Waarom reageren honden op menselijke emoties?

Onderzoek heeft laten zien dat het brein van honden sterker reageert op stemgeluiden waarin emoties doorklinken van mensen, zoals gelach en gehuil. Dit is waarschijnlijk de reden waarom honden reageren op menselijke emoties en waarom de communicatie tussen honden en mensen zo goed verloopt en ze ons kunnen aanvoelen. Het lijkt erop dat tijdens de 18-32.000 jaar van samenleven tussen honden en mensen een aanpassing heeft plaatsgevonden. Hierdoor kunnen honden menselijke emoties herkennen. Onderzoekers uit Hongarije hebben dit gemeld in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Bijzondere resultaten gemeten uit het onderzoek:

Bij dit onderzoek leerden de honden gedurende 8 minuten stil te blijven liggen in een apparaat dat de hersenactiviteit meet, de zogenaamde hersenscanner. Tijdens het onderzoek werden verschillende geluiden afgespeeld, waaronder het geluid van voorbijrijdende auto’s en geluiden van lachende en hoestende mensen. Om de resultaten te kunnen vergelijken, luisterden ook elf mensen naar dezelfde geluiden in dezelfde omstandigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat zowel honden als mensen dezelfde hersenactiviteit vertonen bij het horen van stemgeluiden. Bij beiden werd activiteit gemeten in het voorste gedeelte van de temporale kwab van de hersenen, wat erop wijst dat dit gebied bij honden speciaal gereserveerd lijkt te zijn voor het interpreteren van stemmen. Bij zeer emotionele stemgeluiden werd er ook een vergelijkbare activiteit in de hersenen gevonden, namelijk in een gebied vlakbij de auditieve cortex, dat verantwoordelijk is voor de verwerking van geluiden. Volgens hoofdonderzoeker Atilla Andics betekent dit dat zowel honden als mensen dezelfde hersenmechanismen gebruiken om de sociale betekenis van geluid te verwerken.

Hond reageert op de stemming van zijn baasje

Conclusie

Uit onderzoek blijkt dat honden sterker reageren op stemgeluiden met menselijke emoties, zoals gelach en gehuil. Dit suggereert dat honden het vermogen hebben ontwikkeld om menselijke emoties te herkennen gedurende duizenden jaren van samenleven. Zowel honden als mensen vertonen vergelijkbare hersenactiviteit bij het verwerken van stemgeluiden, wat wijst op gedeelde hersenmechanismen voor het begrijpen van sociale betekenis. Deze bevindingen helpen verklaren waarom honden zo goed kunnen communiceren en ons kunnen aanvoelen.

Bronnen

  1. Driel, R. van (18 december, 2020) Een betrouwbare, valide en haalbare onderzoeksopzet voor het bepalen van herinnering van menselijke emoties door honden. HBO Kennisbank
    HBO Kennisbank (hbo-kennisbank.nl)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *