Artrose bij honden

Artrose bij honden is een veel voorkomend probleem, vooral bij oudere honden en grote rassen. Hoewel er geen genezing is voor deze aandoening, kan het vroegtijdig opsporen van het probleem en het starten van geschikt management helpen om jouw hond actief te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Artrose bij een hond op leeftijd

Artrose is een aandoening die vaak voorkomt bij honden op leeftijd. Het is een progressieve aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten in het lichaam afbreekt en de botten direct met elkaar in contact komen, wat pijn en stijfheid veroorzaakt. Dit kan een groot effect hebben op het dagelijkse leven van de hond, omdat ze minder actief worden en minder plezier beleven aan activiteiten die ze vroeger leuk vonden, zoals wandelen of spelen. Het is belangrijk om artrose zo vroeg mogelijk te herkennen en passende maatregelen te nemen om de pijn te verminderen en de mobiliteit van de hond te verbeteren. Dit kan onder meer betekenen dat er veranderingen worden aangebracht in het dieet en de lichaamsbeweging van de hond, en dat er medicatie en therapieën worden voorgeschreven door een dierenarts. Met de juiste zorg en aandacht kunnen honden met artrose een gelukkig en actief leven leiden, ondanks hun aandoening.

De symptomen van artrose bij honden

Als honden ouder worden, kunnen ze last krijgen van artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van het lichaam afbreekt en de botten direct met elkaar in contact komen. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van artrose bij honden, waaronder stijfheid bij het opstaan, moeite met opstaan vanuit een liggende positie, moeite met traplopen, kreupelheid, verminderde activiteit en lethargie. Andere tekenen zijn veranderingen in gedrag en eetlust, vermindering van het spieruithoudingsvermogen en spiermassa, en een afname van de algehele lichaamsconditie. Als u vermoedt dat uw hond artrose heeft, is het belangrijk om hem of haar te laten onderzoeken door een dierenarts. Vroege diagnose en behandeling van artrose kan de pijn verminderen en de mobiliteit van uw hond verbeteren, waardoor hij of zij een comfortabel en actief leven kan blijven leiden.

Hond met artrose in een mandje

Wandelen met een hond met artrose

Als jouw hond last heeft van artrose, wil je er alles aan doen om hem zo comfortabel mogelijk te maken. Wandelen met een hond met artrose kan helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden en de spiermassa te behouden. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de speciale behoeften van de hond. Overgewicht moet vermeden worden en er moet gelet worden op de temperatuur tijdens het wandelen. Het is belangrijk om op het tempo van de hond te lopen en om goed op te letten of de hond tekenen van pijn of vermoeidheid vertoont. Een mobiliteitsapparaat kan de hond ook helpen. Andere fysieke activiteiten zoals zwemmen kunnen ook helpen bij het minimaliseren van de druk op de gewrichten. Raadpleeg altijd een dierenarts voor de behandeling van artrose bij een hond.

Zijn er pijnstillers voor honden met artrose?

Helaas is artrose een ziekte die erger wordt en waarvoor geen bekende genezing bestaat. Het voorkomen van artrose door middel van dieet, lichaamsbeweging en het gebruik van beschermende supplementen voor gewrichten is de beste manier om de gewrichten van je hond gezond te houden. Als artrose ontstaat, wordt de behandeling meestal gericht op het beheersen van de pijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte. Meestal worden verschillende behandelingen tegelijk gebruikt om het beste resultaat te behalen.

Om de gewrichten te beschermen en de pijn te verminderen worden vaak supplementen gegeven, zoals glucosamine en chondroïtine. Deze supplementen verminderen ontstekingen en bevorderen genezing. Daarnaast wordt soms ook gebruik gemaakt van medicijnen die pijn en ontstekingen verminderen, zoals Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs). Er zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals fysiotherapie en acupunctuur. Als laatste is het belangrijk om een gezond gewicht en een actieve levensstijl voor je hond te behouden. Dit kan helpen om gewrichtspijn te voorkomen en de gewrichten gezond te houden.

De dierenarts controleert op artrose bij honden

Kun je artrose bij je hond voorkomen?

 1. Begin met een gezonde voeding voor je puppy
  De botten en het skelet van een puppy hebben baat bij een langzamere groei door middel van voeding die alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling, zegt Dr. Morrison. Te snel groeien kan leiden tot problemen met de botten en gewrichten, wat uiteindelijk artrose kan veroorzaken. Door je puppy hondenvoer te geven dat speciaal voor hem is samengesteld, kan je helpen om zijn ontwikkeling op het juiste spoor te houden.
 2. Ga regelmatig naar de dierenarts met je hond
  Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan met je hond, zodat eventuele tekenen van artrose vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld. Je dierenarts kan je ook informeren over manieren om pijn of ongemak bij je hond te herkennen, nog voordat het duidelijk zichtbaar wordt.
 3. Laat je hond op de juiste manier bewegen
  Puppy’s hebben beweging nodig, maar de juiste soort beweging is belangrijk voor een goede groei van de botten en gewrichten. Te veel rennen op harde oppervlakken kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de heupgewrichten. Overweeg om je hond kennis te laten maken met zwemmen, omdat dit een geweldige activiteit is die gemakkelijk is voor de gewrichten.
 4. Vraag je dierenarts om advies over voedingssupplementen
  Hoewel er geen huidige gegevens zijn die het gebruik van supplementen ter voorkoming van artrose bij honden ondersteunen, kunnen ze wel helpen om de gewrichten te ondersteunen. Praat met je dierenarts over de beste supplementopties voor je hond op basis van hun unieke behoeften en medische geschiedenis.
 5. Houd je hond op een gezond gewicht
  Overgewicht zorgt voor overmatige druk op de gewrichten van een hond, wat kan leiden tot snellere slijtage en artritis. Zorg dat je hond gedurende zijn hele leven op een gezond gewicht blijft en let op zijn lichaamsconditie. Je dierenarts kan je hierbij helpen. Een goed preventieve zorgplan kan helpen om artrose bij je hond te voorkomen.

Conclusie

Artrose is een veel voorkomende aandoening bij oudere honden en grote rassen, waarbij het kraakbeen in de gewrichten afbreekt en botten direct met elkaar in contact komen. Symptomen zijn stijfheid, verminderde activiteit en veranderingen in gedrag en eetlust. Hoewel er geen genezing is, kan vroegtijdige opsporing en geschikt management de pijn verminderen en de mobiliteit van de hond verbeteren. Wandelen en andere fysieke activiteiten kunnen de hond helpen, maar het is belangrijk om rekening te houden met de speciale behoeften van de hond en altijd een dierenarts te raadplegen. Behandelingen richten zich meestal op het beheersen van de pijn, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Bronnen

 1. AKC Staff (3 mei, 2022) Osteoartritis in dogs – signs and treatment. Amercian Kennel Club
  Osteoarthritis in Dogs — Signs and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
 2. Jackie Lam. Is it ok to walk a dog with arthritis? PetCoach
  Is It OK to Walk a Dog with Arthritis? | PetCoach
 3. Katie Gryzb ( 22 februari, 2019) 5 ways to prevent dog arthritis. PetMD
  5 Ways to Prevent Dog Arthritis | PetMD

Gerelateerd product

4.8/5 uit 6.935+ baasjes

Probiotica+ Darmsnoepjes

 • Gezonder darmstelsel & ontlasting
 • 100% natuurlijke ingrediënten
 • Wetenschappelijk bewezen effectiviteit

Mijn hondje had al 3 jaar maagpijn, en gaf vaak over terwijl we alle weken naar de dierenarts gingen. Maar sinds ik 2 maanden terug ben begonnen met Suppdog is ze weer happy! En haar baasje ook.

Sabine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *