Soms is het lastig om de verleiding te weerstaan! Voor jouw hondje geldt hetzelfde, het kan gebeuren dat hij per ongeluk een stukje chocolade eet. In deze blog leer je wat je moet doen & waarom chocolade schadelijk is voor honden.

Hoe donkerder de chocolade, hoe schadelijker!

De ene hond kan beter chocolade aan dan de ander. De schadelijk stof wat in chocolade zit voor honden is theobromine. Deze stof valt in de grope van stoffen waarin cafeïne zich ook bevindt. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen en in deze cacaobonen bevindt zich een grote hoeveelheid van dit theobromine.

Pure chocolade bevat meet theobromine dan melkchocolade & witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine. Dus hoe purer de chocolade hoe schadelijker! Witte chocolade is dan ook niet gevaarlijk voor honden. Uiteraard kan het maagdarmkanaal van een hond wel overgevoelig reageren op deze plotselinge ‘voerverandering’, maar dit heeft niets te maken met het schadelijke theobromine.

Welke hoeveelheid is schadelijk?

Wanneer de hoeveelheid chocolade schadelijk is voor jouw hond hangt af van verschillende individuele factoren, bijvoorbeeld leeftijd en lichaamsgewicht. Natuurlijk geldt het ook welke soort chocolade jouw hondje binnen heeft gekregen. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger de theobromine, hoe giftiger voor honden.

Er bestaan talloze diagrammen die deze vraag beantwoorden. Helaas is echter niet zo zwart-wit! Er bestaat een grote individuele variatie tussen honden voor wat betreft de giftigheid van theobromine. Dit kan betekenen dat bij twee kleine honden met hetzelfde lichaamsgewicht een blokje van dezelfde pure chocolade bij de ene hond slechts milde maagdarmkanaal klachten oplevert, terwijl de andere moet worden opgenomen vanwege ernstige hartritmestoornissen. De boodschap is dan ook: overleg met uw dierenarts!

Wanneer moet ik contact opnemen met de dierenarts?

Heeft uw hond chocolade gegeten, dan is een dierenarts bezoek of in ieder geval telefonisch contact met de dierenarts verstandig, zeker omdat de gevoeligheid per hond verschilt.

Onderstaand wel alvast een gemakkelijke en veilige richtlijn voor de opgegeten hoeveelheden chocolade waarbij het verstandig is om direct contact op te nemen met uw dierenarts:

Melkchocolade: meer dan 10 gram melkchocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten

Pure chocolade: meer dan 1 gram pure chocolade per kilogram lichaamsgewicht opgegeten

Wat zijn symptomen van chocolade vergiftiging?

Wanneer jouw hond te veel theobromine binnenkrijgt dan merk je dezelfde symptomen als bij mensen die te veel koffie of energiedrank op hebben.

Doorgaans treden de eerste symptomen pas na twee tot vier uur na inname op, zoals:

 • Braken
 • Diarree
 • Veel drinken en veel plassen
 • Onrust
 • Hijgen
 • Hoge of soms juist heel lage hartfrequentie

Deze verschijnselen kunnen worden gevolgd door:

 • Hartritmestoornissen
 • Dronkenmansgang
 • Stijve spieren en/of spiertrillingen
 • Epileptische aanvallen
 • Oververhitting
 • Coma

Als je hondje chocolade binnen heeft gekregen handel dan altijd snel. Het advies is altijd om zo snel mogelijk de dierenarts te contacten.

Wat moet je weten?

– Hoeveel chocolade de hond heeft gegeten? Voor een klein hondje kunnen kleine stukjes chocolade al gevaarlijk zijn;

– Is het melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade?

– Wat heeft de hond gegeten? Bijvoorbeeld chocolade koekje, chocolade cake, chocolade reep;

– Hoeveel is het gehalte aan theobromine (cacao gehalte)? Deze staat op de verpakking.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *