Kantelt de hond zijn kop naar één kant? In deze blog leren we alles over waarom honden hun hoofd kantelen en wat het betekent.

Hond kantelt zijn kop naar één kant
Er zijn een paar redenen waarom honden hun kop naar één kant houden.

Als je ziet dat jouw pup zijn kop naar één kant houdt, kan dat zijn omdat hij zijn geluidsverwerking optimaliseert. In tegenstelling tot mensen hebben honden mobiele oorkleppen, die dienen om geluid op te vangen en in de gehoorgang te trechteren. Wanneer een hond zijn kop kantelt, kan hij dus vaststellen hoe ver weg een geluid is en waar het zich bevindt. Als ze hun kop kantelen, kunnen ze bepalen hoe lang het duurt voordat het geluid het ene oor bereikt en het andere, waardoor ze weten uit welke richting het geluid wordt uitgezonden en hoe ver weg het is.

Honden kunnen doorgaans hogere frequenties en geluiden horen die mensen niet kunnen, maar een mens met een normaal gehoor kan detecteren waar geluiden vandaan komen zonder zijn hoofd te hoeven kantelen, in tegenstelling tot honden.

Verschillende hondenrassen hebben te maken met verschillende gehoorbeperkingen, afhankelijk van hun oorstijl. Een Cocker Spaniel en een Teckel hebben bijvoorbeeld hangende oren, die de gehoorgangen volledig bedekken en het geluid meer belemmeren, terwijl de oren van een Boston Terrier rechtop staan. Soms kantelen honden hun kop als we tegen hen praten, omdat ze proberen te begrijpen wat we tegen hen zeggen, hun aandacht bewijzen en proberen elk woord te verwerken. Zie het kantelen van het hoofd van een hond als een menselijk hoofdknikje!

Dit gedrag komt vaker voor bij zeer sociale honden, en als ze ons rechtstreeks aankijken terwijl ze hun hoofd kantelen, verwerken ze ook onze toon, gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen. Het kantelen van het hoofd komt ook hun visuele verwerking ten goede omdat hun snuit ook hun zicht kan vervormen! Honden met een platte kop (zoals Bulldogs en Shih-Tzus) houden hun kop minder schuin omdat hun snuit niet in de weg zit.

Honden kunnen hun hoofd ook schuin houden omdat ze geleerd hebben dat dat goed is! Mensen hebben de neiging het gedrag schattig te vinden, dus reageren ze er positief op. Hierdoor leert de hond dat het kantelen van het hoofd de baas bevalt. Hoe meer je een hond prijst met aandacht omdat hij iets doet, hoe meer hij het wil doen! Dit heet positieve bekrachtiging.

Hond blijft zijn hoofd schudden en naar één kant kantelen
Als jouw hond niet auditief gestimuleerd wordt, maar met zijn hoofd schudt of voortdurend zijn hoofd kantelt, kan er een probleem zijn met zijn oren of, in ernstigere gevallen, een neurologisch probleem. Hij moet dringend naar een dierenarts als hij dit gedrag vertoont.

Conclusie
Een hond kantelt zijn kop meestal naar één kant om zijn geluidsverwerking te optimaliseren. Soms doen zij dit om beter te begrijpen wat wij zeggen en hun aandacht te bewijzen. Schud of kantelt jouw hond voortdurend zijn hoofd, dan kan er een probleem zijn met zijn oren of in ernstigere gevallen een neurologisch probleem. In dit geval moet hij dringend naar een dierenarts.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *