en wandel daar een stukje. De nieuwe omgeving en geuren zullen je hond goed doen.

    Als je hond op zijn gemak is bij andere honden, kun je een groepswandeling organiseren. Gezellig voor de honden en voor de mensen, want dit is een prima manier om bij te kletsen en een frisse neus te halen.

  2. Zwemmen
    Heb je weleens gemerkt dat je in het water minder druk op je gewrichten ervaart? Dit geldt ook voor honden. Daarom is zwemmen een goede activiteit om de gewrichten te ontlasten en spieren te versterken. Pas op voor open water! Dit water kan koud zij of giftige stoffen bevatten zoals blauwalg of vervuiling. Dit is niet goed voor jouw trouwe viervoeter. Het is daarom beter om voor honden met artritis hydrotherapie (watertherapie) te volgen. Tijdens deze therapie wandelt je hond op een speciale onderwaterloopbaan. Doordat het water lekker warm is, is dit rustgevend voor de oudere spieren en gewrichten.

    De voordelen van watertherapie zijn: Het zorgt voor een zachte weerstand wat de spieren helpt versterken. Het drijfvermogen helpt bij de ondersteuning van het gewicht van honden die niet meer zo sterk zijn als vroeger. Doordat zwaartekracht ontbreekt, worden de achteruitgaande gewrichten ontlast. De druk van het water op het lichaam verbetert de bloedsomloop. Zwellingen rondom gewrichten worden eventueel ook verminderd

    Wist je dat het wandelen op een onderwaterloopband voor een betere verlenging van de ledematen en gewrichten zorgt dan zwemmen. Daarnaast vinden honden die niet gewend zijn om in water te spelen, het wandelen op de loopband wel fijn.
  3. Oefeningen om kracht, flexibiliteit en evenwicht te behouden
    Oudere honden kunnen tijdens het verouderingsproces te maken krijgen met een afname van spierkracht, flexibiliteit en evenwicht, wat leidt tot inactiviteit en gewichtstoename. Hierdoor kunnen de gewrichten extra belast worden. Om deze neerwaartse spiraal te voorkomen is het belangrijk om oefeningen te doen die gericht zijn op het behouden van kracht, flexibiliteit en evenwicht. Deze oefeningen zijn verdeeld in drie categorieën: gericht op grote spieren, evenwicht en vloeiende bewegingen, en passive range-of-motion oefeningen voor gezonde gewrichten. Het is aan te raden om deze oefeningen te doen onder supervisie van een therapeut voor honden.
  4. Rekken
    Stretchen is nuttig voor de gezondheid van je hond. Het ontspant de spieren en verbetert tegelijkertijd de flexibiliteit van je hond. Je kunt de stretching-routine van je hond verbeteren door zachte hands-on bewegingen uit te voeren op verschillende lichaamsdelen, zoals voor- en achterpoten, schouders, ruggengraat, ellebogen, knieën, polsen, enkels, borst en schouders. Als je niet weet hoe je dit moet doen, vraag dan hulp aan een oefentherapeut. Stretching is vooral gunstig voor heupen, schouders en rug en is het meest effectief na een wandeling, hydrotherapie of spelen. Het kan staand of liggend op de zij worden uitgevoerd, maar als je hond pijn ervaart tijdens het stretchen, stop dan meteen en raadpleeg een dierenarts.
  5. Massage
    Speciale hondenmassage biedt voordelen voor de gezondheid van de hond. Het verbetert de spierflexibiliteit, vermindert pijn in stijve gewrichten en spieren, vermindert stress en verbetert de doorbloeding. Massage kan zelfs helpen bij het verminderen van probleemgedrag. Regelmatige massage kan oudere honden helpen om spieren gespierd te houden, het bewegingsgemak te verbeteren, stijfheid van artritis te verminderen en de band tussen de eigenaar en de hond te versterken. Een professionele hondenmassagetherapeut is beschikbaar en men kan ook leren hoe men de hond zelf kan masseren.

Conclusie

Kortom, het is duidelijk dat beweging essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van zowel jonge als oudere honden. Wandelen en zwemmen zijn uitstekende manieren om je hond actief te houden en zijn gewrichten en spieren gezond te houden. Door regelmatig te bewegen, kunnen honden langer en kwalitatief beter leven. Dus, houd je hond gezond, gelukkig en mobiel door hem voldoende beweging te bieden, ongeacht zijn leeftijd!

Bronnen

  1. Cognitive Aging in Dogs – Abstract – Gerontology 2018, Vol. 64, No. 2 – Karger Publishers
    Auteur: Chapagain D.,  Range F., Huber L., Virányi Z.

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *