Kunnen honden veganistisch zijn?

In deze blog leer je of honden veganistisch kunnen zijn, of er zelfs veganistische hondensnacks bestaan en of het veilig is om een hond een veganistisch dieet te geven.

Met de groei van veganisme bij mensen, kan het de vraag opwerpen bij sommige hondeneigenaren die bezorgd zijn over het milieu: “kunnen honden veganistisch zijn?”

Het is waar dat honden zowel vlees als planten kunnen eten om een gezonde en gebalanceerde dieet te hebben. Ze zijn tenslotte omnivoren, maar kan een veganistisch dieet voor honden de noodzakelijke hoeveelheid voedingsstoffen bieden die een hond nodig heeft?

Op dit moment zijn er merken die complete veganistische of vegetarische dieetopties aanbieden voor honden, maar er zijn er ook veel die beweren dat ze aan de verwachte voedingsnormen voldoen, maar dit in werkelijkheid niet doen.

Kunnen Honden Veganistisch Zijn?

In theorie, ja, honden kunnen technisch veganistisch zijn als hun baasje verantwoordelijk en voedingsbewust is. Deze diëten kunnen ook lager zijn in calorieën en veel honden houden wel van groente. Er zijn echter wel enkele risico’s om in overweging te nemen:

  • Elke hond is anders en je hond kan gewoon geen vleesloos dieet verdragen
  • Er is niet genoeg onderzoek om de veiligheid van een veganistisch dieet voor een hond op de lange termijn te garanderen
  • Een veganistisch dieet brengt een grotere kans met zich mee om de hoeveelheid voedingsstoffen die je hond dagelijks nodig heeft niet constant te kunnen bieden

Het is veel makkelijker om de essentiële voedingsstoffen verkeerd te krijgen dan goed in een veganistisch dieet voor honden. De Britse Veterinaire Associatie raadt ze bijvoorbeeld openlijk af.

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, zijn hondeneigenaren wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat hun huisdieren een dieet eten dat geschikt is voor hun soort onder de Animal Welfare Act 2006. Als dit niet het geval is, nemen ze niet alleen een risico met de gezondheid van het dier, maar begaan ze ook een strafbaar feit. Dit betekent niet dat veganistische diëten voor honden in het land verboden zijn, maar hondeneigenaren hebben wel een wettelijke plicht om de voedingsbehoeften van hun hond volledig te begrijpen en te kunnen vervullen.

Als het introduceren van een veganistisch dieet voor je hond belangrijk voor je is, moet je ervoor zorgen dat de fabrikant van veganistische hondenvoeding of veganistische hondensnacks betrouwbaar is, veiligheid is gecertificeerd, van een bevredigend voedingsniveau is en “compleet” is. Voordat je een grote dieetwijziging maakt, moet je altijd overleg plegen met de dierenarts van je huisdier en een gekwalificeerde diëtist voor huisdieren.

Als je hond niet constant de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen en complicaties.

Wij geloven dat alle huisdieren een gebalanceerd dieet nodig hebben en verdienen om een gezonde en gelukkige levensstijl te kunnen leiden. We adviseren daarom ten zeerste om grondig overleg te plegen met je dierenarts voordat je besluit om je hond een veganistische levensstijl aan te bieden.


Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *