Als je je afvraagt “kan je de tanden van een hond poetsen met mensen tandpasta?”, dan ben je op de juiste plaats. In deze blog leren we waarom je misschien opnieuw moet nadenken over hoe je omgaat met de mond gezondheid van je hond.

In 2018 heeft het Britse voedingsmerk Lily’s Kitchen 2000 huisdiereigenaren gevraagd of ze ooit mensen tandpasta hebben gebruikt bij het poetsen van de tanden van hun hond. Het antwoord was schokkend: 8% had dat gedaan! Maar waarom is dit zo slecht? Kan je geen honden tanden poetsen met mensen tandpasta?

Kan ik mensen tandpasta op mijn hond gebruiken?

Het is niet aan te raden om mensen tandpasta op een hond te gebruiken. Helaas bevat mensen tandpasta ingrediënten die voor onze pups enorm giftig kunnen zijn.

Tandpasta bevat een zeer hoge hoeveelheid fluoride. Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat de tandglazuur (de beschermende laag op de tanden) versterkt en cariës (gaatjes) voorkomt. Het wordt echter wel als veilig beschouwd om bij mensen te gebruiken, maar niet bij onze viervoetige vrienden.

Bij honden kan fluoride maagdarmproblemen veroorzaken, zoals diarree en braken. Het kan ook de kaliumniveaus in hun bloed doen stijgen en de calciumniveaus laten dalen, wat leidt tot onevenwichtigheden.

Veel commerciële tandpasta’s die voor mensen zijn ontworpen, bevatten ook xylitol; een zoetstof die voor honden enorm giftig is en zelfs fatale gevolgen kan hebben. Veel honden slikken tandpasta ook instinctief in, wat betekent dat het risico niet kan worden verminderd.

Als je hond last heeft van slechte adem, zal het geven van honden mintjes ook niet helpen en alleen hun gezondheid verder riskeren. Die bevatten meestal ook de gevaarlijke zoetstof xylitol…

Er zijn veel hond vriendelijke tandpasta’s op de markt verkrijgbaar van de meeste betrouwbare huisdiermerken en huisdierwinkels. Je kunt ook je dierenarts vragen om aanbevelingen.

Honden moeten regelmatig hun tanden laten poetsen, want slechte mondgezondheid kan hun welzijn, algehele gezondheid en levenskwaliteit beïnvloeden.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *