Is jouw hond misschien jouw schaduw? Volgt jouw je hond je overal naar toe? Als je nergens heen kunt zonder dat jouw hond vlak achter je loopt, weet je hoe lovend en toch belemmerend dat soms kan voelen. In deze blog bespreken we de mogelijke redenen achter dit merkwaardige gedrag en wat je hieraan kunt doen.

Waarom volgt mijn hond mij overal naartoe?

Ze hebben zich aan je gehecht als puppy

Het is wetenschappelijk bewezen dat de socialisatie van puppy’s een van de belangrijkste factoren is voor de mate waarin zij zich als volwassenen gaan ontwikkelen. in voor- en tegenspoed kunnen we veel van het gedrag van onze volwassen honden terugvoeren op hun puppytijd. In deze periode leren ze hoe ze zich moeten gedragen en wat het betekent om een hond te zijn.

Puppy’s gaan door verschillende vaste fases van ontwikkeling. Het begint bij de geboorte. De inprentingsfase (of kritische leerfase) duurt van nul tot vier maanden oud, en dit is de periode waarin hun hersenontwikkeling het meest beïnvloedbaar is. Wat ze in deze periode leren, blijft hun hele leven bij, en honden kunnen in deze vier maanden meer leren dan in de rest van hun puppytijd.

Als jouw puppy te vroeg bij zijn moeder is weggehaald, wat de meeste mensen beschouwen als een periode voor ze acht weken oud zijn, kan die periode van inprenting bij jou hebben plaatsgevonden. Dieren kunnen zich geen verschillende soorten voorstellen, of zelfs niet hoe ze zijn of eruit zien, dus er is geen echte scheidslijn tussen mensen en honden. Ze kunnen je volgen omdat ze je als hun moeder zien, en ze willen gewoon altijd bij je zijn.

Je hebt ze (onbewust) getraind om jou te volgen

Hoewel mensen meerdere technieken gebruiken om hun honden te trainen, is belonen het meest effectief. Bij belonen gebruik je een vorm van beloning (traktaties, speelgoed, lof, enz.) om jouw hond te motiveren door te gaan met het gewenste gedrag. De sleutel is om jouw hond te belonen onmiddellijk nadat hij dat gedrag heeft uitgevoerd.

Het probleem met belonen is dat het niet altijd gebeurt zoals gepland. Bijvoorbeeld, als je probeert jouw hond te leren je te vertellen wanneer hij naar buiten moet, maar je geeft hem een traktatie wanneer hij blaft bij de achterdeur, dit zorgt ervoor dat hij denkt dat het gewenste gedrag blaffen is.

Daarom is het gemakkelijk om jouw hond per ongeluk gewoontes aan te leren. Als jouw hond je naar de keuken volgt en jij hem een stuk van jouw snack of een traktatie geeft, leert hij dat jij wilt dat hij jou naar de keuken volgt. Waarom zou u hem anders belonen?

Het kan instinctief zijn

We hebben allemaal de neiging onze honden te behandelen alsof het menselijke familieleden zijn, maar uiteindelijk zijn het dieren. Hoewel de wetenschap is veranderd en veel deskundigen niet langer geloven dat honden echte “roedeldieren” zijn zoals we vroeger dachten, bestaat er geen twijfel over dat ze van nature sociaal zijn.

Als je van jouw hond houdt en jouw gedrag naar jouw hond toe dit ook laat zien, dan ben je waarschijnlijk ook iemand bij wie jouw hond ook wil zijn. Bovendien kan de fysieke interactie met iemand waar hij zich nauw verbonden voelt, de afgifte stimuleren van het hormoon oxytocine. Ook wel bekend als het ‘’liefdeshormoon’’. Het is een bindingshormoon dat wordt gestimuleerd door affectie, maar vooral door fysieke aanraking. Het geeft je een warm en donzig gevoel van binnen.

Als je je goed voelt bij iemand, wil je dan niet zoveel mogelijk bij hem zijn? Dat kan de reden zijn waarom jouw hond jou volgt. Jij geeft hem een gelukkig gevoel! Heb je al tranen in je ogen?

Ze proberen je waarschijnlijk wat te vertellen

Hoewel jouw hond je misschien om goede redenen volgt (of, in ieder geval, onbedoeld goede redenen), is er nog een andere mogelijkheid om te overwegen. Omdat honden geen Nederlands kunnen gebruiken om hun behoeften aan ons kenbaar te maken, zijn ze aangewezen op andere vormen van communicatie. Blaffen, bijvoorbeeld, is een manier voor hen om snel jouw aandacht te krijgen, ook al gebruiken ze het niet altijd op de juiste manier.

Als jouw hond je van kamer naar kamer volgt terwijl hij jankt, blaft of ijsbeert, neem dan even de tijd om te kijken of hij iets nodig heeft. Je kunt dit doen door ze terug te volgen of aandacht te schenken aan wat ze naar lijken te kijken.

Hebben ze geen water meer? Moeten ze naar buiten? Misschien probeert jouw hond je gewoon te wijzen op een lichamelijke behoefte die hij moet vervullen.

Als u niets duidelijk kunt vinden, maar jouw hond blijft u jankend volgen, kan het de moeite waard zijn om naar jouw dierenarts te gaan. Plotselinge veranderingen in hun gedrag kunnen erop wijzen dat ze zich niet goed voelen of pijn hebben.

Het kan een teken zijn van stress

Hoewel het voortdurend volgen van jouw hond je nerveus kan maken, kan dat gedrag er ook op wijzen dat uw hond zelf ook nerveus is. Het kan met name een symptoom zijn van verlatingsangst.

“Normale” angst en verlatingsangst verschillen wat betreft de triggers en de manier waarop uw hond zich gedraagt wanneer jij niet in de buurt bent. Als je nog in huis bent, kan het moeilijk zijn om te bepalen welk type angst jouw hond heeft, en het kan nodig zijn om camera’s te gebruiken om te zien wat er gebeurt als je weg bent.

Als je thuiskomt en je ziet een plas kwijl en vernield speelgoed of meubilair, kun je beter kijken naar mogelijke verlatingsangst als oorzaak. Let ook op andere tekenen, zoals overmatig pootlikken of ongelukjes binnenshuis.

Wanneer verlatingsangst lang genoeg aanhoudt, beginnen honden een soort zesde zintuig te ontwikkelen wat ze laat merken wanneer hun baasje op het punt staat te vertrekken. In deze periode zal uw hond extra aanhankelijk zijn en zich aan je vastklampen als je door het huis loopt.

Het is essentieel om dit gedrag te herkennen en het tegen te gaan zodra je het opmerkt, want aanhoudende stress kan leiden tot langdurige geestelijke en lichamelijke gezondheidsproblemen.

Hoe voorkom je dat je hond je overal volgt?

De eerste en meest cruciale stap om te voorkomen dat jouw hond je overal volgt, is vaststellen waarom hij dat doet.

Voor het veranderen van gedrag is geen standaardaanpak nodig, dus je moet weten waar je mee te maken hebt om het op de juiste manier aan te pakken. Misschien wil je een professionele dierengedragstherapeut inschakelen om je te helpen, en een afspraak maken met jouw dierenarts om uit te sluiten dat het gedrag een lichamelijke oorzaak heeft.

Zodra je een beter idee hebt van wat er aan de hand is met jouw hond, kun je aan de slag om het tegen te gaan. Opties zoals kalmerende supplementen, her training, en het aanpakken van andere gezondheidsproblemen (zoals pootkauwen) kunnen helpen!

Over het algemeen zijn er een paar tips die je kunnen helpen bij de meest verschillende redenen waarom jouw hond je volgt. In het algemeen kunnen deze tips jouw hond ook helpen mentaal bezig te blijven, zelfs als hij niet aan angst lijdt of zich aan je vastklampt waar je ook gaat in huis.

Stel gezonde grenzen

Alhoewel het misschien moeilijk lijkt om ruimte te creëren tussen jou en jouw hond, kan het helpen om gezonde grenzen te stellen voor waar jouw hond je mag volgen. Gezonde grenzen kunnen betekenen dat je babyhekjes moet aanschaffen om jouw hond uit de keuken te houden wanneer je eten maakt, of dat je hem in zijn eigen bed laat slapen in plaats van bij jou, al is het maar doordeweeks.

Houd de geest van jouw hond bezig.

Soms volgen honden je gewoon uit pure verveling. Probeer hen te helpen door ze nieuw en verschillend speelgoed te geven en ervoor te zorgen dat ze voldoende lichaamsbeweging krijgen. Als jouw hond last heeft van verlatingsangst, zorg dan voor een wisselende selectie speeltjes die hij alleen krijgt als je weggaat. Dit speciale speelgoed kan helpen positieve associaties te creëren met jouw vertrek in plaats van stress.

Blijf kalm

Wanneer je ten einde raad bent met het gedrag van jouw hond, probeer dan kalm te blijven. Schreeuwen tegen je hond of proberen om jouw hond agressief de kamer uit te jagen leert hem niet om je niet te volgen; het leert hem dat hij bang voor jou moet zijn. Gebruik geduld met je hond om de liefde en het vertrouwen tussen jullie te behouden, zelfs als het moeilijk is.

Conclusie

Of jouw hond zich nu verveelt, last heeft van verlatingsangst, of gewoon nieuwsgierig is en zoveel mogelijk tijd om je heen wil doorbrengen, meer ontdekken over wat je hond drijft kan je alleen maar dichter bij elkaar brengen.

Bronnen


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *