Kunnen honden komkommers eten?

Kunnen honden wel of niet komkommers eten? In deze blog leer je meer over komkommers voor honden en of ze veilig, slecht of goed zijn voor honden. Wist je dat een komkommer eigenlijk als fruit beschouwd wordt? Komkommers groeien over de hele wereld en horen bij dezelfde familie als pompoenen en courgettes. Ze zijn populair in salades, dus ze moeten wel gezond zijn… Maar, zijn komkommers wel veilig voor honden? Kunnen we onze honden wel een stukje komkommer geven?

Mogen honden komkommers hebben?

Ja! Komkommers zijn veilig voor honden om te eten. Ze hebben ook veel gezondheidsvoordelen voor zowel mensen als honden!

Komkommers bestaan voor 95% uit water, dus zijn heel hydraterend en tegelijkertijd erg laag in calorieën. Een halve kop met plakjes komkommer bevat maar 8 calorieën! Omdat een komkommer zo veel water bevat, bevat hij wel voedingsstoffen maar niet in grote hoeveelheden. Maar ze kunnen wel vitamines en mineralen zoals vitamine C, K en B, kalium en kleine hoeveelheden zink, ijzer en calcium bevatten. Bovendien bevatten komkommers een matige hoeveelheid vezels die veel honden niet genoeg krijgen!

Komkommers worden ook beschouwd als natuurlijke ademverfrisser! Hoewel het geen directe vervanging is voor de gewone mondhygiëne van honden, kunnen komkommers wel helpen om bacteriën in de mond te verminderen die voor een slechte hondenadem kunnen zorgen!

Kunnen honden de schil van een komkommer eten?

Ja, de schil, zaadjes en vruchtvlees van een komkommer zijn niet giftig voor honden.

Zijn komkommers slecht voor honden?

Komkommers zijn geweldig voor honden om te eten, maar er zijn een aantal dingen om over na te denken voordat je een hond een komkommer geeft.

Je moet de komkommer eerst wassen om er zeker van te zijn dat er geen pesticiden of was op de schil zit voordat je en je hondenmaatje er een eten.

Je moet de komkommer ook in kleine stukjes snijden voordat je het aan je hond geeft om het risico op verstikking te verminderen, vooral als je hond snel eet!

Net als bij elk ander voedsel dat je aan je pup geeft, moeten traktaties slechts 10% van hun dagelijkse calorieën uitmaken. Omdat een komkommer vezels bevat, kan te veel hiervan leiden tot maagdarmproblemen zoals diarree of teveel gas. Elk hondenvriendelijk voedsel dat je aan je hond geeft naast hun reguliere hoofdmaaltijden moet met mate worden gegeven om dit te voorkomen en in beperkte hoeveelheden.

Diabetische honden kunnen genieten van komkommer, net als honden met overgewicht, maar check altijd eerst met je dierenarts voordat je een nieuw voedsel aan honden in deze gevallen geeft.

Puppy’s moeten alleen heel kleine hoeveelheden komkommer krijgen als ze volledig zijn overgegaan op vast voedsel.

Komkommers voor honden

Je kunt komkommers in blokjes of plakjes snijden voor je hond om te eten. Je moet je hond geen gehele, ongesneden komkommer geven, omdat dit een verstikkingsgevaar kan veroorzaken.

Komkommers zijn geweldig voor een boost van hydratatie in de zomer voor honden, omdat hitteberoerte dodelijk kan zijn voor een hond. Dus als ze weigeren te drinken, kan het aanbieden van komkommer hen helpen.

Heb je een puppy die tanden krijgt? Geef hen kleine bevroren komkommer stukjes. Hun tandvlees zal je dankbaar zijn en tegelijkertijd hun verlangen om te kauwen bevredigen!

Kunnen honden augurken eten?

Nee, augurken zijn geen komkommers. Het zijn gefermenteerde vruchten en bevatten vaak zout en specerijen zoals knoflook en ui die giftig zijn voor honden. Het is het beste om je te houden aan de veiligheid van komkommers en voedingsmiddelen te vermijden die bekend staan als onveilig voor honden om te eten.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *