Wat kan ik mijn hond geven tegen allergieën?

Wat kan ik mijn hond geven tegen allergieën? Suppdog helpt je om alle informatie op een rijtje te zetten en geeft je vier manieren om jouw hond van zijn symptomen af te helpen.

Ben je het beu om jouw hond te zien worstelen met constante jeuk, krabben en kauwen?

“Wat kan ik mijn hond voor allergieën geven?” is een frequente, zoekwoord op het Web voor mensen die alles voor hun trouwe viervoeter over hebben. Wij zijn hier om te helpen!

Wat veroorzaakt eigenlijk allergieën bij huisdieren?

Helaas (of gelukkig, afhankelijk van aan wie je het vraagt!), kunnen onze honden niet praten. Dat maakt diergeneeskunde een deel skill en een deel geluk, vooral wanneer het gaat om meer complexe problemen zoals allergieën bij huisdieren.

Terwijl wij kunnen zeggen dat onze keel jeukt na het eten van bepaald voedsel, zijn we overgeleverd aan de genade van onze hond wanneer we hetzelfde voor hem proberen te doen. Om erachter te komen dat jouw hond allergieën heeft, moet je vaak de symptomen opmerken en interpreteren, zodat je ze kunt laten diagnosticeren door je dierenarts.

Baasje controleert allergische reactie op de huid van hond

Maar wat is eigenlijk de oorzaak van deze allergieën?

Wat de oorzaak ook is, wat er in het lichaam van jouw hond gebeurt wanneer hij met allergieën te maken heeft, is min of meer hetzelfde als wat er bij ons gebeurt. In plaats van normaal te reageren op wat de allergie veroorzaakt, identificeert het immuunsysteem het als een bedreiging.

In plaats van het deeltje te negeren, zoals het gewoonlijk zou doen, begint het lichaam te werken om zich te ontdoen van wat het “allergeen” ook is. Dit proces is hetzelfde dat het gebruikt om bacteriën en virussen te bestrijden, met veel van dezelfde resultaten.

Tijdens dit proces komen twee belangrijke moleculen in het spel – mestcellen en histamines. Wanneer de mestcellen te horen krijgen dat er een allergeen aanwezig is, laten ze krachtige chemische “lijfwachten” vrij, die bekend staan als histamines.

Als dit je bekend in de oren klinkt, dan komt dat omdat een van de meest voorkomende categorieën geneesmiddelen die in de menselijke geneeskunde worden gebruikt om dit proces tegen te gaan, een “antihistaminicum” wordt genoemd. Histamines zijn verantwoordelijk voor veel merkbare allergiesymptomen, zoals jeuk, niezen en roodheid, omdat ze ontstekingen veroorzaken terwijl ze hun werk doen.

Wat zijn de symptomen van allergieën bij honden?

De symptomen van allergieën bij honden kunnen sterk variëren, afhankelijk van de oorzaak. Het beantwoorden van de vraag “wat kan ik mijn hond geven tegen allergieën?” begint met het identificeren van hun triggers en gerelateerde symptomen, zodat je specifieker kunt zijn in het vinden van de juiste verlichting. Dit gebeurt het best met de hulp van je dierenarts.

Hier zijn een paar van de gemeenschappelijkere symptomen, maar houd een oogje open voor om het even wat nieuw:

Wat kan ik mijn hond geven tegen allergie?

Laten we overgaan tot de echte vraag: wat kun je jouw hond geven om hem te helpen zijn allergiesymptomen onder controle te houden? Er is veel informatie beschikbaar, en niet alle informatie is betrouwbaar of gestaafd door onderzoek.

We zullen enkele van de meest voorkomende aanbevelingen bespreken, maar vergeet niet jouw dierenarts te raadplegen voordat je met jouw hond een nieuw product begint (vooral medicijnen zonder recept) om te controleren of ze veilig zijn voor hun unieke situatie en behoeften.

Orale antihistaminica

Je hebt misschien gehoord dat je jouw hond dezelfde orale antihistaminica kunt geven die je neemt wanneer je een allergische reactie ervaart. Hoewel dit waar kan zijn, is de dosering voor onze harige vrienden anders dan voor ons, en kunnen ze andere bijwerkingen en risico’s ondervinden.

Voordat je jouw hond voor de eerste keer een oraal antihistaminicum geeft, moet je jouw dierenarts bellen voor een veilige dosering. Nadat je het groene licht hebt gekregen, moet je jouw hond controleren op overmatige slaperigheid of hyperactiviteit. Neem contact op met jouw dierenarts als het niet lijkt te helpen tegen de allergische symptomen.

Voorbeelden van orale antihistaminica die gewoonlijk als veilig voor honden worden beschouwd, zijn Benadryl (difenhydramine), Claritin (loratadine) en Zyrtec (cetirizine). Jouw hond kan echter op elk nieuw product (zelfs op allergiemedicijnen) allergisch reageren, dus gebruik ze met voorzichtigheid en alleen als het nodig is.

Hypoallergene doekjes en shampoos

Als de huid van jouw hond het voornaamste probleem van zijn allergiesymptomen lijkt te zijn, kan het de moeite waard zijn om hypoallergene doekjes en shampoos te proberen om te helpen. Dit wordt meestal gedaan voor honden met seizoensgebonden allergieën, vooral voor allergenen die op hun huid terechtkomen (zoals stof en pollen).

Gewoon regelmatig afvegen kan ervoor zorgen dat het allergeen niet meer zo’n grote verwoesting aanricht en jouw hond onmiddellijk de broodnodige verlichting krijgt.

Sommige mensen maken graag huismiddeltjes, en dit is een situatie die daar wel eens om zou kunnen vragen! Havermout shampoo en soaks kunnen een effectieve verzachtende techniek voor jeukende honden zijn, en ze kunnen gemakkelijk thuis worden gemaakt.

Om dit te doen, maal gewoon een kopje ongekookte havermout in een keukenmachine tot het de consistentie van bloem heeft. Meng dit met ongeveer een half kopje zuiveringszout, voeg dan een kwart liter warm water toe en roer tot alles is opgenomen. Maak jouw hond goed nat met warm water, smeer zijn vacht en huid in met het mengsel, en laat het vijf tot tien minuten zitten. Spoel het daarna goed uit en droog uw pup af.

Supplementen

Voor mensen is het heel normaal om supplementen te slikken, voor honden eigenlijk nog niet echt. Terwijl dit wel van cruciaal belang is!

Veel fysieke problemen kunnen namelijk opgelost worden door een tekort aan een bepaalde stof. Bijvoorbeeld, als jouw hond met seizoengebonden allergieën te maken heeft, doen sommige honden het goed op omega-3 vetzuren. Omega-3 kan helpen huidproblemen te verzachten die verband houden met seizoensgebonden allergieën.

Ze kunnen ook helpen de vacht en de huid te versterken, waardoor deze een betere barrière vormen tegen allergenen en beter bestand zijn tegen secundaire bacteriële infecties.

Voorgeschreven medicijnen

Sommige honden ontgroeien uiteindelijk de vrij verkrijgbare oplossingen of ontwikkelen symptomen die met deze producten gewoon niet adequaat kunnen worden aangepakt. De laatste toevlucht is om aan voorschriftmedicijnen te draaien die je via jouw dierenarts in deze situaties zou moeten verwerven. Hoewel deze medicijnen vaak duurder zijn dan vrij verkrijgbare allergiesupplementen, zijn ze ook veel krachtiger, zodat honden met ernstige allergiesymptomen de verlichting kunnen krijgen die ze verdienen.

Deze medicijnen zijn er meestal in drie vormen: uitwendige behandelingen (zoals shampoo met medicatie), orale geneesmiddelen (waaronder Apoquel) en allergieshots (zoals een Cytopoint-injectie). Jouw dierenarts zal met jou en je hond samenwerken en rekening houden met hun specifieke allergenen alvorens medicatie aan te bevelen.

Conclusie

“Wat kan ik mijn hond geven tegen allergieën?” is een van de meest gezochte zinnen, en met een goede reden! Toekijken hoe je hond lijdt aan jeuk, kauwen of andere allergie-gerelateerde ongemakken kan hartverscheurend en frustrerend zijn als huisdiereigenaar.

Verlichting vinden die voor hen werkt, is een prioriteit, dus snel informatie sorteren is een must. Suppdog is er om jou te helpen met alles wat jouw huisdier nodig heeft, zodat je weer kunt genieten van het goede leven samen met jouw huisdier.

Bronnen

  1. Anna Burke (21 september, 2021) Dog Allergies: Symptoms and Treatment. American Kennel Club
    Dog Allergies: Symptoms and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
  2. Anna Burke (21 september, 2021) Benadryl for Dogs. American Kennel Club
    Benadryl for Dogs – American Kennel Club (akc.org)
  3. T. Willemse (19 mei 2009) Atopische dermatitis bij de hond. Ariez
    https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2018/08/43-8-1.pdf

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *