Jouw trouwe viervoeter is al lang voorbij de zindelijkheidsfase, misschien zelfs enkele maanden of zelfs jaren, en begint plotseling binnen in huis te plassen. Er kunnen verschillende scenario’s zijn als het gaat om plas ongelukjes. Je kunt een jongvolwassen hond hebben die zich normaal gedraagt, speels is en geen duidelijke zorgen lijkt te hebben, maar ineens plast op verschillende plekken in huis. Of je hebt een oudere hond die plotseling binnen plast, maar moeite heeft om te plassen en waarbij de plas ook bloederig is.
In deze blog gaan we kijken naar verschillende gedrags- en medische redenen waarom een zindelijke hond ineens in huis zou plassen, de veelvoorkomende symptomen die bij elk probleem horen, en hoe je deze problemen kunt aanpakken als baasje.
Na het lezen van dit artikel weet je
12 redenen waarom jouw hond ineens in huis plast
Angst
Elke hond die angstig is, kan last hebben van plas ongelukjes. Voor sommige honden kan angst verbonden zijn met een specifieke situatie, zoals het horen van harde vuurwerkknallen of het omgaan met nieuwe bezoekers (of het nu dieren of mensen zijn). Zelfs bij volwassen honden kan wanneer er tegen ze geschreeuwd wordt voor “slecht” gedrag een angstreactie komen.
Voor andere honden is er soms geen duidelijk probleem dat hun angst veroorzaakt, maar ze kunnen onrustig lijken, veranderingen in hun eetlust hebben of meer gaan hijgen dan normaal. Je hond kan slechts één plas ongelukje hebben wanneer hij zich angstig voelt, of hij kan meerdere ongelukjes hebben die zich over een paar dagen voordoen.
Artritis
Een oudere hond die ongemak of pijn ervaart als gevolg van artritis, kan ook last hebben van plas ongelukjes. Artritis, ook wel een ontsteking van de gewrichten, veroorzaakt negatieve veranderingen in de gewrichten die pijn kunnen veroorzaken wanneer je hond probeert op te staan en rond te lopen.
Vanwege deze gewrichtspijn kan het voor een hond moeilijk zijn om snel genoeg op te staan om naar buiten te gaan om te plassen. Deze gewrichtspijn kan zo ernstig zijn dat wanneer je hond probeert op te staan, ze weten dat het pijn zal doen, dus in plaats daarvan plassen ze gewoon waar ze zitten of liggen. Om onder andere gewrichtspijn te verbeteren heeft Suppdog het Joint Care+ supplement ontwikkeld. Door het Joint Care+ supplement worden de gewrichten van de hond soepel gehouden, loopt je hond minder mank, hinkt minder met de achterpoten en heeft minder moeite met het opstaan na een periode van rust.
De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing
Slecht weer
Bij jonge, gezonde honden is slecht weer een veelvoorkomende reden voor plas ongelukjes in huis. Van een simpele regenbui tot een heftig onweer of sneeuwstorm, het kan genoeg zijn voor je hond om niet naar buiten te willen gaan om te plassen. Andere grote weersveranderingen, zoals extreme hitte of kou, kunnen hier ook voor zorgen. Zelfs een zonnige maar zeer winderige dag kan aarzeling veroorzaken bij je viervoeter om naar buiten te willen gaan om te plassen.
Veranderingen in het huis
Belangrijke en minder belangrijke veranderingen in huis worden soms over het hoofd gezien als oorzaak van plas ongelukjes bij je hond. Belangrijke en meer voor de hand liggende veranderingen die plas ongelukjes kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld het krijgen van een nieuw huisdier, de introductie van een nieuwe baby of familielid in huis, het binnenbrengen van nieuw meubilair, het opnieuw inrichten van bestaand meubilair, het doen van verbouwingen in huis, of het verhuizen naar een nieuw huis.
Minder voor de hand liggende en kleinere veranderingen in huis zijn onder andere het ontvangen van bezoek, zowel dieren als mensen, of het aanpassen van je dagelijkse routine. Veranderingen in je werk- of schoolrooster of zelfs het veranderen van het tijdstip van de dagelijkse wandeling van je hond, kunnen leiden tot plas ongelukjes.
Cognitieve problemen
Oudere honden met cognitieve of neurologische aandoeningen kunnen ook last hebben van plas ongelukjes. Canine Cognitive Disorder, ook wel honden dementie, veroorzaakt vaak verwarring en rusteloosheid bij oudere honden. De verwarring die voortkomt uit deze aandoening kan er ook toe leiden dat je hond op ongepaste momenten plast. Andere neurologische aandoeningen bij honden kunnen problemen veroorzaken met de zenuwen die de blaas controleren, wat kan leiden tot plas ongelukjes.
Incontinentie
Incontinentie is een veelvoorkomend probleem dat plas ongelukjes kan veroorzaken bij zowel jonge als oudere honden. Bij jonge honden wordt incontinentie vaak voor het eerst opgemerkt nadat ze gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Echter ook jonge, niet-gesteriliseerde honden kunnen incontinentieproblemen hebben.
Bij oudere honden komt incontinentie voor naarmate ze ouder worden, en ze hebben niet altijd een voorgeschiedenis van eerdere urineweg problemen. Urineweg kanker komt vaker voor bij oudere honden en kan leiden tot incontinentie. Bij zowel jonge als oudere honden kunnen veranderingen in de druk op de urethra (het buisje waar de plas uitkomt), problemen met de zenuwcontrole van de blaas, en genetische veranderingen in het urinestelsel incontinentie veroorzaken.
Territorium afbakenen
Plas markeren kan voorkomen bij zowel jonge als oudere honden. Echter, plas markeren is vaker voorkomend bij jonge, niet-gesteriliseerde honden, vooral bij mannetjes. Soms kunnen veranderingen in huis plas markeren veroorzaken. Als er een nieuw huisdier, baby of meubelstuk aan het huis wordt toegevoegd, kan je hond de plek markeren waar het nieuwe huisdier, de baby of het meubelstuk is geweest.
Dit gedrag kan ook worden opgemerkt wanneer er bezoekers bij je thuis zijn. Andere keren kan er onrust buiten zijn, zoals een nieuwe buurtkat of hond. In deze scenario’s probeert je hond meestal gewoon zijn territorium af te bakenen.
Medicijnen in combinatie met andere ziekten
Bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld het chronisch gebruik van steroïden of inname van gifstoffen) samen met een veel verschillende ziekten, zoals diabetes, nierproblemen, leverproblemen en prostaatproblemen, kunnen plas ongelukjes veroorzaken bij honden.
Met deze verschillende ziekten kunnen de plas ongelukjes plotseling optreden of geleidelijk verslechteren gedurende een bepaalde periode. Naast plas ongelukjes kan je hond ook andere symptomen vertonen, zoals meer dorst, verminderde eetlust, lusteloosheid, diarree en/of braken, of huidproblemen.
Overmatige opwinding
Hoewel blij plasgedrag vaker voorkomt bij puppy’s, kunnen volwassen honden dit gedrag ook nog steeds vertonen. Blij plasgedrag treedt over het algemeen op wanneer je hond overmatig opgewonden raakt door zijn omgeving.
Voorbeelden die dit gedrag kunnen triggeren, zijn bijvoorbeeld je hond begroeten wanneer je thuiskomt, wanneer een bezoeker voor het eerst naar je huis komt, wanneer je hond in de buurt is van andere honden of wanneer je hond op het punt staat een lekkere traktatie of favoriet speeltje te krijgen. Vaak is dit gedrag spontaan en geen chronisch probleem. Voor sommige honden kunnen echter meerdere keren van “blij plasgedrag” voorkomen, wat onverwacht kan gebeuren.
Terugval in zindelijkheidstraining
Hoewel de meeste honden zindelijk zijn gemaakt voordat ze als volwassen worden beschouwd, is het niet ongewoon om terugvallen in zindelijkheidstraining te zien die kunnen leiden tot plas ongelukjes. Volwassen honden die zijn verplaatst tussen meerdere gezinnen en huishoudens, vooral honden die gered zijn, kunnen problemen hebben met plas ongelukjes.
Verhuizen naar een nieuw appartement of huis kan terugvallen in zindelijkheidstraining veroorzaken, vooral bij jongvolwassen honden. Het introduceren van een nieuwe puppy in je gezin kan ook ertoe leiden dat je volwassen hond terugvalt in ongewenste gewoonten, zoals plassen in huis. Elke volwassen hond die gewend is om op puppymatten te plassen, kan plas ongelukjes hebben als je probeert ze over te zetten naar buiten plassen.
Onderdanig urineren
Onderdanig urineren is een veelvoorkomend probleem bij volwassen honden. Er zijn verschillende oorzaken voor dit probleem, waaronder honden die zijn gered uit een misbruikomgeving, honden die in een huishouden met meerdere honden leven en zelfs honden die reageren op signalen van hun eigenaar.
Honden die in een misbruikomgeving hebben geleefd, kunnen onderdanig urineren, zelfs bij zachte interactie met andere honden en mensen. Op dezelfde manier kunnen honden in huishoudens met meerdere honden ongepast urineren omdat ze niet de de alfahond zijn. Zelfs als ze de enige hond in huis zijn en verder vrolijk zijn, kunnen ze onderdanig urineren wanneer je ze aait of vraagt om te gaan zitten, liggen, enzovoort. Een volwassen hond kan ook urineren nadat er geschreeuwd wordt, wat een teken van onderdanig gedrag kan zijn.
Urinaire problemen
Een veelvoorkomende reden voor een volwassen hond om plas ongelukjes te hebben, is een urineweginfectie of urinewegkristallen/stenen. Bij oudere honden is urineweg kanker in de blaas of in de buizen die urine dragen ook een mogelijkheid. Deze urinaire problemen treden vaak op zonder andere onderliggende medische problemen. Een urineweginfectie ontstaat wanneer bacteriën de urinewegen binnendringen via de urethra en ontsteking en pijn veroorzaken.
Urinewegkristallen/stenen ontwikkelen zich wanneer er significante veranderingen zijn in de pH van de plas (hoe zuur de plas is). Soms kunnen een UTI en urinewegkristallen en/of stenen samen voorkomen. De meest voorkomende symptomen om op te letten bij deze urinewegproblemen zijn:
- Plasongelukjes in huis
- Moeite met plassen
- Vaker plassen dan normaal
- Bloed in de plas
- Geur aan de plas
Hoe je kunt voorkomen dat je hond in huis plast
Probeer te achterhalen of je trouwe viervoeter een gedrags- of medisch probleem heeft dat ervoor zorgt dat ze in huis plassen. Wees geduldig met je hond en straf ze op geen enkele manier. Deze negatieve reacties zullen de situatie niet verbeteren, of het nu een gedrags- of medisch probleem is, en zo kunnen de ongelukjes zelfs verergeren.
Medisch versus Gedragsmatig
Om te helpen vaststellen of het probleem medisch of gedragsmatig is, zijn er verschillende dingen die je thuis kunt controleren, naast het raadplegen van de dierenarts van je hond. Eerst evalueer je je huis, de omgeving en het dagelijkse schema/gewoontes op specifieke veranderingen. Vervolgens evalueer en monitor je je hond op eventuele veranderingen. Als ze alleen plas ongelukjes hebben in huis, maar zich verder normaal gedragen, normaal eten, en hun plas er normaal uitziet en ruikt, dan is het waarschijnlijk een gedragsprobleem. Aan de andere kant, als je hond andere symptomen heeft samen met de plas ongelukjes en/of als de plas er anders uitziet of ruikt, dan is het waarschijnlijk een medisch probleem.
Naar de dierenarts
Als je denkt dat er een gedragsmatige oorzaak is, kun je proberen het aantal keren dat je hond naar buiten gaat om te plassen te verhogen of bijvoorbeeld plas matten in huis te leggen (vooral voor oudere honden). Je zal ook de onderliggende oorzaak moeten aanpakken om te zien hoe je de angst van je hond kunt verlichten. Je dierenarts kan je helpen de oorzaak te identificeren en een plan op te stellen.
Zoals bij veel zorgen, is het belangrijk dat je hond wordt onderzocht door je dierenarts, vooral als je geen verbetering ziet met betrekking tot de plas ongelukjes na het evalueren van je huis en het monitoren van je hond. Bij de afspraak van je hond moet je klaar zijn om een gedetailleerde geschiedenis van de symptomen van je hond te kunnen geven, inclusief wanneer de symptomen zijn begonnen en eventuele veranderingen in je huis of je hond waarvan je op de hoogte bent.
Je dierenarts zal waarschijnlijk een plastest willen uitvoeren om voor de hand liggende problemen, zoals een urineweginfectie of urinekristallen, te controleren. Als je hond andere symptomen heeft samen met plas ongelukjes, kan een volledig bloedonderzoek, buikröntgenfoto’s en een buikecho worden aanbevolen om de oorzaak van de symptomen te helpen bepalen.
Conclusie
Het optreden van onverklaarbare plas ongelukjes bij honden is een veelvoorkomend probleem voor veel eigenaren. In deze blog hebben we twaalf mogelijke oorzaken behandeld, van zowel gedrags- als medische kwesties.
Angst, artritis, slecht weer, veranderingen in huis, cognitieve problemen, incontinentie, territorium afbakening, medicijnen in combinatie met andere ziekten, overmatige opwinding, terugval in zindelijkheidstraining, onderdanig urineren en urinewegproblemen behoren tot de factoren die kunnen leiden tot ongewenst plasgedrag.
Het is erg belangrijk voor hondenbezitters om samen te werken met dierenartsen om de onderliggende oorzaak van het plasgedrag te achterhalen. Een begripvolle benadering is van belang, en het vermijden van negatieve reacties wordt sterk aanbevolen. Zowel gedrags- als medische problemen vereisen geduld, observatie en soms aanpassingen in de omgeving of routine.
Het wordt aangeraden om veranderingen in huis, gedrag en gezondheid zorgvuldig te evalueren voordat conclusies worden getrokken. Een proactieve aanpak, samen met deskundig advies van een dierenarts, zal helpen bij het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de hond. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een goede relatie tussen hond en baasje.
Bronnen
- Priestas, J., DVM. (2023, 12 september). Why is my dog peeing in the house? https://www.petmd.com/dog/general-health/why-my-dog-peeing-house
- How to stop your dog from peeing in unwanted spots. (z.d.). The Humane Society of the United States. https://www.humanesociety.org/resources/how-stop-your-dog-peeing-unwanted-spots
- Why is my dog peeing in the house and how do I stop it? (z.d.). https://yourpetandyou.elanco.com/us/behavior/why-is-my-dog-peeing-in-the-house
- Vet, Y. M. (2021, 10 december). When Potty-Trained Pets Start peeing inside | Mobile Vet M.D. Mobile Vet M.D. https://www.mobilevetmd.com/blog/when-potty-trained-pets-start-peeing-inside/
- LaRock, A. (2023, 15 oktober). If your dog keeps peeing in the house, this is why. A-Z Animals. https://a-z-animals.com/blog/if-your-dog-keeps-peeing-in-the-house-this-is-why/
Ontmoet de auteur
Cémenne SnijderGerelateerd product
Joint Care+ Snoepjes
“Mijn 15-jarige schatje doet het er zo goed op! Ze springt weer op de bank en houd van haar wandelingen. Zonder dit was ze er waarschijnlijk niet meer… Mijn dank is groot!” – Mandy K.