Mijn hond heeft een droge neus: hoe nu verder?

Wat betekent het als de neus van een hond droog is? Nou, in deze blog leer je alles over waarom sommige hondenneuzen droog zijn en sommige nat! Leer wat de redenen zijn achter een droge hondenneus en een natte hondenneus, en hoe je het gezond kunt houden ook…

Je wordt ‘s ochtends gegroet door je hond. Je merkt dat de neus minder vochtig is dan normaal. Je raakt in paniek, denkend dat een droge neus van je hond een teken is dat er iets mis is. Nou, het is gemakkelijk om je zorgen te maken over de neus van je hond, maar voordat je dat doet, kunnen er een paar verrassende redenen zijn waarom het zo droog is! Het is waarschijnlijk dat je hond helemaal in orde is… Maar, ze zeggen wel dat een natte neus een gezonde hond betekent. Dus, wat kan het betekenen als het dat niet is?

De neus van je hond zal veranderen van nat naar droog en koud naar warm gedurende de dag, dus het opmerken van een verandering in hun neus is niet zo vreemd, maar er zijn wel enkele gevallen waar je je zorgen moet maken.

Je hoeft je alleen zorgen te maken als je ziet dat de neus van je hond begint te bloeden, barst of lekt, behalve dat is een droge neus van je hond normaal gesproken niets om je zorgen over te maken.

Allereerst: wat houdt een natte neus bij een hond in?

De hoofdreden waarom honden een natte neus hebben, is omdat er een dunne laag slijm op zit die hen helpt bij het ruiken. Hun geweldige reukvermogen is 10.000 tot 100.000 keer krachtiger dan onze menselijke neuzen! Deze dunne laag slijm trekt kleine deeltjes aan die door de reukklieren van de hond worden geanalyseerd, waardoor geuren worden opgenomen. Dus, als je hond zijn neus aflikt, verzamelt hij al die sensorische informatie om zijn omgeving te verwerken… slim, hè? Dus, een koude, natte neus van een hond is eigenlijk gewenst!

Maar als een koude, natte neus zo belangrijk is voor hun reukvermogen, waarom is hij zo vaak droog? Kijk eens naar enkele van de meest voorkomende redenen waarom de neus van je hond droog kan zijn… ze kunnen je verrassen!

Potentiële oorzaken van een droge hondenneus

Slaap

Veel honden zullen wakker worden met een droge neus. Of het nu van een dutje of van een diepe slaap is, de neus van je hond zal droog zijn als ze wakker worden. Terwijl je hond slaapt, likken ze hun neus niet, waardoor de vochtigheid op het oppervlak van het neusgebied afneemt. Dit gebeurt bij bijna elke hond, dus als je dat opmerkt als hun neus droog is, maak je geen zorgen. Geef het 10 minuten na dat ze wakker zijn geworden, en de neus van je hond zou weer normaal moeten zijn. Als dat niet zo is, probeer dan je hond aan te moedigen om wat water te drinken, omdat ze wellicht uitgedroogd zijn van hun slaap!

Het weer

De veranderingen van het seizoen kunnen voor je hond behoorlijk onaangenaam zijn. Van koude winters tot brandende zomers, beide soorten weer kunnen ertoe leiden dat de neus van je hond een beetje warm en droog wordt. Veel blootstelling aan de zon kan problemen veroorzaken voor de gevoelige huid rond de neus van je hond, waaronder zonnebrand! Bepaalde rassen, met name degenen met dunne vachten of roze huid op hun neus, zijn een stuk gevoeliger voor verbranding in de zon. Hoewel dit niet geldt voor alle honden. Wees er bewust van en zorg ervoor dat de neus van je hond niet verbrandt in de zomermaanden.

Tijdens de wintermaanden zet je waarschijnlijk de verwarming hoger. Je hond zal waarschijnlijk dicht tegen de warme lucht aan kruipen voor warmte, wat de neus zal verwarmen en uitdrogen. Net als als je hond uit een dutje komt, geef ze dan 10 minuten weg van de stroom warme lucht en hun neus zal weer normaal zijn.

De leeftijd

De ouder de hond, hoe droger hun neus zal worden, het is gewoon een feit van het leven. Senior honden produceren minder slijm, wat kan leiden tot een uitdroging van hun neusgangen.

Waarmee kan ik de droge neus van mijn hond insmeren?

Als je opmerkt dat de neus van je hond een beetje droger wordt naarmate ze ouder worden, kan het een goed idee zijn om te investeren in een specifieke neusbalsem voor honden. Hiermee houdt je hun neus vochtig en gezond!

Ras

De temperatuur en vochtigheid van de neus van je hond kan allemaal afhangen van hun ras. Sommige hondenrassen zijn een stuk gevoeliger voor een droge neus. Pugs en Bulldogs hebben een andere vorm van hun kop dan andere honden, en dit kan het likken van hun neus een beetje moeilijk maken door hun kortere snuit. Dus het kan zijn dat jij als baasje hun neus af en toe zelf vochtig moet maken.

Maar, de neus van mijn hond is droog en gebarsten?

Een warme, droge neus van een hond zou geen grote problemen moeten veroorzaken, maar als het begint te barsten en pijnlijk wordt, dan is het tijd om in te grijpen en een neusbalsem aan te brengen of de dierenarts te raadplegen.

Extreem gebarsten droge honden neus

Ziekte

Een droge neus betekent niet altijd dat er iets slechts gebeurt, maar soms kan het komen door een ziekte. Als je vermoedt dat een ziekte de oorzaak is van de droge neus van je hond, raadpleeg dan je dierenarts.

Dehydratatie

Dit is vrij gebruikelijk bij honden, vooral in de hete seizoenen. Als je hond een tijdje heeft gerend in het park of in de tuin, kan het ze snel dehydrateren als ze niet snel wat drinken.

Zorg ervoor dat je hond altijd verse, koude water heeft. Het is goed om je bewust te zijn van de symptomen van dehydratatie als baasje van een puppy. Want als je hond een beetje uitgedroogd is, zullen zij minder tijd besteden aan het likken van hun neus, wat resulteert in een droge neus.

Seizoensgebonden allergieën

In simpele woorden, een hond heeft een natte neus omdat er een dunne laag slijm op zit die helpt bij het ruiken. Soms kan de neus van een hond droog zijn, maar dat hoeft niets te betekenen. Dit kan komen door het weer, het slapen, het ouder worden of zelfs een ziekte. Als je zorgen hebt over de neus van je hond, praat dan met een dierenarts. Een droge neus kan ook worden veroorzaakt door uitdroging of seizoensgebonden allergieën. Het is belangrijk om je hond genoeg water te geven en op te letten voor symptomen van uitdroging. Als je denkt dat de droge neus van je hond een allergie is, praat dan met een dierenarts.

Waarom hebben honden soms een loop neus?

Een loop neus bij honden kan verschillende dingen betekenen:

 • Seizoensgebonden allergieën
 • Er zit iets in hun neus!
 • Sommige hondenrassen (zoals Boxers, Boston Terriers, Pugs, Shih-Tzus en Bulldogs) hebben vaker last van neusverstopping vanwege de vorm van hun luchtwegen
 • Tandproblemen
 • Een infectie in de neusholte
 • Hondsdolheid (dit is een zeer ernstig, besmettelijk virus. Honden moeten hiervoor gevaccineerd worden als ze puppy’s zijn)
 • Tumoren of kwaadaardige gezwellen

Conclusie

als de neus van je hond verandert van droog naar nat en koud naar warm gedurende de dag, is dat meestal niets om je zorgen over te maken. Je hond is nog steeds een gezonde hond. Geweldig nieuws!

Je kunt de regel negeren “een droge neus betekent dat je hond ziek is”. Houd alleen de ogen open voor hun algehele gezondheid en zorg dat ze gehydrateerd zijn tijdens de zomermaanden. Behalve dat, is een droge neus geen einde van de wereld, dus probeer je niet te veel zorgen te maken tenzij het gebarsten of zeer pijnlijk is. Dan moet je een afspraak maken met de dierenarts.

Bronnen

 1. Jan Reisen (21 september, 2021) Why Is My Dog’s Nose Dry? Amercian Kennel Club
  Why Is My Dog’s Nose Dry? – American Kennel Club (akc.org)
 2. Jan Reisen (29 juni, 2021) Warning Signs of Dehydration in Dog’s. American Kennel Club
  Warning Signs of Dehydration in Dogs – American Kennel Club (akc.org)
 3. Sarah Wooten ( 19 februari, 2018) Is Dry Nose a Sign of Illness in Dog’s? PetMD
  Causes and Treatment for Dry Nose in Dogs | PetMD

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *