Kantelt de hond zijn kop naar één kant? In deze blog leren we alles over waarom honden hun hoofd kantelen en wat het betekent.

Hond kantelt zijn kop naar één kant

Er zijn een paar redenen waarom honden hun kop naar één kant houden.

Als je ziet dat jouw pup zijn kop naar één kant houdt, kan dat zijn omdat hij zijn geluidsverwerking optimaliseert. In tegenstelling tot mensen hebben honden mobiele oorkleppen, die dienen om geluid op te vangen en in de gehoorgang te trechteren. Wanneer een hond zijn kop kantelt, kan hij dus vaststellen hoe ver weg een geluid is en waar het zich bevindt. Door hun kop te kantelen kunnen honden bepalen hoe lang het duurt voordat het geluid elk oor bereikt. Op deze manier kunnen ze bepalen uit welke richting het geluid komt en hoe ver weg het is.

Honden kunnen doorgaans hogere frequenties en geluiden horen die mensen niet kunnen, maar een mens met een normaal gehoor kan detecteren waar geluiden vandaan komen zonder zijn hoofd te hoeven kantelen, in tegenstelling tot honden.

Verschillende hondenrassen hebben te maken met verschillende gehoorbeperkingen, afhankelijk van hun oorstijl. Een Cocker Spaniel en een Teckel hebben bijvoorbeeld hangende oren, die de gehoorgangen volledig bedekken en het geluid meer belemmeren, terwijl de oren van een Boston Terrier rechtop staan. Soms kantelen honden hun kop als we tegen hen praten, omdat ze proberen te begrijpen wat we tegen hen zeggen, hun aandacht bewijzen en proberen elk woord te verwerken. Zie het kantelen van het hoofd van een hond als een menselijk hoofdknikje!

Dit gedrag komt vaker voor bij zeer sociale honden, en als ze ons rechtstreeks aankijken terwijl ze hun hoofd kantelen, verwerken ze ook onze toon, gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen. Het kantelen van het hoofd komt ook hun visuele verwerking ten goede omdat hun snuit ook hun zicht kan vervormen! Honden met een platte kop (zoals Bulldogs en Shih-Tzus) houden hun kop minder schuin, omdat hun snuit niet in de weg zit.

Honden kunnen hun hoofd ook schuin houden omdat ze geleerd hebben dat dat goed is! Mensen hebben de neiging het gedrag schattig te vinden, dus reageren ze er positief op. Hierdoor leert de hond dat het kantelen van het hoofd de baas bevalt. Hoe meer je een hond prijst met aandacht omdat hij iets doet, hoe meer hij het wil doen! Dit heet positieve bekrachtiging.

Hond blijft zijn hoofd schudden en naar één kant kantelen

Als jouw hond niet auditief gestimuleerd wordt, maar met zijn hoofd schudt of voortdurend zijn hoofd kantelt, kan er een probleem zijn met zijn oren of, in ernstigere gevallen, een neurologisch probleem. Hij moet dringend naar een dierenarts als hij dit gedrag vertoont.

Conclusie

Een hond kantelt zijn kop meestal naar één kant om zijn geluidsverwerking te optimaliseren. Soms doen zij dit om beter te begrijpen wat wij zeggen en hun aandacht te bewijzen. Als jouw hond voortdurend zijn hoofd schudt of kantelt, kan dit een teken zijn van een probleem met zijn oren. In ernstigere gevallen kan het wijzen op een neurologisch probleem en is het belangrijk om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. In dit geval moet hij dringend naar een dierenarts.

Bronnen

  1. Why Do Dogs Tilt Their Heads? – American Kennel Club (akc.org)
    Auteur: Stephanie Gibeault
  2. An exploratory analysis of head-tilting in dogs – PubMed (nih.gov)
    Auteurs: Andrea Sommese, Ádám Miklósi, Ákos Pogány, Andrea Temesi, Shany Dror, Claudia Fugazza

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *