Vlooien zijn een veelvoorkomend probleem voor honden en kunnen zorgen voor veel jeuk en ongemak. Wanneer je hond plotseling begint te bijten of te krabben aan zijn billen of nek, kan dit een teken zijn van een vlooienbesmetting. In dit artikel wordt uitgelegd wanneer vlooien het meest voorkomen, hoe je je hond kunt beschermen tegen vlooien en hoe je vlooien bij de hond kunt bestrijden met natuurlijke middelen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine parasieten die variëren in grootte van 1 tot 3 millimeter, maar nooit groter zijn dan 1 centimeter. Hun kleine grootte maakt ze moeilijk waarneembaar met het blote oog en hun lichtbruine tot grijze kleur maakt hen nog lastiger op te merken.

Insect met vleugels

Vlooien behoren tot de categorie gevleugelde insecten, hoewel ze door de evolutie geen vleugels meer hebben. In plaats daarvan hebben ze zeer sterk en verende achterpoten, waarmee ze zich goed, snel en zelfs ver kunnen verplaatsen door te springen.

Bloedzuigers

Er zijn diverse soorten vlooien en ze delen de eigenschap dat ze bloed nodig hebben om te overleven. Ze prefereren het bloed van vogels en zoogdieren, vooral van gastheren met haar of veren die ze onvrijwillig kunnen aanboren. Hierdoor kunnen ook mensen op behaarde delen last hebben van vlooien, maar dit is minder waarschijnlijk aangezien mensen veel minder lichaamsbeharing hebben dan bijvoorbeeld honden of katten.

Waar komt de jeuk vandaan?

De jeuk die veroorzaakt wordt door vlooien, is een van de meest vervelende aspecten van deze insecten. De oorzaak van deze jeuk is de afgifte van speeksel door de vlo wanneer ze bloed zuigen. Het speeksel bevat stoffen die de huid irriteren en dit veroorzaakt de intense jeuk.

Vlooienbeten en de gevolgen daarvan

De jeuk veroorzaakt door vlooienbeten kan verdergaande gevolgen hebben, zoals overmatig likken, krabben en bijten. Dit kan leiden tot schrale huid, geïrriteerde huid, eczeemachtige plekken en diverse wondjes. Als je hond last heeft van deze problemen, is het verstandig om de plekken goed te verzorgen met een verzorgende lotion. Voor milde gevallen kun je ook overwegen om een homeopathisch middel te gebruiken, zoals een lotion met calendula (goudsbloem), maar let erop dat je hond dit niet weer oplikt. In het geval van ernstige plekken en wonden is het het beste om de dierenarts te raadplegen, vooral als je een antivlooienmiddel gaat gebruiken.

Brengen vlooien ziektes over?

Ja, vlooien kunnen inderdaad ziektes overdragen. In de Middeleeuwen waren ze verantwoordelijk voor de uitbraak van de builenpest. Vandaag de dag komen ziekteoverdracht door vlooien gelukkig veel minder voor, dankzij een verbeterde hygiëne. Vlooien kunnen ook andere aandoeningen veroorzaken, zoals een lintworm bij honden. Honden kunnen zich likken en zo ongewild een vlooi, vlooienlarve of eitje inslikken, waardoor de larve in de darmen kan ontwikkelen tot een lintworm. In dit geval is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan.

Waar zitten vlooien het liefst bij de hond?

Bovendien houden vlooien ook van vocht en daarom vind je ze vaak in de buurt van de huid, in de haren en de omgeving van de bloedvaten. Vlooien kunnen zich gemakkelijk verplaatsen van de ene naar de andere gastheer, bijvoorbeeld van hond naar mens, en andersom. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen om een vlooienplaag te voorkomen en te behandelen, vooral bij huisdieren.

Vlooien spotten

Als je hond veel jeuk heeft, is het belangrijk om te zoeken naar vlooien. Til de staart op of gebruik een pincet om het haar op te tillen en inspecteer de huid. Meestal zie je de vlooien springen als je kijkt. Bij pups zitten de vlooien vaak op de buik en kun je het snel constateren met een vlooienkam. Controleer ook de plekken waar de hond aan het bijten is om te zien of je vlooien kunt vinden

Bovendien geven vlooien bij honden aan dat ze aanwezig zijn door het achterlaten van zwarte korreltjes op de huid, die meestal eitjes van de vlo zijn.

Hoe kun je vlooien bij je hond voorkomen?

Preventie is beter dan genezen, ook voor vlooieninfecties bij honden. Door de hond regelmatig te wassen, het huis te zuigen en de mand schoon te houden, kun je vlooien op afstand houden. Antivlooienbanden of middelen kunnen ook helpen, maar zijn niet altijd op natuurlijke basis. Ze houden niet alleen vlooien op afstand, maar ook andere parasieten zoals teken, zandvliegen en muggen. Het is belangrijk om deze middelen maandelijks te herhalen voor effectieve bescherming. Een antivlooienband moet zelf op maat geknipt worden en een stukje onder het kussen in de mand leggen, dit helpt de mand vlooivrij te houden. Vlooieninfecties ontstaan vaak door honden die aan elkaar snuffelen, dit is normaal socialiserend gedrag. Als het lijkt dat contact met andere dieren een vlooieninfectie veroorzaakt, wast de hond bij thuiskomst en hoeft geen antivlooienshampoo te worden gebruikt. Het schoonhouden van de vacht, veel borstelen en ontklitten helpen ook om een vlooieninfectie te voorkomen

Hoe kun je vlooien verwijderen?

Het is belangrijk om vlooien bij honden te bestrijden, omdat ze niet alleen onhygiënisch zijn, maar ook veel stress kunnen veroorzaken voor de hond. Vaak kun je de infectie bestrijden door de hond te wassen met een vlooienshampoo van de dierenarts of de dierenspeciaalzaak. Als de hond veel wondjes heeft van het krabben, is het verstandig om een natuurlijk verzachtend middel te gebruiken. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er een nieuwe vlooieninfectie ontstaat. Dit kun je doen door het huis grondig te stofzuigen en door het bed, de mand en andere oppervlakken regelmatig te verschonen. Als de hond heel veel vlooien heeft en last heeft gekregen van zijn huid, of als je vermoedt dat hij een lintworm heeft, moet je naar de dierenarts gaan.

Het huis bestrijden tegen vlooien

Bij een vlooienuitbraak is het belangrijk om het huis niet alleen te behandelen, maar ook grondig schoon te maken door te stofzuigen en schoon te maken. Een schone vloerbedekking, zoals een tapijt, helpt bij het voorkomen en bestrijden van vlooien.

Hieronder een aantal tips om een vlooienplaag te voorkomen en op te ruimen:

Stoom reinigen

Om vlooienuitbraken te voorkomen, is het tapijt stofzuigen niet altijd voldoende. Tapijten zijn een ideaal verblijfplaats voor vlooien, die er gebruik van maken om te overleven en eitjes te leggen. Daarom is het aan te raden om het tapijt minstens één keer per jaar te reinigen met stoom. Dit helpt om eventuele eitjes en vlooien te doden en zo een uitbraak te voorkomen.

Stofzuigen

Stofzuigen is altijd een goede zaak omdat het niet alleen mogelijke vlooien, maar ook andere ongewenste stoffen zoals kruimels en zand verwijdert. Voor extra bescherming tegen parasieten in de stofzuigerzak, kun je een druppeltje tea tree olie toevoegen. Dit is verkrijgbaar bij drogisterijen en reformwinkels. Het is het beste om de stofzuigerzak buiten of in een ruimte zonder tapijt te vervangen. Vergeet ook niet om de hoeken, plinten en onder meubels grondig te stofzuigen.

Dweilen

Als je een vloer hebt die met dweilen gereinigd moet worden, kun je het dweilwater aanvullen met een beetje tea tree olie. Vlooieneitjes houden namelijk van een warme en vochtige omgeving, die door het dweilen gecreëerd wordt. De tea tree olie helpt bij het doden van deze eitjes. Het is belangrijk om de vloer na het dweilen grondig te drogen, met name in de hoeken.

Ligplaatsen en mandje reinigen

Je hond heeft vast en zeker vaste plekken in huis waar hij graag ligt, zoals bijvoorbeeld bij de bank, in bed of in zijn eigen mand. Het is belangrijk om regelmatig beddengoed, manden, dekens, kleden en andere stoffen oppervlakken waar je hond ligt te wassen om vlooien bij hem te voorkomen. Dit is zowel preventief als wanneer je hond al vlooien heeft gehad. Door regelmatig reiniging van zijn ligplaatsen, voorkom je dat er achtergebleven eitjes aanwezig zijn die de vlooienuitbraak opnieuw kunnen veroorzaken.

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is een soort grond die bestaat uit kleine gefossiliseerde schelpdiertjes en ook bekend staat als kiezelaarde of kiezelzuur. Het is effectief tegen ongedierte, zoals vlooien, door de scherpe randjes van de skeletten van de schelpdiertjes. Het beschadigt de huid van vlooien, luizen en andere insecten en geeft hen ook een chronisch vochttekort. Dit is ook de reden waarom dieren zich in het zand rollen om zich te bevrijden van deze insecten. In veel gevallen werkt het tegen de larven van verschillende beestjes, waardoor je problemen en overlast kunt voorkomen. Diatomeeënaarde kan in huis, in de tuin en op de vacht van huisdieren worden gebruikt om vlooien te verjagen, maar kies wel voor de ‘food grade’ kwaliteit die veilig is als het door je huisdier wordt ingenomen. Strooi het over je tapijt en zuig het na 24 uur op of strooi het in de tuin waar je hond graag rondloopt. Het is het beste middel tegen vlooien in huis.

Let op! Bij het strooien van diatomeeënaarde, wordt er stof afgegeven wat irritatie voor de ogen en longen kan veroorzaken. Houd daarom huisgenoten, kinderen en huisdieren op afstand tijdens het gebruik en draag zelf een veiligheidsbril en mondkapje. Na het verdelen van de aarde, zal het blijven liggen en zal het gevaar voor irritatie verdwijnen.

Vlooien bestrijden op een natuurlijke manier

Er zijn alternatieven voor chemische middelen tegen vlooien, die je gewoon in de keukenkast kunt vinden als je niet direct wilt gebruiken.

Let op! Dit zijn grootmoeders tips tegen vlooien. Er is weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze middelen, maar ze blijken vaak effectief te zijn in de praktijk.

Knoflook

Er zijn verschillende meningen over het geven van knoflook aan honden. Sommigen beweren dat knoflook de lichaamsgeur van de hond minder aantrekkelijk maakt en zo bloedzuigende parasieten afschrikt. Een kwart teentje knoflook per vijf kilogram voer is voldoende, met een maximum van twee teentjes per dag. Er wordt gezegd dat knoflook bloedarmoede bij honden kan veroorzaken, maar dit is alleen het geval als de hond een grote hoeveelheid knoflook tegelijk binnenkrijgt. Als je hond slecht reageert op knoflook, dan is het het beste om ermee te stoppen.

Appelazijn

Een natuurlijke manier om vlooien bij honden te bestrijden is door een scheutje biologische, ongefilterde appelazijn toe te voegen aan hun eten. Appelazijn is erg zuur en kan daarom helpen om vlooien te bestrijden, omdat deze beestjes niet tegen zuur kunnen. Om de hond in te smeren met appelazijn, is het echter belangrijk om het te verdunnen met water en andere natuurlijke ingrediënten zoals Neem-olie. Om een verfrissende spray te maken, kan je een sprayflacon vullen met gekookt, afgekoeld water, een scheutje biologische appelazijn en een paar druppels Neem-olie. Schud de flacon voor gebruik en spray de vacht dagelijks lichtjes in. Masseer het appelazijnwater vervolgens door de vacht van de hond. Op deze manier kan je op een natuurlijke manier vlooien bestrijden bij je hond.

Vlooienval

Volgens de tip van grootmoeder kan je inderdaad vlooien vangen met behulp van een diep bord of schaal met water, afwasmiddel en drijfkaarsjes. Het idee is dat het licht van de kaarsjes de vlooien aantrekt, waardoor ze in het water springen. Het afwasmiddel in het water vermindert de oppervlaktespanning, waardoor de vlooien verdrinken. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze methode niet 100% effectief is en niet de beste manier is om vlooien te bestrijden. Het kan een nuttige aanvulling zijn op andere preventieve en bestrijdingsmethoden, zoals het regelmatig stofzuigen van de vloer en het gebruik van vlooienbestrijdingsproducten voor huisdieren. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier geen toegang heeft tot de schaal met water en drijfkaarsjes, omdat dit gevaarlijk kan zijn.

Conclusie

Kortom, vlooien zijn een veelvoorkomend probleem bij honden en kunnen zorgen voor veel jeuk en ongemak. Ze kunnen ziektes overdragen en veroorzaken huidproblemen bij honden. Het is belangrijk om regelmatig je hond te controleren op vlooien en actie te ondernemen om een vlooienplaag te voorkomen en te behandelen. Raadpleeg bij ernstige huidproblemen of bij het gebruik van antivlooienmiddelen altijd de dierenarts. Het nemen van preventieve maatregelen en het gebruik van natuurlijke middelen kunnen helpen bij het bestrijden en voorkomen van vlooien bij de hond en in huis.

Bronnen

  1. How to Get Rid of Dog Fleas – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Harriet Meyers
  2. Fighting-fleas-and-ticks-in-dogs-and-cats.pdf (researchgate.net)
    Auteurs: P.A.M. Overgaauwi, E. van Duijkerenii, H. Sprongiien J.C. van Exelii


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *