Tips voor een nieuw hondenbaasje
In deze blog leer je hoe je je eerste hond moet verzorgen! Als deze nieuwe harige viervoeter je eerste hond is, moet je de volgende tips voor eerste keer weten…
Welkom bij het ouderschap van huisdieren. Je hebt een hond geadopteerd! Ouders worden van een hond kan de meest belonende ervaring zijn en je bent klaar om een liefdevolle relatie te hebben die je voor altijd zult koesteren.
Maar als dit de eerste keer is dat je een hond hebt, kan het eng en overweldigend zijn omdat er zoveel is om over na te denken!
Een hond is een grote verantwoordelijkheid, dus een goede start maken zal deze levensstijlovergang gemakkelijker maken voor zowel jou als je nieuwe hondje! Ze zijn nu volledig afhankelijk van jou voor een gezonde en gelukkige leven, dus eerst en vooral, zet wat tijd apart om alles klaar te zetten en overweeg de volgende tips voor eerste keer honden eigenaren om je op weg te helpen om de perfecte hondenbaasje te worden.
Tips voor je eerste hondje
Koop de basis. Er zijn enkele items waar je hond niet zonder kan. Dit zijn:
- Een gespsluiting halsband & ID-tag
- Een harnas (geeft minder spanning op hun nek als ze trekken)
- Een voerbak
- Een drinkbak
- Een riem
- Speelgoed voor spelen, tanden knarsen (als het een puppy is) en vermaak Een comfortabele hondenbed
Je zou ook kunnen overwegen om in deze items te investeren, om je leven met je pup te verbeteren:
- Een bench
- Verzorgingsproducten, zoals shampoo
- Hondensnacks
- Hondentandenborstel
- Behandeling tegen teken en vlooien
Terwijl jij en je hond het samen steeds beter gaan doen, kunnen andere optionele benodigdheden voor jou duidelijker worden.
Het is makkelijk om op te gaan in het kopen van spullen voor je huisdier, maar onthoud dat net als bij kinderen, honden uit hun uitrusting kunnen groeien, vooral als je een puppy mee naar huis neemt. Houd hier rekening mee terwijl ze ouder worden.
Registreer bij een dierenarts
Voordat je je hond mee naar huis neemt, moet je onderzoek doen en je hond inschrijven bij een dierenkliniek. Je moet ook zo snel mogelijk een afspraak voor een gezondheidscheck maken, zodat ze gewend raken aan het bezoeken van de dierenarts en je dierenarts hen beter leert kennen!
Ze zullen ook hun routine vaccinaties moeten beginnen. Vaccins zijn essentieel voor het beschermen van de gezondheid en het leven van je hond en helpen om toekomstige dierenartsenrekeningen te voorkomen. Vaccins helpen je hond te beschermen tegen hondsdolheid, hondenparvovirus, besmettelijke hepatitis bij honden , kennelhoest, en leptospirose.
Je dierenarts kan ook adviseren over de beste reguliere behandeling tegen teken en wormen voor je hond en je adviseren over sterilisatie en castratie. Hoewel dit niet essentieel is, wordt sterilisatie en castratie aangeraden als je niet van plan bent om te fokken, omdat dit later in hun leven problemen kan verminderen zoals borstkanker en incontinentie bij teven, en testiculaire kanker en agressie bij reuen.
Dierenartsrekeningen kunnen duur zijn, dus zorg ervoor dat je voldoende huisdierenverzekering hebt om je te assisteren met de kosten voor gezondheidszorg en om ondersteuning te bieden voor het algemene welzijn van je hond.
Denk aan de mondverzorging
Kun je je voorstellen dat je je tanden niet elke dag poetst tussen de bezoekjes aan de tandarts? Nou, honden krijgen net als wij tandplak, dus ze moeten ook hun tanden gepoetst krijgen!
Wees een geweldige baas en probeer de tanden van je hond twee/drie keer per week te poetsen met een enzymatische tandpasta voor honden en gebruik elke dag mondwater. Gebruik geen menselijke tandpasta op honden, omdat deze ingrediënten kan bevatten die schadelijk zijn voor hun spijsvertering.
Hoe jonger je hond is, hoe makkelijker het is om ze eraan te laten wennen om hun tanden gepoetst te krijgen. Als je een oudere hond hebt geadopteerd, kan het moeilijker zijn, maar wees geduldig en je zult er komen! Je kunt beginnen met het gebruiken van een “onzichtbare” vingerborstel (een transparante borstel die om je vinger heen zit), die jouw hond niet laat afschrikken.
Oefening, voeding en dieet
Net als bij mensen, doen honden het goed bij een vast ritme en moeten ze op soortgelijke tijden en stadia elke dag eten en uitgelaten worden.
Hun dieet is echt belangrijk. Een goed dieet helpt hen slank en gezond te blijven en zorgt ervoor dat ze de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen krijgen. Gebruik altijd een deel van volwaardig, commercieel hondenvoer en als je besluit om wat ze eten te veranderen, doe dit dan in een langzame periode om maagproblemen te voorkomen.
Je fokker of hondenopvangcentrum moet je adviseren over wat ze al eten. Als je verward bent, vraag dan om advies bij je dierenarts.
Als het gaat om oefening, heeft elke ras andere behoeften en alle honden moeten volledig gevaccineerd zijn voordat ze een wandeling maken.
Onthoud dat puppy’s en oudere honden een variant nodig hebben op bovenstaande suggesties. Bijvoorbeeld, puppy’s hebben ongeveer 5 minuten oefening per maand van hun leeftijd totdat ze volwassen zijn. Bijvoorbeeld, als ze drie maanden oud zijn, kun je ze 15 minuten per dag maximaal twee keer uitlaten. Wanneer hij 4 maanden oud is, kan dit omhoog naar 20 minuten twee keer per dag etc.
Als je een volwassen hond hebt geadopteerd, heeft hij lagere impact oefeningen en kortere wandelingen nodig. Zorg ervoor om met de dierenarts te praten over de oefeningen die hij nodig heeft als je een oudere hond hebt geadopteerd (7+ jaar oud).
Gehoorzaamheid Training
Als het gaat om gehoorzaamheid, als je in staat bent, kan een professionele hondentrainingsklasse fantastisch zijn, vooral als je een gloednieuwe huisdiereigenaar bent!
Bij het kiezen van een klas, zorg ervoor dat de methoden van de trainer vriendelijk, positief en beloningsgericht zijn. Als een klas of trainer straf of het gebruik van uitrusting zoals wurg/elektrische halsbanden suggereert, moet je dit ten alle tijden vermijden! Deze lessen zijn wreed en stressvol en uiteindelijk een ineffectieve manier om je hond te trainen. Deze methoden zorgen er alleen voor dat je hond bang wordt voor mensen en jou. Het focus in hondentraining moet zijn om gebruik te maken van lof, voedsel en spel voor het goed doen, niet berispen of fysieke pijn.
Helaas is er weinig regulering rond hondentrainingscentra of trainers, dus zorg ervoor dat de trainer vriendelijk, ervaren, gekwalificeerd, vriendelijk is en in staat lijkt om het aantal honden dat de klas tegelijkertijd neemt aan te kunnen.
Onthoud dat geduld een deugd is, en dat dit ook nieuw is voor jouw hond, net als jij! Hij zal niet de bedoeling hebben om zich mis te gedragen, en hoe meer jouw hond zich thuis voelt, hoe beter hij zal begrijpen wat jij van hem verwacht en hoe beter hij zich zal gedragen.
Interactie
Kinderen: Laat een kind nooit alleen met een hond, vooral als ze nieuw zijn in je familie. Communiceer en leer je kinderen dat je hond een familielid is en dat ze nooit moeten gillen of naar hen toe rennen, hen lastigvallen of pijn doen, hardhandig of agressief zijn tegen hen en nooit spelen met bijten aanmoedigen.
Als een hond bang is of pijn heeft, zullen ze instinctief bijten, knabbelen en/of grommen om zichzelf te beschermen. Als je zacht, vriendelijke interactie tussen je kinderen en je hond aanmoedigt en altijd aanwezig bent, zullen zowel pup als kind(eren) zich prima aanpassen.
Andere honden
Als je hond volledig is ingeënt, dan kunnen ze socialiseren met andere honden. Het mengen van hen met andere puppy’s vanaf jonge leeftijd is super goed voor hun natuurlijke ontwikkeling!
Zorg dat je het vanaf het begin goed doet en zorg ervoor dat als je andere honden ontmoet in de vroege stadia van socialisatie dat ze aan de lijn zijn zodat je beter controle hebt over de situatie als er een negatieve reactie optreedt.
Blijf gericht en rustig en gebruik een positieve toon zodat je hond weet dat ze in veilige handen zijn terwijl ze leren te interageren. Als er enige vijandigheid is tussen een of beide honden, stap dan weg naar het neutrale gebied voordat je het opnieuw probeert en gebruik het commando “nee” als het jouw hond was die de agressieve gedrag (grommen/blaffen) vertoonde.
Op de lange termijn zou je hond gewend moeten raken aan het zien van andere honden. Gewoon met een paar snuffels hallo zeggen tegen zijn viervoetige vrienden. Als je hond een opvang is en in het verleden mishandeling of aanvallen door andere honden heeft meegemaakt, verwacht dan niet teveel van hen omdat ze waarschijnlijk erg bang en angstig zullen zijn. Geduld en positieve aanmoediging kunnen helpen, maar als de schade is aangericht, kan het een aanzienlijke hoeveelheid tijd kosten om ze weer op hun gemak te krijgen bij andere honden, als dat ooit gebeurt.
Overweeg om tijd vrij te nemen van je werk
Om je hond te laten wennen, kan het handig zijn om een week thuis te zijn. Zo kun je ze aan een routine laten wennen, en de tijd waarin ze alleen zijn geleidelijk opbouwen. Hierdoor verklein je de kans op scheidingsangst.
Je mag een puppy niet langer dan 2 uur alleen laten, en volwassen honden niet langer dan 4-6 uur. Als je langer weg moet, bijvoorbeeld omdat je fulltime werkt, overweeg dan om een vriendelijke oppas te regelen om voor je nieuwe schat te zorgen!
Veel plezier met je hond!