In deze blog leren we of honden eenzaamheid ervaren. We gaan bespreken hoe lang honden alleen achtergelaten moeten worden en kunnen worden, wat de gevolgen van eenzaamheid kunnen zijn voor een hond en hoe we hun eenzaamheid kunnen verminderen.

Huis verlaten zonder hond

Is je hond verdrietig als je het huis verlaat zonder hem? Vraag je je af of je hem misschien te lang alleen laat tijdens de dag en hij zich thuis verveelt?

Soms is het nodig om onze honden achter te laten thuis. We moeten werken, het is te warm om ze mee te nemen of waar we heen gaan is niet geschikt voor hen. Het is een feit van het leven en gelukkig leren de meeste honden het heel goed om een paar uur alleen thuis te zijn als ze hebben geleerd dat jij, iemand die ze kennen of vertrouwen altijd weer terugkomt.

Maar sommige honden kunnen het moeilijker hebben en hebben echt moeite om van hun eigenaren en gezinnen gescheiden te zijn. Dit kan hun welzijn verminderen en resulteren in een heel verdrietige hond.

Maar hoe kun je zien of je hond eenzaamheid ervaart in plaats van stress als jij weg bent?

Is mijn hond eenzaam?

Elke hond heeft een unieke persoonlijkheid, wat het moeilijker maakt om te bepalen wat ze echt voelen. Sommige honden leven voor aandacht, dus als het weggehaald wordt kunnen ze een beetje dramatisch zijn, maar sommige honden zijn meer introvert en worden daarom minder duidelijk beïnvloed door de tijd die ze alleen doorbrengen.

Men denkt dat een gemiddelde volwassen hond maximaal zes uur alleen gelaten moet worden en dat ook alleen als dit geen dagelijkse gebeurtenis is. Zes uur is lang voor een hond, en alleen omdat ze dit kunnen overleven, betekent niet dat ze niet eenzaam zullen zijn.

Voor puppy’s en oudere honden die minder geduldige blaasjes hebben, moeten ze voor een aanzienlijk kortere tijdsperiode alleen gelaten worden dan de gemiddelde volwassen hond.

Als je je zorgen maakt dat je hond eenzaam is als je weg bent, zijn er tekenen waar je op moet letten.

Tekenen dat een hond eenzaamheid ervaart kunnen zijn:

 • Blaffen of piepen wanneer je gaat weg
 • Je volgen in het huis wanneer ze voelen dat je gaat weg
 • Fysieke trillingen of ijsberen wanneer je gaat weg
 • Huilen of blaffen wanneer je er niet bent (misschien hebben je buren je dat wel verteld!)
 • Plassen/poepen in het huis wanneer je er niet bent, ondanks dat het een korte tijd is
 • Meubels of schoenen vernielen wanneer je er niet bent
 • De hele dag bij de deur slapen terwijl je weg bent
 • Lange tijd slapen
 • Graven aan de deur nadat je weg bent
 • Eten geen lekkernijen of voedsel terwijl je weg bent.

Hoe help je een eenzame hond

Als je denkt dat je hond eenzaam of verveeld is als je weg bent, zijn hier enkele dingen die je kunt doen om te helpen.

Speel muziek of laat de radio of televisie zachtjes aan staan terwijl je weg bent

Dit kan je hond helpen het gevoel te hebben dat er iemand in de buurt is of dat er iets gebeurt en hen afleiden van eventuele zorgen. Sommige mensen spelen klassieke muziek voor hun honden, anderen zweren bij cartoons. Speel wat je denkt dat je hond het beste zal reageren.

Laat een kledingstuk van jezelf in hun bed of bench achter

Dit zal je hond helpen te denken dat je dichter bij hen bent dan misschien wel het geval is. Jouw geur kan voor hen zeer geruststellend zijn en hen ook laten denken dat je minder lang weg bent.

Probeer voedselspeelgoed

Als je hond kan worden vertrouwd met voedsel en speelgoed zonder toezicht, kun je proberen een voedselspeeltje zoals een Lick Mat om hen af te leiden en te vermaken terwijl je weg bent. Probeer een lick mat te vullen met xylitol-vrij pindakaas (xylitol is een kunstmatige zoetstof die giftig is voor honden) of puree groente, en leg het in de vriezer. Dan, wanneer je weggaat, leg je de lick mat op de grond en zal je hond likken terwijl je weg bent. Alleen zijn zal niet zo angstaanjagend zijn voor je pup als ze iets leuks te doen hebben als je weg gaat!

Besteed minder tijd buitenshuis

Als er een optie is om vaker thuis te werken zodat je niet elke dag in een kantoor bent of als je denkt dat je minder tijd van je hond weg kunt zijn, probeer dat dan te doen.

Investeer in gezelschap

Als het besteden van minder tijd buitenshuis voor jou onmogelijk is, investeer dan in een betrouwbare, vertrouwde oppas of, als dat te duur is, vraag aan vrienden, familie of buren om overdag langs te komen en even op je hond te letten en hem aandacht en spel of een wandeling te geven.

Werk aan gewenning

Leer je huisdier geleidelijk aan dat je altijd terugkomt en bouw het op tot hoe lang je hen wilt laten alleen. Dit kan bijvoorbeeld beginnen met dat je een paar minuten weg bent van het huis, en je kunt geleidelijk de tijd die je uit elkaar bent verhogen. Houd er wel rekening mee dat dit leerproces voor sommige zorgelijke honden een paar maanden kan duren!

Probeer rustgevende hulpmiddelen

Er zijn rustgevende supplementen voor honden beschikbaar op de markt en/of bij je dierenarts die kunnen helpen een rustige, ontspannen houding in je hond te ondersteunen. Veel van deze supplementen kunnen dit doen zonder dat de hond slaperig wordt of een persoonlijkheidsverandering ondergaat en helpen de emotionele balans van je hond te behouden terwijl je weg bent. Praat met je dierenarts over deze rustgevende hulpmiddelen die je hond kunnen helpen rustig te blijven en beter om te gaan met stressvolle situaties, zoals jij weg moet zijn van hen en de thuis.

Geef ze de juiste hoeveelheid beweging

Zorg ervoor dat je hond de fysieke stimulatie krijgt die zijn grootte en ras vereist. Dit zal hun stressniveaus aanzienlijk verlagen en hun fysieke en mentale gezondheid helpen behouden.

Zoek professionele ondersteuning

Als je je zorgen maakt dat je hond meer ervaart dan alleen een beetje eenzaamheid of verveling, praat dan met je dierenarts en eventueel een professionele, ethische en betrouwbare gedragsdeskundige voor honden over de problemen van je hond en krijg advies over hoe je hen het beste kunt ondersteunen.

Conclusie

Als je denkt dat je hond eenzaam is als je weg bent, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen om te helpen, zoals het afspelen van muziek of de radio, het achterlaten van een kledingstuk met jouw geur, of het gebruik van voedselspeelgoed om hen af te leiden. Het is belangrijk om te zorgen voor het welzijn van je hond, zelfs als je af en toe het huis moet verlaten zonder hem.

Bronnen

 1. Testing of behavioural asymmetries as markers for brain lateralization of emotional states in pet dogs: A critical review – PubMed (nih.gov)
  Auteurs: Tim Simon, Kun Guo, Elisa Frasnelli, Anna Wilkinson, Daniel S Mills

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *