Heeft jouw hond eindeloos jeuk? Lees verder voor een gids met de beste supplementen voor honden met jeuk – van jouw vrienden bij Suppdog

Toekijken hoe je hond jeuk heeft en aan zijn huid krabt, kan hartverscheurend zijn.

Ons belangrijkste doel is onze honden te helpen hun gelukkigste, gezondste leven te leiden als huisdierouders. Wanneer hun huid oncomfortabel is, is het aan ons om op te lossen wat er mis is. Vaak komt de oplossing van het probleem neer op het vinden van het juiste hondenallergie-supplement. Maar hoe weet je wat het beste supplement is?

Laten we het over de huid hebben

Hoewel het niet het eerste is wat je ziet als je naar je pup kijkt, is hun huid een van hun belangrijkste organen. Het is ook het grootste orgaan, dat tussen de 10 en 15% van hun lichaamsgewicht uitmaakt.

Net als bij mensen bestaat de huid van een hond uit drie verschillende lagen – de hypodermis (de “onderste” of “basislaag”), de dermis (de “middelste” laag), en de epidermis (de “bovenste” laag die wij kunnen zien).

Elk van deze lagen heeft een cruciale functie, en elke laag moet optimaal functioneren om jouw hond gezond en gelukkig te houden.

De belangrijkste functie van de huid is bescherming, en daarom is een gezonde huid essentieel voor het welzijn van jouw hond. Het belangrijkste om te weten is dat de haarzakjes (waar de vacht van jouw hond vandaan komt) zich in de lederhuid bevinden, net als de talgklieren die het talg (olie) produceren dat hun huid en vacht gehydrateerd houdt.

Door de omgevingsstress die de huid en de vacht ondergaan, verhaart de vacht van een hond voortdurend en wordt hij vervangen door nieuwe vacht – bepaalde perioden van het jaar, zoals wanneer het weer warmer wordt, versnellen dit proces nog meer.

De meeste hondeneigenaren kunnen getuigen van de soms obscene hoeveelheid haar die ze elke dag opzuigen (en van hun kleren afrollen). Dit is een normaal onderdeel van het lichaamsproces van jouw hond.

Nu we hebben besproken wat normaal is voor de huid en vacht van een hond, laten we het eens hebben over wat niet normaal is – jeuk.

Waarom komt jeuk voor bij honden?

Jeukende huid, medisch bekend als pruritus, komt veel voor bij honden. Echter, pruritus is het onaangename gevoel dat een hond krijgt waardoor hij wil krabben en niet een echt ziekteproces.

Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken van jeuk – allergieën, infecties, en parasieten. In elk van deze situaties zal jouw hond overmatig bijten, likken of krabben aan zijn huid. Deze jeuk kan over het hele lichaam voorkomen of slechts op één plek (zoals de poten).

In de meeste gevallen kunnen de gebieden waar jouw hond het meest lijkt te krabben, een sleutelrol spelen bij het stellen van de juiste diagnose. Houd bij wanneer en waar jouw hond jeuk heeft en bespreek dit met je dierenarts tijdens je volgende afspraak.

De constante jeuk kan ook leiden tot pyodermie, gekenmerkt door een geïnfecteerde, rode en ontstoken huid die hot spots wordt genoemd. Er kan haaruitval optreden in de gekrabde of gekauwde gebieden, en gevallen van ernstige allergieën kunnen ook korstvorming of een rauwe en bloedende huid met zich meebrengen.

De belangrijkste reden waarom jeuk optreedt, is het vrijkomen van histamines. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van antihistaminica, dat zijn medicijnen die de resultaten van deze histaminica tegengaan.

In wezen werken histamines als “uitsmijters” voor het immuunsysteem van jouw hond. Immuuncellen identificeren allergenen, en sturen vervolgens histamines om alles in het werk te stellen om die allergenen het lichaam uit te jagen, waardoor symptomen als jeuk, niezen en ontstekingen ontstaan.

Wat zijn veel voorkomende hondenallergieën?

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor zowat alles. Dierenartsen zien echter een aantal allergenen veel vaker dan anderen. Hier is een lijst van enkele van de belangrijkste triggers van allergieën bij honden:

 • Vlooien (bekend als vlooienallergische dermatitis)
 • Seizoensgebonden allergieën (pollen, grassen)
 • Voedselallergieën (granen, bepaalde eiwitten, tarwe, maïs)
 • Insectenbeten

Van deze allergieën zijn voedselallergieën de meest voorkomende veroorzakers van jeuk op de huid. Voedselallergieën dragen ook bij tot pootkauwen en frequente oorontstekingen. Om echt te bepalen welke trigger de jeukende huid van jouw hond veroorzaakt, zullen dierenartsen vaak een eliminatieproef aanbevelen.

Tijdens een eliminatieproef geeft je jouw hond een speciaal, hypoallergeen dieet met ingrediënten die hij nog nooit heeft gegeten. Deze proef duurt acht tot twaalf weken, en je mag geen andere ingrediënten aan het dieet toevoegen, inclusief snacks, supplementen en zelfs kauwbare medicijnen zoals hartwormbehandelingen.

Als jouw hond tijdens de proef geen merkbare allergische reacties vertoont, kun je de voedingsmiddelen geleidelijk weer één voor één introduceren. Op die manier kan je vaststellen welk ingrediënt het probleem is, zodat je het dieet van je hond kunt aanpassen om de jeuk te verhelpen.

Welke supplementen helpen bij allergieën bij honden?

Zalm olie

 • Levert essentiële vet omega’s ondersteunend aan de darmen
 • Helpt een gezond immuunsysteem te behouden
 • Ondersteunt de spijsvertering en darmgezondheid

Brandnetel

 • Versterkt haren en nagels
 • Stimuleert de bloedvorming
 • Vermindert allergische reacties

Zeewier

 • Glanzende vacht
 • Ondersteund de spijsvertering
 • Zorgt voor een gezonde immuunsysteem

Bruine rijst

 • Werkt tegen darm- & maag klachten
 • Zorgt voor een gezonde stofwisseling
 • Verminderd diarree

Welke andere vitaminen en mineralen kunnen de huid, de vacht en het immuunsysteem van mijn hond helpen?

Naast verlichting van allergieën is het ook van vitaal belang om de onderliggende gezondheid van de huid, de vacht en het immuunsysteem van jouw hond te ondersteunen met de juiste vitaminen en mineralen. Veel mensen beweren zelfs dat dit nog belangrijker is dan allergie-supplementen voor honden die zonder recept verkrijgbaar zijn, aangezien de behandeling het best aan uw dierenarts wordt overgelaten. Huid- en vachtspecifieke supplementen kunnen een enorme hulp zijn.

Daarvoor hebben wij Nutri+ Vis Snoepjes. Met een gemakkelijke (en smakelijke) routine die slechts enkele seconden per dag in beslag neemt, kan jij een optimale conditie van de vacht ondersteunen, een normale ontstekingsreactie onderhouden en de huid gehydrateerd houden.

Door de vette vis en omega’s krijgt jouw hond weer een stralende vacht van binnenuit!

Kan de jeukende huid van mijn hond genezen worden?

Het doel van het gebruik van hondenallergie supplementen en andere thuiszorgtechnieken is niet om de jeukende huid van jouw hond te genezen. Helaas, omdat jeuk geen medische aandoening is (het is een symptoom), is er geen “remedie” voor het probleem.

In plaats daarvan richten we onze behandelingen op het beheersen van de jeuk en helpen we de jeuk zo veel mogelijk te verminderen, vooral voor honden die te maken hebben met seizoensgebonden allergieën. Het is cruciaal om dit te begrijpen om de manier waarop je kijkt naar de technieken die je gebruikt om je hond te helpen aan te passen.

Conclusie

Het juiste hondenallergie-supplement kan een groot verschil maken in het leven van jouw hond. Maar een nog crucialer onderdeel van het gelukkig, gezond en jeukvrij houden van jouw hond is het ondersteunen van de gezondheid van hun huid en vacht voordat er problemen kunnen ontstaan.

Dat betekent dat je vitaminen en mineralen moet gebruiken, evenals de juiste voeding, om je hond in topconditie te houden. Is het tenslotte niet het doel van een eigenaar om zoveel mogelijk jaren met zijn huisdier door te brengen?

Daarom hebben wij Suppdog opgericht.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

 • Gezonder darmstelsel & ontlasting
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *