Waarom kauwt mijn hond op zijn pootje?

Dus je hond bijt op zijn pootjes… Hoeveel bijten is te veel & wanneer moet je ingrijpen? Of het nu bijten, kauwen of likken is je bent op de juiste plek voor antwoorden!

Als het gebied waar ze aan likken – poten of iets anders – rood is, gezwollen, bloedt of stinkt, moet je jouw hond meteen door je dierenarts laten nakijken. En als je hond mank loopt, of geen gewicht kan zetten op zijn pootje dan zouden wij ook aanraden om een bezoekje aan de dierenarts te plegen.

Als ze bovenstaande symptomen niet vertonen, maar jouw hondje nog steeds kauwt op zijn pootje dan kan het een van de volgende 5 redenen zijn waarmee je ze mogelijk zelf kunt helpen…

Waarom kauwt mijn hond op zijn pootje?

Allergieën

Honden kunnen net als wij seizoensgebonden allergieën ontwikkelen. Ze kunnen niet alleen allergisch zijn voor pollen of schimmels, maar ook voor schoonmaakmiddelen & chemicaliën die u thuis gebruikt – inclusief wasmiddel (een vaak voorkomende oorzaak). Veel honden hebben ook een allergie voor voedsel. The meest voorkomende allergieën bij honden zijn; rundvlees, zuivel, kip & graan.

Honden als een Terriër, Cocker Spaniël, Retriever of een Duitse Herder, hebben gemiddeld een hoger risico op het ontwikkelen van voedselallergieën en -intoleranties, dus het is goed om hier als ouder van deze rassen rekening mee te houden.

Droge huid

Als het heel koud of heel warm is dan kan jouw trouwen viervoeter last krijgen van droge huid net als jij! Je hond kan aan zijn poten likken in een poging ze te bevochtigen en het droge gevoel te verlichten.

Dit kan hun lichaam zijn dat schreeuwt om een boost van vetzuren, zoals Omega 3 om te helpen het vocht in hun huid te stimuleren. Vetzuren hebben ook een heleboel andere voordelen, zoals het bevorderen van een glanzende, gezondere vacht en het smeren van de gewrichten.

Voeg één keer per dag een theelepel visolie, olijfolie of kokosolie toe aan hun voerbak en let op verbeteringen… Als de droge huid ernstig is, praat dan met je dierenarts over speciaal samengestelde huidbalsems.

Blessure

Als jouw hond vooral veel aan één poot likt en kauwt, kan hij een verwonding oplopen. Als ze erg actief zijn of bijzonder opgewonden raakten tijdens een wandeling over nieuw terrein, kan dit verklaren hoe en waar ze zich verwonden.

Controleer hun poten op wondjes of gaatjes, of misschien zelfs op een gebroken teen of klauw. Controleer regelmatig op vastzittende graszaadjes, splinters, sneetjes of scheurtjes en help ze zelf te verwijderen of ga naar de dierenarts.

Jouw hond kan ook zijn poten verbranden als het buiten erg warm is. Als jij bijvoorbeeld op blote voeten niet over asfalt kan lopen dan kan jouw hondje dat ook niet! Als je denkt dat jouw hond zijn pootje heeft verbrand, doe zijn pootje dan in koel water en houd uw pup binnen tot hij weer hersteld is of de temperatuur van de grond is afgekoeld.

Spanning

Wist je dat honden zichzelf overmatig verzorgen als ze zich eenzaam, verveeld, depressief of angstig voelen? Het is een veel voorkomend kalmeringsmechanisme als honden zich genegeerd voelen. Het kan ook voorkomen wanneer ze niet genoeg gestimuleerd worden met beweging, spelen en contact.

Dat gezegd hebbende, sommige honden (meestal verwaarloosde of geredde pups) hebben last van verlatingsangst, ongeacht hoeveel aandacht je aan ze besteedt. Houd in de gaten wanneer je hond begint met zijn pootje te likken en ga na wat er nog meer om hem heen gebeurt dat deze psychologische reactie kan veroorzaken.

Maak je lange dagen? Investeer dan in een liefdevolle oppas die ze kan overladen met liefde en beweging terwijl jij weg bent!

Genot

Wat waarschijnlijk is begonnen als een reactie op een verwonding of allergie, kan een gewoonte worden voor jouw hondje (omdat hij er plezier uithaalt)! Helaas kan het likken / kauwen nieuwe verwondingen of irritatie aan de poot veroorzaken, omdat de hondentong ruw en nat is. Als jouw hond doorgaat met likken, maakt hij het alleen maar erger….

Bespreek met jouw dierenarts hoe jij dit ongewenste gedrag het beste en op een vriendelijke manier kunt beperken!

In samenvatting – honden likken zichzelf! Het zou raar zijn als ze dat niet deden. Maar, het is belangrijk om te weten wanneer het te veel is. Zoals elke goede huisdier ouder, controleer regelmatig hun poten, houd je aan alle geplande dierenarts controles en let op dat jouw hondje niet overmatig likt aan zijn pootjes.

Conclusie

Als je hond constant op zijn pootje kauwt, is het belangrijk om op bepaalde symptomen te letten. Komt het voor dat het gebied rood, gezwollen, bloedend of stinkend is, moet je onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Als je hond mank loopt of geen gewicht kan zetten op zijn pootje, is een bezoek aan de dierenarts ook aan te raden. Als deze symptomen niet aanwezig zijn, kan het kauwen op het pootje van je hond te wijten zijn aan allergieën, een droge huid, een blessure of spanning. Het kan ook gewoon genot zijn. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak te identificeren en passende maatregelen te nemen. Dit kan onder andere het toevoegen van vetzuren aan het dieet, het behandelen van verwondingen of het verminderen van stress omvatten. Overmatig kauwen kan leiden tot nieuwe verwondingen of irritaties. Daarom is het belangrijk om altijd je dierenarts te raadplegen om het ongewenste gedrag op een vriendelijke manier te beperken. Als verantwoordelijke huisdiereigenaar is het belangrijk om regelmatig de poten van je hond te controleren. Ook is het essentieel om geplande dierenartsbezoeken bij te houden en op overmatig likken aan de pootjes te letten.

Bronnen

  1. Teresa Manucy (5 november, 2020) Why Do Dog’s Lick and Chew Their Paws? PetMD
    Why Is My Dog Licking His Paws and Chewing Them? | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Gerelateerd product

Al 10.235+ kwispelende honden in 🇳🇱 & 🇧🇪

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

“Na 3 jaar maagpijn en vaak overgeven is ze met Suppdog weer helemaal happy! En haar baasje ook” – Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *