Leestijd: 9 min.

“Mijn hond heeft huidschilfers!” Maak je geen zorgen, hondenbaasje. Je bent niet alleen. In deze blog leer je alles over huidschilfers bij honden, wat de oorzaak van kan zijn en het belangrijkste, hoe je huidschilfers bij honden kunt behandelen.

Huidschilfers bij honden, wie had dat gedacht? Maar ja, honden krijgen ook huidschilfers, net als wij mensen. Honden zijn van nature erg schone dieren en houden ervan om zichzelf zo te houden. Hoewel het vaak voorkomt, is huidschilfers niet normaal, dus als je vermoedt dat je hond huidschilfers heeft, is het waarschijnlijk verstandig om hier op te letten en er iets aan te doen als hondenbaasje.

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Wat huidschilfers zijn
 • Wat de oorzaken zijn van huidschilfers bij een hond
 • Hoe je huidschilfers bij je hond kunt verminderen

Wat zijn huidschilfers (roos)?

“Wat zijn huidschilfers?’’ Huidschilfers zijn droge, schilferige huid, gemaakt van dode huidcellen die eruit zien als witte stippen/vlokken in de vacht van je hond. Huidcellen sterven altijd. Ze laten los en worden vervangen door gezonde nieuwe cellen, die natuurlijk worden aangemaakt door het lichaam. Huidschilfers kan een probleem aangeven met de verzorgingsgewoonten van je hond of met de cyclus van huidcellen en kan soms zelfs je hond jeuk of ongemak geven.”

Wat zijn oorzaken van huidschilfers bij een hond?

De oorzaken van huidschilfers of roos bij honden kunnen divers zijn en het is belangrijk om ze te begrijpen om de juiste zorg voor je viervoeter te bieden. Allergieën vormen een veelvoorkomende oorzaak van huidschilfers, waarbij je hond mogelijk reageert op voedsel, omgevingsfactoren of vlooien. Een droge huid kan ook leiden tot schilfering, vooral tijdens de koudere maanden. Parasitaire infecties, zoals vlooien of mijten, kunnen je hond ook een jeukende huid en schilfers bezorgen. Daarnaast kunnen voedselgevoeligheden, hormonale onevenwichtigheden, bacteriële of schimmelinfecties en omgevingsfactoren zoals frequente baden of extreme temperaturen ook bijdragen aan het ontstaan van huidschilfers. Het is essentieel om de onderliggende oorzaak te achterhalen, zodat je de juiste behandeling en verzorging kunt bieden. Een dierenarts kan je helpen de oorzaak te identificeren en advies geven over het verzorgen van de huid van je hond om de schilfers te verminderen en een gezonde huid te bevorderen.

Kunnen huidschilfers bij honden wijzen op een allergie?

Huidschilfers bij honden kunnen een mogelijke aanwijzing zijn voor een allergie. Allergieën bij honden kunnen verschillende vormen aannemen, zoals voedselallergieën, omgevingsallergieën of vlooienallergieën. Een veelvoorkomend symptoom van allergieën is jeuk, wat leidt tot overmatig krabben en bijten, wat op zijn beurt weer huidschilfers kan veroorzaken.

Bij voedselallergieën reageert je hond op bepaalde voedingsmiddelen, wat kan leiden tot huidproblemen zoals schilfering. Omgevingsallergieën kunnen veroorzaakt worden door allergenen zoals pollen, huisstofmijt of schimmelsporen. Vlooienallergieën ontstaan wanneer je hond overgevoelig is voor het speeksel van vlooien en zelfs één vlooienbeet kan ernstige jeuk en huidirritatie veroorzaken.

Als je hond huidschilfers heeft en je vermoedt dat een allergie de oorzaak zou kunnen zijn, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen voor een juiste diagnose. De dierenarts kan een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, je hond testen op allergieën en een eliminatiedieet of andere diagnostische tests aanbevelen om de specifieke allergie te identificeren.

Zodra de allergie is vastgesteld, kan de dierenarts een behandelplan opstellen dat specifiek is afgestemd op de behoeften van je hond. Dit kan onder meer het vermijden van allergenen, het voorschrijven van medicijnen zoals antihistaminica of corticosteroïden en het bieden van speciale voeding om voedselallergieën te beheersen, omvatten.

Vlooien in de vacht van een hond, ook dit kan zorgen voor huidschilfers

Het is belangrijk om te onthouden dat huidschilfers slechts één mogelijk symptoom zijn van een allergie en dat het belangrijk is om de onderliggende oorzaak vast te stellen voor een effectieve behandeling. Een dierenarts kan je begeleiden bij het identificeren en beheren van allergieën, waardoor je hond verlichting kan vinden van jeuk, huidirritatie en huidschilfers.

Zo kun je huidschilfers bij je hond verminderen

Huidschilfers bij je hond kunnen vervelend zijn, zowel voor jou als voor je trouwe viervoeter. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om huidschilfers te verminderen en de huid van je hond gezond te houden.

Goede voeding

Ten eerste is een goede voeding essentieel. Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, die de huidgezondheid kunnen bevorderen. Overleg met je dierenarts over het juiste voer voor je hond, met name als je vermoedt dat een voedselallergie de oorzaak kan zijn van de huidschilfers.

Regelmatig borstelen

Regelmatig borstelen is ook belangrijk. Borstel je hond regelmatig om dode huidcellen en losse haren te verwijderen. Dit helpt de huid schoon te houden en kan bijdragen aan het verminderen van schilfers. Kies een borstel die geschikt is voor de vacht van je hond en borstel voorzichtig om irritatie te voorkomen.

Goede hygiëne

Een goede hygiëne is van cruciaal belang. Baden kan helpen bij het verwijderen van overtollige schilfers en het verzachten van een droge huid. Gebruik een milde hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor een gevoelige huid. Zorg ervoor dat je de vacht grondig uitspoelt om alle shampoo-resten te verwijderen.

Suppdog heeft een speciale Anti-Itch Shampoo+ ontwikkeld om je hond zo goed mogelijk te verzorgen. De Anti-Itch Shampoo+ zorgt ervoor dat jeuk en irritaties verminderd worden, het ondersteunt een gezonde huid en vacht en vermindert krabben.

Joint Care+ / Mobiliteit+ snoepjes voor honden voor gewrichten en botten

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Vermindert jeuk & irritaties
 • Ondersteunt een gezonde huid & vacht
 • Preventieve werking tegen ongedierte

Allergenen

Daarnaast is het belangrijk om allergenen te verminderen. Als je vermoedt dat je hond allergisch is voor bepaalde stoffen, zoals pollen of huisstofmijt, probeer dan de blootstelling aan deze allergenen te verminderen. Stofzuig regelmatig je huis, was het beddengoed van je hond regelmatig en zorg voor een schone omgeving.

Dierenarts

Ten slotte is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen als de huidschilfers aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk, roodheid of haaruitval. Een dierenarts kan de onderliggende oorzaak van de huidschilfers vaststellen en een passende behandeling voorschrijven.

Trimmen

Hoewel honden zichzelf kunnen wassen, hebben ze soms wat extra hulp nodig als ze roos hebben, of vaker als ze er gevoelig voor zijn. Dagelijks borstelen kan helpen om de dode huidcellen los te maken en te verwijderen, de bloedcirculatie te bevorderen en zo de huid van voedingsstoffen te voorzien, en de natuurlijk geproduceerde oliën in de vacht te verdelen. Als je een hond met plooien of rimpels hebt, zoals een Shar-Pei of Basset Hound, moet je ook zorgen dat je die plooien goed schoonmaakt en borstelt.

Wassen

Het is ook belangrijk om de hond vaker te wassen en een speciaal shampoo te gebruiken die bijvoorbeeld haver bevat en die kan helpen om geïrriteerde huid te kalmeren en af en toe jeuk, knagen en bijten te verminderen. Let wel op dat je de hond niet te vaak wast, want dat kan de pH-balans van de huid verstoren en roos verergeren, en de huid uitdrogen, waardoor huidproblemen ontstaan. Als de roos heel erg is, begin dan eerst met elke paar dagen wassen. Zodra de roos afneemt, kun je dit verminderen tot twee keer per week, en dan een keer per week als het beter wordt. Zodra de roos weg is, is eenmaal per maand wassen voldoende om terugval te voorkomen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Verbeter het dieet

Als je denkt dat de dieet de oorzaak van de roos is, is het tijd om veranderingen aan te brengen. Kijk naar een hoogwaardiger hondenvoer dat rijk is aan vezels en verrijkt met een goede hoeveelheid vitaminen, mineralen en vetzuren.

Als je hond te zwaar is, is het tijd om over een dieet voor honden na te denken! Het is erg belangrijk dat honden op hun ideale gewicht blijven en niet meer! Obesitas kan niet alleen problemen veroorzaken voor de huid, maar kan ook veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken en een negatieve invloed hebben op hun gewrichtsgezondheid en dus ook op hun kwaliteit van leven…Begin met het verminderen van hun voerrantsoen met 10%. Ze zullen de verschil amper merken.

Tip: Als de roos terugkomt, is dit misschien een teken van iets ernstiger, dus raadpleeg altijd een dierenarts als de verbeteringen in de voeding niet lijken te werken.

Verbeter de luchtvochtigheid

Vooral tijdens de wintermaanden kan een lage luchtvochtigheid een negatief effect hebben op de huid van je hond en roos veroorzaken. Overweeg om een luchtbevochtiger aan te schaffen en deze neer te zetten waar je hond slaapt. Door de vochtigheid in de lucht te verhogen, kun je de huid van je hond kalmeren en komt de roos minder vaak voor.

Roos bij honden

Zoals je kunt zien, is roos bij honden op te lossen als je weet waar het vandaan komt! Denk eraan om je hond altijd door een dierenarts te laten controleren als het probleem aanhoudt of als je vermoedt dat er een ernstiger onderliggend probleem speelt.

Roos in de vacht van een hond

Conclusie

Huidschilfers bij honden zijn een veelvoorkomend probleem met verschillende oorzaken, zoals een droge huid, allergieën en verzorgingsgewoonten. Om huidschilfers te verminderen, is een uitgebalanceerd dieet, regelmatig borstelen, goede hygiëne en het verminderen van allergenen belangrijk. Raadpleeg een dierenarts als de schilfers aanhouden. Trimmen, het verbeteren van het dieet en het handhaven van een gezond gewicht kunnen ook helpen. Verhoog indien nodig de luchtvochtigheid in huis. Met de juiste zorg kun je huidschilfers verminderen en je hond comfortabel houden.

Bronnen

 1. Katie Gryzb (11 augustus, 2022) Dandruff in Dogs. PetMD
  Dandruff in Dogs | PetMD
 2. Katelyn Son (20 juni, 2023) Dog Dandruff: A Definitive Guide to Causes, Symptoms, and Treatments. Veterninarians.org
  Dog Dandruff: A Definitive Guide to Causes, Symptoms, and Treatments – Veterinarians.org
 3. Petful Veterinary Team (1 augustus, 2019) 6 Causes of Dog Dandruff (And How to Treat It) Petful
  6 Causes of Dog Dandruff and How to Treat It (Vet-Approved Advice) (petful.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *