In deze blog leer je of honden echt kunnen lachen en waarom ze dat misschien doen.

Technisch gezien, kan een hond eruit zien alsof hij lacht. Maar eigenlijk zou de vraag moeten zijn of honden lachen om dezelfde redenen als wij? Geeft een hond die lacht aan dat hij echt blij is?

Als onze honden een wijde bek hebben en hun tong uitsteken, de beruchte hondenlach, zijn ze meestal het gelukkigst omdat dit een ontspannen staat voor een hond is. Ze kunnen aan het wandelen zijn met jou of aan het spelen met jou of je bent net thuisgekomen en bij hun lach hoort ook een wiebelende staart!

Kunnen honden lachen?

Lachende hond

Er is nog een andere factor om in acht te nemen, namelijk positieve versterking. Wanneer een hond eruit ziet alsof hij lacht, reageren mensen vaak enthousiast en blij, dus de hond leert dat hij lof en aandacht krijgt wanneer hij deze gezichtsuitdrukking maakt. Ze kunnen ook een hondenlach tonen om jou op te vrolijken, omdat ze hebben geleerd dat het je blij maakt en de meeste honden houden er niets meer van om hun eigenaar te plezieren. Een andere reden waarom ze hun gezicht in een lachhouding kunnen ontspannen, is omdat ze onderdanig zijn.

Ze kunnen ook proberen je gezichtsuitdrukking na te bootsen, omdat ze het van jou hebben “gepikt”. Net zoals wij mensen lachen met elkaar! Dit fenomeen wordt “aanstekelijke lach” genoemd.

Dus, gezien het bovenstaande, is een betere aanwijzing voor de echte geluk van een hond zijn lichaamstaal. Zijn ze ontspannen en rustig in hun houding en lichaamshouding? Wiebelt hun staart heen en weer? Dit is een echte aanwijzing voor een blije hond!

De meeste honden zijn behoorlijk duidelijk wanneer ze opgewonden, blij of tevreden zijn, maar onthoud: alleen omdat je hond niet “lacht”, betekent dit niet dat hij ongelukkig is.

Conclusie

In deze blog heb je geleerd dat hoewel honden eruit kunnen zien alsof ze lachen, het belangrijk is om te begrijpen waarom ze dit doen. Het tonen van een hondenlach kan duiden op ontspanning, positieve versterking, onderdanigheid of het nabootsen van menselijke gezichtsuitdrukkingen. Het is echter belangrijk om te kijken naar de algehele lichaamstaal van de hond om te bepalen of hij echt gelukkig is, zoals ontspanning en een wiebelende staart. Onthoud dat een hond niet per se hoeft te “lachen” om gelukkig te zijn.

Bronnen

  1. Understanding Dog Body Language: Decipher Dogs’ Signs & Signals (akc.org)
    Stephanie Gibeault

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *