Hond met een tranende oog

Bijna alle hondenbezitters hebben waarschijnlijk wel eens gezien dat hun harige vrienden traanogen hebben, wat kan lijken alsof ze huilen. Er zijn verschillende redenen voor overmatige oogafscheiding bij honden, waarvan sommige wat hulp nodig hebben van de baasjes of een dierenarts. Maar voordat je probeert om het te behandelen of aan te pakken, moeten hondenbezitters kunnen herkennen of de tranende ogen van hun honden normaal zijn of dat ze een teken zijn van een probleem. Blijf lezen om meer te weten te komen.

Zijn tranende ogen normaal bij honden?

Medisch gezien wordt overmatige afscheiding van tranende ogen aangeduid als epiphora, wat wordt gekenmerkt door een overproductie van vloeistofafscheiding uit de ogen. De meeste honden zullen heldere oogafscheiding hebben, maar er zijn gevallen waarbij een gele of groene afscheiding voorkomt.

Overmatig tranende ogen zijn echter niet altijd een teken van een oogprobleem. Er zijn situaties waarin een hond meer tranen kan produceren dan normaal, maar dit wordt nog steeds als normaal beschouwd. Bepaalde rassen produceren bijvoorbeeld meer tranen dan andere vanwege hun anatomische kenmerken.

Rassen die vatbaarder zijn voor overmatige traanproductie zijn onder andere Cocker Spaniëls, Shih Tzu’s, Bulldogs, Maltezers en Mopshonden. Hoewel dit niet als een probleem wordt beschouwd, moet overmatige traanproductie bij deze rassen nauwlettend worden gevolgd, omdat ze ook erg vatbaar zijn voor oogproblemen en andere complicaties, zoals huidplooidermatitis bij Bulldogs, wat wordt veroorzaakt door vocht uit de tranen dat vast komt te zitten tussen huidplooien in het gezicht.

Overmatige tranen als gevolg van een oogprobleem gaan meestal gepaard met andere symptomen. Als je deze symptomen samen met epiphora ziet, duidt dit vrijwel zeker op de aanwezigheid van een oogprobleem bij je hond en is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

  • Troebelheid op het heldere deel van het oog
  • Roodheid op het witte deel van het oog (genaamd de sclera)
  • Knijpen met één of beide ogen
  • Onvermogen om de oogleden te openen
  • Zwelling van het slijmvlies (conjunctivitis genoemd)
  • Tegen muren en objecten aanlopen in het donker
  • Overmatige verkleuring of ophoping van afscheiding rond de ogen
  • Krabbelen aan de oogleden

Als je de hierboven genoemde tekenen begint te zien, samen met overmatige oogafscheiding bij je hond, bestaat de kans dat je hond lijdt aan een vorm van een oogaandoening. Er zijn verschillende oogaandoeningen bij honden die kunnen leiden tot overmatige traanproductie en het is het beste om je dierenarts te raadplegen om de ogen van je hond grondig te laten onderzoeken.

Afscheiding uit de oog van een hond

Gewone oorzaken van tranende ogen bij honden

Zoals eerder genoemd, zijn er verschillende mogelijke oorzaken van oogproblemen bij honden die kunnen leiden tot epiphora. De ernst van de aandoening en de schade die het veroorzaakt, kan variëren afhankelijk van de specifieke oorzaak. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken van oogproblemen bij honden die meestal leiden tot overmatige oogafscheiding:

Beschadiging van het hoornvlies

Fysiek trauma aan het oog kan leiden tot schade aan het hoornvlies, het heldere oppervlak van het oog. Afhankelijk van de mate van schade kunnen hoornvliesproblemen een oppervlakkige schaafwond of diepe ulceratie zijn. Ongeacht de mate van schade leidt een hoornvliesletsel bijna altijd tot overmatige traanproductie bij honden.

Als reactie op de verwonding zullen de klieren rond de ogen meer afscheiding produceren dan normaal om verschillende redenen: om de genezing van de hoornvliesbeschadiging te bevorderen, om het oppervlak van het oog te smeren en verdere hoornvliesbeschadiging te voorkomen, en als een poging om eventuele irriterende stoffen en verontreinigingen weg te spoelen die complicaties kunnen veroorzaken.

Beschadiging van het hoornvlies bij een hond

Ooginfecties

Net als mensen kunnen honden ooginfecties ontwikkelen door bacteriële, virale of schimmelorganismen. Sommige ooginfecties zijn primair en worden overgedragen van een besmet dier of uit de omgeving, maar de meeste ooginfecties zijn secundair en treden op als complicatie bij verschillende vormen van oogschade.

Ooginfecties bij honden leiden tot overmatige oogafscheiding, die helder, geel of groen kan zijn, afhankelijk van de specifieke infectieuze oorzaak. Dit gaat vaak gepaard met roodheid van het oog en troebelheid van het heldere deel van het oog, afhankelijk van de ernst van de infectie.

Hond met afscheiding uit oog door een ooginfectie

Verstopping van de traanbuis

De ogen en de neusgangen zijn verbonden via een zeer kleine buis genaamd de nasolacrimale buis. Dit zorgt voor de afvoer van tranen die door de ogen worden geproduceerd via de neus, wat de reden is voor neus- en oogafscheidingen in bepaalde omstandigheden bij honden. Wanneer deze buis verstopt raakt, wordt de afvoer van tranen belemmerd, wat resulteert in overmatige oogafscheiding bij honden.

Hond met een verstopte traanbuis

Afwijkingen van de oogleden

Bepaalde aandoeningen die niet direct verband houden met de ogen kunnen ook leiden tot overmatige traanproductie bij honden. De oogleden, die zijn ontworpen om de ogen te beschermen, kunnen fysieke afwijkingen vertonen die overmatige traanproductie kunnen veroorzaken.

Een veelvoorkomend ooglidprobleem bij honden is entropion. Het wordt beschreven als het naar binnen vouwen van de oogleden, waardoor het oog geïrriteerd raakt en overmatige traanproductie veroorzaakt. Dit wordt meestal gezien bij rassen met veel gezichtshuidplooien zoals Shar-Peis, Bulldogs en Chow Chows.

Een ander ooglidprobleem dat leidt tot overmatige oogafscheiding is distichiasis. Dit wordt gekenmerkt door de groei van wimpers op plaatsen waar ze normaal gesproken niet groeien. Normaal gesproken groeien wimpers aan de rand van de boven- en onderoogleden en dienen ze om de ogen te beschermen tegen externe gevaren. In gevallen van distichiasis groeien wimpers soms in de binnenste oogleden en irriteren ze het oog zelf, wat resulteert in overvloedig tranende ogen.

Hond met afwijking aan het ooglid. Dit kan ook leiden tot overmatige traanproductie

Hoe kun je omgaan met tranende ogen bij je hond?

Als je merkt dat je trouwe viervoeter last heeft van tranende ogen, wil je natuurlijk weten wat je kunt doen om hen te helpen. Het eerste wat je moet doen, is goed observeren en bepalen of de tranende ogen van je hond abnormaal zijn. Zoals eerder vermeld, zijn sommige hondenrassen meer geneigd tot tranende ogen vanwege hun unieke eigenschappen, dus het kan normaal zijn voor hen.

Als je echter merkt dat de tranen gepaard gaan met een van de eerder genoemde symptomen, zoals troebelheid, roodheid, of abnormaal gedrag, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met je dierenarts. Dit kan wijzen op een onderliggend probleem dat professionele medische aandacht vereist.

In het geval van milde oogirritaties, kun je voorzichtig de ogen van je hond spoelen met een speciale oogspoeling die is voorgeschreven door je dierenarts. Zorg ervoor dat je de ogen voorzichtig schoonmaakt en geen wattenstaafjes gebruikt, omdat deze het probleem juist kunnen verergeren. Vermijd ook het gebruik van menselijke oogdruppels, omdat deze niet geschikt zijn voor honden.

Wat betreft de dagelijkse verzorging van honden met aanleg voor tranende ogen, zoals die rassen met veel huidplooien rond hun ogen, is het belangrijk om de ogen en de omringende huid regelmatig schoon te maken en droog te houden. Dit kan helpen bij het voorkomen van huidinfecties en andere problemen.

Tranende ogen bij honden: Een veelvoorkomend fenomeen

Naast de reeds genoemde oorzaken van tranende ogen bij honden, is het ook essentieel om te begrijpen dat externe factoren een rol kunnen spelen. Net zoals bij mensen kunnen allergieën seizoensgebonden tranende ogen veroorzaken bij onze harige metgezellen. Pollen, stof, schimmelsporen en zelfs bepaalde voedingsmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken die leiden tot overmatige oogafscheiding.

Om mogelijke allergieën te identificeren, is het nuttig om te letten op seizoensgebonden patronen of veranderingen in het dieet van je hond. Als je vermoedt dat allergieën de boosdoener kunnen zijn, overleg dan met je dierenarts over mogelijke tests en behandelingsmogelijkheden.

Bovendien kunnen omgevingsfactoren zoals wind, stof en rook ook tijdelijke tranende ogen veroorzaken. Als je hond bijvoorbeeld graag zijn hoofd uit het raam van de auto steekt tijdens het rijden, kan de wind in zijn ogen irritatie veroorzaken. Het vermijden van dergelijke situaties kan helpen om tranende ogen te voorkomen.

Seizoensgebonden allergieën kunnen ook een rol spelen in tranende ogen bij honden

Preventieve maatregelen voor tranende ogen bij honden

Naast het herkennen van de oorzaken en behandeling van tranende ogen bij honden, zijn er ook preventieve maatregelen die hondenbezitters kunnen nemen om de kans op dit probleem te minimaliseren. Regelmatige oogverzorging is cruciaal, vooral bij hondenrassen die gevoeliger zijn voor oogproblemen. Zorg ervoor dat je de ogen van je hond schoonhoudt en houd de omliggende huid droog, zoals eerder vermeld. Daarnaast kan het voeden van je hond met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen bijdragen aan de algehele gezondheid van de ogen. Tenslotte, vermijd roken in de nabijheid van je huisdier, aangezien passief roken ook oogirritatie kan veroorzaken. Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op tranende ogen bij je geliefde hond minimaliseren en ervoor zorgen dat ze een comfortabel en gezond leven leiden.

De traanoog van de hond word op de juiste manier schoongemaakt.

Conclusie

In deze blog hebben we de complexe kwestie van tranende ogen bij honden verkend, en we hebben gezien dat er tal van mogelijke oorzaken zijn, variërend van genetische aanleg tot letsel en allergieën. Het is van essentieel belang dat hondenbezitters zich bewust zijn van de symptomen en oorzaken van tranende ogen, zodat ze snel kunnen reageren wanneer dat nodig is. Het is ook belangrijk om regelmatige oogverzorging in acht te nemen en preventieve maatregelen te nemen, zoals een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van roken in de buurt van huisdieren.

De gezondheid en het welzijn van onze harige metgezellen zijn van het grootste belang, en door goed voor hun ogen te zorgen, kunnen we ervoor zorgen dat ze een comfortabel en gelukkig leven leiden. Als je twijfelt over de ooggezondheid van je hond, aarzel dan niet om contact op te nemen met je dierenarts voor professioneel advies en behandeling. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de tranen in de ogen van je trouwe vriend alleen maar vreugdetranen zijn.

Bronnen

  1. FirstVet ( 16 december, 2021) Why are my dog’s eyes always watery?
    Causes for your dog’s watery eyes | FirstVet
  2. Stephany Gibeault (3 augustus, 2023) Dog Eye Infections: Symptoms, Causes, and Treatment. American Kennel Club
    Does My Dog Have an Eye Infection? Symptoms, Causes, and Treatment (akc.org)
  3. Kristina Lotz (2 april, 2019) Can Dogs Get Pink Eye? American Kennel Club
    Can Dogs Get Pink Eye? (akc.org)
  4. David Williams, Heather Hewitt (2017) Tear ferning in normal dogs and dogs with keratoconjunctivitis sicca. PubMed
    Tear ferning in normal dogs and dogs with keratoconjunctivitis sicca – PubMed (nih.gov)
  5. Courtney Barnes, Ryan Llera, Ernest Ward. Eye Discharge (Epiphora) in Dogs
    VCA animal hospitals
    Eye Discharge (Epiphora) in Dogs | VCA Animal Hospital | VCA Animal Hospitals (vcahospitals.com)

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *