Waarom jouw hond huidschilfers heeft en hoe kom je ervan af?

“Mijn hond heeft huidschilfers!” Maak je geen zorgen, hondenbaasje. Je bent niet alleen. In deze blog leer je alles over huidschilfers bij honden, wat de oorzaak van kan zijn en het belangrijkste, hoe je huidschilfers bij honden kunt verwijderen.

Hondenhuidschilfers wie had dat gedacht!? Maar ja, honden krijgen ook huidschilfers, net als wij mensen. Honden zijn van nature erg schone dieren en houden ervan om zichzelf zo te houden. Hoewel het vaak voorkomt, is huidschilfers niet normaal, dus als je vermoedt dat je hond huidschilfers heeft, is het waarschijnlijk verstandig om hier op te letten en er iets aan te doen als hondenbaasje.

Wat zijn huidschilfers?

“Wat zijn huidschilfers?’’ huidschilfers zijn droge, schilferige huid, gemaakt van dode huidcellen die eruit zien als witte stippen/vlokken in de vacht van je hond. Huidcellen sterven altijd. Ze laten los en worden vervangen door gezonde nieuwe cellen, die natuurlijk worden aangemaakt door het lichaam. Huidschilfers kan een probleem aangeven met de verzorgingsgewoonten van je hond of met de cyclus van huidcellen en kan soms zelfs je hond jeuk of ongemak geven.”

Waarom heeft mijn hond huidschilfers?

Als je denkt “mijn hond heeft huidschilfers!”, is je hond waarschijnlijk bedekt met witte stipjes. Er zijn eigenlijk een aantal redenen waarom huiduitslag kan ontstaan;

  • Een slechte voeding (te weinig water, vitaminen, vetzuren en/of mineralen)
  • Overgewicht
  • Een onderliggende aandoening zoals hyperthyreoïdie, Cushing’s ziekte of pemphigus (raadpleeg alsjeblieft je dierenarts als je vermoedt dat één van deze aandoeningen aanwezig is)
  • Vlooien of teken (overmatig krabben kan huiduitslag veroorzaken)
  • Mijten (Cheyletiella mijten worden ook wel “wandelende huiduitslag” genoemd omdat ze wit van kleur zijn en zichtbaar zijn voor het blote oog),
  • Lage luchtvochtigheid (dit zal de huid ontdoen van zijn natuurlijke oliën, waardoor deze droog en schilferig wordt), enz.

Het is altijd de moeite waard om te laten controleren of er tekenen van roos bij je hond zijn, omdat het een teken kan zijn van een onderliggend probleem (zoals sommige van de bovengenoemde aandoeningen), vooral als het gepaard gaat met een vettige of ruikende vacht, rode huid en/of haaruitval. Door het onderliggende probleem te begrijpen, kan het sneller opgelost worden. Hoewel het alarmerend kan lijken als je opmerkt dat je hond roos heeft, kan het meestal snel opgelost worden met enkele snelle en eenvoudige veranderingen in de levensstijl.

Trimmen

Hoewel honden zichzelf kunnen wassen, hebben ze soms wat extra hulp nodig als ze roos hebben, of vaker als ze er gevoelig voor zijn. Dagelijks borstelen kan helpen om de dode huidcellen los te maken en te verwijderen, de bloedcirculatie te bevorderen en zo de huid van voedingsstoffen te voorzien, en de natuurlijk geproduceerde oliën in de vacht te verdelen. Als je een hond met plooien of rimpels hebt, zoals een Shar-Pei of Basset Hound, moet je ook zorgen dat je die plooien goed schoonmaakt en borstelt.

Het is ook belangrijk om de hond vaker te wassen en een speciaal shampoo te gebruiken die bijvoorbeeld haver bevat en die kan helpen om geïrriteerde huid te kalmeren en af en toe jeuk, knagen en bijten te verminderen. Let wel op dat je de hond niet te vaak wast, want dat kan de pH-balans van de huid verstoren en roos verergeren, en de huid uitdrogen, waardoor huidproblemen ontstaan. Als de roos heel erg is, begin dan eerst met elke paar dagen wassen. Zodra de roos afneemt, kun je dit verminderen tot twee keer per week, en dan een keer per week als het beter wordt. Zodra de roos weg is, is eenmaal per maand wassen voldoende om terugval te voorkomen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Verbeter het dieet

Als je denkt dat de dieet de oorzaak van de roos is, is het tijd om veranderingen aan te brengen. Kijk naar een hoogwaardiger hondenvoer dat rijk is aan vezels en verrijkt met een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en vetzuren.

Als je hond te zwaar is, is het tijd om over een dieet voor honden na te denken! Het is erg belangrijk dat honden op hun ideale gewicht blijven en niet meer! Obesitas kan niet alleen problemen veroorzaken voor de huid, maar kan ook veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op hun gewrichtsgezondheid en dus ook op hun kwaliteit van leven…Begin met het verminderen van hun voerrantsoen met 10%. Ze zullen de verschil amper merken.

Tip: Als de roos terugkomt, is dit misschien een teken van iets ernstiger, dus raadpleeg altijd een dierenarts als de verbeteringen in de voeding niet lijken te werken.

Verbeter de luchtvochtigheid

Vooral tijdens de wintermaanden kan een lage luchtvochtigheid een negatief effect hebben op de huid van je hond en roos veroorzaken. Overweeg om een luchtbevochtiger aan te schaffen en deze neer te zetten waar je hond slaapt. Door de vochtigheid in de lucht te verhogen, kun je de huid van je hond kalmeren en komt de roos minder vaak voor.

Roos bij honden

Zoals je kunt zien, is roos bij honden op te lossen als je weet waar het vandaan komt! Denk eraan om je hond altijd door een dierenarts te laten controleren als het probleem aanhoudt of als je vermoedt dat er een ernstiger onderliggend probleem speelt.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *