Schone hond: 5 essentiële honden hygiëne tips voor hondenbaasjes

Ben je benieuwd hoe je je hond schoonmaakt? In deze blog lees je 5 belangrijke tips voor de hygiëne van je hond om ervoor te zorgen dat zowel je hond als jouw huis gezond blijven.

Een schone hond is meestal een gezonde hond, en dat is wat elke goede baasje voor zijn hond wil. Maar goede hygiëne vraagt wel wat oefening.

In het wild zorgen honden meestal zelf voor hun hygiëne, maar omdat huisdieren vaker in contact komen met mensen en andere honden, hebben ze extra verzorging nodig en moeten ze schoner zijn om veilig bij ons thuis te kunnen zijn. Dus, om er zeker van te zijn dat je een schone hond hebt en dus een gezonde, is het tijd om de onderstaande 5 belangrijke tips voor hondenhygiëne te volgen…

Hygiëne van de hond

  1. Was je hond, zijn beddengoed en speelgoed regelmatig

Er is geen regel die voor elke hond geldt, maar als richtlijn wordt geadviseerd om je pup minimaal eens in de 12 weken te wassen. Als je hond echter snel last heeft van gist overgroei of vaak vies wordt tijdens wandelingen, is het prima om hem een keer per week te wassen mits je een milde shampoo gebruikt en je hem niet te vaak wast. Dit helpt om zijn vacht en huid schoon te houden en vrij van dode huidcellen en vuil. Ook het dagelijks zachtjes borstelen kan helpen om ongewenste viezigheid los te maken en de natuurlijk geproduceerde oliën en gezonde bacteriën die op de huid leven, door de vacht te verdelen.

Hun beddengoed

Hondenbedden zijn een magneet voor vuil en haar en zijn tegelijkertijd een ideale plek voor vlooi eieren en -larven. Beddengoed moet minimaal een keer per week in de wasmachine op een temperatuur van 60°C met een milde, geurloze wasmiddel en/of als het opvallend vies is. Zorg ervoor dat het beddengoed helemaal droog is voordat je hond er weer op mag slapen.

Regelmatig stofzuigen in je huis kan ook helpen om je vloerbedekking en vloeren schoon en vrij van parasieten/haren te houden. Je moet minimaal een keer per week stofzuigen in het huis en vooral in de kamers waar je hond toegang tot heeft.

Hun speelgoed

De speelgoed van je hond wordt vaak in zijn mond gedragen, dus hygiëne is van groot belang, anders kan de bacteriën die zich opbouwt hen binnendringen en problemen veroorzaken. Zorg voor veilig en hygiënisch spelen door het zachte speelgoed van je hond eenmaal per maand in de wasmachine te wassen op een temperatuur van minimaal 60°C met een milde, geurloze wasmiddel.

Voor harde, niet-absorberende, niet-poreuze hondenspeelgoed, kan je het wassen met een klein beetje water-verdunde bleek of het 30 minuten laten weken in een oplossing van de helft water, de helft azijn. Het is belangrijk om te onthouden om de speelgoed goed te spoelen na gebruik van producten als bleek, zodat je hond het niet likt en inslikt. Let op: gebruik geen anti-bacteriële sprays, want deze kunnen schadelijk zijn of zelfs giftig voor je hond.

2. Bewaar hondenvoer op de juiste manier

Laten we eerlijk zijn, hondenvoer ruikt niet altijd lekker, maar als het blootgesteld wordt aan hitte, licht en lucht, kan het snel ranzig worden. En dat kan je hond ziek maken! Zou jij voedsel eten dat de hele nacht blootgesteld is geweest? Nou, we kunnen ons wel voorstellen dat het antwoord nee is!

Net als menselijk voedsel kan droog hondenvoer besmet raken met bacteriën zoals salmonella, die ook op mensen kunnen worden overgedragen via de mond van een hond. Dit kan een zeer vervelende periode van ziekte veroorzaken bij mensen, dus het is echt belangrijk om voedsel ook op de juiste manier op te slaan en hier rekening mee te houden, vooral bij het voeren van rauw vlees. Droog voedsel moet altijd opgeslagen worden in luchtdichte containers.

Blikken vlees, wanneer geopend, moeten onmiddellijk bedekt of opgeslagen worden in een luchtdichte container en in de koelkast bewaard worden tot maximaal 3 dagen. Na deze periode moet het weggegooid worden. Ook ongebruikte restjes in de voerbak van je hond moeten na een paar uur weggegooid worden.

Rauw voedsel heeft een nog hoger risico op een bacteriële onbalans en moet binnen 1-2 dagen na opening (of ontdooien als het bevroren is) gebruikt worden. Als het rauwe voedsel van je hond bevroren is, kan het normaal gesproken 6 maanden in de vriezer bewaard worden, maar zorg ervoor dat het goed verpakt en afgesloten is in de vriezer.

Volg altijd de opberginstructies op de achterkant van het hondenvoer dat je koopt. Dit is de beste plek om specifieke opbergcondities en bederfdata voor je specifieke voer te begrijpen, om ervoor te zorgen dat je hond veilig gevoed wordt.

3. Was hun voerbakken

Hoe vaak was jij je borden? Na elke maaltijd toch? Het is een gewoonte waar we aan gewend zijn omdat het goed is voor onze hygiëne en gezondheid. Maar om de een of andere reden wordt dezelfde nadruk niet gelegd op de borden van onze huisdieren!

Als je de voer- en drinkbakken van je hond niet na elke maaltijd wast, laat je bacteriën groeien in de bak, en die bacteriën komen vervolgens in de mond van je hond terecht, en uiteindelijk in zijn systeem. Eenmaal in de mond heeft het toegang tot alle organen binnenin het lichaam van je hond. En net als bij ons lichaam zullen de organen van je hond dan kwetsbaar zijn voor infecties en ziekten.

Tip: Een eenvoudige manier om de moeite van het elke dag schoonmaken van de bak van je hond te vermijden is door extra voer- en drinkbakken te hebben. Als je extra bakken hebt, kun je een dag of twee wachten om de vieze bakken schoon te maken. We weten hoe druk het leven kan zijn, vooral als baasje! Dus geef jezelf meer flexibiliteit door gewoon een paar extra bakken te kopen.

4. Wees strikt met vlooi- en tekenpreventie

Regelmatige bestrijding van vlooien en wormen is een absoluut cruciaal onderdeel van het zijn van een verantwoordelijk baasje en het beschermen van zowel je hond als anderen met wie hij in contact komt. Honden kunnen deze vervelende kleine parasieten doorgeven aan mensen, kinderen en hun eieren in huis deponeren. En geloof ons als we zeggen dat preventie veel gemakkelijker is dan het verwijderen van deze kleine insecten als ze eenmaal in huis zijn gevestigd. Dus als ze al geen regelmatige anti-parasitaire behandelingen krijgen, is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts om je geliefde huisdier in de meest geschikte vlooi- en parasietenpreventie-routine te krijgen.

Preventieve behandelingen zijn beschikbaar in tabletvorm, injectie (door de dierenarts gegeven) of een olieachtige stof

5. Maak hun tanden schoon

Kan je je voorstellen dat je je tanden niet elke dag poetst? Nou, honden krijgen net als wij tandplak, en kunnen erg slechte adem krijgen, dus hun tanden moeten ook gepoetst worden!

Bacteriën nestelen zich van nature op de tanden na elke maaltijd, zowel bij mensen als bij dieren, wat kan leiden tot een ophoping van tandplak en tandsteen. Als de tanden van een hond niet regelmatig gereinigd worden, kan dat tandsteen leiden tot mondongemak.

Word een geweldig baasje en probeer de tanden van je hond twee/drie keer per week te poetsen met een enzymatische hondentandpasta en gebruik elke dag een mondspoeling. Gebruik nooit menselijke tandpasta op honden, omdat die ingrediënten kunnen bevatten die schadelijk zijn voor de spijsvertering.

Conclusie

Duidelijk is dat een schone hond houden betekent dat je waarschijnlijk ook een gezonde hond hebt en daarmee ook jezelf en je gezin gezond houdt. Om de verspreiding van ziekte en ziekte te verminderen, zorg er ook voor dat jij en je huishouden regelmatig je handen wassen, vooral na het aaien, voeden, spelen met of opruimen na je hond en zeker voor en na het behandelen van jullie eigen en hun voedsel.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *