Visolie voor honden in een schenkglas

Mag je een hond visolie geven?

Visolie voor honden. Een van  de beste supplementen om aan het dieet van je hond toe te voegen. Visolie ondersteunt de gezondheid van het hart van je hond, bevordert een glanzende vacht, vermindert jeukende en schilferige huid en kan helpen bij het verlichten van allergieën en gewrichtspijn. Het kan zelfs hun immuunsysteem versterken en hen helpen bij het bestrijden van hondenkanker.

Dit komt doordat visolie omega-3-vetzuren bevat, een essentiële “goede” soort vet die het lichaam en de hersenen van je hond helpt. Net als mensen kunnen honden geen omega-3-vetzuren zelf produceren en moeten ze ze uit hun dieet halen. Als je overweegt om visolie op te nemen in het voedingspatroon van je hond, is dit wat je moet weten.

Wat zijn vetzuren die in visolie worden gevonden?

Er zijn vier soorten voedingsvetten: transvetten, verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten. Omega-vetzuren, die voorkomen in meervoudig onverzadigde vetten, creëren belangrijke hormonen die de bloedstroom en ontstekingen reguleren. Ze worden echter niet van nature in het lichaam gevonden. Omega-3 komt voornamelijk voor in koudwater vissen, schaaldieren, plantaardige en notenoliën, en lijnzaad. Maar jouw hond heeft omega-3 nodig in zijn dieet om verschillende redenen.

Omega-3 helpt ook bij het in balans brengen van omega-6-vetzuren, die veel voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen en de meeste granen. Aangezien veel fabrikanten van hondenvoer vlees gebruiken van dieren die met maïs zijn gevoerd of geraffineerde olie (die rijk is aan omega-6), hebben honden vaak een overvloed aan omega-6-vetzuren in hun dieet. Jouw hond krijgt dus te veel omega-6 en lang niet genoeg omega-3-vetzuren binnen. En hoewel we omega-6-vetzuren nodig hebben, bevat ons moderne dieet er vaak te veel van. Het lichaam heeft beide in balans nodig, en hetzelfde geldt voor honden.

Hoe kies ik een goede visolie voor mijn hond?

Er zijn drie soorten visolie op de markt:

  1. Natuurlijke triglycerideolie, dit is de meest natuurlijke en gemakkelijkst opneembare vorm. Maar omdat het niet gezuiverd is, kan het verontreinigingen bevatten.
  2. Ethylesterolie is geconcentreerd en gedistilleerd, waardoor onzuiverheden worden verwijderd. Je kunt het zien als semi-natuurlijk, met hoge niveaus van belangrijke componenten van omega-3: docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA).
  3. Synthetische triglyceride olie, zoals de naam al zegt, is synthetisch en wordt het minst gemakkelijk opgenomen van de drie.

Voordat je beslist welk type visolie je aan je hond wilt geven, moet je rekening houden met het ras, de grootte, het gewicht en de algehele gezondheid van je hond. Praat er ook eerst over met je dierenarts. Op de lange termijn kan het gebruik van visolie als aanvulling op een graanrijk dieet vitamine E uitputten, dus sommige honden hebben uiteindelijk ook dit supplement nodig.

Hond die visolie neemt

Verzorging en opslag van visolie

Het is belangrijk om visolie te beschermen tegen warmte, licht en lucht. Koop visolie in donkere flessen en bewaar het in de koelkast. Visolie kan namelijk ranzig worden doordat ze gevoelig zijn voor oxidatie. Gooi het weg als het een “vreemde” geur heeft.

In plaats van de doseringsrichtlijnen op de verpakking te volgen, vraag je dierenarts hoeveel visolie geschikt is voor jouw hond. Zorg ervoor dat de hoeveelheid visolie die je aan je hond geeft, geschikt is voor zijn grootte, gewicht en leeftijd.

Het is moeilijk om je hond een volledig natuurlijk dieet te geven. Met zoveel verwerkte ingrediënten in het hondenvoer van vandaag, kan visolie een goede aanvulling zijn op hun dieet. Tot slot, vraag advies aan je dierenarts voordat je je hond supplementen geeft en koop alleen kwaliteitsproducten als je die weg kiest.

Conclusie 

Visolie is een geweldig supplement om aan het dieet van je hond toe te voegen. Het ondersteunt de gezondheid van het hart, verbetert de vacht, vermindert huidproblemen en kan helpen bij allergieën en gewrichtspijn. Omega-3-vetzuren in visolie zijn essentieel voor het lichaam en de hersenen van je hond. Het is belangrijk om een goede visolie te kiezen, rekening houdend met de behoeften van je hond en advies te vragen aan de dierenarts. Zorg voor de juiste opslag van visolie om het vers en effectief te houden. Het toevoegen van visolie aan het dieet van je hond kan een goede aanvulling zijn op het verwerkte voedsel van tegenwoordig. Onthoud altijd om professioneel advies te zoeken voordat je supplementen aan je hond geeft en kies alleen kwaliteitsproducten als je dat besluit.

bronnen

  1. Kaitllyn Arford (29 mei, 2020) Fish Oil for Dogs. Amercian Kennel Club
    Fish Oil for Dogs – American Kennel Club (akc.org)
  2. PetMD Editorial (28 april, 2017) Healthy Food Checklist: Fish Oil for Dogs. PetMD
    Fish Oil for Dogs | Benefits of Fish Oil for Dogs | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *