In deze blog leren we hoe het spijsverteringsstelsel van de hond werkt en hoe lang een hond erover doet om voedsel te verteren.

Wanneer we voedsel eten, moet ons lichaam het verwerken om de voedingsstoffen die het nodig heeft eruit te halen en het vervolgens tot afval verwerken. Hetzelfde geldt voor uw hond.

Spijsverteringsstelsel van de hond
Net als bij de mens begint het spijsverteringsstelsel van de hond zijn werk te doen vanaf het moment dat het voedsel de mond binnenkomt. Terwijl het door het lichaam beweegt, haalt het systeem de benodigde voedingsstoffen uit het voedsel en verdeelt die vitaminen en mineralen over het lichaam. Vervolgens verwerkt het wat overblijft als afval.

Het eerste deel van dit proces vindt plaats in de bek, wanneer de enzymen in het speeksel het voedsel beginnen af te breken terwijl jouw hond met zijn tanden kauwt. Dan gaat het voedsel, de snack of de traktatie van jouw hond door de slokdarm (keel) naar de maag. Hier breekt het zuur in de maag het voedsel verder af.

Vanuit de maag komt het voedsel vervolgens in de darmen. Zowel de dunne als de dikke, maar de dunne ontvangt het voedsel eerst. De dunne darm absorbeert de meeste voedingsstoffen uit het voedsel van het hele spijsverteringsstelsel van de hond. Deze worden opgenomen in de wanden van de darm en doorgegeven aan het bloed, dat ze door het hele lichaam vervoert om te worden gebruikt waar nodig. De lever is verantwoordelijk voor het omzetten van deze voedingsstoffen.

Gal uit de galblaas van jouw hond wordt gecombineerd met het voedsel om het te binden en eventueel resterend maagzuur te neutraliseren. De alvleesklier produceert ook enzymen die worden gebruikt om het voedsel verder af te breken en het verterings- en absorptieproces te versnellen.

Hierna bereiken de resten van het voedsel, die van hun voedingswaarde zijn ontdaan, de dikke darm. Het water dat nog in het voedsel zit, wordt door de dikke darm afgevoerd, voordat het naar het rectum wordt doorgevoerd en tot ontlasting wordt gevormd. Het afval blijft in de endeldarm totdat er genoeg is om de fysieke drang van jouw hond om te poepen op te wekken. Zodra jouw hond heeft gepoept, wordt dat beschouwd als het voltooide proces van het spijsverteringsstelsel van de hond.

Hoe lang doet een hond erover om voedsel te verteren?
Het verteringsproces van een hond kan 6 tot 8 uur duren, wat bijna drie keer zo snel is als bij een mens! Dit hangt echter af van de grootte, het ras, de leeftijd, de hydratatie en de huidige gezondheidstoestand van de hond. Een puppy heeft bijvoorbeeld meestal een veel sneller verteringssysteem dan een oudere hond.

Het voer zelf is ook van grote invloed op hoe snel het door het lichaam van jouw hond wordt verwerkt. Natvoer verteert veel sneller dan droogvoer en hoe hoger de kwaliteit van het voer, hoe gemakkelijker het door jouw hond wordt verwerkt, dit is te zien aan de kwaliteit van de ontlasting van jouw hond.

De consistentie van de ontlasting van een pup moet redelijk stevig zijn en als je er niet zeker van bent hoe het zou voelen, moet je het misschien controleren. Gebruik natuurlijk een plastic zak of een paar handschoenen. Als de ontlasting keihard is of geen stevigheid heeft, werken de darmen misschien niet goed, je hond kan uitgedroogd zijn of de kwaliteit (en dus de verteerbaarheid) van het voer van je hond moet verbeterd worden.

Het beste eiwit en maaltijdtype voor de verteerbaarheid bij honden zou vis of kip zijn, maar men is het er algemeen over eens dat het het beste is om hun eiwitbron te mengen, maar om te proberen bij hetzelfde merk voer te blijven om onnodige maagklachten te voorkomen.

Gerelateerd product

4.8/5 – 252 kwispelende honden

Probiotica+ Darmsnoepjes

  • Gezonder darmstelsel & ontlasting
  • 100% natuurlijke ingrediënten
  • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *