Deze lekkere hapjes zijn geweldige snacks voor uw hond, maar alleen met mate. In deze blog vertellen we jou meer over waarom aardbeien een geweldige optie zijn.

Wij eten vaak aardbeien. Van aardbeien taart tot een salade met aardbeien en feta tot aardbeien gedipt in chocolade, deze vrucht is een standaard in ons dieet. Als je iemand bent die graag thuis kookt en ook het geluk hebt om een hondeneigenaar te zijn, dan ken je de verleiding om je hond een hapje te geven terwijl je aan het koken bent, maar kunnen honden aardbeien eten? Laten we eens kijken.

Wat zijn de voordelen van aardbeien voor mijn hond?

We hebben goed nieuws! Aardbeien brengen geen aanzienlijke risico’s met zich mee voor de gezondheid van je hond en kunnen zelfs een aantal voordelen opleveren. Net als de meeste verse vruchten zijn aardbeien vol met voedingsstoffen. Hoewel ze veel essentiële vitamines en mineralen bevatten, zijn ze vooral rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, foliumzuur, magnesium en kalium. Een normaal dieet, vooral met supplementen, is meestal voldoende om ervoor te zorgen dat je hond aan al deze eisen voldoet. Echter, de juiste traktaties kunnen een kleine extra voordelen toevoegen aan hun leven.

Vitamine C

Vitamine C is een van de krachtpatsers onder de vitamines voor honden en mensen. Acht aardbeien bevatten meer vitamine C dan een sinaasappel, een vrucht die bijna synoniem is geworden met de vitamine. Vitamine C wordt beschouwd als een antioxidant die rondreist in het lichaam en helpt om vrije radicalen te neutraliseren.

Een vrije radicale is een molecuul dat zich in het lichaam vormt, vaak als gevolg van milieu-stressoren zoals overmatige zon, rook en andere gifstoffen. In tegenstelling tot andere moleculen, missen vrije radicalen een elektron. Zonder de volledige acht elektronen die nodig zijn om tevreden en in balans te zijn, springen ze rond binnen in het lichaam, op zoek naar een extra elektron.

Vitamine C kan er één van haar eigen aanbieden, waarmee ze effectief vrije radicalen neutraliseren en onschadelijk maken.

Antioxidanten

Aardbeien staan op de lijst met de 20 voedingsmiddelen met de hoogste antioxidanteninhoud, met name polyfenolen. Voedingsmiddelen met meer antioxidanten helpen bij diverse zorgen, zoals bescherming tegen hart- en spijsverteringsproblemen en diabetes.

Foliumzuur

Niet te verwarren met foliumzuur, foliumzuur is een lid van de B-vitamine complex. Foliumzuur wordt beschouwd als een co-enzym, wat betekent dat het helpt om enzymen hun werk te laten doen. De vitamine ondersteunt ook de vorming van nieuwe bloedcellen en het immuunsysteem.

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat essentieel is voor de algehele gezondheid van uw hond. Specifiek is magnesium verantwoordelijk voor het helpen van het lichaam energie te produceren op celniveau. Deze energie is cruciaal voor veel dingen: stevige botten, een gezonde hart, normale bloedsuikerspiegel en functionele spieren zijn slechts enkele voorbeelden.

Kalium

Kalium is mogelijk het belangrijkste mineraal in aardbeien, aangezien het veel van de belangrijkste lichaamsfuncties van uw hond beheert. Het helpt zenuwen en spieren te verbinden (zoals het hart). Zonder het zal het lichaam van uw hond niet goed kunnen werken.

Vezels

En tenslotte zijn aardbeien vol met vezels. Ongeveer 85 gram aardbeien bevatten ongeveer twee gram vezels, wat een boost kan geven aan de spijsvertering en de gezondheid van de darmen van uw hond. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden en aardbeien hebben precies genoeg vezels om een uitstekende traktatie te zijn zonder de spijsvertering van uw hond te overweldigen.

Hoeveel aardbeien kan ik mijn hond geven?

Aardbeien bevatten veel voedzame vitaminen en mineralen, maar toch zou je ze met mate moeten geven aan je hond. Hoewel niemand verwacht dat je elke calorie telt die je hond eet, adviseren sommige dierenartsen hondeneigenaren sterk om dit wel te doen.

Houd er rekening mee dat het te snel introduceren van een nieuw voedsel diarree, braken en een opgeblazen gevoel bij je hond kan veroorzaken. Vanwege de relatief hoge suikergehalte in aardbeien (ook al is het natuurlijke suiker), kan teveel aardbeien in één keer diarree, braken en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Over het algemeen kan een kleine hond één gehakte aardbei per dag als snack verdragen. Middelgrote honden kunnen meestal drie tot vier eten, en grotere honden kunnen vijf eten. Ongeacht de grootte van uw hond kan het snijden van aardbeien in stukjes (zoals we later bespreken) helpen om de pret de hele dag te verlengen!

Hoe voer ik mijn hond aardbeien?

Als je hond alle vereiste trucs heeft uitgevoerd en je hem wilt belonen met een beetje aardbei, zijn er slechts een paar stappen die je moet nemen!

Begin met het zorgvuldig wassen van de aardbeien. Aardbeien zijn al vol met vocht, dus was ze pas als je ze gaat eten. Als je ze te ver van tevoren wast, nemen ze te veel water op en worden ze slap.

Biologische aardbeien vereisen gewoon een goede spoelbeurt onder koud water. Bij aardbeien uit de winkel, overweeg om ze 20 minuten te weken in een mengsel van vier delen water en één deel azijn (witte azijn werkt het best) voordat je ze spoelt.

Je wilt ook de grootte van je hond in gedachten houden. Zelfs grote honden kunnen misschien geen hele aardbei aan, wat snel een verstikkingsgevaar kan worden. Kleine honden zijn nog meer risico, dus het is cruciaal om de bessen in hapklare stukjes te snijden.

Je kunt ook proberen kleinere stukjes aardbeien te invriezen en ze aan je hond te geven als extra speciale traktatie in de zomer. Je kunt hetzelfde doen met andere fruitsoorten, vooral banaan. Houd er wel rekening mee dat dit het risico op verstikking kan verhogen, vooral bij kleine honden, dus je moet extra zorgvuldig zijn om het fruit heel klein te snijden.

Conclusie

Kunnen honden aardbeien eten? Ja, aardbeien zijn veilig voor honden om te eten, maar wel met mate. Er zijn zelfs enkele gezondheidsvoordelen van aardbeien die bij kunnen dragen aan de algehele gezondheid en welzijn van uw huisdier.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *