Diabetes treft 1 op de 300 honden. Is jouw trouwe viervoeter een van hen? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over deze hormonale ziekte, van gemeenschappelijke symptomen tot mogelijke behandelingen. Leer hoe je de vroege tekenen van diabetes bij honden kunt herkennen en welke rassen en andere factoren het risico verhogen. Met de juiste diagnose, behandeling en zorg van de dierenarts kan diabetes bij honden worden beheerst. Laat je informeren en zorg goed voor de gezondheid van je trouwe metgezel!
Wat is diabetes?
Diabetes, ook bekend als diabetes mellitus, is een hormonale ziekte die de productie van natuurlijke insuline in het lichaam beïnvloedt. Bij honden met een normaal functionerend hormoon systeem, kan de alvleesklier voldoende insulinehormoon afscheiden om glucose (suiker) uit het bloed te verplaatsen naar de cellen, waar het wordt gebruikt als energie.
Echter, bij een diabeticus hond heeft het lichaam moeite om voldoende insuline te produceren, waardoor de bloedsuikerspiegel te hoog is en glucose het bloed niet kan verlaten.
Deze disbalans tussen insuline en glucose kan op twee manieren ontstaan, hun lichaam produceert natuurlijk niet genoeg insuline (bekend als insulinegebreksdiabetes), of hun lichaam reageert niet goed op de geproduceerde insuline (bekend als insulineresistente diabetes). Insulinegebreksdiabetes het meest voorkomende type diabetes bij honden.
Echter, ongeacht het type diabetes waar een hond aan lijdt, is het resultaat hetzelfde. De cellen in het lichaam beginnen te verhongeren vanwege het gebrek aan brandstof om goed te kunnen functioneren. In een poging om de nodige energie te vinden, breekt het lichaam in plaats daarvan zijn vetvoorraden en eiwitten af.
Hoewel diabetes niet te genezen is, is het meestal te beheersen met de juiste diagnose, een juist behandelplan (inclusief medicijnen zoals insuline) en veterinaire ondersteuning.
Zijn sommige honden gevoeliger voor diabetes dan andere?
Elke hond kan diabetes ontwikkelen, maar sommige rassen hebben een grotere kans om het te krijgen dan andere. Als het ras van je hond op deze lijst staat, betekent dat niet dat ze diabetes zullen krijgen, maar ze moeten misschien wel nauwlettender in de gaten gehouden worden voor symptomen.
- Australische terriër Bichon frise Dashonden Duitse herders Golden retrievers Dwergschnauzers Samojeden Pomeriaan Mopshonden Toypoedels
Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat niet gesteriliseerde vrouwelijke honden twee keer zo vaak diabetes ontwikkelen dan mannelijke honden. Andere medische aandoeningen die de kans van je hond op het ontwikkelen van diabetes later in het leven kunnen verhogen, zijn:
- Bepaalde auto-immuunziekten
- Bepaalde infectieuze virale ziekten
- Chronische episode van pancreasontsteking (omdat de alvleesklier insuline produceert en kan beschadigen door terugkerende ontsteking van de alvleesklier)
- Cushing-ziekte (steroïde overschot is een van de kenmerken van deze ziekte)
- Langdurig gebruik van steroïden
De meeste diabetes bij honden ontwikkelt zich tussen de leeftijd van 4 en 14 jaar, hoewel zelfs jongere honden een diagnose kunnen krijgen als ze de juiste risicofactoren hebben.
Wat zijn de symptomen van diabetes bij honden?
De tekenen en symptomen van diabetes bij honden zijn vergelijkbaar met die bij mensen, behalve dat onze honden ons niet kunnen vertellen hoe ze zich voelen.
Als huisdiereigenaren is het onze verantwoordelijkheid om de vaak subtiele veranderingen te herkennen die kunnen wijzen op ziekte bij onze viervoeters. Het vroegtijdig herkennen van symptomen kan helpen om de kans op succesvol beheer van de ziekte te vergroten.
Vroege tekenen van diabetes bij honden
Diabetes begint niet met grote, opvallende symptomen. Vaak zijn de tekenen dat je hond moeite heeft met het reguleren van de bloedsuiker subtieler en kunnen ze gemakkelijk over het hoofd gezien worden als je niet weet waar je op moet letten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen:
- Overmatig dorst (polydipsie) – Je hond kan van een casual waterdrinker veranderen in een hond die agressief de hele waterbak leegdrinkt meerdere keren per dag.
- Frequente plassen (polyurie) – Je hond kan ook vaker plassen of zelfs ongelukjes in huis krijgen vanwege de toegenomen dorst. Bovendien probeert het lichaam door middel van urine overschot suiker kwijt te raken, omdat water zich bindt aan glucose.
- Een toename van de eetlust (polyfagie) – Omdat de cellen niet de energie krijgen die ze nodig hebben om goed te functioneren, kan het lichaam vaker een hongergevoel triggeren in een poging om meer brandstof te verkrijgen.
- Gewichtsverlies – Hoewel je hond waarschijnlijk meer eet, kan het zijn dat je merkt dat ze afvallen. Dit komt omdat, hoewel je hond extra calorieën binnenkrijgt, het glucose in het voedsel niet wordt verwerkt voor energie.
Latere tekenen van diabetes bij honden
Als diabetes niet op tijd wordt opgemerkt, kan het zich ontwikkelen en leiden tot meer ver ontwikkelde tekenen van de ziekte. Vaak duidt dit erop dat diabetes begint om de hond op een systematischer niveau te beïnvloeden, wat snel moet worden aangepakt door de dierenarts van jouw hond.
- Chronische huidinfecties
- Depressie
- Doffe vacht
- Gebrek aan energie
- Gewichtsverlies
- Verlies van interesse in activiteiten
- Stijve spieren
- Verminderd zicht
- Braken
- Zwakte
Hoe kan je diabetes bij honden behandelen?
Om diabetes bij je hond te behandelen, moet je eerst een officieel diagnose van de dierenarts hebben. Ze doen dit op dezelfde manier als bij mensen, meestal door het bloedglucosegehalte te controleren. Je dierenarts kan ook de urine van je hond willen controleren op te hoge suikerniveaus.
Zodra je hond gediagnosticeerd is, begint de behandeling allereerst met jou uitleggen hoe je je huisdier correct thuis kunt controleren. Dit zal meestal een dagelijks glucosemonitoringssysteem om een glucosecurve te maken, een verandering in dieet en eventuele medicijnen zoals insuline-injecties omvatten.
Je dierenarts zal met je samenwerken om de juiste dosis insuline te vinden, wat kan veranderen (vooral vanaf het moment dat je hond gediagnosticeerd wordt tot er meer gegevens beschikbaar zijn). Verwacht dat je in de eerste paar maanden na de diagnose vaker naar de dierenarts zult gaan, omdat behandelplannen flexibel zijn en afhankelijk zijn van de reactie van je huisdier.
Het klinkt allemaal veel, maar huisdiereigenaren zijn meer dan in staat om de diabetes van hun hond succesvol onder controle te houden als ze samenwerken met hun dierenarts. De meeste honden verdragen de verandering in hun routine, vooral als je het zo positief mogelijk maakt.
Wees niet bang dat je je hond pijn doet, want de naalden die gebruikt worden om insuline in te spuiten zijn zo klein dat je hond ze misschien helemaal niet voelt met de juiste afleiding.
Wat zijn de bijwerkingen van onbehandelde diabetes bij honden?
Onbehandelde diabetes kan bij honden een breed scala aan verwoestende en mogelijk fatale bijwerkingen hebben. Elk deel van het lichaam van een hond heeft bloed nodig om te functioneren, wat betekent dat hoge bloedglucosegehaltes het potentieel hebben om elk systeem te bereiken en te beïnvloeden.
Complicaties die kunnen ontstaan als gevolg van onbehandelde diabetes bij honden zijn onder meer:
- Cataracten (wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid)
- Frequente huidinfecties
- Nierfalen
- Vergroting van de lever
- Terugkerende urineweginfecties
- Aanvallen
Er is ook een specifieke geval van diabetes waar alle huisdiereigenaren op moeten letten: diabetische ketoacidose. Ook wel DKA genoemd. Diabetische ketoacidose kan plotseling optreden en potentieel levensbedreigend zijn. De aandoening wordt veroorzaakt door de lever die vet in plaats van suiker als brandstof afbreekt, wat leidt tot de afgifte van zuren die ketonen worden genoemd.
Als deze zuren zich in het lichaam ophopen, veroorzaken ze symptomen zoals snelle ademhaling, plotselinge vermoeidheid, braken en een zoete geur aan de adem. Neem onmiddellijk contact op met je dierenarts als je vermoedt dat je hond DKA kan hebben.
Hoe kan ik risicofactoren voor diabetes bij mijn hond verminderen?
Hoewel je de ras van je hond niet kunt veranderen, zijn er enkele belangrijke risicofactoren voor diabetes bij honden waar je controle over hebt.
Bijvoorbeeld, obesitas maakt honden gevoelig voor insulineresistentie en kan de ernst van gerelateerde symptomen verhogen. Het herkennen dat je hond misschien te zwaar is, is de helft van de strijd. Zodra je met je dierenarts hebt gesproken, kun je een plan ontwikkelen om het overtollige gewicht af te krijgen. Gewichtsverliesstrategieën omvatten meer frequente oefening (probeer met je hond te rennen!) en het verminderen van calorieën.
Een andere factor die je kunt beheersen, is de gesteriliseerde status van je hond. Tenzij je van plan bent om je hond te fokken, kan het steriliseren van je vrouwelijke hond de kans dat ze later in het leven diabetes ontwikkelt drastisch verminderen.
Tot slot, hoewel het moeilijk kan zijn, is het cruciaal dat je je hond zon min mogelijk tafelrestjes geeft.
Dit leidt tot een grotere kans op obesitas en maag-darmproblemen, en het kan ook hun bloedsuikerspiegel onnatuurlijk verhogen en insuline-onevenwichtigheid veroorzaken. Tussendoortjes moeten ongeveer 10% van de dagelijkse calorieën van je huisdier uitmaken, en dat 10% moet verstandig worden besteed aan geschikte, gezonde tussendoortjes.
Conclusie
Diabetes is een hormonale ziekte die de productie van insuline in het lichaam van honden beïnvloedt. Hoewel het niet te genezen is, kan het meestal worden beheerst met de juiste diagnose, een behandelplan en ondersteuning van de dierenarts. Hoewel elke hond diabetes kan ontwikkelen, zijn sommige rassen gevoeliger voor de ziekte dan andere. Het herkennen van vroege symptomen, zoals overmatige dorst, frequent plassen, toegenomen eetlust en gewichtsverlies, kan helpen bij een vroege diagnose en effectieve behandeling. Als je vermoedt dat je hond diabetes heeft, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts voor een juiste diagnose en behandelplan. Met de juiste zorg en management kunnen honden met diabetes een gezond en gelukkig leven leiden.