Leestijd: 9 min.

Heeft jouw hond eindeloos jeuk? Lees verder voor een gids met de beste supplementen voor honden met jeuk. Toekijken hoe je hond jeuk heeft en aan zijn huid krabt, kan hartverscheurend zijn.

Ons belangrijkste doel is onze honden te helpen hun gelukkigste, gezondste leven te leiden als huisdierouders. Wanneer hun huid oncomfortabel is, is het aan ons om op te lossen wat er mis is. Vaak komt de oplossing van het probleem neer op het vinden van het juiste hondenallergie-supplement. Maar hoe weet je wat het beste supplement is?

Na het lezen van dit artikel weet je
 • Waar jeuk bij je hond vandaan komt
 • De veel voorkomende allergieën die jeuk veroorzaken bij je hond
 • Welke supplementen helpen bij de huisallergie van je hond

Laten we het over de hondenhuid hebben

Hoewel het niet het eerste is wat je ziet als je naar je pup kijkt, is hun huid een van hun belangrijkste organen. Het is ook het grootste orgaan, dat tussen de 10 en 15% van hun lichaamsgewicht uitmaakt.

Net als bij mensen bestaat de huid van een hond uit drie verschillende lagen – de hypodermis (de “onderste” of “basislaag”), de dermis (de “middelste” laag), en de epidermis (de “bovenste” laag die wij kunnen zien).

Elk van deze lagen heeft een cruciale functie, en elke laag moet optimaal functioneren om jouw hond gezond en gelukkig te houden.

De belangrijkste functie van de huid is bescherming, en daarom is een gezonde huid essentieel voor het welzijn van jouw hond. Het belangrijkste om te weten is dat de haarzakjes (waar de vacht van jouw hond vandaan komt) zich in de lederhuid bevinden, net als de talgklieren die het talg (olie) produceren dat hun huid en vacht gehydrateerd houdt.

Door de omgevingsstress die de huid en de vacht ondergaan, verhaart de vacht van een hond voortdurend en wordt hij vervangen door nieuwe vacht – bepaalde perioden van het jaar, zoals wanneer het weer warmer wordt, versnellen dit proces nog meer.

De meeste hondeneigenaren kunnen getuigen van de soms obscene hoeveelheid haar die ze elke dag opzuigen (en van hun kleren afrollen). Dit is een normaal onderdeel van het lichaamsproces van jouw hond.

Nu we hebben besproken wat normaal is voor de huid en vacht van een hond, laten we het eens hebben over wat niet normaal is – jeuk.

Waar komt jeuk bij honden vandaan?

Jeukende huid, medisch bekend als pruritus, komt veel voor bij honden. Echter, pruritus is het onaangename gevoel dat een hond krijgt waardoor hij wil krabben en niet een echt ziekteproces.

Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken van jeuk: vlooien, allergieën, infecties, en parasieten. In elk van deze situaties zal jouw hond overmatig bijten, likken of krabben aan zijn huid. Deze jeuk kan over het hele lichaam voorkomen of slechts op één plek (zoals de poten). Een van de meest voorkomende oorzaken voor jeuk bij honden zijn vlooien. Vlooien zorgen van zichzelf voor jeuk, maar dit kan nog verergerd worden als je hond een vlooienallergie heeft (49% van de allergiegevallen). Naast vlooien zijn er ook veel andere redenen voor jeuk bij jouw hond.

In de meeste gevallen kunnen de gebieden waar jouw hond het meest lijkt te krabben, een sleutelrol spelen bij het stellen van de juiste diagnose. Houd bij wanneer en waar jouw hond jeuk heeft en bespreek dit met je dierenarts tijdens je volgende afspraak.

De constante jeuk kan ook leiden tot pyodermie, gekenmerkt door een geïnfecteerde, rode en ontstoken huid die hot spots wordt genoemd. Er kan haaruitval optreden in de gekrabde of gekauwde gebieden, en gevallen van ernstige allergieën kunnen ook korstvorming of een rauwe en bloedende huid met zich meebrengen.

De belangrijkste reden waarom jeuk optreedt, is het vrijkomen van histamines. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van antihistaminica, dat zijn medicijnen die de resultaten van deze histaminica tegengaan.

In wezen werken histamines als “uitsmijters” voor het immuunsysteem van jouw hond. Immuuncellen identificeren allergenen, en sturen vervolgens histamines om alles in het werk te stellen om die allergenen het lichaam uit te jagen, waardoor symptomen als jeuk, niezen en ontstekingen ontstaan.

Veel voorkomende allergieën die jeuk veroorzaken bij een hond

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor zowat alles. Dierenartsen zien echter een aantal allergenen veel vaker dan anderen. Hier is een lijst van enkele van de belangrijkste triggers van allergieën bij honden:

 • Vlooien (bekend als vlooienallergische dermatitis)
 • Seizoensgebonden allergieën (pollen, grassen)
 • Voedselallergieën (granen, bepaalde eiwitten, tarwe, maïs)
 • Insectenbeten

Van deze allergieën zijn voedselallergieën de meest voorkomende veroorzakers van jeuk op de huid. Voedselallergieën dragen ook bij tot pootkauwen en frequente oorontstekingen. Om echt te bepalen welke trigger de jeukende huid van jouw hond veroorzaakt, zullen dierenartsen vaak een eliminatieproef aanbevelen.

Tijdens een eliminatieproef geeft je jouw hond een speciaal, hypoallergeen dieet met ingrediënten die hij nog nooit heeft gegeten. Deze proef duurt acht tot twaalf weken, en je mag geen andere ingrediënten aan het dieet toevoegen, inclusief snacks, supplementen en zelfs kauwbare medicijnen zoals hartwormbehandelingen.

Als jouw hond tijdens de proef geen merkbare allergische reacties vertoont, kun je de voedingsmiddelen geleidelijk weer één voor één introduceren. Op die manier kan je vaststellen welk ingrediënt het probleem is, zodat je het dieet van je hond kunt aanpassen om de jeuk te verhelpen.

Welke supplementen helpen bij de huidallergie van een hond?

Om erachter te komen welke supplementen kunnen helpen bij de huidallergie van een hond, is het belangrijk om eerst te weten wat de oorzaak is van veel huidproblemen (waaronder huidallergie). De belangrijkste bron voor deze problemen is misschien onverwachts, maar dit zijn de darmen. Het verband tussen darmgezondheid en huidproblemen bij honden is al langere tijd onderwerp van onderzoek. Een onevenwichtige darmflora kan leiden tot een overmatige groei van schadelijke bacteriën en ontstekingsreacties in het lichaam. Dit kan op zijn beurt het immuunsysteem verzwakken en bijdragen aan huidproblemen zoals jeuk, roodheid en irritatie.

Hier komt het potentieel van probiotische supplementen om de hoek kijken. Probiotische supplementen kunnen een krachtig hulpmiddel zijn bij het aanpakken van jeuk bij honden. Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen helpen:

 1. Balans van darmflora: Probiotica helpen bij het handhaven van een gezonde balans van goede bacteriën in de darmen. Dit kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van het immuunsysteem, wat op zijn beurt de huidgezondheid ten goede komt.
 2. Immuunrespons verbeteren: Een groot deel van het immuunsysteem van een hond bevindt zich in de darmen. Door de darmgezondheid te optimaliseren, kunnen probiotica de immuunrespons verbeteren en het lichaam helpen bij het reguleren van ontstekingen die huidirritatie kunnen veroorzaken.
 3. Nutriëntenabsorptie: Een gezonde darmflora bevordert de opname van voedingsstoffen uit voeding. Dit kan bijdragen aan een gezonde huid en vacht, wat op zijn beurt jeuk kan verminderen.

Voor optimale werking van een probiotisch supplement is het belangrijk dat het een aantal essentiële natuurlijke ingrediënten bevat. Laten we eens dieper kijken naar deze ingrediënten en voordelen.

Cranberry

 1. Urineweggezondheid: Cranberry in honden probiotica ondersteunt de gezondheid van de urinewegen door het voorkomen van infecties en bevordering van een gezonde pH-balans.
 2. Antioxidantrijke Voordelen: Cranberry voegt antioxidanten toe aan het dieet van honden, wat kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het bevorderen van algemene welzijn.
 3. Darm-Hersenconnectie: Een gezonde darmflora dankzij cranberry kan indirect positieve effecten hebben op de hersengezondheid van honden, met mogelijke vermindering van angst en verbeterde stemming.

Lactobacillus

 1. Bevordering van Een Gezonde Darmflora: Lactobacillus in probiotica voor honden helpt bij het bevorderen van een gezonde darmflora, wat essentieel is voor een goede spijsvertering en darmgezondheid.
 2. Immuunondersteuning: Lactobacillus versterkt het immuunsysteem van honden door ontstekingen te verminderen en de afweer tegen ziekten te verbeteren.
 3. Huid en Vacht: Lactobacillus draagt indirect bij aan een gezonde huid en vacht door optimale spijsvertering en voedingsstoffenabsorptie, en kan ontstekingen verminderen die jeuk en huidproblemen veroorzaken.

Cichoreiwortel

 • Prebiotische Voeding: Cichoreiwortel in honden probiotica is rijk aan prebiotische vezels die goede darmbacteriën voeden en de groei ervan ondersteunen.
 • Verbeterde Voedingsstoffenabsorptie: Cichoreiwortel kan de opname van voedingsstoffen verbeteren door de spijsvertering te bevorderen, wat leidt tot een betere algemene gezondheid.
 • Ontlasting en Regulatie: De toevoeging van cichoreiwortel kan helpen bij het reguleren van de stoelgang en het bevorderen van een gezonde darmtransit bij honden.

Plantaardige olie

 • Glanzende Vacht: Zonnebloemolie in honden probiotica kan bijdragen aan een gezonde en glanzende vacht dankzij essentiële vetzuren zoals omega-6.
 • Huidgezondheid: De vetzuren in zonnebloemolie kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en irritaties van de huid, waardoor jeuk en andere huidproblemen worden verminderd.
 • Immuunondersteuning: Zonnebloemolie bevat vitamine E en andere antioxidanten die het immuunsysteem van honden kunnen versterken en bijdragen aan hun algehele welzijn.

Hoe kies je het juiste probiotische supplement?

Voor het maken van de juiste keuze voor een probiotisch supplement zijn de volgende punten belangrijk:

 • Ingrediënten: zorg ervoor dat het supplement de hierboven genoemde ingrediënten bevat.
 • Gebruiksgemak: de kracht van een probiotisch supplement zit in de consistentie van het geven van het supplement over een langere periode (vaak minimaal 90 dagen). Daarom is het ten eerste belangrijk dat je hond het supplement met plezier opeet. Ten tweede is het cruciaal om dagelijks de juiste hoeveelheid te geven.

Dit is dan ook precies waarom wij Probiotics+ voor honden op de markt hebben gebracht. Hiermee hebben we al duizenden honden en baasjes mogen blij maken door een gezondere darmflora te bevorderen met deze overheerlijke vitaminesnoepjes.

Suppdog Probiotica+ potje

De #1 natuurlijke & wetenschappelijke oplossing

 • Brengt de darmflora in balans
 • Ondersteunt bij o.a. jeuk, krabben, kopschudden, gistopbouw
 • 1 miljard+ goede bacteriën in 1 snoepje

Wat zijn andere manieren om jeuk bij mijn hond te verzachten?

Hoewel probiotische supplementen een effectieve optie kunnen zijn om de jeuk te verminderen, zijn er ook andere natuurlijke benaderingen die kunnen helpen bij het bevorderen van het comfort en welzijn van je harige metgezel. Ontdek hier de 5 belangrijkste manieren.

Voedingsoptimalisatie

Het juiste dieet kan een aanzienlijke invloed hebben op de huidgezondheid van je hond. Het kiezen van een voeding die rijk is aan hoogwaardige eiwitten, gezonde vetten en essentiële voedingsstoffen kan bijdragen aan een gezonde huid en vacht. Omega-3 en omega-6 vetzuren, die te vinden zijn in visolie en plantaardige oliën zoals lijnzaad- of zonnebloemolie, kunnen ontstekingen verminderen en de huidconditie verbeteren. Het is raadzaam om met een dierenarts te overleggen voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van je hond.

Allergeenbeheersing

Allergieën zijn vaak een belangrijke oorzaak van jeuk bij honden. Identificeer mogelijke allergenen in de omgeving van je hond, zoals pollen, stof of bepaalde voedingsmiddelen, en probeer ze zoveel mogelijk te vermijden. Regelmatig baden met een milde hypoallergene shampoo kan helpen bij het verwijderen van allergenen van de huid en vacht.

Regelmatige Vlooien- en Tekenpreventie

Vlooien- en tekenbeten kunnen ernstige jeuk veroorzaken bij honden. Regelmatige behandeling met effectieve vlooien- en tekenpreventiemiddelen is van vitaal belang om je hond te beschermen tegen deze parasieten. Overleg met je dierenarts over welke producten het meest geschikt zijn voor jouw hond en jouw regio.

Hygiëne en Huidverzorging

Goede hygiëne en huidverzorging zijn essentieel om jeuk te verminderen. Regelmatig borstelen helpt bij het verwijderen van losse haren en vuil, en bevordert een gezonde vacht. Zorg ervoor dat je hond niet overmatig wordt gebaad, omdat dit de natuurlijke oliën op de huid kan wegwassen en tot uitdroging kan leiden.

Stressmanagement

Stress kan ook bijdragen aan jeuk en huidproblemen bij honden. Zorg voor een veilige en rustige omgeving voor je hond en moedig regelmatige lichaamsbeweging en speeltijd aan. Sommige honden kunnen baat hebben bij ontspanningstechnieken, zoals massage of rustige muziek, om hun stressniveaus te verminderen.

Kan de jeukende huid van mijn hond behandeld worden?

Het doel van het gebruik van supplementen tegen allergieën bij honden en andere thuiszorgtechnieken is niet om de jeukende huid van jouw hond te genezen. Helaas, omdat jeuk geen medische aandoening is (het is een symptoom), is er geen absolute “remedie” voor het probleem.

In plaats daarvan richten we onze behandelingen op het beheersen van de jeuk en helpen we de jeuk zo veel mogelijk te verminderen, vooral voor honden die te maken hebben met seizoensgebonden allergieën. Het is cruciaal om dit te begrijpen om de manier waarop je kijkt naar de technieken die je gebruikt om je hond te helpen aan te passen.

Naast het toepassen van supplementen tegen allergieën en het implementeren van thuiszorgtechnieken, kunnen bepaalde behandelingen zoals medicinale en antibacteriële shampoos een waardevolle aanvulling zijn op het algehele zorgregime voor je trouwe metgezel. Deze gespecialiseerde shampoos zijn ontworpen om niet alleen de jeuk te verminderen, maar ook om eventuele secundaire huidinfecties aan te pakken die kunnen optreden als gevolg van overmatig krabben en bijten.

Medicinale shampoos, verrijkt met kalmerende en hydraterende ingrediënten, kunnen helpen bij het verzachten van de geïrriteerde huid en het verminderen van ontstekingen. Deze shampoos zijn geformuleerd om voorzichtig schoon te maken zonder de natuurlijke oliën van de huid weg te strippen, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde huidbarrière.

Antibacteriële shampoos daarentegen bieden een effectieve manier om bacteriële infecties te bestrijden die kunnen ontstaan wanneer de huid beschadigd raakt door overmatig krabben. Deze shampoos bevatten doorgaans antimicrobiële ingrediënten die helpen bij het elimineren van schadelijke bacteriën op het huidoppervlak, waardoor het risico op infecties wordt verminderd en de genezing wordt bevorderd.

Het is belangrijk op te merken dat deze shampoos het best kunnen worden gebruikt als onderdeel van een alomvattende aanpak voor huidverzorging. Regelmatig baden met de juiste shampoo kan de jeuk verminderen en de algehele gezondheid van de huid van je hond verbeteren. Echter, zoals altijd, is het verstandig om met een dierenarts te overleggen voordat je nieuwe behandelingen of producten introduceert, om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor de specifieke behoeften van jouw hond.

Door de combinatie van allergie-supplementen, thuiszorgtechnieken en gespecialiseerde shampoos kun je een holistische benadering hanteren om de jeuk te beheersen en het welzijn van je harige vriend te bevorderen. Onthoud dat consistentie en geduld cruciaal zijn bij het omgaan met allergische reacties en huidaandoeningen, en met de juiste zorg kun je jouw hond comfortabeler en gelukkiger maken.

Kan jeuk bij honden voorkomen worden?

Het volledig voorkomen van jeuk bij honden is een uitdaging, omdat jeuk meestal een symptoom is van onderliggende problemen, zoals allergieën, huidaandoeningen of parasitaire infecties. Hoewel het moeilijk is om jeuk volledig te elimineren, zijn er wel stappen die je kunt nemen om het te minimaliseren en het welzijn van je hond te verbeteren.

Een van de eerste stappen is het handhaven van een gezonde en uitgebalanceerde voeding. Voeding speelt een belangrijke rol in de algehele gezondheid van de huid en vacht van je hond. Kies voor voeding met hoogwaardige ingrediënten en vermijd voedingsstoffen waar je hond mogelijk gevoelig voor is.

Regelmatige vlooien- en tekenpreventie is ook essentieel. Deze parasieten kunnen niet alleen ernstige jeuk veroorzaken, maar ook allergische reacties en huidaandoeningen teweegbrengen. Door preventieve maatregelen te nemen, kun je voorkomen dat je hond wordt blootgesteld aan deze irriterende beestjes.

Het handhaven van goede hygiëne is een andere sleutelfactor. Regelmatig baden met milde, hypoallergene shampoos kan helpen bij het verwijderen van allergenen en irritaties van de huid. Zorg er echter voor dat je niet te vaak baadt, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan aantasten.

Het beheersen van omgevingsfactoren kan ook bijdragen aan het voorkomen van jeuk. Houd het huis schoon en vrij van allergenen zoals stof en schimmels. Als je hond gevoelig is voor seizoensgebonden allergieën, overweeg dan om binnen te blijven tijdens hoogpollen-seizoenen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke hond uniek is en dat je mogelijk moet experimenteren om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw viervoeter. Als je merkt dat je hond regelmatig jeuk heeft, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Een professionele diagnose kan helpen bij het identificeren van de oorzaak van de jeuk en het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelingsplan.

Hoewel volledige preventie van jeuk wellicht niet haalbaar is, kunnen consistente zorg, aandacht voor voeding en omgeving, evenals tijdige veterinaire interventie, aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van jeuk en het bevorderen van het comfort en geluk van je hond.

Conclusie

Het juiste hondenallergie-supplement kan een groot verschil maken in het leven van jouw hond. Maar een nog crucialer onderdeel van het gelukkig, gezond en jeukvrij houden van jouw hond is het ondersteunen van de gezondheid van hun huid en vacht voordat er problemen kunnen ontstaan.

Dat betekent dat je vitaminen en mineralen moet gebruiken, evenals de juiste voeding, om je hond in topconditie te houden. Is het tenslotte niet het doel van een eigenaar om zoveel mogelijk jaren met zijn huisdier door te brengen?

Daarom hebben wij Suppdog opgericht, en kunnen de Probiotics+ snoepjes een sterke ondersteuning zijn.

Bronnen

 1. Matthew Everett Miller (12 mei, 2020) 7 Allergie Symptoms to Look For. PetMD
  7 Allergy Symptoms in Dogs | PetMD
 2. T. Willemse (19 mei 2009) Atopische dermatitis bij de hond. Ariez
  https://www.ariez.nl/wp-content/uploads/2018/08/43-8-1.pdf
 3. Anna Burke (21 september, 2021) Dog Allergies: Symptoms and Treatment. American Kennel Club

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *