Hoe vaak laat jij je hond uit? Als je je zorgen maakt dat het niet genoeg is, lees dan verder om meer te weten te komen over hoeveel ze nodig hebben en waarom het zo belangrijk is.

Hoe vaak neem je jouw hond uit voor een wandeling? Maak je geen zorgen; we willen je niet schuldig laten voelen! We willen een gesprek openen over hoe je jouw hond kan helpen om hun beste leven te leiden, en oefening is een belangrijk onderdeel van de puzzel.

Dus, hoe vaak moet je jouw hond uitlaten? Wat voor andere oefeningen kun je gebruiken om jouw hond gezond te houden als wandelen niet mogelijk is? We hebben alles wat je moet weten.

Waarom is training belangrijk voor honden?

Voordat we praten over hoe vaak je je hond moet uitlaten, laten we eerst bespreken waarom het belangrijk is.

Oefening is essentieel voor het aanpakken van twee verschillende aspecten van het leven van je hond: hun fysieke en mentale gezondheid.

Wat zijn de voordelen van oefening voor de fysieke gezondheid van mijn hond?

Fysiek gezien is het feit dat honden training nodig hebben geen verrassing. Allereerst helpt training om hun gewicht gezond te houden. Hondenobesitas blijft een epidemie en leidt tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder gewrichtspijn en hart- en vaatziekten.

Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor obesitas dan andere. Pugs, bulldogs, beagles, golden retrievers, dachshunds en Bassett hounds staan bovenaan die lijst.

Naast het helpen bij het verminderen van het risico op obesitas, helpen regelmatige wandelingen ook bij het bevorderen van gezonde spiermassa en gewrichtsmobiliteit. Het gaat om de “gebruik het of verlies het”. Mentaliteit – elke spier die niet wordt gebruikt, is veel meer geneigd om af te nemen.

De fysieke gezondheidsvoordelen van training voor je hond zijn duidelijk, maar de mentale gezondheidsvoordelen zijn minstens zo belangrijk. Wij kunnen zelf bepalen wanneer wij het huis verlaten. Onze honden hebben die luxe niet en zijn meestal de hele dag binnen. Stel je voor hoe je zou reageren als de rollen omgekeerd waren! Voor je hond is een wandeling meer dan alleen training. Wandelingen zijn ook een manier voor hen om hun overtollige energie kwijt te raken en de nodige mentale prikkeling te krijgen. Voor hondenrassen met veel energie, zoals border collies, Australian shepherds en Australian cattle dogs, kan het niet hebben van een uitlaatklep leiden tot destructief gedrag. Is je hond de laatste tijd gewoon naar je aan het staren of volgt hij je van kamer naar kamer? Neem hem mee voor een wandeling en kijk of zijn houding verandert.

Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten?

Helaas is er geen specifiek antwoord op deze vraag dat voor elke hond van toepassing is. Veel factoren spelen een rol bij hoe vaak je je hond moet uitlaten, zoals hun leeftijd en gezondheidstoestand. Je wilt ook de unieke behoeften van je hond in overweging nemen bij het beslissen hoe vaak je op wandeling gaat.

Gemiddeld hebben de meeste honden tussen de 30 minuten en twee uur training per dag nodig om gezond en gelukkig te zijn. Je kunt deze tijd in één lange wandeling krijgen (als je hond daartoe in staat is) of het verdelen in meerdere wandelingen gedurende de dag. Als je net begint met een nieuw huisdier, wil je aan de lage kant van die schaal beginnen. Zodra je een beter beeld krijgt van hoe je hond het doet, kun je dit aanpassen.

Wanneer moet ik mijn hond uitlaten?

Als je maar één keer per dag een wandeling kunt maken, maakt het “wanneer” minder uit dan het feit dat je het doet. Maar als je de kans hebt om te kiezen wanneer je je hond uitlaat, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.

Het eerste punt is of je hond allergieën of seizoensgebonden allergieën heeft. Bepaalde tijden van de dag zijn voor honden met allergieën problematischer dan andere. Allergenen zoals pollen groeien gedurende de ochtend en pieken rond het middaguur. Om dat te vermijden, wandel je ‘s ochtends vroeg of ‘s middags laat met je hond.

Je moet altijd de temperatuur buiten in overweging nemen. Het vermijden van weerextremen is van groot belang. Dit geldt vooral voor honden die gevoelig zijn voor temperatuur, zoals senioren of dieren met gezondheidsproblemen. Net als bij mensen, kunnen honden problemen krijgen door de hitte. Ze zijn veel meer geneigd om ernstige gevolgen te ondervinden als ze te lang in de hitte zijn.

Een ander punt voor oefening enthousiastelingen, zoals joggers en hardlopers, om rekening mee te houden is dat je hen de tijd wilt geven om hun voedsel rustig te verteren. Dit moet gebeuren voordat je vertrekt. Hoewel dit vaker voorkomt bij grote hondenrassen, zoals de Great Dane, is bloat ook mogelijk bij elke hond in sommige omstandigheden.

Met je huisdier wandelen is ook goed voor jou!

Het is niet alleen je pup die voordelen kan zien van vaker het huis uit gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen met je hond ook geweldig is voor je hart, gewrichten, spieren en taille. Daarnaast zal je waarschijnlijk ook voordelen zien voor je mentale gezondheid. Even een beetje frisse lucht en een verandering van omgeving kan je helpen om sommige negatieve energie kwijt te raken. Het is ook een geweldige tijd om een social media pauze te nemen en je telefoon weg te leggen. Je kunt zelfs andere huisdiereigenaren ontmoeten! Over het algemeen is het hebben van een hond uitstekend voor het verminderen van je stressniveau, en wandelen met hen maakt het alleen maar beter.

Wat zijn tips voor het uitlaten van je hond?

Hoe vaak wandel je met je hond? Hoe dan ook, je wilt dat ze leuk en veilig zijn!

De nummer één regel voor het wandelen met je hond, vooral als je in een onbekende omgeving bent, is om je hond aan een lijn te houden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hond los te laten rennen, kan zelfs de best getrainde en gehoorzame hond een spontane beslissing nemen. Hierdoor kan de hond in een slechte situatie terechtkomen. Je hond aan een lijn houden helpt om deze problemen te voorkomen. Het voorkomt ook dat je hond wordt aangereden door een auto of aangevallen door een andere hond.

Je hond kan nerveus worden in onbekende omgevingen, en het gebruik van een lijn om ze dichter bij je te houden kan hun nervositeit helpen verminderen.

Naast het houden van je hond aan een lijn, moet je er ook voor zorgen dat ze de juiste identificatie hebben als ze ontsnappen. Een goede ID-tag moet je huidige telefoonnummer hebben, maar veel professionals raden aan om de naam van je huisdier niet op te geven. Dit kan voorkomen dat mensen ten onrechte beweren de eigenaar te zijn.

Houd ook rekening met het weer. Ook al is je hond gewend om elke dag een wandeling te maken, het wordt gevaarlijk als het te warm of te koud is. In deze situaties kun je beter andere soorten oefeningen doen binnen huis om jezelf en je hond veilig te houden.

Vergeet ook niet om een poepzak mee te nemen als je gaat wandelen. Hoewel de meeste plekken wetten hebben die vereisen dat je na je hond opruimt, is het gewoon een aardige en fatsoenlijke zaak om te doen.

Conclusie

Het is belangrijk om je hond regelmatig uit te laten voor oefening, zowel voor hun fysieke als mentale gezondheid. Oefening helpt honden hun gewicht op peil te houden, gezonde spiermassa en gewrichtsmobiliteit te bevorderen, en overtollige energie kwijt te raken. Er is geen specifiek antwoord op de vraag hoe vaak je je hond moet uitlaten. De meeste honden hebben echter tussen de 30 minuten en twee uur training per dag nodig. Het is belangrijk om rekening te houden met de unieke behoeften van je hond en eventuele allergieën bij het bepalen van het juiste moment om je hond uit te laten. Het belangrijkste is dat je regelmatig met je hond wandelt, ongeacht wanneer je dit doet.

Bronnen

  1. Nadini Maharaj (13 mei, 2022) How Often Should You Walk Your Dog? American Kennel Club
    How Often Should You Walk Your Dog? – American Kennel Club (akc.org)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *