10 tekenen dat jouw hond van jou houd…

In deze blog leer je alles over de tekenen dat je hond van je houdt! De tekenen dat je hond van je houdt zijn geweldig, omdat honden een vergelijkbare emotionele structuur in hun hersenen hebben als mensen, dus waarom zou je niet leren wat die tekenen zijn?

Lees verder….

De maand van de liefde is eindelijk aangekomen. Nu, als het gaat om liefde, zijn wij hondenouders de gelukkigen. We krijgen niet alleen de kans om te knuffelen met onze favoriete harige baby’s op Valentijnsdag, maar we voelen ook onvoorwaardelijke liefde elke dag van het jaar, dankzij onze harige vrienden…

Dus terwijl je misschien ook bloemen en chocolade krijgt of geeft op 14 februari, onthoud dan dat je pup je ook op andere manieren “Ik hou van je” zegt elke dag van het jaar!

Wist je dat honden een vergelijkbare emotionele structuur in hun hersenen hebben als wij? Dankzij dit zijn er verschillende manieren waarop je pup zijn liefde en affectie voor je kan uiten…

Kijk naar de 10 geweldige manieren waarop je hond “Ik hou van je” zegt…

Tekenen dat je hond van je houdt

  1. In je ogen kijken

Volgens een studie in Japan ontdekten ze dat tijd doorbrengen met in de ogen van een hond kijken een grote invloed heeft op de hoeveelheid oxytocine (het liefdes-hormoon) die door het lichaam wordt geproduceerd. Biologen Miho Nagasawa en Takefumi Kikusui vonden dat wanneer een persoon langer dan 2,5 minuten in de ogen van hun hond keek, hun oxytocine niveau met 20% steeg, in vergelijking met wanneer ze 45 seconden of minder in de ogen keken. Geweldig, toch?

Men gelooft dat dit hormoon zich tijdens de jaren van huishouding zou hebben ontwikkeld bij onze harige vrienden, waardoor het band tussen mensen en honden versterkt wordt.

Dus als je echt wilt zeker weten dat je hond van je houdt en dat ze weten dat jij van hen houdt, kijk dan diep in hun ogen. Deze stille vorm van communicatie zal de hoeveelheid van het sociale hormoon oxytocine in jullie beiden verhogen, wat jullie onvoorwaardelijke liefde versterkt.

2. Ze geven je hun speelgoed

Nu weten we, als puppy-ouders, hoeveel onze honden hun spullen waarderen! Dekentjes, speelgoed, knuffelbeesten, oude schoenen en af en toe een gestolen kledingstuk kunnen veel voor ze betekenen en ze zijn niet altijd bereid om te delen.

Maar als je hond je hun speciale bezit aanbiedt, is het duidelijk dat ze niks anders dan liefde voor je hebben. Blij om hun favoriete item met je te delen.

Honden zijn roedel dieren, ze delen een zeer nauwe verbinding met elk lid en dat omvat jou, hun roedelleider. Voor hen moet jouw rol alfa zijn, dus als je pup je hun speelgoed geeft, is het een teken van onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen.

3. Tegen je aan leunen

Als mensen een beetje geruststelling of troost nodig hebben, voelen veel mensen zich beter na een knuffel. Nou, onze honden zijn niet zo anders. Vaak zoeken honden nabijheid bij hun roedel (jij en je familie) voor comfort, emotionele ondersteuning en bescherming door tegen hen aan te leunen.

Net als elkaar in de ogen kijken, zal je hond positieve chemicaliën, oxytocine vrijmaken in hun hersenen als ze bij de mensen zijn die ze liefhebben. Dus om hun band met jou nog sterker te maken, zal je hond aanraking gebruiken, zich tegen jou aan leunen en zo dicht mogelijk bij je zijn.

4. Kwispelen met hun staart

De bewegingen van de staart van je hond kunnen een heleboel emoties laten zien. Van horizontaal wijzen en stijf omdat ze aandachtig naar iets interessants kijken, tot omhoog wijzen om aan te geven hoe zelfverzekerd ze zijn, onze honden kunnen niet praten, maar uiten hun emoties via hun staart.

Hun staart wordt ook gebruikt als één van de tekenen dat je hond van je houdt!

Nu weten we allemaal dat een kwispelende staart een goede zaak is en een teken dat je pup zich gelukkig voelt. Hoe sneller ze kwispelen, hoe opgewondener je pup is. Dus als je een kamer binnenkomt en de staart van je pup begint heen en weer te slaan, is het een extreem fysiek teken dat je hond van je houdt.

5. Gapen als jij gaapt

Gapen is één van de meest besmettelijke en onverklaarbare verschijnselen! Er zijn veel theorieën die uitleggen waarom we onwillekeurig nabootsen als we anderen zien gapen, maar het wordt vaak gelinkt aan onze niveaus van empathie.

Zo blijkt, zijn onze honden vrij vergelijkbaar als het gaat om gapen. Volgens een studie van de Universiteit van Tokio, vonden ze dat bij een groep van 25 honden, de honden niet alleen gaapten nadat ze een menselijke gaap zagen, maar dat ze het vaker deden als die persoon hun eigenaar was, wat suggereert dat er emotionele banden zijn tussen eigenaar en hond.

Dus wil je een echte test om te zien of je hond van je houdt? Gaap dan en kijk of je hond ook gaat gapen.

6. Blij zijn wanneer jij terug bent

Een warme en opwindende welkom betekent dat je hond van je houdt. Als je thuiskomt, begint je hond hoge niveaus van oxytocine en lagere niveaus van cortisol te produceren. Het stresshormoon.

Afhankelijk van je begroeting, probeer er altijd voor te zorgen dat je uiteindelijk je hond verbale of fysieke aandacht geeft, omdat dit helpt om de niveaus van oxytocine van je hond langer hoog te houden, wat betekent dat ze langer van je zal houden!

7. Bij je slapen

Als genoemd in het punt hierboven, zijn honden natuurlijke roedel dieren, met sommige van hun roedelinstincten nog steeds zeer aanwezig in de honden van vandaag.

In de wilde zouden honden zich opeenpakken en bij elkaar blijven voor bescherming en om lichaamswarmte te delen tijdens het slapen. Deze aangeboren vertrouwen in elkaar helpt hen zich minder kwetsbaar te voelen, waarom je hond graag bij je slaapt. Of het nu in bed bij je is, naast het bed, of gewoon in dezelfde kamer, je hond heeft niets dan vertrouwen in jou, wetende dat je hen altijd beschermt tijdens hun slaap.

8. Ze steken hun tong uit en trekken hun wenkbrauwen omhoog

Wist je dat honden meer gezichtsuitdrukkingen maken als ze naar mensen kijken die ze liefhebben? Het is niet dat ze onze uitdrukkingen nabootsen, maar ze geven hun eigen uitdrukkingen om bepaalde gevoelens te tonen.

Van hun wenkbrauwen optrekken om die betoverende puppy-ogen groter te laten lijken, of hun tong laten zien, onze honden laten ons graag zien hoeveel ze van ons houden met hun schattige, harige gezichten.

9. Je mag ze een aai over hun hoofd geven

Veel experts op het gebied van gedrag en opvoeding van huisdieren geloven dat je nooit een hond moet aaien door over hun hoofd heen te buigen, omdat ze dit als een bedreigende gebaar kunnen zien. Dit geldt vooral voor een nieuwe hond, omdat ze nog steeds aan het leren zijn wie je bent.

Als je hond dit echter wel toelaat en er van geniet, is dat een zeker teken dat ze ook van jou houdt. Maar wees alsjeblieft voorzichtig wanneer je een nieuwe hond ontmoet en raak hun hoofd niet op deze manier aan.

10. Ze blijven kalm wanneer jij weg gaat

Als je hond kalm is wanneer je de kamer of het huis verlaat, is dat een teken dat ze je vertrouwen en weten dat je terug zult komen.

Helaas kunnen sommige honden problemen hebben met angst en hechting, waardoor ze zenuwachtig kunnen worden als je weggaat. Het beste is om met je dierenarts te praten en manieren te leren om je pup aan te leren om alleen te kunnen zijn.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *