Heeft mijn hond koorts?

Je bent waarschijnlijk bekend met de methode die veel hondeneigenaren gebruiken om te zien of hun hond koorts heeft: Voel aan zijn neus. Als die nat en koud is, is hij in orde. Als hij heet en droog aanvoelt, heeft hij waarschijnlijk koorts. Simpel, toch? Er is niets mis met het gebruik van deze ouderwetse methode, maar soms is het wat ingewikkelder dan dat. Alleen de neustest is vaak niet voldoende om nauwkeurig te bepalen of er sprake is van koorts.

Wat is de normale lichaamstemperatuur van een hond? 

In tegenstelling tot mensen, die een normale lichaamstemperatuur hebben tussen de 36,4°C en 37,6°C, is de normale lichaamstemperatuur van een hond hoger: tussen de 37,5°C en 39,2°C. Je kunt de lichaamstemperatuur van je hond meten met een speciale thermometer voor huisdieren. Nu we weten wat normaal is, gaan we kijken naar de tekenen die ons laten weten of onze hond buiten het normale bereik valt en koorts heeft.

Hoe kun je zien of een hond koorts heeft? 

Je hond kan niet zeggen wanneer hij koorts heeft, dus je moet weten waar je op moet letten om te weten of hij koorts heeft.

Dit zijn de meest voorkomende tekenen:

 • Rode ogen
 • Lusteloosheid/gebrek aan energie
 • Warme oren 
 • Warme, droge neus
 • Bibberen 
 • Geen eetlust 
 • Hoesten 
 • Overgeven
Hond ligt in zijn mand met koorts

Wat veroorzaakt koorts bij honden? 

Een infectie of ontsteking kan koorts veroorzaken bij huisdieren, omdat hun lichaam probeert het te bestrijden. Deze kunnen intern of extern zijn en omvatten:

 • Een geïnfecteerde beet, krab of snee 
 • Oorinfectie 
 • Urineweginfectie (UTI) 
 • Geïnfecteerde of abces tand 
 • Een aanhoudende bacteriële of virale ziekte Infectie van organen, zoals de nieren of longen 

Het innemen van giftige stoffen kan ook koorts veroorzaken. Dit kunnen zijn:

 • Giftige planten 
 • Antivries Medicijnen voor mensen 
 • Voedingsmiddelen voor mensen die giftig zijn voor honden, waaronder de kunstmatige zoetstof xylitol

Als je denkt dat je hond een giftige stof heeft ingenomen, neem dan contact op met je dierenarts.

Vaccinaties

Het is niet ongebruikelijk dat huisdieren (en mensen) 24-48 uur na een vaccinatie een lichte koorts ervaren. Dit is meestal niet gevaarlijk en verdwijnt na een dag of zo, maar houd de situatie in de gaten.

Hoe neem je de temperatuur van je hond op? 

Hoewel het misschien niet het meest plezierige is wat jij en je hond ooit samen zullen doen, kan je de temperatuur van je hond alleen nauwkeurig meten met een rectale of oorthermometer. Tegenwoordig zijn er digitale thermometers speciaal gemaakt voor huisdieren. Je zou er een van deze moeten hebben in de EHBO-doos die je voor je hond bewaart. Het kan de temperatuur van je hond in ongeveer 60 seconden registreren, waardoor het ongemak voor hem (en voor jou) wordt verminderd.

Voor een rectale thermometer smeer je deze eerst in met vaseline of babyolie. Steek het voorzichtig ongeveer 2 cm in de anus van je hond en verwijder het meteen nadat je de meting hebt afgelezen.

Oorthermometers zijn minder ingrijpend, maar nog steeds een betrouwbare manier om de temperatuur van je hond op te nemen. Ze meten de infraroodwarmtegolven die worden uitgezonden vanuit het gebied rond het trommelvlies. De thermometer wordt diep in de horizontale gehoorgang geplaatst om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Oorthermometers zijn meestal iets duurder, maar je hond zal het waarderen dat je bereid bent om een paar extra euro’s uit te geven. Lees alle instructies zorgvuldig door. Gebruik geen glazen thermometer.

Hond wordt rectaal gemeten op koorts

Wanneer moet je je hond naar de dierenarts brengen? 

Een hond wordt beschouwd als koortsig wanneer zijn temperatuur 39 graden of hoger bereikt. Als dat het geval is, is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Een temperatuur van 41 graden of hoger kan schade aanrichten aan de inwendige organen van een huisdier en fataal zijn, dus wacht nooit tot het zo ver komt.

Eenmaal bij de dierenarts kan het lastig zijn om de onderliggende oorzaak te diagnosticeren. Je dierenarts heeft waarschijnlijk een dossier van de medische geschiedenis van je hond, met informatie over vaccinaties, operaties, allergieën, medicijnen en eerdere ziektes. Maar de dierenarts moet mogelijk ook op de hoogte zijn van eventuele recente fysieke verwondingen, inname van planten of andere gifstoffen, insectenbeten, enzovoort. Het is ook handig om op te merken wanneer je voor het eerst de koorts hebt opgemerkt.

Na een lichamelijk onderzoek kan je dierenarts routinematige laboratoriumtests bestellen, zoals urineonderzoek, bloedonderzoek of een biochemisch profiel. Deze tests kunnen waardevolle informatie bieden over een onderliggende aandoening of infectie. In het geval van een infectie kan je hond medicatie voorgeschreven krijgen. Soms is er mogelijk meer specifiek onderzoek nodig.

Hoe kun je de koorts van een hond verminderen? 

Om de koorts van een huisdier te helpen verminderen – 39 graden of hoger – kun je eerst koel water aanbrengen rond zijn poten en oren. Je kunt een natte handdoek of doek gebruiken, of een koelvest voor honden. Blijf zijn temperatuur in de gaten houden en stop met het aanbrengen van water wanneer het onder de 39 graden zakt. Probeer hem wat water te laten drinken. Je moet je hond nog steeds nauwlettend in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de koorts niet terugkomt en overweeg hem naar de dierenarts te brengen als hij andere symptomen vertoont. Onthoud: beter veilig dan spijt achteraf.

Geef je hond (of kat) nooit menselijke medicatie zonder recept van de dierenarts. 

Hond drinkt water om koorts te verlagen

Conclusie 

Het herkennen van koorts bij honden kan soms lastig zijn en vereist meer dan alleen het controleren van de neus. Het is belangrijk om te weten wat de normale lichaamstemperatuur van een hond is en op te letten op symptomen zoals rode ogen, lusteloosheid, warme oren en neus, bibberen, gebrek aan eetlust, hoesten en overgeven. Koorts kan veroorzaakt worden door infecties, ontstekingen of het innemen van giftige stoffen. Om de temperatuur van je hond te meten, kun je gebruik maken van een rectale of oorthermometer voor huisdieren. Een temperatuur van 39 graden of hoger is reden om naar de dierenarts te gaan, omdat een hoge koorts schade kan aanrichten aan de organen. De dierenarts zal een diagnose stellen en mogelijk aanvullende tests uitvoeren. Om de koorts van je hond te verlagen, kun je koel water aanbrengen rond zijn poten en oren en ervoor zorgen dat hij voldoende drinkt. Het is belangrijk om nooit menselijke medicatie aan je hond te geven zonder een recept van de dierenarts. Blijf de gezondheid van je hond nauwlettend volgen en raadpleeg een dierenarts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Bronnen

 1. AKC Staff (26 december, 2021) Fever in Dogs: Causes, Signs and Treatment. American Kennel Club
  Fever in Dogs: Causes, Signs, and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
 2. Katelyn Son (28 februari, 2023) Dog Fever: Symptoms, Causes and Remedies. Veterinarians
  Dog Fever: Symptoms, Causes, and Remedies – Veterinarians.org
 3. Julie Flood (31 januari, 2009) The diagnostic approach to fever of unknown origin in dogs. PubMed
  The diagnostic approach to fever of unknown origin in dogs – PubMed (nih.gov)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *