Likt of kauwt jouw hond aan zijn poten? Laten we eens meer te weten komen over waarom honden aan hun poten likken en wat je kunt doen om te helpen.

Honden die aan hun poten likken of kauwen hebben verschillende oorzaken. Soms is het gewoon een vorm van zelfverzorging, maar andere keren kan het een teken zijn van een verwonding.

De allereerste stap is om het gedrag van jouw hond goed in de gaten te houden. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wanneer begon hij dit gedrag te vertonen?
 • Gebeurt het kauwen en likken op een bepaald moment van de dag? Of is er een gebeurtenis die het gedrag triggert?
 • Hoe lang duurt het gedrag?
 • Is uw hond gemakkelijk afgeleid van het gedrag? Is er een manier om het te onderbreken en te stoppen?
 • Als het gedrag eenmaal is gestopt, op welk moment keert uw hond dan terug naar het gedrag?
 • Gebeurt het gedrag alleen in de buurt van mensen, of ook achter gesloten deuren?

Laten we eens kijken naar een paar verschillende redenen waarom uw hond zijn poten zou kunnen likken, en wat u kunt doen om te helpen.

Soms, is het gewoon zelfverzorging

De meest voorkomende reden waarom honden aan hun poten likken is gewoon om zichzelf schoon te maken, d.w.z. om zichzelf te verzorgen. Dit is misschien geen alledaagse gewoonte, vooral als jouw hond meer een binnenhond is, dan een avonturier die de modder tussen zijn tenen vandaan wil halen.

Over het algemeen is zelfverzorging niets om je zorgen over te maken – honden kunnen niet naar de badkamer draven om hun voetzolen te wassen als ze binnenkomen, dus dit is het op één na beste wat ze kunnen doen.

Als je hond echter vaak aan zijn poten likt en er gestrest uitziet, kan het zijn dat er iets ernstigers aan de hand is en moet je de poot(ten) waar hij zo vaak aan likt eens goed inspecteren.

Het kan een droge huid zijn, vooral tijdens de winter

Het kan ook zijn dat jouw pup likt om het ongemak van de droge huid te verlichten.

Merk je roosschilfers in de vacht van je hond op? Komt het likken vaker voor tijdens de koudere maanden? Kan het zijn dat je jouw hond te vaak in bad doet?

Het is ook heel goed mogelijk dat de droge huid van jouw hond met zijn voeding te maken heeft. Krijgt jouw hond voldoende hoogwaardige vetten en oliën binnen via zijn voeding? Zo niet, dan kan een droge huid verergeren door een gebrek aan gezonde vetten in het dagelijkse voer van je hond – gezonde vetten zoals de omega’s in visolie helpen de huid (en vacht) van jouw hond te voeden.

Je kan de droge huid van je hond helpen verlichten door:

Oliën van hoge kwaliteit toe te voegen aan het voer van jouw hond. Dit kan avocado-olie, olijfolie, kokosolie of visolie van hoge kwaliteit zijn. Je kan de voeding van jouw hond verrijken met het Nutri+ supplement van hoge kwaliteit dat omega-3-vetzuren van hoge kwaliteit en in het wild gevangen zalmolie bevat. Gebruik hondenspecifieke balsems om hun voetzolen te hydrateren. Je vindt deze in de meeste kwaliteitswinkels voor gezelschapsdieren, en ze komen vaak in een lippenbalsem achtige container of een klein potje. Je kunt dit vergelijken met het inzepen van je handen als het buiten droger wordt in de winter. Geef ze minder baden. Hoewel we het heerlijk vinden als onze honden schoon en fris ruiken als ze naast ons kruipen, hoeven ze lang niet zo vaak in bad als wij. Als je jouw hond te vaak in bad doet, vooral in heet of warmer water, kan dat hun huid uitdrogen en hun vacht ontdoen van belangrijke hydraterende oliën. Je kan dan beter dierendoekjes of zelfs verfrissingssprays kopen om een deel van die baden te vervangen.

Het kunnen ook allergieën zijn

Ja, honden hebben allergieën, net als mensen!

Enkele tekenen van hondenallergieën zijn:

 • Krabben
 • Likken aan hun poten of andere lichaamsdelen
 • Over het gezicht wrijven
 • Rode of roze huid
 • Haar verlies
 • Niezen
 • Waterige ogen
 • Maagdarmstelsel (GI) problemen

Veel vormen van hondenallergieën zijn dermatologisch, wat betekent dat de reactie te maken heeft met de huid, maar sommige honden reageren met tranende ogen of een van streek zijnde buik. Als jouw hond last heeft van deze symptomen, kan een prebiotica van hoge kwaliteit voor de spijsvertering helpen.

Er zijn een paar verschillende soorten allergieën waaraan jouw hond kan lijden die allemaal kunnen leiden tot een allergische reactie waardoor zijn poten gaan jeuken – dit zijn onder andere voedselallergieën, omgevingsallergieën en vlooienallergieën.

In alle gevallen moet u uw dierenarts raadplegen als u denkt dat uw hond een allergie heeft.

Laten we eens wat dieper ingaan op elk van deze allergieën.

Voedselallergieën Voedselallergieën bij onze honden kunnen variëren van echte, ernstige allergieën tot milde voedselovergevoeligheden en -intoleranties. De ernstigste voedselallergieën kunnen levensbedreigend zijn en resulteren in immunologische reacties, zoals een anafylactische shock. Minder ernstige allergieën kunnen netelroos, zwellingen, jeuk, braken of diarree veroorzaken.

Jeukende poten kunnen een teken zijn van een milde tot matige voedselallergie of -gevoeligheid, en het likken van de poten door je hond is een manier om aan de jeuk te krabben.

Je dierenarts kan je een eliminatiedieet aanraden om uit te zoeken voor welk(e) ingrediënt(en) jouw hond gevoelig is.

Milieu-allergieën Milieu-allergieën zoals seizoensgebonden allergieën en hooikoorts kunnen er ook toe leiden dat jouw hond aan zijn poten likt en kauwt, en problemen heeft met zijn oren. Interessant is dat menselijke allergieën na verloop van tijd vaak verbeteren, terwijl hondenallergieën erger worden naarmate ze ouder worden. Dat is de reden waarom je oudere hond die vroeger altijd in de paardebloemen rolde, dat nu misschien niet meer zo graag doet.

Seizoensgebonden allergieën zijn moeilijk te vermijden. Allergenen zitten in je huis, achtertuin, en werkelijk overal zijn waar je huisdier naar toe gaat.

Dit zijn de meeste veerkomende:

 • Schimmelsporen
 • Huisstofmijt
 • Pollen
 • Plantaardig materiaal
 • (Andere) dierlijke huidschilfers

Milieuallergieën zijn moeilijker te testen dan voedselallergieën, maar het is een vergelijkbaar proces om uit te zoeken waar je hond allergisch voor is – je moet opletten aan wat voor dingen ze worden blootgesteld, hun symptomen in de gaten houden en je best doen om die allergenen uit je huis te houden en overal waar je vriendje regelmatig rondhangt.

Vlooienallergie Het is moeilijk te geloven dat zo’n klein insect als een vlo zoveel problemen kan veroorzaken!

Vlooien zijn kleine, roodbruine beestjes die moeilijk te herkennen zijn, en ze kunnen je hond, echt, echt jeuk bezorgen.

En boy, oh boy, ze zijn ook een plaag. Hun favoriete gastheren zijn warmbloedige zoogdieren, dus honden, andere huisdieren en zelfs mensen zijn allemaal een doelwit.

Als je nieuwsgierig bent hoe het komt dat ze zoveel jeuk hebben: het is het speeksel van de vlo, dat een jeukende huidreactie kan veroorzaken. Eén of twee beten zijn voldoende voor je hond om zich flink te krabben.

Als je vermoedt dat jouw hond vlooien heeft, is dit wat je moet doen:

Controleer de vacht van jouw hond, vooral nadat hij buiten is geweest of in contact is geweest met andere honden. De makkelijkste plek om vlooien te zien is de buik van je hond, dus laat hem zich omrollen en kijk of hij kleine zwart-rode sproetjes ziet die bewegen. Geef je hond een bad met een speciale vlooienshampoo voor honden, die je meestal kunt kopen in een dierenwinkel of bij je dierenarts. Was de bodembedekking en het speelgoed van je hond in heet water – je zult dit waarschijnlijk met de hand moeten doen. Zoals altijd, neem contact op met je dierenarts. Zij kunnen je een topische behandeling geven of een voorgeschreven medicijn, naast het ontvlooien van je huis. Je kan vlooien gemakkelijk voorkomen door je pup regelmatig een vlooienmiddel te geven, dat meestal gecombineerd is in een vlooien- en tekenpreventieformule.

Het kan verveling of stress zijn

Raakt je hond snel gestrest? Krijgt je hond genoeg beweging of stimulatie gedurende de dag? Hoe zit het met genoeg aandacht en genegenheid?

Houd in gedachten dat sommige honden snel angstig of gestrest zijn. Als jouw hond overmatig aan zijn poten likt en geen van de bovenstaande punten van toepassing lijkt te zijn, kan je hond zich vervelen of gestrest zijn.

Verveling

Zoals we allemaal weten, houden honden ervan om vermaakt te worden, maar sommige honden hebben meer nodig dan een beetje speeltijd – ze hebben werk en mentale stimulatie nodig.

Werkhondenrassen zijn het meest vatbaar voor het likken van hun poten als ze zich vervelen, namelijk omdat het voor hen gemakkelijk is om zich te vervelen als ze niet actief werken of op een andere manier gestimuleerd worden. Veel voorkomende werkhondenrassen zijn herders, spaniels, of retrievers (denk aan Duitse Herder, Springer Spaniel, Labrador Retriever, etc.).

Gelukkig kan dit probleem op een paar eenvoudige manieren worden aangepakt:

Zoek interactief, mentaal uitdagend speelgoed om jouw hond gedurende de dag bezig te houden. Puzzelspeeltjes of zelfs traktatie balletjes zijn goede keuzes! Neem je hond mee op een langere wandeling, of maak een bezoek aan het hondenpark deel van de normale routine. Dit werkt om ze mentaal en fysiek te stimuleren! Leer ze nieuwe commando’s. Dit geldt vooral voor werkhonden – leer ze om je iets te brengen, of om dingen voor je op te rapen als je ze laat vallen. Sommige commando’s zijn moeilijker dan andere, maar met de juiste motivatie leert jouw hond misschien snel.

Stress

Zelfs als ze een gemakkelijk leven lijken te leiden, kunnen honden erg gestrest raken – verlatingsangst, de aanwezigheid van nieuwe mensen of situaties, en nog veel meer kan hen in een staat van spanning en rusteloosheid brengen.

Hoewel sommige honden, vooral reddingshonden, gevoeliger zijn voor stress dan andere, kun je helpen door hun omgeving zo rustgevend en comfortabel mogelijk te maken.

Probeer ze dezelfde dingen aan te bieden die u comfort brengen, en overweeg het volgende:

 • Hebben ze een comfortabele plek om te rusten en te ontspannen?
 • Worden ze omringd door hard geluid of overstimulerende beelden?
 • Zijn er andere dieren in huis die hen lastig vallen?
 • Hebben ze een eigen veilige ruimte waar ze naartoe kunnen gaan om weg te zijn van alles?
 • Kunnen ze overdag uitrusten en slapen?

Je kunt ook overwegen een kalmerend supplement voor uw hond te zoeken dat hem kan helpen kalmeren wanneer stress van buitenaf, zoals een luide grasmaaier of een onverwachte huisgast, hem gespannen houdt.

In het ergste geval kan het een verwonding zijn

Als jouw hond gefocust is op één specifieke poot op één specifieke plek, kan dit een teken van een verwonding zijn. Het kauwen en likken aan poten kan de manier zijn waarop je hond zijn ongemak probeert te verlichten.

Controleer de poten van jouw hond op open wonden, sneetjes, zwellingen of andere tekenen van irritatie of letsel. Wees voorzichtig wanneer je dit doet – als je de poot van jouw hond verkeerd beweegt of hem pijn doet terwijl je zoekt naar de bron van het ongemak, kan hij geïrriteerd.

Je moet ook de nagels van je hond controleren, die kunnen soms splijten door een ongelukje met graven of zelfs door verkeerd op een steen te stappen tijdens het spelen.

Ongemak kan ook inwendig zijn – gewrichtsproblemen, verstuikte gewrichtsbanden, botwoekeringen, breuken en meer kunnen er allemaal toe leiden dat je hond de pijn probeert weg te likken.

Als jouw hond jankt of gilt als je hem probeert te controleren, of als zijn beweeglijkheid niet helemaal in orde lijkt, breng hem dan meteen naar je dierenarts.

Conclusie

Honden communiceren met ons door hun gedrag en lichaamstaal. Het likken van de poten is een goed voorbeeld van hoe je hond je iets probeert te vertellen.

Af en toe likken is normaal bij alle hondenrassen, maar als het vaak en buitensporig wordt, is het tijd om de pootjes eens te inspecteren.

Zorg ervoor dat je het gedrag van je hond observeert om te proberen eventuele triggers voor het likken te identificeren. Elk van de hierboven genoemde oorzaken kan een reden zijn, en het is misschien niet meteen duidelijk waarom je hond zijn pootje als een ijslolly behandelt.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

 • Gezonder darmstelsel & ontlasting
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *