Huilen honden tranen als ze verdrietig zijn? Leer in deze blog of honden tranen kunnen huilen, of honden huilen door emoties, en meer over huilende honden.

Kunnen honden huilen?
Zoals alle huisdierouders weten, voelen en uiten honden zeker emoties. Het zijn eigenlijk extreem emotionele dieren! Maar, huilen honden bij verdriet zoals wij mensen dat doen? Drukken ze emoties als verdriet en boosheid op dezelfde manier uit?

Nou, die vraag kunnen we beantwoorden. Nee, honden uiten geen tranen vanwege hun emoties. In feite zijn mensen de enige wezens op de planeet die dat doen!

Honden maken meestal geluid als ze verdriet hebben, (of als ze je iets moeten vragen!) of sommige honden verbergen hun gezicht of stoppen met eten als ze ongelukkig zijn. Maar, een hond die tranen huilt is meestal een indicatie van een fysiek probleem met hun ogen in plaats van een emotioneel probleem.

De huilmanier van de hond
Honden hebben traanbuizen, om de ogen vochtig en schoon te houden, want de tranen die eruit komen helpen stof en vuil te verwijderen. Maar als de ogen van jouw hond bijzonder waterig zijn of je hond lijkt te hebben “gehuild”, kan dit komen doordat:

  • Hij een infectie heeft, zoals conjunctivitis
  • Zijn traanbuis zit verstopt (epifora)
  • Zijn oog is op een of andere manier beschadigd
  • Hij heeft een hoornvlieszweer ontwikkeld.
  • Hij heeft een aandoening genaamd Entropion, waarbij de oogleden naar binnen rollen (meestal meer gezien bij Engelse Bulldoggen, Boxers en Mopshonden)
  • Er zit vuil of stof in het oog.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van de ogen van jouw hond, moet je een afspraak maken met jouw dierenarts. Als de ogen van jouw hond gekleurde (groene, gele of witte) afscheiding uitdrukken die dik is, moeten ze dringend naar een dierenarts. Hetzelfde geldt als de ogen van jouw hond gezwollen of rood zijn, als je hond scheel kijkt of als hij veel knippert.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *