Leestijd: 3 min.

Oh nee… Je hond stinkt uit zijn bek! Ja, die vieze geur kan behoorlijk vervelend zijn. De meeste baasjes gaan ervan uit dat het eten van poep van andere honden tijdens de wandeling de oorzaak van die stinkende bek is. Echter ligt het probleem vaak veel dieper. In deze blog bespreken we de belangrijkste redenen van waarom jouw hond uit zijn bek stinkt en geven we tips om de stinkende adem aan te pakken en te voorkomen.

Na het lezen van dit artikel weet je
  • De mogelijke redenen waarom je hond uit zijn bek stinkt
  • De gevolgen bij je hond wanneer hij blijvend uit zijn bek stinkt
  • Hoe je voorkomt dat je hond zijn adem stinkt

Waarom stinkt mijn hond uit zijn bek?

Hoewel het eten van ontlasting zeker niet aan jouw hond zijn stinkende adem bijdraagt, zijn er vaak andere oorzaken voor de stinkende geur. Hieronder verschillende oorzaken die kunnen bijdragen een stinkende bek:

1. Tandsteen en tandplak: De mond van jouw hond zit vol met bacteriën. Wanneer deze bacteriën ophopen, begint tandplak en uiteindelijk tandsteen te ontstaan. Een slechte mondhygiëne kan zorgen voor ontstoken tandvlees, infecties, afgebroken tanden, stank uit de bek en andere ernstige mondproblemen.

2. Ontstoken tandvlees: Om dieper in te gaan op hoe tandsteen en tandplak ontstekingen veroorzaken en hierbij naast gebitsproblemen ook logischerwijs zorgt voor een onaangename adem kijken we ook naar de symptomen van ontstoken tandvlees zelf. Gezwollen tandvlees is een duidelijke indicatie van een ontsteking. Dit wordt veroorzaakt door de ophoping van bepaalde bacteriën. Deze ontsteking kan zorgen voor de vieze lucht uit z’n bek, omdat de bacteriën een rottingsproces in gang zetten. Je ziet daarom ook vaak dat gebitsproblemen in verband staan met dat de hond uit zijn bek ruikt. Een goede mondhygiëne is daarom stap één om de stank te voorkomen en op te lossen!

3. Verkeerde voeding: Voeding die jouw hond niet goed verteerd, kan problemen in de spijsvertering veroorzaken, wat leidt tot een slechte adem. Dit komt door het fermentatieproces in de maag en darmen. Vermijd daarom hondenvoer met kunstmatige geur-, kleur-, en smaakstoffen. Natuurlijke voeding met hoogwaardige ingrediënten is enorm belangrijk als je hond uit zijn bek stinkt.

4. Wisselen van tanden: Puppy’s die in de fase zitten dat ze hun tanden wisselen, hebben tijdelijk een slechte adem. Dit is normaal, en gaat meestal ook vanzelf weer over als alle melktandjes gewisseld zijn! Je kan het wisselingsproces van de honden een handje helpen door speciale speeltjes aan te schaffen waar ze op kunnen kauwen.

Dental Formula+ flesje op transparante achtergrond

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Bevordert sterke & witte tanden
  • Vermindert stinkende adem
  • Verwijdert tandplak & bacteriën

Gezondheidsproblemen of ernstige aandoening met ook een vieze adem als symptoom:

  • Leverproblemen: Verminderde eetlust, geel tandvlees, maar ook een slechte adem, kunnen duiden op leverproblemen. Als je dit ziet, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
  • Nieraandoeningen: Een combinatie van overmatige dorst en een slechte adem kunnen er op wijzen dat de nieren minder beginnen te presteren. Wij raden aan bij twijfel altijd naar de dierenarts te gaan voor een check-up.
  • Diabetes: Ruikt je hond zoet uit zijn bek? Dit kan een symptoom van diabetes zijn. Dit vereist onmiddellijke veterinaire zorg van de dierenarts.

Hond stinkt uit bek naar vis

Wanneer je hond uit zijn bek stinkt, kan de geur variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Hier zijn enkele mogelijke geuren en hun bijbehorende oorzaken:

Mogelijke soorten stank die uit de bek van je hond komt:

  1. Visachtige Geur
    • Anaalklieren: Deze klieren kunnen een zeer sterke, visachtige geur produceren als ze vol zijn of lekken. Honden kunnen deze geur naar hun mond overbrengen door zichzelf te likken.
    • Visgebaseerd Voedsel of Supplementen: Voeding die vis of visolie bevat kan ook deze geur veroorzaken.
    • Bacteriële Overgroei: Bepaalde bacteriën in de mond kunnen een visachtige geur produceren.
  2. Rotte Geur
    • Tandbederf Tandbederf kunnen een geur veroorzaken die doet denken aan rottend voedsel.
  3. Ammoniak achtige Geur
    • Afvalstoffen: Wanneer zich in de nieren afvalstoffen ophopen kan dit leiden tot een ademgeur die aan ammoniak doet denken.
  4. Metaalachtige Geur
    • Bloed: Als er bloed in de mond aanwezig is kan dit zorgen voor een metaalachtige geur.
  5. Dierlijke Geuren
    • Als je hond uitwerpselen eet, kan zijn adem een zeer onaangename geur hebben.
    • Contact met Dode Dieren: Honden die in contact komen met dode dieren of afval kunnen een zeer sterke, vieze geur in hun bek hebben.

Wat kan ik doen tegen de slechte adem van mijn hond?

Hoe je de stinkende adem van je hond oplost, hangt natuurlijk af van de oorzaak van de slechte adem.

1. Tandplak en tandsteen: Regelmatige gebitsreiniging is cruciaal. Gebruik ingrediënten die wetenschappelijk bewezen zijn om tandplak te verminderen. Deze Dental Formula+ is speciaal ontwikkeld door dierenartsen en bevat alle ingrediënten die nodig zijn voor gebitsreiniging.

Dental Formula+ flesje op transparante achtergrond

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

  • Bevordert sterke & witte tanden
  • Vermindert stinkende adem
  • Verwijdert tandplak & bacteriën

2. Ontstoken tandvlees: ontstoken tandvlees kan ontstaan door onder andere verkeerde voeding, slechte mondflora en natuurlijk tandplak en tandsteen. Tandplak en tandsteen kun je bestrijden en daarna onderhouden, maar dan moet je de mondflora van je hond nog herstellen en onderhouden. Deze Dental Powder+ bevat pre- en probiotica bacteriën gefocust op het herstel van de mondflora en het voorkomen van verdere gebitsproblemen!

3. Verkeerde voeding: Kijk op het label van je honden voeding. Zie je hier kunstmatige toevoegingen? Dan is het tijd om over te stappen op andere voeding van hoge kwaliteit zonder kunstmatige toevoegingen. Heb je vragen over de juiste voeding? Ons team helpt je graag op weg!

4. Wisselen van tanden in de puppy fase: De stinkende geur uit jouw puppy zijn bek, verdwijnt meestal vanzelf nadat alle melktanden gewisseld zijn. Blijft de geur, dan is dit niet de oorzaak.

5. Gezondheidsproblemen: Als je vermoedt dat jouw hond een leverziekte, nierziekte of diabetes heeft, is het belangrijk om direct een dierenarts te raadplegen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet meer uit zijn bek stinkt?

1. Reinig elke dag de tanden: Net als bij mensen helpt mondwater op tandplak en tandsteen te verminderen. De Dental Formula+ doe je elke dag gemakkelijk door jouw hond zijn drinkwater. Dit reinigt zijn tanden waardoor je voorkomt dat jouw hond uit zijn bek stinkt.

2. Voldoende kauwen: Botten en kauwspeeltjes zijn enorm leuk voor je hond, maar het helpt ook om het gebit schoon te houden! Kauwen werkt daarnaast nog stressverlagend door de aanmaak van het gelukshormaan enforfine. Dus geef je hond gerust wat Dental Sticks+.

3. De juiste voeding: Geef jouw hond voer zonder kunstmatige toevoegingen. Wil je advies hierover, neem gerust contact op met ons team! Een goede toevoeging aan het voer voor de mondgezondheid en mondflora zou de Dental Powder+ zijn!

Met de tips hoe jij jouw hond zijn onaangename adem takelt hopen we de stank uit jouw hond zijn bek te verhelpen en daarvoor een frisse adem en stralend witte tanden teruggeven!

Voor meer informatie over een gezond gebit bij je hond, bekijk ook onze andere blogs over gebitsverzorging.

Gerelateerd product

Al 25.092+ kwispelende honden in 🇳🇱 & 🇧🇪

Dental Formula+ Gebitsformule voor de hond

  • Bevordert sterke & witte tanden
  • Vermindert stinkende adem
  • Verwijdert tandplak & bacteriën

“Mijn hond had altijd gele tanden en stonk uit zijn bek, gebruik de Dental Formula+ nu twee maanden & ik kreeg laatst complimenten van de dierenarts dat haar tanden er goed verzorgd & wit eruit zagen!” – Menno A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *