8 hartverscheurende tekenen bij veroudering van honden

Het ouder worden van honden, hoe hartverscheurend ook is, het is helaas onvermijdelijk. In deze blog leren we de meest voorkomende tekenen dat je hond oud wordt en de oudere fasen van hun leven ingaan, zodat je ze het beste kunt aanpassen en ondersteunen.

Het ouder worden kan voor sommige mensen een angstaanjagende en onaangename gedachte zijn. Maar het is onvermijdelijk en iets waar we allemaal doorheen moeten gaan… En dus ook onze honden! Tenzij je je hond uit een asiel of andere omstandigheden hebt gered, dan heb je waarschijnlijk gezien hoe je hond is gegroeid van een hulpeloze, brutale puppy naar de volwassen hond die hij nu is… Hoewel ze misschien nog steeds een beetje brutaal zijn! Ongeacht je situatie, je zult bij je hond zijn tot de dag waarop ze helaas overlijden, en dat betekent dat je voor ze zorgt als ze de oudere fasen van hun leven bereiken.

Er zijn een paar dingen waar hondenouders zich bewust van moeten zijn als onze honden volwassen worden. We willen onze huisdieren zo gezond en gelukkig mogelijk houden tot aan het einde van hun leven.

Als je hond oud wordt, zijn er een aantal veranderingen waar je op moet letten. Kennis is alles als het gaat om de juiste zorg voor je oudere hond… hun beste jaren kunnen achter hen liggen, maar dat betekent niet dat er niet nog een paar geweldige jaren in de toekomst kunnen zijn!

Verlies van gehoor en/of zicht.

Net als bij ons mensen, kunnen de ogen en oren van je hond met de tijd slechter worden, wat een van de sterkste tekenen is dat je hond oud wordt. Hun superieure zintuigen kunnen beginnen te verminderen en af te nemen als je hond de latere fasen van hun leven bereikt, wat op zijn beurt invloed kan hebben op hun dagelijkse activiteiten en gewoonten. Je hond die vroeger alleen maar met een bal wilde spelen, kan minder interesse hebben als hun zicht begint te achteruit gaan.

Als je hond begint te verliezen in zicht of gehoor, kun je veranderingen in hun gedrag opmerken… En soms kan het best moeilijk zijn. Als het gehoor van je hond afneemt, kunnen ze minder gehoorzaam zijn dan voorheen, omdat ze moeite hebben om je commando’s te horen.

Meer slapen

Houdt je hond van een dutje? Nou, hoe ouder ze worden, hoe groter hun liefde voor dutjes wordt! Een oudere hond zal veel minder energie hebben dan zijn jongere zelf, dus zich oprollen in zijn hondenbed of bij je voeten zal een veel voorkomender verschijnsel worden. Hiermee in gedachten, is onze advies om een aantal extra hondenbedden aan te schaffen voor in huis en zo meer slaap-waardige gebieden te creëren. Dit zal je oudere hond meer comfortabele plaatsen bieden om te rusten.

Houd er rekening mee dat als je hond ouder wordt, hun gewrichten ook zwakker kunnen worden. Zorg ervoor dat je lekkere, comfortabele, gewatteerde bedden krijgt die laag bij de grond liggen voor je senior hond. Hierdoor zullen hun pijnlijke gewrichten comfortabeler zijn als ze niet hoeven op te springen in bedden of op banken.

Gewrichtsproblemen

Ouder worden brengt allerlei problemen met zich mee. Voor zowel ons als onze honden en tekenen dat je hond oud wordt, omvatten stijve of verzwakte gewrichten. Dit kan veel dagelijkse bewegingen moeilijker maken en je zou kunnen opmerken dat je hond kiest om niet op de bank te springen, of zijn tijd neemt om de trap op te gaan.

Om de gewrichtsgezondheid van je hond te ondersteunen, kun je ook een paar extra’s toevoegen aan hun dagelijkse routine. kurkuma bijvoorbeeld is een geweldige kruid dat ontstekingsbalans eigenschappen heeft. Begin met maar een klein beetje poeder – tussen de 1/8 theelepel en 1/4 theelepel voor elke 4,5 kilogram wat je hond weegt.

Droge huid

Droge huid is ongelooflijk gebruikelijk bij oudere honden en kan een grote irritatie zijn, met als gevolg jeukende of kwetsbare huid. Deze droge huid kan waarschijnlijk voorkomen op of rond de neus, elle bogen en de voetzolen van je hond. Als baasje van de hond kan je niet veel doen om dit te voorkomen, maar je kunt wel helpen bij het ondersteunen van een gezonde huid. Als je een verzorgende crème gebruikt op deze droge gebieden, kan je je hond een beetje verlichting geven van hun dagelijkse problemen.

Veranderde gedrag

Als uw pup ouder wordt, kan een teken dat hij oud wordt een gebrek aan energie zijn; waarschijnlijk zal zijn energieniveau afnemen. Ze zullen niet meer zo enthousiast zijn over de dingen die ze als pup of in hun jonge jaren deden. In de latere levensfasen hebben ze veel gezien en geleerd. Dankzij u en het leven dat u hen hebt gegeven. U zult waarschijnlijk merken dat uw hond een stuk tevredener, rustiger en relaxter wordt. Ze rennen misschien niet naar de achterdeur om door de tuin te zwiepen of springen op en neer als u hun riem tevoorschijn haalt voor een wandeling, maar dat is niet erg. Ze zijn gewoon volwassener geworden.

verschillende voedingsbehoeften

De voedingsbehoeften van je hond zullen veranderen naarmate hij ouder wordt, waaronder wat hij eet. Veranderingen in hun dieet zullen gebeuren doorheen hun leven van puppy tot volwassen hond. Als ze ouder worden, zal je ook hun voedselinname moeten aanpassen. Dit kan betekenen dat ze meer of minder van bepaalde dingen nodig hebben, zoals de hoeveelheid calorieën of voedingsstoffen, afhankelijk van hun activiteitsniveau. Er kunnen ook extra supplementen worden toegevoegd aan de dagelijkse routine van je harige vriend om hun gewrichten, spijsverteringssysteem, huid en tandgezondheid te ondersteunen. Als je je onzeker voelt, praat dan met je dierenarts om zo veel mogelijk informatie te krijgen over welke eisen je hond misschien heeft naarmate hij ouder wordt.

Eten oudere honden minder?

Het is normaal dat honden iets minder eten naarmate ze ouder worden, maar ze zouden een gezonde eetlust moeten behouden voor hun maaltijden. Als je hond op welke leeftijd dan ook merkbaar minder eet of voedsel weigert, kan dit een teken zijn dat er iets mis is, dus ga altijd met significante veranderingen naar de dierenarts.

Meer dierenartsbezoeken nodig Deze verandering ligt misschien voor de hand … hoe ouder uw hond wordt, hoe meer gezondheidsproblemen zich kunnen voordoen, wat natuurlijk meer bezoekjes aan de dierenarts betekent. Zelfs als uw oudere hond kerngezond is, is een paar bezoeken aan de dierenarts per jaar aan te bevelen naarmate hij ouder wordt. Zodra uw hond tegen het 9e levensjaar aankijkt, wordt hij beschouwd als een senior hond. Het is onze taak als hun puppy-ouders om ervoor te zorgen dat ze gezond en wel zijn, dus de tijd nemen om ze regelmatiger naar de dierenarts te brengen is heel belangrijk.

Overlijden

Dit is misschien wel de grootste verandering om mee om te gaan… Het verlies van je geliefde huisdier. Wanneer ze overlijden, voelt je hele wereld misschien een beetje leeg en stil aan, maar je kunt je troosten met de wetenschap dat je ze het best mogelijke leven hebt gegeven en ze door die moeilijke laatste jaren hebt gesteund. Er zijn veel steungroepen en mensen bij wie u terecht kunt voor rouwverwerking, maar probeer u te concentreren op alle goede herinneringen en laat uzelf goed rouwen voordat u een nieuwe aanwinst voor uw huis overweegt.

Conclusie

Veroudering is een natuurlijke manier van leven, en helaas voor ons mensen hebben onze honden een veel kortere levensduur. Wanneer u de keuze maakt om een hond in uw gezin op te nemen, moet u altijd in uw achterhoofd houden dat u uw hond op een dag zult zien overlijden en dat dit gepaard gaat met de zorg voor hem in die laatste jaren, waarin alles misschien niet meer zo soepel verloopt als vroeger. Het is jouw taak om hen zo goed mogelijk te steunen, zodat hun leven zo normaal mogelijk blijft.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *