Cichoreiwortelpoeder

Onze producten bevatten cichoreiwortel, een plant met indrukwekkende eigenschappen, zoals grote hoeveelheden prebiotische vezels, inuline genaamd. Deze vezels fungeren als een prebioticum, voeden de goede bacteriën in de darmen van uw hond en ondersteunen een gezonde spijsvertering, wat leidt tot een goede natuurlijke afweer. Bovendien ondersteunen de inulinevezels de opname van mineralen en belangrijke voedingsstoffen in het lichaam van uw hond. Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat cichoreiwortel antioxidanten bevat die de leverfunctie en -gezondheid ondersteunen, wat een enorme impact heeft op de algehele gezondheid van uw hond. Kies voor een probiotisch supplement van een gerenommeerd huisdierenmerk dat cichoreiwortel bevat om uw hond in topvorm te houden.

  • Te vinden in: Cichorei
  • Gebruikt in: Probiotica+
  • Functie: Voedingsstof

Voordelen

  • Rijk aan ontstekingsremmende antioxidanten
  • Ondersteund de stoelgang
  • Fungeert als prebioticum (‘voedsel’ voor de goede bacteriën)

Wetenschappelijk Ondersteund

Wij gebruiken voedingsstoffen die worden ondersteund door een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek die elke dag toeneemt.

Chicory root flour – A functional food with potential multiple health benefits evaluated in a mice model. (2020, September 1). Chicory Root Flour – a Functional Food With Potential Multiple Health Benefits Evaluated in a Mice Model

ScienceD, 2020


Chicory (Cichorium Intybus L.) Root Extract Regulates the Oxidative Status and Antioxidant Gene Transcripts in CCl4-induced Hepatotoxicit

– PubMed, 2015


Hooda, S., Minamoto, Y., Suchodolski, J. S., & Swanson, K. S. (2012, May 30). Current state of knowledge: the canine gastrointestinal microbiome. Animal Health Research Reviews13(1), 78–88.

– Cambridge Universtiy, 2012


Duysburgh, C., Ossieur, W. P., De Paepe, K., Van den Abbeele, P., Vichez-Vargas, R., Vital, M., Pieper, D. H., Van de Wiele, T., Hesta, M., Possemiers, S., & Marzorati, M. (2019, November 26). Development and validation of the Simulator of the Canine Intestinal Microbial Ecosystem (SCIME)1. Journal of Animal Science98(1).

– Journal of Animal Science, 2019

Ondersteund door dierenartsen Dierenarts Dr. Richard V. “Een uitstekend hulpmiddel voor een gezonde spijsvertering & huid.”

Gegrond in de wetenschap

Wij geloven dat elk ingrediënt een duidelijk doel moet hebben, anders is het onnodig. Ontdek onze keuze voor Cichoreiwortelpoeder in onze Probiotica+ & Probiotica+ zonder vlees

Gemaakt in samenwerking met dierenartsen

“Een uitstekend hulpmiddel voor wat ik graag meegeef in mijn praktijk.” – Richard V.

In het kort
  • Bevordert de groei van gunstige microben en onderdrukt pathogenen in de darm
  • Modulatie van de darmmicrobiota
  • Verbeterde groeiprestaties en antioxidantactiviteit
  • Potentiële voordelen voor darmontwikkeling
  • Mogelijke cardiovasculaire voordelen
  • Beïnvloedt het metabolisme van vetzuren
Volledige onderbouwing

Chicoreiwortelpoeder is aangetoond om verschillende bioactieve stoffen te bevatten, zoals inuline, sesquiterpeenlactonen en fenolzuren, die pro-gezondheidseffecten op het organisme uitoefenen (Janda et al., 2021). Inuline, een belangrijke fytoverbinding die in chicoreiplanten wordt gevonden, is een prebioticum dat de groei van gunstige microben kan bevorderen en pathogenen in de darm kan onderdrukken (Nwafor et al., 2017; Iqbal et al., 2022). Inuline-type fructanen, waaronder inuline en fructo-oligosachariden (FOS) die in chicorei worden gevonden, zijn bestand tegen afbraak door spijsverteringsenzymen, wat leidt tot veranderingen in de samenstelling van de darmmicroflora door het aantal potentieel gezondheidsbevorderende bacteriën te verhogen en het aantal schadelijke soorten te verminderen (Rebolé et al., 2010; Roberfroid, 2005).

Onderzoek heeft aangetoond dat het opnemen van chicorei in diëten voor dieren heeft geleid tot verbeterde groeiprestaties, antioxidantactiviteit en darmgezondheid (Gurram et al., 2022; Khoobani et al., 2019; Gurram et al., 2021). Bovendien is gebleken dat suppletie van chicoreiwortelpoeder de hoogte van de darmvlokken, cryptdiepte en de breedte van de darmvlokken in het duodenum, ileum en jejunum van dieren verhoogt, wat wijst op mogelijke voordelen voor de darmontwikkeling (Gurram et al., 2021; Liu et al., 2011). Bovendien worden inuline-type fructanen, waaronder die in chicorei, gebruikt als prebiotica in het voer van dieren om de darmecologie te manipuleren voor gezondheidsdoeleinden (Uerlings et al., 2019).

De fermentatie van inuline in de dikke darm is een selectief proces dat de groei van gunstige bacteriën, zoals bifidobacteriën, stimuleert en het aantal schadelijke soorten vermindert, wat leidt tot significante veranderingen in de samenstelling van de darmmicroflora (Roberfroid, 2005). Studies hebben ook aangetoond dat het opnemen van chicorei in diëten voor dieren de darmmicrobiota kan moduleren, waarbij de dominantie van boterzuurproducerende bacteriën en andere gunstige bacteriële groepen wordt bevorderd (Liu et al., 2012; Fouré et al., 2018). Bovendien is gebleken dat chicoreiwortelpoeder het intestinale microklimaat en de darmmicrobiota bij dieren beïnvloedt, wat wijst op het potentieel om de darmgezondheid te beïnvloeden (Liu et al., 2012; Herosimczyk et al., 2022).

Naast de effecten op de darmgezondheid is chicoreiwortelpoeder in verband gebracht met verlaagde bloedtriglyceriden- en LDL-niveaus, en verhoogde HDL-niveaus bij dieren, wat wijst op mogelijke cardiovasculaire voordelen (Khoobani et al., 2019). Bovendien is aangetoond dat chicoreiwortelpoeder de acetaatomzetting bij dieren verhoogt, wat wijst op het potentieel om het metabolisme van vetzuren te beïnvloeden (Pouteau et al., 2008).

Samenvattend suggereert het onderzoek dat chicoreiwortelpoeder potentieel ondersteuning kan bieden aan het product Probiotica+ voor honden door de bevordering van darmgezondheid, modulatie van de darmmicrobiota, verbetering van groeiprestaties en mogelijk cardiovasculaire voordelen. Deze bevindingen bieden wetenschappelijke ondersteuning voor de mogelijke voordelen van het opnemen van chicoreiwortelpoeder in de formulering van Probiotica+ voor honden.

Referenties

  1. Fouré, M., Dugardin, C., Foligné, B., Hance, P., Cadalen, T., Delcourt, A., … & Lucau-Danila, A. (2018). Chicory roots for prebiotics and appetite regulation: a pilot study in mice. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66(25), 6439-6449. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b01055
  2. Gurram, S., Preetam, V., Lakshmi, K., Raju, M., Venkateswarlu, M., & Bora, S. (2022). Synergistic effect of probiotic, chicory root powder and coriander seed powder on growth performance, antioxidant activity and gut health of broiler chickens. Plos One, 17(6), e0270231. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0270231
  3. Gurram, S., V., C., K, V., Raju, M., Venkateshwarlu, M., & Bora, S. (2021). Supplementation of chicory root powder as an alternative to antibiotic growth promoter on gut ph, gut microflora and gut histomorphometery of male broilers. Plos One, 16(12), e0260923. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0260923
  4. Herosimczyk, A., Lepczyński, A., Werkowska, M., Barszcz, M., Taciak, M., Tuśnio, A., … & Ożgo, M. (2022). Dietary inclusion of dried chicory root affects cecal mucosa proteome of nursery pigs. Animals, 12(13), 1710. https://doi.org/10.3390/ani12131710
  5. Iqbal, Y., Ponnampalam, E., Le, H., Artaiz, O., Muir, S., Jacobs, J., … & Dunshea, F. (2022). Assessment of feed value of chicory and lucerne for poultry, determination of bioaccessibility of their polyphenols and their effects on caecal microbiota. Fermentation, 8(5), 237. https://doi.org/10.3390/fermentation8050237
  6. Janda, K., Gutowska, I., Geszke-Moritz, M., & Jakubczyk, K. (2021). The common cichory (cichorium intybus l.) as a source of extracts with health-promoting properties—a review. Molecules, 26(6), 1814. https://doi.org/10.3390/molecules26061814
  7. Khoobani, M., Hasheminezhad, S., Javandel, F., Nosrati, M., Seidavi, A., Kadim, I., … & Tufarelli, V. (2019). Effects of dietary chicory (chicorium intybus l.) and probiotic blend as natural feed additives on performance traits, blood biochemistry, and gut microbiota of broiler chickens. Antibiotics, 9(1), 5. https://doi.org/10.3390/antibiotics9010005
  8. Liu, H., Ivarsson, E., Dicksved, J., Lundh, T., & Lindberg, J. (2012). Inclusion of chicory (cichorium intybus l.) in pigs’ diets affects the intestinal microenvironment and the gut microbiota. Applied and Environmental Microbiology, 78(12), 4102-4109. https://doi.org/10.1128/aem.07702-11
  9. Liu, H., Ivarsson, E., Jönsson, L., Holm, L., Lundh, T., & Lindberg, J. (2011). Growth performance, digestibility, and gut development of broiler chickens on diets with inclusion of chicory (cichorium intybus l.). Poultry Science, 90(4), 815-823. https://doi.org/10.3382/ps.2010-01181
  10. Nwafor, I., Shale, K., & Achilonu, M. (2017). Chemical composition and nutritive benefits of chicory(cichorium intybus)as an ideal complementary and/or alternative livestock feed supplement. The Scientific World Journal, 2017, 1-11. https://doi.org/10.1155/2017/7343928
  11. Pouteau, E., Rochat, F., Jann, A., Meirim, I., Sanchez-Garcia, J., Ornstein, K., … & Ballèvre, O. (2008). Chicory increases acetate turnover, but not propionate and butyrate peripheral turnovers in rats. British Journal of Nutrition, 99(2), 287-296.
  12. Rebolé, A., Ortiz, L., Rodríguez, M., Alzueta, C., Treviño, J., & Velasco, S. (2010). Effects of inulin and enzyme complex, individually or in combination, on growth performance, intestinal microflora, cecal fermentation characteristics, and jejunal histomorphology in broiler chickens fed a wheat- and barley-based diet. Poultry Science, 89(2), 276-286. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00336
  13. Roberfroid, M. (2005). Introducing inulin-type fructans. British Journal of Nutrition, 93(S1), S13-S25. https://doi.org/10.1079/bjn20041350
  14. Uerlings, J., Schroyen, M., Bautil, A., Courtin, C., Richel, A., Sureda, E., … & Everaert, N. (2019). in vitroprebiotic potential of agricultural by-products on intestinal fermentation, gut barrier and inflammatory status of piglets. British Journal of Nutrition, 123(3), 293-307. https://doi.org/10.1017/s0007114519002873