Waarom gaan honden hun staarten achterna? In deze blog leer je de redenen achter het gedrag van een hond die zijn staart achterna gaat; waarom ze het doen en wat ze eruit halen.

We hebben allemaal wel eens gezien hoe een hond zijn eigen staart gaat achterna in een rondje. Het lijkt alsof ze plezier hebben, en het is vaak ook nog eens grappig om te zien, maar weten ze eigenlijk wel dat de staart die ze achterna zitten hun eigen staart is? Wat is de reden achter dit speelse gedrag? Wat betekent het?

Laten we leren waarom honden hun staarten achterna gaan.

Waarom gaat een hond zijn staart achterna?

Er zijn veel redenen waarom honden hun staarten achterna gaan!

Er is iets mis

Een reden waarom jouw hond zijn staart achterna gaat, is omdat er iets aan zijn staart is dat hem stoort. Hij kan bijvoorbeeld vlooien of teken hebben of gevoelig zijn voor iets in zijn omgeving. Als jouw hond niet regelmatig behandeld wordt tegen vlooien en teken, moet dat wel – als verantwoordelijke huisdiereigenaren is het onze plicht om onze hond en andere honden in onze buurt te beschermen! Raadpleeg je dierenarts als je advies nodig hebt over hoe je je hond moet behandelen tegen vlooien en teken of als dit gedrag plotseling begint, kan het zijn dat er iets mis is met de gezondheid van je hond.

Ze zoeken aandacht

Als je lacht of je hond prijst wanneer hij zijn staart achterna gaat, kan hij dit als een positieve interactie hebben gezien als gevolg van dit gedrag. Dus, ze kunnen gewoon opnieuw beginnen door hun staart achterna te gaan om dezelfde reactie van jou te krijgen en zo jouw aandacht en affectie te trekken.

Ze vervelen zich

Als je hond verveeld is (en nog meer bij puppy’s), kan hij zijn staart achterna gaan om wat opgebouwde energie kwijt te raken of zichzelf te vermaken. Puppy’s doen dit gedrag vaker dan volwassen honden, omdat ze de wereld verkennen met hun mond (net als menselijke baby’s!). Bovendien kunnen ze hun staart zien als een speeltje en nog niet hebben begrepen dat hun staart een deel is van hun lichaam, dus ze kunnen dit gedrag uitgroeien wanneer ze volwassen worden, tussen 12-18 maanden oud.

Het zit in hun genen

Om redenen waar niemand zeker van is, doen sommige rassen vaker aan dit gedrag dan andere. Dus als je een Duitse Herder of een terriër hebt, zijn deze rassen vaker geneigd om hun staarten achterna te gaan, vooral als ze echt uitgelaten moeten worden of meer interactie nodig hebben.

Het is dwangmatig gedrag

Honden die zijn mishandeld, verwaarloosd, bang zijn, een verwonding hebben of eerder gewond zijn geraakt, fysiek gedurende lange perioden zijn vastgehouden, agressie hebben ondervonden van een andere huisdier of emotionele problemen hebben zoals scheidingsangst, kunnen dwangmatig gedrag vertonen, zoals hun staart achterna gaan als manier om zichzelf te troosten en stress te verlichten.

Als je vermoedt dat het achterna gaan van de staart een dwangmatig gedrag is (aanwijzingen hiervoor zijn als ze hun staart pijn doen door hem te bijten of te kauwen, of als er haaruitval optreedt rond de basis of op hun staart), is het het beste om je dierenarts en een ethische, betrouwbare hondengedragstherapeut te raadplegen die je kunnen helpen bij het herstel van je hond van het dwangmatige gedrag.

Ze worden ouder

Het zijn niet alleen puppy’s die dit gedrag vaker vertonen; oudere honden kunnen hun staart achterna gaan, omdat het natuurlijke verouderingsproces ervoor zorgt dat hun geestelijke scherpte afneemt. Dwangmatig gedrag, zoals deze in de senior jaren van een hond kunnen wijzen op cognitieve disfunctie bij honden (CCD), dus het is altijd verstandig om dit te bespreken met je dierenarts als je een oudere hond (7+ jaar oud) dit ziet doen.

Conclusie

In deze blog hebben we geleerd dat er verschillende redenen zijn waarom honden hun staart achterna gaan, variërend van gezondheidsproblemen tot verveling en genetische aanleg. Het kan ook een teken zijn van dwangmatig gedrag en cognitieve disfunctie bij oudere honden. Het is belangrijk voor eigenaren om op te letten en de juiste maatregelen te nemen om de gezondheid en het welzijn van hun honden te waarborgen.

Bronnen

  1. Environmental Effects on Compulsive Tail Chasing in Dogs | PLOS ONE
    Auteurs: Katriina Tiira, Osmo Hakosalo, Lauri Kareinen, Anne Thomas, Anna Hielm-Björkman, Catherine Escriou, Paul Arnold, Hannes Lohi 
  2. Description and development of compulsive tail chasing in terriers and response to clomipramine treatment. – Abstract – Europe PMC
    Auteurs: Moon-Fanelli AA, Dodman NH

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *