In deze blog gaan we ontdekken of honden een navel hebben. We gaan leren wat een navel is, of een hond er een heeft en de aanwijzingen voor een hernia bij honden.

Wat zijn navels?

Een navel is de plek waar de navelstreng tijdens de zwangerschap in de baarmoeder zat. De navelstreng begint bij de placenta in de baarmoeder en komt door het middelste gebied van de buik van het kind. Via deze weg gaan er ook voedingstoffen van moeder naar kind. Als de navelstreng na de geboorte wordt doorgesneden, duurt het een paar dagen voordat het resterende stukje vanzelf afvalt. Hierna heb je een navel, essentieel een litteken, dat in alle vormen en maten voorkomt.

Hebben honden een navel?

Ja, honden hebben navels! Alle zoogdieren met een placenta (behalve zoogdieren met buidel, zoals een kangoeroe) hebben ze! Als je via een navelstreng wordt gevoed tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, ben je een placentale zoogdier. Een mama-hond zal ofwel de navelstreng met haar tanden doorknippen na de geboorte, of een mens kan helpen. Hoe dan ook, het jonge hondje krijgt een klein litteken. De navel.

De navel van een hond bevindt zich meestal in het midden van de buik, net onder de ribbenkast van de hond waar de plukjes haar elkaar treffen. Het ziet er vaak uit als een verticale litteken, maar kan ook lijken op een rozetvormig litteken, een ovaal, een rimpel huid of zelfs gewoon een iets donkerder stukje huid. De navel van een hond is makkelijker te vinden op kortere en licht behaarde honden, en moeilijker te lokaliseren op zeer pluizige, donker behaarde honden.

De navel van een hond is meestal discreter dan die van een mens. Bij een hond vind je geen “innie” of “outie”. Men denkt dat dit komt omdat de navelstreng bij een pup veel kleiner is dan bij een mens. Honden besteden doorgaans ook weinig aandacht aan hun navel.

Als je echter een uitstulping in het navelgebied van een pup aantreft, of het lijkt alsof hij uitsteekt, kan dit wijzen op een navelbreuk, die meestal wordt veroorzaakt doordat de navelstreng niet schoon, niet goed of niet correct is doorgeknipt. Het is niet levensbedreigend, maar het geneest niet vanzelf, dus een dierenarts moet het voor jouw pup behandelen. Als je bij een oudere hond een uitstulping in dit gebied vindt, laat hem dan meteen door de dierenarts bekijken om iets sinisters uit te sluiten.

Hernia’s kunnen voorkomen bij elk hondenras, maar komen het meest voor bij Airedale Terriërs, Beagles, Pekingees en Basenji’s.

Conclusie

Een navel is een litteken op de buik van een dier na de geboorte. Honden hebben ook een navel, meestal in het midden van de buik. Het ziet er anders uit dan bij mensen en kan lijken op een litteken, ovaal, rozetvormig of gewoon donkerder huid. Soms kan een uitstulping wijzen op een navelbreuk, wat door een dierenarts moet worden behandeld. Hernia’s kunnen voorkomen bij bepaalde hondenrassen.

Bronnen

  1. Do Dogs Have Belly Buttons? (akc.org)
    Auteur: Stephanie Gibeault

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *