Als je je afvraagt “kan je de tanden van een hond poetsen met mensen tandpasta?”, dan ben je op de juiste plaats. In deze blog leren we waarom je misschien opnieuw moet nadenken over hoe je omgaat met de mondgezondheid van je hond.

In 2018 heeft het Britse voedingsmerk Lily’s Kitchen 2000 huisdiereigenaren gevraagd of ze ooit mensen tandpasta hebben gebruikt bij het poetsen van de tanden van hun hond. Het antwoord was schokkend: 8% had dat gedaan! Maar waarom is dit zo slecht? Kan je geen honden tanden poetsen met mensen tandpasta?

Kan ik mensen tandpasta op mijn hond gebruiken?

Het is niet aan te raden om mensen tandpasta op een hond te gebruiken. Helaas bevat mensen tandpasta ingrediënten die voor onze pups enorm giftig kunnen zijn.

Tandpasta bevat een zeer hoge hoeveelheid fluoride. Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat de tandglazuur (de beschermende laag op de tanden) versterkt en cariës (gaatjes) voorkomt. Het wordt echter wel als veilig beschouwd om bij mensen te gebruiken, maar niet bij onze viervoetige vrienden.

Bij honden kan fluoride maagdarmproblemen veroorzaken, zoals diarree en braken. Het kan ook de kaliumniveaus in hun bloed doen stijgen en de calciumniveaus laten dalen, wat leidt tot onevenwichtigheden.

Veel commerciële tandpasta’s die voor mensen zijn ontworpen, bevatten ook xylitol; een zoetstof die voor honden enorm giftig is en zelfs fatale gevolgen kan hebben. Veel honden slikken tandpasta ook instinctief in, wat betekent dat het risico niet kan worden verminderd.

Als je hond last heeft van slechte adem, zal het geven van honden mintjes ook niet helpen en alleen hun gezondheid verder riskeren. Die bevatten meestal ook de gevaarlijke zoetstof xylitol…

Er zijn veel hond vriendelijke tandpasta’s op de markt verkrijgbaar van de meeste betrouwbare huisdiermerken en huisdierwinkels. Je kunt ook je dierenarts vragen om aanbevelingen.

Honden moeten regelmatig hun tanden laten poetsen, want slechte mondgezondheid kan hun welzijn, algehele gezondheid en levenskwaliteit beïnvloeden.

Conclusie

Gebruik nooit mensen tandpasta bij het poetsen van de tanden van je hond. Het bevat giftige ingrediënten zoals fluoride en xylitol die schadelijk kunnen zijn voor honden. Kies in plaats daarvan voor hond vriendelijke tandpasta’s om de mondgezondheid van je hond te beschermen en verbeteren. Slechte mondgezondheid kan invloed hebben op het welzijn, de algehele gezondheid en levenskwaliteit van je hond.

Bronnen

  1. filePV0210_piscitelli_CE.pdf (com.s3.amazonaws.com)filePV0210_piscitelli_CE.pdf (com.s3.amazonaws.com)
    Auteurs: Christopher M. Piscitelli, Erik K. Dunayer, Marcel Aumann
  2. Why you shouldn’t brush your dog’s teeth with human toothpaste | Metro News
    Auteur: Hattie Gladwell

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *