Wat betekent het als je hond niet wil eten? Als je hond niet wil eten, kan het helpen om de mogelijke oorzaak te vinden zodat je sneller een oplossing kunt vinden. In deze blog lees je hoe dit kan gebeuren wat je eraan kunt doen.

Hoewel alle huisdierbezitters graag zouden willen weten hoe hun hond zich voelt, kunnen onze honden dat niet tegen ons zeggen. We moeten letten op hun non-verbale signalen en gedrag om te begrijpen wat er in hen omgaat. Bijvoorbeeld, je hond kan je proberen te vertellen dat hij zich niet lekker voelt door niet te eten. Hoewel we niet in hun hoofd kunnen kijken en het voor je kunnen vertalen, kunnen we je wel wat inzicht geven.

Gebrek aan eetlust, wat is het en wanneer is het een probleem?

Net als bij ons, kan de eetlust van honden variëren. Soms lijken ze op sommige dagen gewoon minder te eten dan andere dagen, en meestal is het verschil zo klein dat je het niet eens opmerkt.

Maar als je hond een aanzienlijke verandering in zijn eetlust lijkt te hebben of niets wil eten voor meer dan 24 uur, moet je dat als een rode vlag zien.

Bovendien, als je weet dat je hond iets heeft gegeten wat hij niet had moeten eten (wat kan variëren van een sok tot een kippenbout met bot), moet je de eetlust van je hond door zijn dierenarts laten controleren. Dit kan duiden op een darmobstructie of obstructie, wat levensbedreigend kan zijn en mogelijk noodzakelijk is om te behandelen.

Mijn hond eet niet? Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken

Hoewel er veel redenen kunnen zijn waarom je hond minder honger heeft dan gewoonlijk, kunnen ze worden onderverdeeld in drie duidelijke categorieën: medisch, gedragsmatig en voedingsmiddelen. Hun gebrek aan eetlust kan zelfs het resultaat zijn van een combinatie van factoren.

Medische oorzaken

We kunnen niet alle mogelijke medische oorzaken van een hond die niet wil eten opnoemen. Maar meestal komt het neer op problemen die ervoor zorgen dat je hond zich misselijk, erg moe, gestresseerd of pijn voelt. Hier zijn slechts enkele van de mogelijke redenen waar je aan zou kunnen denken of die je nader zou moeten bekijken:

  • Tandproblemen (gebroken tanden, pijnlijke tandvlees, orale pijn)
  • Een opgeblazen gevoel (misselijkheid, braken)
  • GI-problemen (diarree, constipatie)
  • Darmparasieten (lintworm, haakworm, zweepworm)
  • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier, vaak veroorzaakt door onoordeelkundig eten of restjes van tafel)
  • Infectie
  • Leverziekte
  • Nierziekte
  • Nierfalen
  • Ontstekingsziekte van de darm

Het is essentieel om je hond snel naar de dierenarts te brengen voor een bezoek vanwege het uitgebreide scala aan mogelijke aandoeningen. Hoewel veel alleen acute problemen zijn die geen langetermijngevolgen hebben, zijn anderen ernstige, levens veranderende gezondheidsproblemen die voorschrift plichtige medicijnen nodig hebben.

Gedragsmatige oorzaken

Niet elke oorzaak van het gebrek aan eetlust van je hond is fysiek. Je hond kan ook niet willen eten vanwege gedragsredenen.

Hoewel honden emoties niet op dezelfde manier ervaren als wij, zijn ze net zo vatbaar voor stress en angst. Dat is het duidelijkst bij honden die te maken hebben met verlatingsangst, waarbij ze schudden, piepen en soms zelfs het huis vernielen als ze het idee hebben dat je weggaat.

Voeding

In sommige gevallen komt de reden dat je hond niet wil eten op een nog eenvoudigere reden neer. Ze houden niet van hun voer! Zelfs als ze hun gewone voer normaal gesproken lekker vinden, kunnen ze hun neus ophalen als het niet meer vers is.

Denk eens aan het eten van oud, over de datum voedsel. Het lijkt niet al te appetijtelijk, toch?

Je pup kan ook slecht reageren als je te snel overschakelt op een nieuw voer. Honden hebben tijd nodig om hun maag aan te passen, want als je te snel overschakelt, kunnen ze GI-problemen krijgen die ze misschien associëren met eten.

Een goede richtlijn is om voedsel over vijf tot zeven dagen te veranderen. Geef ze de eerste dag 25% van hun nieuwe voer en 75% van hun voer, en verhoog het elke andere dag met 25%. Op dag zeven kun je ze 100% van hun nieuwe voer geven!

Op welke symptomen moet ik letten als mijn hond niet wil eten?

Naast het opmerken dat je hond niet wil eten, is het verstandig om nog een paar andere factoren te overwegen om de oorzaak te bepalen en wat er met je huisdier aan de hand kan zijn. Kijk naar elk van deze vragen en overweeg om ze mee te nemen naar je afspraak bij de dierenarts.

Drinkt je hond water?

Honden kunnen een tijdje zonder eten, maar ze kunnen niet lang zonder water.

Als je hond nog steeds water drinkt en het niet meteen weer uitbraakt, is het nog steeds belangrijk om een afspraak te maken, maar het is niet zo dringend.

Maar alleen omdat je je hond ertoe kunt brengen om water te drinken, betekent dat niet dat er niet iets groters aan de hand is.

Wil je hond het liefst een snoepje of wat anders dan zijn voer eten?

Als je hond zijn neus ophaalt voor zijn gewone voer, en hij heeft niet gebraakt of diarree gehad, kijk dan of hij een snoepje of een beetje babyvoeding wil eten.

Het antwoord kan duiden op één van twee dingen. Als je hond het snoepje zonder aarzeling neemt, is het mogelijk dat hij te veel snoepjes krijgt en wacht op het goede spul.

In het geval dat je hond erover lijkt na te denken voordat hij het neemt, of als hij spuugt of zijn lippen likt, voelt hij zich misschien niet goed, maar heeft hij nog steeds een beetje het gevoel dat hij nog iets lekkerder kan eten.

Eet je hond nat voer, maar geen droogvoer?

Als je hond te maken heeft met een pijnlijke tand of tandvlees, is het mogelijk dat hij zijn droogvoer negeert, maar elk nat voer dat je aanbiedt meteen opeet.

Hoewel dit vaker voorkomt bij oudere honden, kunnen tandenknarsende puppy’s ook door deze periodes gaan. Vraag aan je dierenarts of hij de oorzaak kan vinden en hoe je ermee om moet gaan. Afhankelijk van de oorzaak, kan het nodig zijn om een tandheelkundig procedure te laten uitvoeren om terug te keren naar hun gebruikelijke, speelse zelf.

Hoe oud is je hond?

De leeftijd van je hond kan ook een aanwijzing zijn voor de oorzaak van hun gebrek aan eetlust, vooral bij oudere honden. Oudere honden zijn niet alleen gevoeliger voor het ontwikkelen van tandpijn en chronische gezondheidsproblemen, maar hebben ook niet dezelfde hoge calorische behoeften als jongere honden.

Wat jij ziet als een gebrek aan eetlust, kan gewoon een oudere hond zijn die niet met dezelfde enthousiasme zijn voer opeet.

Oudere honden gaan door dezelfde veranderingen als oudere mensen, zoals afname van het gezichtsvermogen en reukvermogen. Beide zintuigen dragen bij aan hun eetlust en, in combinatie met een afname van hun cognitieve functie.

Is er recentelijk iets veranderd in de wereld van je hond?

Honden zijn wezens van gewoonten en elke verandering in hun routine kan hun enorme hoeveelheden angst veroorzaken.

Als je hond plotseling niet wil eten, is het misschien verstandig om na te denken of er recentelijk iets is veranderd waardoor ze gestrest zijn. Probeer dingen te bekijken vanuit het oogpunt van je hond, want ze hebben niet dezelfde triggers als wij.

Zijn er de laatste tijd meer mensen langs geweest? Wordt er buiten het huis gebouwd? Ben je weer gaan werken nadat je thuis hebt gewerkt? Heb je de meubels, of hun voerbak, verplaatst?

Zelfs kleine dingen kunnen stress veroorzaken, vooral voor een al angstige hond.

Wat kun je doen als je hond niet wil eten?

Naast een bezoek aan de dierenarts van je pup, zijn er manieren waarop je je hond thuis beter kunt laten voelen.

De eerste factor om in overweging te nemen is of je hond braakt of diarree heeft. Als ze een van die symptomen hebben, lopen ze het risico om uitgedroogd te raken. Helaas kan het dwangmatig voeren of het geven van iets anders dan smakeloos voer de problemen verergeren.

Veel dierenartsen raden aan om je hond kleine hoeveelheden wit rijst en kipfilet zonder bot en huid of mager rundergehakt gekookt in water zonder kruiden te geven. Deze tijdelijke dieet geeft je hond een beetje eiwit zonder te zwaar te zijn voor zijn maag. Het kan ook helpen om de eetlust van je hond te stimuleren.

Zodra de dierenarts uitsluit dat er duidelijke tekenen van GI-problemen of onderliggende medische aandoeningen zijn, kun je proberen om hun droogvoer te verzachten met lage-natriumkipbouillon, tonijnwater of gewoon warm water.

Door hun gebruikelijke droge voer een beetje te veranderen, kan het hun interesse in hun voer verhogen en is het vooral een goede optie als je problemen vermoedt met de tanden van je hond. Laten we niet vergeten dat deze voedingssupplementen ook kunnen helpen om een gezonde vacht te ondersteunen.

Conclusie

Het kan stressvol zijn als je hond niet wil eten. Als je dierbare hond plotseling zijn neus ophaalt voor zijn gebruikelijke voer, is je eerste stap om je dierenarts te bellen om ziekte of onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Zodra dat is gedaan, kun je aan de slag gaan met het speurwerk om te achterhalen wat hen kan storen en eventuele veranderingen aanbrengen om ze snel weer terug te laten keren naar hun oude zelf.

Bronnen

  1. Why Won’t My Dog Eat? Learn About Reasons Why Your Dog Isn’t Eating (akc.org)
    Auteur: Teresa Traverse

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *