Wat is artrose bij honden

Artrose bij honden, ook wel bekend als osteoartritis, is een veelvoorkomende aandoening die de gewrichten van onze trouwe viervoeters kan treffen. Het is een degeneratieve aandoening die ontstaat door slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat artrose precies is, de symptomen herkennen en hoe we onze harige vrienden kunnen helpen om met deze aandoening om te gaan. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat artrose precies is, de symptomen herkennen en hoe we onze harige vrienden kunnen helpen om met deze aandoening om te gaan.

Artrose bij een hond op leeftijd

Artrose is een aandoening die vaak voorkomt bij honden op leeftijd. Het is een progressieve aandoening waarbij het kraakbeen van de gewrichten in het lichaam afbreekt. Kraakbeen fungeert als een schokdemper tussen de botten en zorgt ervoor dat gewrichten soepel kunnen bewegen. Bij artrose wordt dit kraakbeen geleidelijk dunner en minder veerkrachtig, waardoor de gewrichten hun natuurlijke bewegingsbereik verliezen. Dit resulteert in pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit bij honden. Bovendien kan de afname van gewrichtsvloeistof, die als een smeermiddel werkt, de problemen verergeren. Dit kan een groot effect hebben op het dagelijkse leven van de hond, omdat ze minder actief worden en minder plezier beleven aan activiteiten die ze vroeger leuk vonden, zoals wandelen of spelen. Het is belangrijk om artrose zo vroeg mogelijk te herkennen en passende maatregelen te nemen om de pijn te verminderen en de mobiliteit van de hond te verbeteren. Dit kan onder meer betekenen dat er veranderingen worden aangebracht in het dieet en de lichaamsbeweging van de hond, en dat er medicatie en therapieën worden voorgeschreven door een dierenarts. Met de juiste zorg en aandacht kunnen honden met artrose een gelukkig en actief leven leiden, ondanks hun aandoening.

De symptomen van artrose bij honden

Als honden ouder worden, kunnen ze last krijgen van artrose, een aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten van het lichaam afbreekt en de botten direct met elkaar in contact komen. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van artrose bij honden, waaronder stijfheid bij het opstaan, moeite met opstaan vanuit een liggende positie, moeite met traplopen, kreupelheid, verminderde activiteit en lethargie. Andere tekenen zijn veranderingen in gedrag en eetlust, vermindering van het spieruithoudingsvermogen en spiermassa, en een afname van de algehele lichaamsconditie. Als u vermoedt dat uw hond artrose heeft, is het belangrijk om hem of haar te laten onderzoeken door een dierenarts. Vroege diagnose en behandeling van artrose kan de pijn verminderen en de mobiliteit van uw hond verbeteren, waardoor hij of zij een comfortabel en actief leven kan blijven leiden.

Hond met artrose in een mandje

Vanaf welke leeftijd kan een hond artrose krijgen?

De leeftijd waarop een hond artrose kan ontwikkelen, varieert sterk afhankelijk van verschillende factoren, zoals ras, grootte en genetische aanleg. Over het algemeen wordt artrose echter vaker gezien bij oudere honden. Meestal begint het proces van kraakbeenverlies en gewrichtsslijtage naarmate de hond ouder wordt, vaak rond de leeftijd van 7 jaar of ouder. Dit komt doordat gedurende de jaren de natuurlijke slijtage van de gewrichten toeneemt. Toch is het belangrijk op te merken dat artrose ook jongere honden kan treffen, vooral als ze genetisch vatbaar zijn voor de aandoening of als ze te maken hebben gehad met letsel aan de gewrichten. Het is daarom essentieel voor hondenbezitters om alert te zijn op de tekenen van artrose, ongeacht de leeftijd van hun harige metgezel, en proactieve maatregelen te nemen om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen.

Welke hondenrassen zijn extra vatbaar voor artrose?

Sommige hondenrassen zijn helaas meer vatbaar voor artrose dan andere, voornamelijk vanwege genetische predisposities en lichamelijke kenmerken. Grote rassen zoals de Duitse Herder, Labrador Retriever en de Golden Retriever hebben bijvoorbeeld een hoger risico op het ontwikkelen van artrose. Dit komt deels door hun omvang en gewicht, wat extra druk op de gewrichten legt. Daarnaast hebben rassen met een aanleg voor heupdysplasie, zoals de Sint Bernard en de Bulldog, ook een grotere kans op artrose in de heupgewrichten. Kleinere rassen zijn doorgaans minder vatbaar voor artrose, maar het is belangrijk op te merken dat het niet uitsluitend een probleem is voor grote honden. Artrose kan zich bij elk ras manifesteren, zij het misschien op latere leeftijd. Ongeacht het ras is het cruciaal voor hondenbezitters om zich bewust te zijn van de risico’s en preventieve maatregelen te nemen om de gewrichtsgezondheid van hun viervoetige vrienden te ondersteunen.

Wandelen met een hond met artrose

Als jouw hond last heeft van artrose, wil je er alles aan doen om hem zo comfortabel mogelijk te maken. Wandelen met een hond met artrose kan helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden en de spiermassa te behouden. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de speciale behoeften van de hond. Overgewicht moet vermeden worden en er moet gelet worden op de temperatuur tijdens het wandelen. Het is belangrijk om op het tempo van de hond te lopen en om goed op te letten of de hond tekenen van pijn of vermoeidheid vertoont. Een mobiliteitsapparaat kan de hond ook helpen. Andere fysieke activiteiten zoals zwemmen kunnen ook helpen bij het minimaliseren van de druk op de gewrichten. Raadpleeg altijd een dierenarts voor de behandeling van artrose bij een hond.

Zijn er pijnstillers voor honden met artrose?

Helaas is artrose een ziekte die erger wordt en waarvoor geen bekende genezing bestaat. Het voorkomen van artrose door middel van dieet, lichaamsbeweging en het gebruik van beschermende supplementen voor gewrichten is de beste manier om de gewrichten van je hond gezond te houden. Als artrose ontstaat, wordt de behandeling meestal gericht op het beheersen van de pijn, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de kwaliteit van leven en het vertragen van de ontwikkeling van de ziekte. Meestal worden verschillende behandelingen tegelijk gebruikt om het beste resultaat te behalen.

Om de gewrichten te beschermen en de pijn te verminderen worden vaak supplementen gegeven, zoals glucosamine en chondroïtine. Deze supplementen verminderen ontstekingen en bevorderen genezing. Daarnaast wordt soms ook gebruik gemaakt van medicijnen die pijn en ontstekingen verminderen, zoals Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs). Er zijn ook andere behandelingen mogelijk, zoals fysiotherapie en acupunctuur. Als laatste is het belangrijk om een gezond gewicht en een actieve levensstijl voor je hond te behouden. Dit kan helpen om gewrichtspijn te voorkomen en de gewrichten gezond te houden.

De dierenarts controleert op artrose bij honden

Hoe om te gaan met artrose bij je hond?

Als je hond gediagnosticeerd is met artrose, wil je er natuurlijk alles aan doen om hem zo comfortabel mogelijk te houden. Hier zijn enkele belangrijke tips en adviezen om je harige metgezel te ondersteunen:

 1. Gewichtsbeheersing: Zorg ervoor dat je hond een gezond gewicht behoudt. Overgewicht kan de druk op de gewrichten vergroten en de symptomen verergeren. Raadpleeg je dierenarts om een geschikt dieetplan op te stellen dat past bij de behoeften van je hond.
 2. Comfortabel slapen: Een goed orthopedisch hondenbed kan een wereld van verschil maken voor honden met artrose. Deze bedden bieden extra ondersteuning voor de gewrichten en helpen pijn en ongemak te verminderen. Zorg ook voor een warme en tochtvrije slaapomgeving.
 3. Aangepaste beweging: Hoewel beweging belangrijk blijft, moet je de activiteit van je hond aanpassen aan zijn behoeften. Korte, regelmatige wandelingen zijn vaak beter dan lange, intense wandelingen. Zwemmen kan ook een geweldige manier zijn om de spieren te versterken zonder overbelasting van de gewrichten.
 4. Supplementen en medicijnen: Overweeg het gebruik van supplementen zoals glucosamine en chondroïtine, die de gezondheid van het kraakbeen kunnen ondersteunen. Je dierenarts kan ook medicijnen voorschrijven om pijn en ontsteking te verminderen.
 5. Fysiotherapie: Fysiotherapie kan een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van artrose. Het kan helpen de mobiliteit te verbeteren en de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken.
 6. Regelmatige controle: Blijf regelmatig naar de dierenarts gaan voor follow-upafspraken. Ze kunnen de voortgang van de aandoening evalueren en het behandelplan aanpassen indien nodig.

Het is van cruciaal belang om een open communicatie met je dierenarts te behouden en samen te werken aan de beste zorg voor je hond. Met de juiste aanpak kun je de levenskwaliteit van je viervoeter aanzienlijk verbeteren, zelfs als hij artrose heeft.

Kun je artrose bij je hond voorkomen?

 1. Begin met een gezonde voeding voor je puppy
  De botten en het skelet van een puppy hebben baat bij een langzamere groei door middel van voeding die alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling, zegt Dr. Morrison. Te snel groeien kan leiden tot problemen met de botten en gewrichten, wat uiteindelijk artrose kan veroorzaken. Door je puppy hondenvoer te geven dat speciaal voor hem is samengesteld, kan je helpen om zijn ontwikkeling op het juiste spoor te houden.
 2. Ga regelmatig naar de dierenarts met je hond
  Het is belangrijk om regelmatig naar de dierenarts te gaan met je hond, zodat eventuele tekenen van artrose vroegtijdig kunnen worden opgespoord en behandeld. Je dierenarts kan je ook informeren over manieren om pijn of ongemak bij je hond te herkennen, nog voordat het duidelijk zichtbaar wordt.
 3. Laat je hond op de juiste manier bewegen
  Puppy’s hebben beweging nodig, maar de juiste soort beweging is belangrijk voor een goede groei van de botten en gewrichten. Te veel rennen op harde oppervlakken kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de heupgewrichten. Overweeg om je hond kennis te laten maken met zwemmen, omdat dit een geweldige activiteit is die gemakkelijk is voor de gewrichten.
 4. Vraag je dierenarts om advies over voedingssupplementen
  Hoewel er geen huidige gegevens zijn die het gebruik van supplementen ter voorkoming van artrose bij honden ondersteunen, kunnen ze wel helpen om de gewrichten te ondersteunen. Praat met je dierenarts over de beste supplementopties voor je hond op basis van hun unieke behoeften en medische geschiedenis.
 5. Houd je hond op een gezond gewicht
  Overgewicht zorgt voor overmatige druk op de gewrichten van een hond, wat kan leiden tot snellere slijtage en artritis. Zorg dat je hond gedurende zijn hele leven op een gezond gewicht blijft en let op zijn lichaamsconditie. Je dierenarts kan je hierbij helpen. Een goed preventieve zorgplan kan helpen om artrose bij je hond te voorkomen.

Conclusie

Artrose bij honden is een veelvoorkomende aandoening die zowel oudere als jongere honden kan treffen. Het is essentieel om alert te zijn op de symptomen en proactieve maatregelen te nemen om de gewrichtsgezondheid van je harige metgezel te ondersteunen. Gewichtsbeheersing, comfortabel slapen, aangepaste beweging, supplementen en medicijnen, fysiotherapie, en regelmatige dierenartsbezoeken zijn allemaal belangrijke elementen in het omgaan met artrose bij je hond. Het is ook mogelijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals een gezonde voeding voor puppy’s, regelmatige dierenartscontroles, geschikte beweging en het overwegen van voedingssupplementen om de gewrichten te ondersteunen. Door de juiste zorg en aandacht te bieden, kun je de levenskwaliteit van je hond aanzienlijk verbeteren en hem helpen een gelukkig en actief leven te leiden, zelfs met deze aandoening.

Bronnen

 1. AKC Staff (3 mei, 2022) Osteoartritis in dogs – signs and treatment. Amercian Kennel Club
  Osteoarthritis in Dogs — Signs and Treatment – American Kennel Club (akc.org)
 2. Jackie Lam. Is it ok to walk a dog with arthritis? PetCoach
  Is It OK to Walk a Dog with Arthritis? | PetCoach
 3. Katie Gryzb ( 22 februari, 2019) 5 ways to prevent dog arthritis. PetMD
  5 Ways to Prevent Dog Arthritis | PetMD
 4. BD Lascalles, JM Mcfarkand H Swann (2005) Guidelines for safe and effective use of NSAIDs in dogs. PubMed
  Guidelines for safe and effective use of NSAIDs in dogs – PubMed (nih.gov)
 5. Randa Kriss (3 februari, 2023) How to Manage the Symptoms of Canine Arthritis. American Kennel Club

Profielfoto van Cémenne Snijder, klanttevredenheid manager en contentschrijver bij Suppdog. Afstudeerstudent Diergeneeskunde & Management bij Hogeschool Aeres in Dronten.

Ontmoet de auteur

Cémenne Snijder
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!
Student Diergezondheid en allround dierenvriend die absoluut dol is op schrijven en onderzoek doen naar alles wat met honden te maken heeft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *