Waarom kauwen honden op stokken?

In deze blog gaan we leren waarom honden stokken kauwen. Is het omdat ze van de smaak houden? Of is het vanwege de structuur, of is het een aangeboren gedrag dat bij onze hondenvrienden hoort? Lees verder om te ontdekken waarom honden stokken kauwen…

Waarom houden honden ervan om op stokken te kauwen?

Niet elke hond houdt ervan om op stokken te kauwen, maar het is een zeer gebruikelijke gewoonte onder onze viervoetige vrienden…

Er zijn talloze video’s op sociale media van hondeneigenaren die hun hond filmen terwijl ze rondrennen met een enorme stok die drie keer zo groot is als zij en veel van ons hebben gekeken hoe onze eigen honden een stok vinden en er uren op kauwen – soms zelfs eten! Maar waarom houden honden zo veel van stokken?

Ze willen gewoon kauwen

Een reden waarom je hond op stokken kauwt, is gewoon omdat ze het leuk vinden! Kauwen is een normaal en natuurlijk gedrag voor honden. Al eeuwenlang gebruiken honden en hun wilde voorouders kauwen als een handige manier om hun tanden schoon te maken en hun kaken sterk te houden. Je ziet, wanneer een hond op een stok kauwt, oefenen ze hun kaakspieren terwijl ze tegelijkertijd tandplak en tandsteen verwijderen.

Kauwen kan ook endorfine vrijmaken in de hersenen van je hond, wat kan helpen om stress en angst te verminderen. Bovendien is de structuur van een stok opwindend en interessant, waardoor het leuk is om op te kauwen.

Ze leren

Honden hebben een geweldig reukvermogen. Met hun neus en mond kunnen honden informatie verzamelen uit hun omgeving en op die manier hun omgeving leren kennen op een manier die wij niet kunnen.

Bijvoorbeeld, als een andere hond op de stok heeft gekauwd of hem heeft gemarkeerd met hun geur, kan je hond nieuwsgierig zijn en verder willen onderzoeken, wat betekent dat hij de stok een goede kauwbeurt geeft.

Verveling

Je hond kan op een stok kauwen omdat hij gewoon verveeld is en iets wil doen. Honden zijn intelligente, actieve dieren die mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven. Als je hond zich onder gestimuleerd voelt, kan hij beginnen met het kauwen op stokken als een manier om de tijd te verdrijven en zichzelf te vermaken.

Dit gebeurt vaak tijdens de vroege jeugd fases. Puppys houden ervan om op alles te kauwen wat ze in hun mond kunnen krijgen en als een puppy verveeld is, kan hun kauwbehoefte intens worden!

Moet je je hond laten kauwen op stokken?

Dus, is het veilig voor honden om op stokken te kauwen? Nu wordt het een beetje ingewikkelder.

Aan de ene kant kan het kauwen op stokken gunstig zijn voor de tandheelkunde van een hond en kan het mentale en fysieke stimulatie bieden. Maar er zijn ook enkele potentiële risico’s verbonden aan het kauwen op stokken…

De gevaren van een hond die op stokken kauwt

Van de grootste boomstam tot een kleine tak, het kauwen op stokken brengt veel risico’s en gevaren met zich mee…

Verstikkingsgevaar Terwijl je pup kauwt, kan de stok splinteren of kunnen grote stukken worden ingeslikt, wat kan leiden tot verwondingen aan de mond of het spijsverteringsstelsel van een hond. Laat staan als het splintertje hout in hun keel of darmen vast komt te zitten, wat tot ernstige problemen kan leiden die chirurgie vereisen om te verwijderen.

Giftige planten Sommige stokken kunnen eigenlijk giftig zijn voor je hond. Taxus, walnoot, vlier en kers van de zwarte kers kunnen giftig zijn voor honden. In ernstige gevallen, kunnen de stokken van deze bomen de maag of ademhaling van je pup aantasten.

Eindoverwegingen Van genot en verveling tot verkenning, honden kauwen op stokken om verschillende redenen. Hoewel het kauwen op stokken op sommige manieren voordelig kan zijn, is het belangrijk om je bewust te zijn van het feit dat het ook potentiële risico’s kan brengen en als puppy-ouder moet je stappen ondernemen om de veiligheid van je hond te waarborgen. Met een beetje toezicht en voorzichtigheid, kan het kauwen op stokken een onschadelijke en leuke activiteit zijn voor je viervoeter.

Om al deze risico’s volledig te vermijden maar toch de gezondheidsvoordelen van kauwen te krijgen, kan je proberen om je hond veiligere alternatieven te geven, zoals kauwspeeltjes. Zo kun je en je pup van het beste van beide werelden genieten!


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *